Kål-dumplings med svinekød minder meget om de klassiske kåldolmere. Her er fyldet dog piftet op med smage fra de asiatiske dumplings, med både hvidløg, friskrevet ingefær, chili, sojasauce og fiskesovs.

Udstyr
Ingredienser
- 1 savoykål (blade til dumplings + til fyld)
Fyld til dumplings
- 300 g hakket svinekød
- 200 g savoykål
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk frisk ingefær revet
- 2 forårsløg
- 1 spsk sojasauce eller glutenfri tamari
- 2 tsk fiskesovs
- 1 tsk chiliflager
- 1 tsk sesamolie
- 0,5 tsk salt og friskkværnet peber
Sojadip
- 2 spsk sojasauce eller glutenfri tamari
- 1 tsk fiskesovs
- 1 lime
- 1 spsk sesamfrø
Sådan gør du
- Tag ca. 10 af de yderste, pæne savoyblade fra. Læg bladene i et stort fad og hæld kogende vand over dem.
- Lad dem trække i et par minutter. Læg bladene på et rent viskestykke og dup dem tørre.
- Skær de nederste 2 cm af stilken på bladene.
Fyld til dumplings
- Snit resten af kålen helt fint.
- Riv hvidløg og ingefær. Hak forårsløgene fint.
- Kom kødet og resten af ingredienserne op i en skål og ælt det hele godt sammen med fingrene, så du får en homogen masse.
- Læg et kogt kålblad på et spækbræt og læg en spiseskefuld fars på midten af kålbladet.
- Fold enden med den tykke stilk ind over farsen, fold siderne ind over farsen og rul den over resten af bladet, som en lille burrito. Fortsæt med resten.
- Opvarm en pande med lidt vand i bunden og tænd for kogepladen. Læg de små dumplings i en dampkurv og sæt den ovenpå panden, så pakkerne bliver dampet.
- Damp pakkerne, til kødet er gennemstegt. Det tager ca. 15 minutter. Tag evt. en dumpling ud undervejs og tjek om, kødet er gennemstegt.
Dip
- Rør en dip af sojasauce, fiskesovs, lime og sesamfrø og smag til.
- Server med sojadippen og evt. med blomkålsris ved siden af.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter


Asiatiske kåldolmere
I stedet for spidskål, hvidkål eller den klassiske dumplings-dej af hvedemel, har jeg valgt at bruge savoykål. Det resulterer i de smukkeste grønne små kål-dumplings.
Savoykål er også virkelig nem at arbejde med, da bladene nemt kan skilles i store stykker. Hvis du ikke kan få fat i savoykål til din kål-dumplings, tror jeg godt, at spidskål godt bruges.
Kål-dumplings af savoykål fra Kålhydrater
Denne opskrift på kåldumplings er fra Anettes og min bog, Kålhydrater, og er, synes jeg i al beskedenhed, et superfint eksempel på, hvordan kål nemt kan erstatte noget af stivelsen på tallerkenen. Jeg tror, at næsten uanset hvilken kostreligion, du hører til, så er idéen om at bruge flere grøntsager og færre næringsfattige melprodukter noget, alle kan blive enige om er godt.
Måske også derfor at Kålhydrater er så populær en bog. Har du den ikke endnu, kan du finde den i boghandlen eller her: Kålhydrater Med den i hånden kan du få alle dine kål-lyster stillet og samtidig finde denne opskrift på kål-dumplings med svinekød.

Lyder mega lækket, men…
jeg har ikke en dampkoger / -kurv – hvad kan jeg gøre i stedet?
Mvh Lene Krüger
Mon en si kan gøre det?
Nååååå ja – lyder som en go’ ide 😅😅
Tak for hurtigt svar og go’ dag til dig 🥰
Vil eksperimentere lidt med at stege fyldet først, da jeg bor sammen med en der bare nægter at spise dampet kød. Tænker man evt kan stege det som ‘forårsruller’ også. Når nu det alligevel tilpasses😝
Hej Jane. Har set opskriften på facebook. Men kan hakket svinekød ikke erstatte med grøntsager pakket ind i kålen. Jeg tænker gulerødder i små stave, broccoli i små buketter, og bønner. Der er som tilbehør til kylling eller fisk ???.
Jo det tror jeg da egentlig godt ville kunne fungere👍🏼