Kål og sarte maver


Hvordan kan du spise kål uden at få ondt i maven? Det er der mange, der har spurgt om efter udgivelsen af Kålhydrater, for jeg har jo været helt åben om, at jeg har en laaang historik med maveproblemer og at for mange grøntsager ikke altid er min ven. Og hvordan kan man så være forfatter til en bog om kåls fortræffeligheder?

I dag vil jeg give dig fire gode råd til at spise mere kål, selvom du har en sart mave.

Først lidt baggrund

Jeg har haft maveproblemer lige så længe jeg kan huske tilbage. Mine problemer er især ekstrem udspilethed og alt, alt for mange toiletbesøg.

Da jeg ændrede kost til Low Carb tilbage i 2010, var det første gang, jeg mærkede, at kost havde indflydelse på min mave. Indtil da har jeg gjort det jeg havde fået besked på: Spist masser af grove kulhydrater, spar på fedt og suppler med husk-fibre. Av, av, av…

Med Low Carb faldt min mave helt til ro.

Fast forward 8-9 år….

Træerne voksede desværre ikke ind i himlen, og mine maveproblemer kom stadigt tilbage, nogle gange med milde symptomer, andre gange med heftige og insisterende symptomer. Jeg prøvede alverden for at afhjælpe det og de strategier, jeg fandt, der virkede, syntes jeg ikke var langtidsholdbare.

Først da jeg i 2019 blev testet og behandlet for SIBO, skete der virkelig noget, og jeg følte, at jeg her havde fat i rod-årsagen. I skrivende stund er det et år siden sidste behandling, og jeg har været så godt som symptomfri siden.

SIBO er helt kort fortalt en overvækst af bakterier i tyndtarmen. De skal ikke være der, de skal være nede i tyktarmen og derfor kan de give en verden af problemer. Læs evt. om SIBO her.

Men kål og min sarte mave

I takt med at SIBO forsvandt, øgedes min kulhydrattolerance betragteligt. At spise bjerge af kål var dog ikke lige nødvendigvis sagen, men Anette, min dygtige medforfatter på Kålhydrater, insisterede på, at noget af tolerancen altså godt kan opbygges.

Og det må jeg give hende ret i.

Lad mig give dig fire gode råd til at komme i gang med at spise kål, selvom du har en sart mave.

Råd nr. 1: Start småt

Så mit første råd er at starte småt. Læg lidt kål til her og der, men lad være med at starte ud med tre kæmpe rå kålsalater om dagen, hvis du har en sart mave.

Selvom vi i Kålhydrater lægger op til, at du skal spise kål til alle måltider, så start med enten kun at gøre det til ét af måltiderne eller sæt portionerne ned, hvis du gerne vil have kål på tallerkenen til flere måltider.

Råd nr. 2: Tilbered din kål

Jo mere kålen er tilberedt, jo mere er kålfibrene nedbrudt på forhånd, og jo mere hjælper du din fordøjelse på vej. At spise rå blomkål og blomkålsmos fx er vidt forskelligt for maven, og har du en sart mave, vil den formentlig sætte mere pris på blomkålsmosen end den rå salat.

For mig gør opvarmningen en stor forskel. Ting som smoothiebowls (som der altså heller ikke er i bogen) er no-go for mig, hvis jeg vil undgå at ligne en, der er gravid i 7. måned.

Råd nr. 3: Trap langsomt op

Når du har startet småt ud, kan du langsomt øge mængden. Trap fx op til to måltider om dagen eller hav en mindre portion kål til alle dine måltider.

Kommer du ud i en periode, hvor kålen ryger ud af dit liv, skal du starte forsigtigt fra starten og ikke fra, hvor du var kommet til. I hvert fald er min erfaring, at tolerancen falder, når den ikke stimuleres.

Råd nr. 4: Bemærk, om nogle kåltyper er bedre end andre

Det kan sagtens være, at du oplever problemer med en kåltype men ikke med en anden. Jeg har det fx fint med broccoli og spidskål men lidt mindre great med hvidkål og blomkål. Dette kan være meget individuelt.

Spidskålen elsker jeg rå i salater, og selvom jeg godt ved, at det ikke er det bedste for min mave, spiser jeg den alligevel. Ha, altså det er vel mig, der bestemmer ikke?

Lidt er bedre end ingenting

Kål er supersundt, og det er genial spise på Low Carb og Keto, hvor det kan bidrage med masser af volumen, fibre og næringsstoffer samtidig med at det giver dig få kulhydrater og kalorier.

Men du kan også være nødt til at acceptere, at du måske aldrig kommer op på de mængder, som Kålhydrater foreslår. Det gør jeg heller ikke. Men jeg prøver at få lidt kål ind hver dag, uden at det når dertil, hvor det trigger mine maveproblemer.

Får du luft i maven af kål?

Så har jeg skrevet en artikel om det også. Læs den her: Hvorfor prutter man af kål?

Flere Kålhydrater?

