Kan du mærke vinteren?


De af jer, der har læst med på bloggen længe, ved, at jeg ikke er vinterperson. Faktisk piver jeg lidt om vinteren. Jeg tangerer til vinterdepressiv, jeg fryser, jeg er træt, tungsindig, asocial, modløs og ked af det, og det meste af tiden tilbringer jeg under mit uldtæppe i færd med at spise chokolade. Glimrende livsstil, ikke? Særligt når man bor i et land, hvor det er vinter det meste af året.

Mindre stress – mindre vinterdepression

I år har det været anderledes. Jeg har ikke været fyldt op med depressive tanker om det uendelige mørke, og timerne tilbragt under tæppet med chokolade har været færre. Det hænger helt sikkert sammen med, at jeg ikke er stresset, som jeg har været de sidste mange vintre.

I stedet for at tonse derud af for at jonglere med en hel masse ydre krav, har jeg denne vinter arbejdet for mig selv. Bl.a. med at skrive en bog. Jeg har været min egen chef og har kunnet gøre tingene i mit eget tempo det meste af tiden. Og jeg har været glad. Vigtigst af alt har jeg været glad.

Nok er nok

Men i de sidste par uger har jeg mærket vinteren indhente mig.

Nu kan jeg snart ikke mere. Enough is enough. Og trangen til at gå i hi under uldtæppet har også indhentet mig. Chokolade får vores serotonin til at stige. Serotonin er det signalstof, som regulerer vores humør og vores adfærd. Ikke underligt at lysten til chokolade er større om vinteren end om sommeren.

Så hvis du ikke kan forstå, hvorfor du pludselig er begyndt at have svært ved at lade chokoladen ligge, så lad være med at slå dig selv oveni hovedet, men giv i stedet dig selv et klap på skuldrene.

Se på det, som at du selvmedicinerer med de midler, du har til rådighed. Du har en stærk selvopholdelsesdrift. Godt gået! Er vægten steget lidt? Pyt med det! Det er normalt for mange, at vægten går et par kilo op om vinteren. De kilo skal nok forsvinde igen, når både dit serotonin- og energiniveau stiger igen, i takt med at det bliver lysere og varmere. No worries! 

Lige nu er februar næsten gået, og selvom det så småt begynder at blive lysere, kan det være svært at overskue, at der stadig er lang tid til noget, vi kan kalde forår. Og de fleste af os er trætte helt ind til knoglerne af den lange vinter. Og det er netop derfor også en tid, hvor vi med fordel kan sænke kravene til os selv. Det er ikke nu, vi skal kaste os ud i tårnhøje ambitioner om alle de ting, vi skal på mad-, træning-, karriere-, familie- og  vennekontoen.

Vælg det, du synes, du kan overskue, og gem resten til april. Chancerne for, at du lykkes, er langt højere i foråret. Og et nederlag lige nu er nok det sidste, du har brug for, ikke?

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

41 kommentarer til “Kan du mærke vinteren?”

Skriv en kommentar

 1. Ja jeg kan märke vinteren.
  MEN slet ikke så meget som för jeg begyndte med LCHF, for 3 år siden. Og selvom jeg har fusket i perioder så får jeg ikke den der “gå i hi” fölelse mere.
  Desuden kan jeg märke at det er endnu bedre nu når jeg spiser store doser D-vitamin og algtabletter for jod.

  Svar
 2. Øj jeg syntes faktisk at mine vinter strategier funkede indtil jeg begyndte på mit arbejde……så blev jeg træt ..men kommer ikke altid ordentlig tid i seng …og spiser klart for meget chokolade så moderne livsstil de al
  For mange krav er bad news
  Tilgengæld ingen snot og influenza her 7-9-13

  Svar
 3. Du har så evigt ret – “burde” og “plejer” er ihvertfald ikke i sig selv en “trumf” ift. at man SKAL gøre tingene på den måde :)

  Og synes også vinteren har været lang (og marts kan være uendelig!) Derfor er det vigtigt med små “åndehuller” i form af weekendture/ferier at se frem til :)

  Svar
  • “Burde” og “plejer” giver mig akut lyst til at gøre det modsatte! Det er lidt åndsvagt og barnligt, men jeg tror, det er menneskets natur på mange måder ;-)

   Svar
 4. Åh tak, Jane, det indlæg var da lige, hvad jeg havde brug for at læse :-)
  Synes altså ogs å vinteren har været drøj at komme igennem i år. . . Tager d-vitamin året rundt, ellers får jeg pludseligt et dyk og falder lissom ned i et hul – men måske skal jeg have gang i vores lyslampe også. Har nemlig spist mere chokolade end der nok er “medicinsk forsvarligt” den senere tid ;-)
  Må vist også hellere alliere mig med Jon Gabriel igen. Så snart tingene går sådan nogenlunde har jeg desværre en tendens til at glemme mine gode vaner – og så står jeg op en dag, og synes, det hele er noget møg. Som regel fordi jeg en periode har glemt at tage d-vitamin, eller er gået for sent i seng eller har spist for dårlig mad eller eller eller. . . Så er spørgsmålet bare, hvornår jeg bliver voksen nok til at holde fast i de gode vaner og gøre de ting, som er godt for mig – også om vinteren :-)
  fastfast

