Spiser du mere, end du tror? (formentlig ja)


Føler du, at du spiser afsindigt lidt, og alligevel står vægten stille? Du er ikke alene. Men er du sikker på, at du spiser så lidt, som du tror? Langt de fleste spiser nemlig mere, end de tror, de gør, og det er dødnemt at gøre. Lad mig prøve at illustrere det for dig.

Dette indlæg er et uddrag fra mit nyhedsbrev. Vil du også have inspiration direkte i indbakken hver lørdag, kan du tilmelde dig HER.

Fejlsøgning, skyld og skam

Jeg tror ikke, du lyver, når du siger, at du kun spiser 1200 kcal om dagen, eller at du følger planen 100%, og du derfor ikke forstår, at kiloene ikke rasler af dig. Jeg stoler på det, du siger og den indsats, du lægger for dagen.

Men det er menneskets natur at underestimere, hvor meget vi spiser. Alle studier viser det. Jeg spiser mere, end jeg tror, jeg gør, min mand gør, min nabo gør, og sandsynligheden er, at du også gør.

Det gør ingen af os til dårlige mennesker. Det gør os bare til mennesker.

Vi overestimerer samtidig, hvor meget vi bevæger os, og hvor meget energi den aktivitet forbrænder.

Energibalance

Sammenlagt er det bare en lidt uheldig kombination. For så nærmer vi os energibalance.

Energibalance er der, hvor mængden af energi, vi indtager og mængden af energi vi forbruger, er den samme. Det er der, hvor der ingen ændringer sker i vægt/fedtmasse.

Det kan godt være, at du synes, du burde være i negativ energibalance (kalorieunderskud) med det, du gør, eller at dit ur eller din app fortæller dig, at du er det.

Men hvis vægten ikke går ned (over en lang periode), er du ikke. Og så er det enten dit estimat af, hvad du indtager, der er forkert eller estimatet af, hvad du forbrænder, der er det.

For mere om dette, læs: Sådan taber du dig

Eksempel: ‘Betina’

Men det, jeg gerne ville illustrere i dag, er, hvordan vores hjerne snyder os, så vi underestimerer, hvor meget vi spiser.

For eksemplets og for distancens skyld opfinder vi en fiktiv person til formålet. Lad os kalde hende Betina.

Her er, hvad Betina husker at have spist til morgenmad:

Her er, hvad hun faktisk spiste.

Her er den ekstra kaffe med fløde, der røg under radaren om formiddagen.

Frokosten er en dejlig spidskålssalat med varmrøget laks.

Når eftermiddagstrætheden melder sig, spiser Betina en lille håndfuld peanuts (25 g)

Men den lille håndfuld var i virkeligheden en lidt større håndfuld.

Aftensmaden er en dejlig hverdagsvenlig kødsovs, hvor pasta er byttet ud med squashstrimler.

Til aftenhyggen en kop dejlig urtete.

Som i virkeligheden var en kop te og to tern mørk chokolade.

Kalorieforskel: 480 kcal

Sammenlagt betyder dette, at det, Betinas hjerne har registreret, hun har spist, løber op i 1.480 kcal. Hos langt de fleste vil dette indtag føre til, at der tabes fedt.

Men i virkeligheden har Betina – når det hele tælles med – spist 1.960 kcal.

De 480 kcal til forskel er lige netop forskellen mellem vægtvedligehold og vægttab, og det er forklaringen på, at Betinas vægt står stille.

Når Betina spørger på Facebook, hvorfor hun ikke taber sig, får hun at vide, at det nok er, fordi ‘hun spiser for lidt fedt’, for det er et hyppigt råd i Keto-kredse, selvom det jo vitterligt ingen mening giver. Og det gør da slet ikke Betina nogen tjeneste i den her situation.

Hvorfor ikke sige det, som det er: Betina, du spiser mere, end du tror, du gør. 

Betina hverken lyver eller snyder

Det her er ikke en person, der lyver eller snyder.

Det her er en helt almindelig person, der gør en indsats, men som på helt menneskelig vis underestimerer, hvad der ryger indenbords.

Reaktionen, der følger, kan have stor indflydelse på, hvordan Betina kommer videre.

Her er to forskelige reaktioner:

Det virker ikke. Jeg kan åbenbart ikke gå ned i vægt. Ligegyldig hvad jeg gør, står vægten bare stille. Jeg spiser jo næsten ingenting. Der må være noget galt med min forbrænding. Jeg duer heller ikke til noget. Det hele kan også være lige meget så. [*overspiser i frustration og afmagt*]

Og:

Nå for pokker, jeg troede sgu da, jeg spiste langt mindre, men jeg kan da godt se, at selv de små variabler løber op. Det må jeg lige være opmærksom på fremover. [*fejlfinder, retter ind og klør på*].

