Kan du lave mad?


Da jeg flyttede til København som 22-årig og begyndte at læse på universitet, kom det som et chok for mig, at mad ikke lavede sig selv. Jeg vidste ved gud ikke, hvordan man lavede det. Forinden havde jeg boet to år i Paris, hvor jeg havde arbejdet på forskellige restauranter, og det var jo så nemt, for der fik man jo et måltid mad, før man startede sin vagt, og jeg sørgede bare for at have en vagt hver dag. Når jeg endelig holdt fri, gik jeg ud og spiste på restaurant med mine venner. Easy! Mit køleskab rummede på intet tidspunkt andet end alkohol og lidt juice i de to år, jeg boede der. Det skal ikke lyde, som om det er noget, jeg er stolt af. Det var bare sådan, det var.

 

Så da jeg flyttede hjem og i egen lejlighed, var jeg lidt på spanden. Jeg skyndte mig heldigvis at få et job på en restaurant igen, så jeg kunne få lidt varm mad, men da jeg også skulle studere, kunne jeg jo ikke arbejde hver dag. De andre dage kunne jeg selvfølgelig lige smøre en rugbrød, men det blev måske også lige vel kedeligt. Så jeg kastede mig ud i det med madlavningen. Min familie griner stadig af mig (jo, I gør så!), fordi det engang lykkedes mig at få sat ild til en gryde, og fordi jeg engang ringede og spurgte, hvordan man koger et æg. Men jeg vidste det ikke! Og man skal jo starte et sted, ikke?

 

Lærer unge i dag at lave mad? Nogle gør måske. Men der skal også nok være nogen, der ikke gør. Just-eat har lanceret et nyt reklamekoncept, der opfordrer folk til at stoppe med at lave mad selv og bare bestille det på Just-eat. Don’t cook – Just eat! hedder det. Og selvom det er tykt karikeret, og det bare er en reklame, så jeg synes jeg, det er klamt. Jeg vil dog ikke gå så langt som at påstå, at Just-eat har et ansvar for folkesundheden, men det er jo et faktum, at meget takeaway i dag er billigere end at købe ind og lave mad selv. Og hvis man så ikke engang ved, hvordan man laver mad, og det både er hurtigere og billigere at hente en pizza eller en burger, jamen, så er det da det, man gør.

 

Nøj, der fik jeg lige kørt mig selv op i en spids!

 


Heldigvis er der hjælp at hente. FDB har i dag lanceret en rigtig fin kokke-app, som henvender sig til teenagere og andre, som har brug for pædagogisk hjælp til at lære at lave god mad fra bunden. App’en, som er gratis, rummer mere end 100 opskrifter pædagogisk forklaret trin for trin, så alle kan være med. Og det er altså ikke spaghetti med ketchup, vi taler her. Der er mange virkelig lækre opskrifter! Men det virkelig seje i min verden er her, at der ikke følger ris/pasta til alle retterne. Mange af opskrifterne har grøntsager eller rodfrugter som tilbehør, og her mener jeg jo, at vi virkelig er på vej i rette retning.  Foruden de lækre opskrifter, har app’en sin egen kokkeskole i form af små filmsekvenser, hvor man kan komme i køkkenet med kokke fra juniorkokkelandsholdet og lære at lave basis mad fra bunden.

 

FDB ønsker med app’en at gøre nutidens unge bedre til at lave mad end deres forældre, og det synes jeg er en stærk og vigtig sag. Så spred budskabet! Download app’en, anbefal den til din teen og hans/hendes venner, på skolen, Fritteren, eller hvor du nu kommer hen. Eller endnu bedre, tag ungerne med i køkkkenet. Lær dem om råvarerne og om at tilberede mad fra bunden. Lad os gøre en indsats for ikke at få en næste generation bestående af Just-eat-junkies.

 

App’en hedder “GoCook”, og den kan hentes gratis i App Store eller Google Play.

 

 

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Kan du lave mad?”