  Svar
  • Tja, jeg tror egentlig at en svæven frem og tilbage er meget normalt. Alle typer vaneændring kommer jo med tilbagefald, det må man acceptere. Jeg oplever at tilbagefaldene bliver sjældnere og mere kortvarige med årene. Til gengæld er der jo også andre kræfter på spil om vinteren og der må man slække lidt på kravene. Det går nok… :-)

   Svar
 5. Faktisk må jeg indrømme efter jeg er holdt 100 % op med at spise sukker,hvdemel, frug og stort set ingen stivelse er meget af mit vinterhumør forsvundet og har mere energi end før, er dog stadig vintertræt men slet ikke på den negative måde og sover slet ikke så meget som jeg tidligere gjorde. Virkelig fedt at opleve hvor meget godt det gør at droppe de ting :)

  Svar
 6. Hvor er det dejligt at læse din blog, Jane. Jeg elsker den måde, du formulerer dig på, så selvuhøjtideligt og ærligt. Dette indlæg var lige præcis det, jeg havde brug for i dag. Tak for det.

  Svar
 7. jeg har lige fået taget blodprøve (mit årlige check-up) og min læge menet, at han kunne se, at jeg tager D-vit. det gør jeg bare ikke, så det må vel skyldes min LCHF-livsstil, den giver mig masser af energi og godt humør

  Svar
 8. Jeg har hældt D-vitaminer i gabet på både mand og mig selv hele vinteren, og det virker fremragende; det tager toppen af vintermug. Og så nyder jeg at gå i hi og gør det til hygge istedetfor øv. Det ER da fantastisk at vi er så tæt på naturen stadigvæk, at vi er nødt til at følge dens signaler :-)

  Svar
  • -Er enig med Jytte, her. D-vitamin. Det holder mig ude af mørket; been there, don’t need it again..
   Chokolade er også ét af mine yndlings-vinterspiser. Det indeholder så meget andet godt, at jeg ikke har den mindste smule dårlige samvittighed over at spise det. Der er så meget andet der er værre :)

   Svar
 9. Hej jane godt beskrevet, kender møllen til hudløshed. Sidste år nåede jeg derud hvor hvis jeg skulle både gå med hunden og tømme opvaskeren efter arbejde kunne jeg græde af frustration og overbebyrdelse..behøver ikke at sige hvor mange uger jeg sad med lyslampe bagefter vel.. i er det gået uden lyslampe og men med rosenrod og mørk chokolade i ok doser. Vægten er lidt høj, 9 timers søvn er næsten et must, men jeg er forhåbningsfuld for et snarligt forår med mere energi. Fuglekvidder og solskins hilsener Fra Louise

  Svar
  • Åh der har jeg også været. Med lysten til at ligge i fosterstilling indtil foråret. Det er så uværdigt :-/ Rosenrod har jeg også haft glæde af nogle år.

   Svar
 10. Jeg tror (for mit eget vedkommende i hvert fald) at det er mangel på sol og lys. Jeg ved ikke hvordan det har været i Danmark, men her i Småland, Sverige, hvor vi bor, har det været et meget solfattigt efterår/vinter – det er altså ikke befordrende for humøret. Og så var den forgangne sommer oven i købet også meget solfattig (heroppe), så man fik ikke en gang ladet batterierne op der! Min kone og jeg drømmer om at flytte til Sydspanien, men det er jo også et stort skridt…

  Svar
  • Det er det samme her, Steffen :-/ Jeg drømmer også om at bo et sted med mere lys og varme. Stor beslutning, når der også er børn involveret.

   Faktisk gør min far det snart. Han rykker fra Danmark til sydfrankrig. Så har jeg da et sted at tage hen, når jeg trænger ;-)

   Svar
 11. Jeg tilslutter mig, og nikker genkendende til de ting du skriver. Chokolade, træthed, ked-af-det-hed, tristhed, manglende energi, osv, osv… i løbet af vintersæsonen, som lige nu virker UENDELIG! I løbet af natten er alt IGEN blevet dækket af sne!
  På trods af vinter og mørke, så hoppede jeg med på Sveskes Sund Måned, og indrømmet, der er mange af punktere, som kunne blive bedre. Og det er ok. Der hvor jeg har lagt mit største fokus er træningen. Og fra slet ikke at træne til nu at have trænet 5 x pr uge de sidste to uger, er vildt opløftende! Og her får jeg virkelig en stor mængde serotonin, hvilket har fået chokoladen til at holde længere end ellers :-) Meningen var, at jeg ville have trænet i går også, men jeg var for træt. Og det accepterer jeg! Accept er nok nøgleordet her. For hvis man accepterer tingene som de er og får det bedste ud af det, i stedet for at slå sig selv oven i hovedet, så bliver det meget nemmere at passe på sig selv! Så igår steg serotoninniveauet ved hjælp af chokolade. Og det er ok :-)

