Kan man være vægttabsresistent?


Findes vægttabsresistens? Er der nogle mennesker, der ikke kan tabe sig, ligemeget hvad de gør? Som simpelthen er resistente overfor vægttab? Det er faktisk et interessant spørgsmål og lad os prøve at kigge på det.

Som udgangspunkt er der ingen mennesker, der ikke kan tabe sig, men der er så sørme en række faktorer, som gør opgaven sværere. Der er nogle typer medicin, der øger appetitten, så det bliver svært at opnå kalorieunderskud, men der er også faktorer som opvækst, stofskifte, respons på sult- og mæthedshormoner, livsfase, genetik og psykologiske faktorer som stress, søvnunderskud osv. der spiller ind. 

Man kan sige det sådan, at vi taber os allesammen i kalorieunderskud, men vi er ikke allesammen i samme båd, når det kommer til opnå det. Nogle er på en yacht, nogle har en fin sejlbåd, nogle ror i en kajak og nogle svømmer febrilsk rundt med kun en svømmevest til hjælp. Det kan godt være, at selve opgaven er den samme, men vi har ikke de samme forudsætninger for at løse den. 

Er det forbrændingen, der gør, at du ikke kan tabe dig?

Nedsat forbrænding kan spille en rolle i at gøre vægttab sværere. Alene det at have mange vægttabsforsøg i bagagen kan gøre det sværere at tabe sig. Især hvis man har forsøgt sig med strenge lavkaloriekure uden nok protein og styrketræning i lange perioder af gangen. Her vil man have tabt en del muskelmasse i forsøget, men fordi metoden ikke var langtidsholdbar, har man taget de tabte kilo på igen. Men den vægt, man har taget på, er primært fedtmasse. Så man har altså tabt fedt+muskelmasse men taget fedtmasse på. Det betyder, at fedtprocenten nu er højere, end før man forsøgte at tabe sig, og at forbrændingen nu er lavere (fordi muskelmasse er aktivt væv, der forbrænder flere kalorier end fedtmasse). 

Samtidig sker der også en tilpasning i forbrændingen, når den udsættes for strenge lavkaloriekure i lang tid. Det kan herefter føles, som om man er ‘vægttabsresistent’ og at kroppen helt er stoppet med at respondere på vægttabsforsøgene.

Det mest sandsynlige scenarie

Men det mest sandsynlige scenarie er, at metoden, man har brugt, har været forkert og at evnen til at holde det derfor for lav. Vores hjerne er eminent til at huske alle de dage, hvor vi var så gode til at følge planen og spise så utroligt lidt, men den glemmer utroligt hurtigt perioden med overspisning, der fulgte, fordi planen var uholdbar. 

Især kvinder føler sig tit ‘gode’, når de lykkes med at spise meget lidt. Vi er på en eller anden måde konditionerede til, at det at spise lidt er feminint. Det er måske derfor kvinder vælger salat og kylling og fisk på restauranter i stedet for bøffen med bearnaisesauce. Men hvad nu, hvis det faktisk er en del af problemet? Hvad nu, hvis de konstante forsøg på at spise mindre og spare på fedtet er med til at fastholde kroppen i lavkaloriekuren og sende et signal til forbrændingen om, at den er nødt til at tilpasse sig det lave indtag?

Måske er løsningen at spise MERE?

Og hvad nu, hvis løsningen så er at spise mere? Tanken er frygtindgydende for mange kvinder! Vil jeg ikke tage på så? Jo måske… men formentlig ikke meget, er min erfaring. Til gengæld vil vi hjælpe din forbrænding op i gear, så du nu kan tabe dig med et højere kalorieindtag. Og pludselig vil livsstilen være langt mere realistisk og langtidsholdbar og perioderne med fuck-det-overspisninger vil forsvinde eller mindskes. 

Jeg har ikke tal på, hvor mange jeg har arbejdet med i årenes løb, der er kommet fra en lavkaloriekur på måske 1.000-1.200 kcal, og som har beskrevet det som umuligt at tabe sig, som taber sig på Keto trods et højere kalorieindtag. Ja, det var højere kalorieindtag.