Skriv en kommentar

 1. Jeg kan godt lave mad :) for det har nogle meget madglade forældre lært mig.
  Min datter kan også lave mad – men ja det tager tid at inddrage dem men det er så vigtigt at selve teknikken er i orden men også at man har kendskab til råvarer og ved at der feks KUN ska;l mel,gær, salt og vand i brød og ikke en million tilsætningstoffer
  eller at mayonnaise er æg, olie, syre og krydderier og ikke suspekte produkter der hældes ud af tube.
  – ups erstatningsmad er lige en del af min kæphest ! Må hellere lave et indlæg om det ;)

  Svar
 2. Ja, jeg kan godt lave mad. Jeg lærte det basale hjemmefra, men lavede aldrig ret meget mad, da jeg boede hjemme. Min mor har aldrig haft ret stor interesse i madlavning, men hun kunne såmænd sagtens. Hun kom så lidt på den, da jeg som teenager valgte kødet fra. Så da jeg flyttede hjemmefra, startede et nyt kulinarisk liv for mit vedkommende, hvor jeg lærte mig selv en masse, og fik en stor interesse i madlavning.
  Jeg forsøger at inddrage mine børn, men det er ikke altid nemt. Jeg håber bare, jeg får vedligeholdt deres interesse, så også de kan det mest basale, når de flytter en dag om 400 år.

  Svar
 3. Nej mange unge mennesker i dag, kommer til at stå på helt bar bund. Jeg har til stadighed konfirmander der ringer og spørger hvordan man laver kødsovs og spagetti når de er alene hjemme. Jeg har først nu lært at lave mad, jeg skal stadig slå op i en kogebog når jeg skal koge æg eller står overfor noget nyt. Jeg er virkelig ked af at man i min familie ikke tog sig tiden til at være familie i køkkenet. Jeg tror det ville have givet mig et sundere forhold til mad, og mon ikke mange teenagere i dag ville have redskaber mod spiseforstyrrelser og unaturligt forhold til deres krop, hvis de havde været med i den slags processer?

  Men cool ap, jeg tror jeg vil prøve ;)

  Svar
  • Jeg tror i hvert fald ikke, at for meget fastfood bidrager til en sund kropskemi. Men jeg kan sagtens følge rationalet med at det er nemt, bekvemt og billigt at købe takeout i stedet for at lave mad selv. Det smager jo godt = er enormt pleasende at spise, fordi det oftest er fyldt med sukker og hurtige kulhydrater. Jeg tror også, at en basal viden om mad og madlavning kan være et godt udgangspunkt for de unge (siger jeg, som om jeg er 100 år gammel…) ;-)

   Svar
 4. Nu kan jeg lave mad… sådan da.. men det kunne jeg i hvert fald heller ikke da jeg flyttede hjemmefra. Min mor var en diktator i køkkenet, og vi flygtede ud derfra. Tænk, hvis man kom til at snitte en peberfrugt på den forkerte led! Gad vide om det kommer til at gå mine børn anderledes?

  Svar
  • Mon ikke? Min mor har aldrig været glad for at lave mad, så det var ikke ligefrem madlavningsentusiasme, der strømmede ud fra vores køkken.

   Svar
 5. Tak for tippet, selvom det puster til min dårlige samvittighed… Jeg er ikke god til at få mine tre drenge til at hjælpe til med madlavningen. Jeg VED det kommer til at blive ris til egen r.. i sidste ende, men de skal virkelig virkelig motiveres, og i en travl hverdag, så kan det være svært at mobilisere. De er så til gengæld gode til at holde deres egne værelser og støvsuge og gøre rent… Lidt har jeg da tænkt på i forhold til kommende svigerdøtre:-)
  Men med denne App kan det måske blive nemmere at motivere dem… De er jo en del af teknologialderens generation.

  Svar
  • Mine er faktisk heller ikke så deltagende i køkkenet endnu, som de kunne være, så det kunne også sagtens være et indsatspunkt herhjemme. Til gengæld opholder de sig meget i køkkenet, når jeg laver mad, og på den måde taler vi meget om, hvad jeg laver og hvorfor. Men oprydning og rengøring, siger du? Åh, jeg bliver helt træt alene ved at kaste et blik ind på især pigens værelse. Mand, et kaos!

   Svar