Få masser af inspiration til hvor utroligt lækker en kålrig kost kan være. Kålhydrater indeholder 50 lækre, nemme, spændende og kålrige opskrifter til alle dagens måltider og en masse underholdende og oplysende viden bragt til dig af selveste Anette Sams.

Find Kålhydrater her >>

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Kål og sarte maver”

 1. Hej Anna
  Det er svært at sige, det kan skyldes alverdens ting. Både kost men også hormoner og andre ting, som vi ikke har den store indflydelse på.

  Jeg ville nok personligt kigge på havredrik, whey, dadler og chokolade, før jeg kiggede på 100 g spidskål. Hvis du gerne vil bruge kulhydrat til træning, er 1-2 druesukkertabletter tilstrækkeligt og de generer sjældent maven, det det er ren glukose. Havredrik+dadel+whey+choko er nok lige voldsomt nok som preworkout på Keto.

  Svar
  • Jeg synes lidt begge dele, for at være ærlig. Altså jeg kan både opleve ubehag kort efter og lang tid efter. Lang tid efter giver jo bedre mening, fordi maden jo trods alt lige skal ned igennem tarmsystemet, men i de perioder, hvor min mave er sart eller irriteret, er det, som om den trigges af selve det at fordøjelsesenzymerne aktiveres. Jeg ved ikke.. det er jo mest gætteri. Men i hvert fald gælder det – for mig – at jeg skal tillade flere dage med stringent kost, før jeg kan forvente at oppustethed eller ubehaget forsvinder.

   Og ja, tarmsystemet og tarmbakterierne tilpasser sig til det, du spiser. Så spiser du pludselig noget andet, er det ikke ualmindeligt med en reaktion.

   Svar
 2. Hej Jane. Jeg er netop startet op på dit online kursus Kickstart. Jeg synes det er super genialt, og elsker de daglige mails, der er en fantastisk støtte.
  Jeg er dog udfordret af, at jeg får ondt i maven af de store mængder protein! Jeg har forsøgt mig med keto og lchf ad flere omgange tidligere, men har måtte kaste håndklædet i ringen pga mavesmerter, kvalme og madlede… Brød, ris, pasta mm, er dog heller ikke sagen. Når de elementer indtager en større plads i min kost, har jeg dagligt tynd mave…
  Hvordan vænner jeg maven til at håndtere de større mængder protein?
  Mvh

  Svar
  • Hej Pia
   Jeg tror ikke det er protein, der giver dig mavesmerter, kvalme og madlede. Det er det sjældent. Det lyder som helt klassisk Keto flu.

   Er du opmærksom på saltindtaget og på anbefalingen om at du skal supplere med salt? Det er ikke nok at salte din mad. Udover at det tilstrækkelige saltindtag vil sikre, at du slipper for dehydrering og ubalance i elektrolytbalancen (det, som giver dig symptomerne), hjælper det også med produktionen af mavesyre, som er nødvendigt for ordentlig fordøjelse.

   Synes du stadig at det er proteinkilderne, der driller, kan du se om nogle typer er bedre end andre. Måske er de lyse typer (fisk og fjerkræ) nemmere end okse og svin fx. Men gå ved samme lejlighed dine fedtkilder efter i sømmene. Ikke sjældent spiller de ind her også.

   Og fedt at du er glad for kurset. Lad mig høre hvordan det går❤️

   Svar
 3. Jeg har et spørgsmål som ikke handler så meget om kål mere om den udspilede mave …
  Brøderstatninger mv – tærtebunde og andet brød-agtigt på keto – giver det dig maveproblemer (eller gjorde det inden du fik styr på SIBO)
  Jeg spørger fordi min steddatter har store problemer med maven, som ofte er ekstremt udspilet – hun har fået meget ro til maven med keto – men et par gange har hun haft seriøst udspilet og meget smertefuld mave – en gang havde hun spist tærte efter en af dine opskrifter og en anden gang var jeg kommet til at forgive hende med en ostemad på et stykke “keto-franskbrød” … (nu ved hun, at brød-klonerne, skal hun holde sig fra – men det kunne måske være meget rart for hende at blive undersøgt og få sat navn på, hvad der gør, at hun får så ondt.

  Svar
  • Hej Camilla
   Kæmpe JA! De brøderstatninger giver mig enorme problemer og jeg spiser dem aldrig. Jeg tror, det primært er fibrene, der trigger hos mig og de der meltyper, man typisk bager med, er jo ofte meget fiberrige. I det her indlæg beskriver jeg mine typiske triggere.

   Her foruden er de største triggere hos folk, der spiser ‘normalt’ jo gluten og mælkeprodukter (især laktose men måske også caseinet), så det kan også være en idé at have et øje på dem og evt. lade hende teste for laktoseinterolance og evt. også cøliaki (glutenallergi), hvis hun ikke allerede er testet for det.

   Håber I finder nogle svar, som kan hjælpe din datter❤️

   Svar