  Svar
  • Sejt, at du lige fik optimeret på træningsfronten her i februar. Det kan du da godt klappe dig selv på skulderen af :-)

   Svar
 12. Super godt indlæg og ja det er da lige det, det handler om at være god ved sig selv helt ind til knoglerne. Ud med fanatisme og “burde”…..det er de mest energidrænende faktorer for livsglæden generelt.
  Og ja det er da i det mindste godt at vi lever i et land, hvor chokolade er let tilgængeligt og fjernbetjeningen er opfundet;0)

  Svar
 13. Det her indlæg vil jeg vise min mand, som fra november til marts går i en slags hi og slet ikke har overblik over sukkertrangen. Jeg kan næsten opdaterer min kalender efter ham. Chokolade om aftenen, den er sten sikker. Han er jo bare meget normal ;)

  Svar
 14. Jeg har det anderledes i år. Jo jeg er noget tungsindig, og jeg har brug for temmelig meget søvn, men jeg er ikke der hvor jeg sådan er ved at gå til over vinteren. Tungsindet har jeg vist med mig det meste af året anyway, så det virker såmænd ikke så anderledes. Chokolade spiser jeg helt sikkert ekstra af, og jeg glæder mg da til foråret, men jeg er tålmodig lidt endnu :) Jeg har også været en tur i varmen i januar, og jeg var på top lækker kærestetur i december, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de to ting spiller en rolle i det her. Jeg fik ladet batterierne lidt op undervejs i vinteren, hvor de for de fleste kun bliver drænet.

  Svar
  • Vores vinterrejse er også nærmest lægeordineret ;-)

   Dog synes jeg, at effekten har fortaget sig hurtigt denne gang. Jeg har et par getaways i foråret. Forhåbentlig kan de også give lidt spark :-)

   Svar
 15. Uha , med alderen er jeg også blevet mere og mere trist og træt fra november til marts, har måttet supplere serotoninlageret med perikon, men i år har været lidt anderledes: Fik i julegave den fantastiske Valkee – en lille fix sag ala en walkman som sprøjter LEDlys ind i mine øregange 12 minutter dagligt. Jeg er kommet, om ikke munter så dog betydeligt lettere gennem vinteren. Så hurra for Valkee og iøvrigt også hurra for denne blog. Tak fordi du deler så rundhåndet, det er en fornøjelse.

  Svar
  • Det lyder spændende med Valkee. Det har jeg aldrig hørt om før.

   Jeg tog perikon/Modigen sidste år og synes faktisk, at de hjalp mig lidt. I år har jeg ikke haft brug for dem :-)

   Svar
 16. Øv Jane, hvor jeg mærker det! Jeg vil rigtig gerne have varmen og lyset tilbage! Lige nu, tak!

  Jeg er desuden ramt af en træls omgang mandeinfluenza, altså en af de virkelig hårde, så jeg indrømmer gerne, at der ryger rigeligt med chokolade indenbords! Faktisk, har jeg opgivet og notere mig, hvor meget! Nå, men også den tilstand, går vel over igen!

  Ha’ en god uge …

  Svar
 17. Jeg kender bestemt også godt det med tritesse og at gå i vinterhi under uldtæppet på sofaen! Jeg har dog fundet en “kur”, som består af 1) vinterrejser til de varme lande, jf. dit indlæg forleden og 2) passion for have og dermed mange, mange timer udendørs i det danske forår, sommer og efterår. Det gik op for mig for ikke så længe siden, at jeg faktisk ikke har været så trist om vinteren de sidste mange år, og en ven gjorde mig opmærksom på, at det jo faldt sammen med, at jeg opdagede min havepassion. Fra ultimo marts til ultimo oktober tilbringer jeg næsten al min fritid udendørs i haven og suger på den måde D-vitamin til mig i store mængder, som jeg lægger på lager til vinteren. Jeg har bestemt stadig vinterhi-tendenser og ikke særlig meget energi, men tritessen er der ikke mere, og det er altså et kæmpe fremskridt. Så ud i haven og blive glad :)

  Svar
  • Virkelig god pointe, Lotte! Jeg vil prøve at tilbringe mere tid i haven, når temperaturen stiger igen. Det kan jeg nemt forestille mig ville gavne på flere områder!

   Svar
 18. Jeg kan følge dig i alt hvad du skriver! Need chocolate, need warm blankets and need more sleep. Gud, hvor jeg dog glæder mig til forår! Det er også bare som om, at problemer og stress, forværres af mærket og kulden – om sommeren er det meget nemmere at håndtere, men mørket og kulden, får ligesom de dårlige tanker til at overtage og fylde for meget.

  Svar
 19. Kære Jane,
  Jeg kan 100 % følge dig… Hand me some (more) chocolate!
  Min ‘sund måned’ lakker mod enden og ambitionerne har nok været lidt større end evnerne her i en mørk februar – men det lærer jeg jo også af. Tager i hvert fald dit råd med at gemme noget af det til april.
  KH
  – frk. sveske

  Svar