Hov, hov… Hvad med kalorier ind – kalorier ud?

Det kan nemt tolkes, som at vi modsiger fysikkens lov. Men det gør vi ikke. Termodynamikkens 1. hovedsætning om energibevarelse siger, at energi hverken kan opstå eller forsvinde af sig selv. Det er det, der i moderne tale hedder ‘energi ind – energi ud’ eller ‘kalorier ind, kalorier ud’. Og den gælder altså stadig – i teorien.

Men mennesket er ikke et lukket system. Når vi spiser, er det ikke det samme, som at vi kaster brænde på et bål. Vores forbrænding er langt mere kompleks end det. Både i måden vi omsætter energien på, og i hvilken grad den optages og forbrændes. Alene det, at proteinkalorier kræver 25-30% af energien for overhovedet at blive forbrændt, fortæller os jo, at regnskabet kalorier ind-kalorier ud er alt for forenklet. 

Øger Keto forbrændingen?

Ja måske. Men det er kontroversielt. Nogle studier har vist en forskel i forbrænding på helt op til 400 kcal pr. dag. Andre studier har vist ingen forskel. Jeg vil gerne indrømme, at jeg er på det hold, der hælder til, at der formentlig er en stofskiftefordel. Simpelthen fordi jeg har set så mange mennesker, der kæmper på lavkaloriekure, men som taber sig på Keto trods et højere kalorieindtag.

Der kan dog også være andre forklaringer. Som vi har talt om mange gange, går overvægt og insulinresistens hånd i hånd. Og insulinresistens kan beskrives som en slags energikrise, hvor kroppen ikke formår at udnytte kulhydraterne til energi. Derfor fortsætter man med at være sulten og energiløs, selvom man spiser masser af kalorier. Når man er sulten og energiløs, bevæger man sig mindre. At spise meget og bevæge sig lidt er dårligt for vægttabsregnskabet. 

Lægger disse mennesker kosten om til Keto, ændrer de forbrændingen til fedtforbrænding. Og pludselig er der gang i systemet igen. Hjernen får igen tilstrækkeligt med energi (fra ketonstofferne) og pludselig vender energien tilbage. Den mindskede inflammation gør, at smerter mindskes og man begynder nu spontant at bevæge sig mere. Og alt dette har selvfølgelig indflydelse på forbrændingen. Eller på ‘kalorier ud’. 

Så vi modbeviser som sådan ikke termodynamikkens første lov. Vi påvirker den bare.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Når du er klar til det, har jeg to måder, jeg kan hjælpe dig på.

Skal du i gang med Keto enten for første gang eller for første gang med kyndig vejledning, så er mit Keto-kursus den perfekte hjælpende hånd til dig. Igennem seks uger guider jeg dig dag for dag igennem den periode, hvor din krop omstiller sig fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding og du bliver klædt på med viden, der hjælper dig til at opnå vægttab med Keto.

Fit efter 40 er mit nye livsstilskursus for kvinder i anden halvdel af livet. Kurset tager skridtet videre end mit Keto kurset og du introduceres her for fire forskellige koststrategier, som skal følge dig livet ud. Igennem de 8 uger kurset varer arbejder vi foruden med maden med vægten, søvnen, træningen og mindsettet og jeg lærer dig strategier, du kan tage i brug i de perioder, hvor livet er svært. Målet er at øge perioderne med god, stabil indsats og minimere perioderne med fjumrekurs. Ikke bare i de 8 uger kurset varer men resten af livet.

Læs alt om Fit efter 40 her>>

Vægttabsresistent - er der nogle, der ikke kan tabe sig?

Brug for en hjælpende hånd med vægttab?

Prøv min fleksible Keto kostplan. Den er nem og realistisk, selv i en travl hverdag.

Se kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Kan man være vægttabsresistent?”

Skriv en kommentar