Der er ikke noget at skamme sig over her. Der er ikke tale om en karakterbrist eller mangel på viljestyrke. Det er bare et estimat, der er forkert.

Og det er det, jeg mener med, at vi skal turde tale om den her slags, uden at vi lægger tusinde følelser i det.

Er du parat til at arbejde med vægttab og livsstil på en realistisk måde?

Så er mit Kickstart-kursus noget for dig.

Igennem 6 uger hjælper jeg dig nemlig til at forstå, hvad der skal til, for at netop DU går ned i vægt.

Jeg hjælper dig både til et realistisk mindset og jeg sørger for, at du via en Low Carb/Keto-kost får en hjælpende hånd indefra.

Når kroppen først skifter over på fedtforbrænding, nedsættes appetitten nemlig, så det er nemmere at udøve den portionskontrol, som det faktisk er svært at lykkes med ved hjælp af viljestyrke.

Smugkig indenfor på den lukkede Kickstart-medlemsside og få en fornemmelse af, hvordan det foregår>>

Spiser du mere end du tror?

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Spiser du mere, end du tror? (formentlig ja)”

Skriv en kommentar

 1. Har fulgt med nu de sidste snart 6 uger og der er forsvundet nogle cm om livet det er jo skønt. Jeg er nu i den fedeste ketose tilstand hvor jeg sjældent føler sult, spiser kun 2 måltider om dagen. Jeg er bange for om jeg spiser for lidt for følger dine portionsanvisninger. Vi laver altid db op på aftensmaden så der er til frokost. Men jeg når nogle dage, nok de fleste under 1000 kcal dagligt. Er det okay? Jeg føler mig sprængfyldt med boblende glæde i kroppen og meget mere energi😊

  Svar
  • Hej Lise
   Det er også et godt spørgsmål. 1.000 kcal er nok lige i underkanten af hvad jeg selv ville føle mig komfortabel med (sundhedsmæssigt) men det afhænger meget af hvad de 1.000 kcal består af. Hvis du får nok protein og bruger dine kulhydrater på grønne grøntsager ville jeg være mindre bekymret, end hvis du bruger en stor del af dem på (næringsfattigt) fedt. Så på den måde bliver det lidt et kontekstspørgsmål…

   Svar
   • Jeg får masser af protein og fedt. Og når der er noget med mayonnaise tager jeg en smule mere, men jeg følger dine opskrifter men spiser kun de 2 måltider om dagen. 😊

    Svar
    • Men det er det, der er min pointe. Hvis du spiser så lidt som 1.000 kcal om dagen, er det ikke fedt, de kalorier skal bruges på. Fedt er næringsfattigt. Protein og grøntsager er næringsrigt.

     Og at ‘følge mine opskrifter’ kan sagtens give dig for lidt protein. Du skal have mindst 100 g protein om dagen. Mine opskrifter indeholder ofte omkring 30 g protein pr. portion, og spiser du kun 2 x det, får du kun 60 g, hvilket er alt, alt for lidt.

     Så hvis du skal spise 1.000 kcal på en forsvarlig måde, skal du gøre en indsats for at få styr på både dine makronæringsstoffer og dine mikronæringsstoffer.

     Svar
     • Ja jeg syntes det er svært så.. for syntes jeg gør det bedste jeg kan. Eks aftensmad i går bestod af culottesteg 2 skiver og blomkålsrösti 5 stk. Hvad skal jeg så eks spise rkstra for st få nok

     • Generelt vil det sige, at du skal have proteinkilden i fokus ved begge dine måltider. Men jeg kan ikke svare dig på, hvad du skal gøre, for det kræver jo en analyse af dit indtag, som det er nu. Så måske en idé at prøve at tracke din kost i en periode. Det gør du sikkert allerede siden du ved, at du kun spiser 1.000 kcal. Prøv at lege lidt rundt med sammensætningen i madlog, eller hvilket program du bruger, og se, hvordan du skal sammensætte det for at du rammer mindst 100 g protein pr. dag.

 2. Det er SÅ rigtigt, rammer lige der hvor jeg er nu efter sommerferien….🤗😉og ja man vil ikke snyde men kan jo se at vægten ikke falder nu efter godt 1 år på madbanditten/keto og 16kg lettere….vedligeholdelse er ligeså svært som vægttabet i sig selv!!! Tak for godt indspark

  Svar