Vaniljefudge


Okay, så kom der alligevel gang i julegodterierne herhjemme. Når jeg skal lave søde sager, som samtidig er lchf, kigger jeg altid over til fristendelavkarbo Cecilie, Norges dronning af godteri.

Her fandt jeg også opskriften på de skønne vaniljefudge, som smager fantastisk. Og som er så rich i smag og konsistens, at man faktisk ikke kan hælde dem allesammen indenbords på engang. Og mådehold plejer ellers ikke ligefrem at være et fremtrædende karaktertræk her…

vaniljefudge

Vaniljefudge

Føj til favoritter Print Pin
20 stk
|
1 time

Ingredienser

Sådan gør du

  • Hæld alle ingredienserne i en gryde og lad småkoge i 30-40 min, imens du jævnligt rører.
  • Når massen er blevet lysebrun og den begynder at sætte sig lidt i kanten, er den færdig.
  • Hæld den i en form beklædt med folie og sæt den på køl eller frost.
  • Skær ud i mundrette bidder og server!
Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

De, som fortsat lider af fedtforskrækkelse, må hellere kigge den anden vej.

Vaniljefudge med ekstra

Denne opskrift på vaniljefudge kan jo kombineres med alverdens ting: nødder, chokolade, lakridspulver, etc. Jeg har holdt den helt plain denne gang af hensyn til drengebarnet, som jo er lidt traditionelt anlagt.

Men så fik jeg da taget hul på julegodterne. Og der er blevet købt ind til de lækreste chokoladegodter, som jeg skal lave, når jeg får tid (og helst inden jeg udrydder chokoladen i jagten på en akut serotoninstigning!). Der skal vist intensiveres lidt på løbefronten, hvis det skal hænge sammen med bikiniform i februar… ;-)

Er du i tvivl om, hvor meget du skal spise?

Så prøv min online kalorieberegner.

Du indtaster dit køn, din alder, din højde, din vægt og dit aktivitetsniveau og så fortæller beregneren dig, hvor mange kalorier du skal spise, hvis du vil holde vægten, hvis du ønsker vægttab og hvis du ønsker at arbejde på at øge i muskelmasse.

Jeg har lavet to forskellige oplæg til vægttab. En, jeg kalder stabilt vægttab, som er egnet til et stabilt og realistisk vægttab, hvor du stadig har god energi, sover godt og bevarer din muskelmasse og hvor der stadig er plads til et socialt liv. Og så en, jeg kalder målrettet vægttab, som du kan bruge i perioder, hvor motivationen er særligt høj, eller hvor du er indstillet på at give den en ekstra skalle og er ok med, at det kræver lidt ekstra fokus.

Når du har udregnet dit kaloriebehov, hjælper jeg dig med at få styr på dine makronæringsstoffer (kulhydrat, protein og fedt), alt efter om du ønsker at spise Keto eller Low Carb.

Kalorieberegneren er med i mit SØLV og GULD medlemskab, men du kan prøve den i den gratis prøveperiode, hvis du ikke er medlem allerede.

Jeg vil prøve det gratis i 7 dage!

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

46 kommentarer til “Vaniljefudge”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej
    Jeg har prøvet at lave disse for første gang. Jeg lavede den almindelige (den blev fin), og så lavede jeg en portion med lakridspulver – i starten var det fint, men efter ca 20 min skilte det, så det næsten kun var fedt. Hvad går galt?

    Svar
    • Jeg ved det ikke men mit bedste gæt er, at det er temperaturen, det er galt med. Jeg har også oplevet det flere gange. Forleden prøvede jeg at tage den skilte karamel/fudge af varmen og så rørte jeg koldt smør i + et lille skvæt koldt fløde i, og så lod jeg karamellen samle sig. Og det virkede faktisk.

      Svar
  2. Hej Jane. Jeg har lige fundet din side. Jeg har proevet at finde en opskrift på bloed nougat for meget lang tid og vupti, i dag loekkedes det. Jeg er Dansk, men har boet i Canada siden 1974, så det goer mig lækkersulten for Danske godter og mad en gang imellem. Jeg er ellers blevet god til at immitere, men nougat kunne jeg ikke klare. Jeg er også en Keto pige og har været de sidste 3 år, så jeg blev så glad da jeg fandt dig. du vil se mig besoege din side tit. læder mig til at se hvad du kan hjælpe mig med. Mit bogstav Ø hvirker ikke , hahaha, jeg vill lige lave gåsetegn rundt om, oe, som jeg brugte i stedet, og så skrev den lige et stort, Ø, i stedet. ha, en god dag. Hilsen Jette

    Svar
  3. Havde sådan glædet mig til at smage disse. Fulgte opskriften til punkt og prikke, men så skillede den fuldstændig. Prøvede igen med en ny portion, lidt kortere tid og mindre varme, men det skiller. Den når ikke at sætte sig inden den skiller. Nu har jeg opgivet ?

    Svar
    • Åh hvor træls. Jeg ved ikke hvad jeg skal råde dig til. Som du kan se på billedet er mine ikke skilt. Men jeg har oplevet at de skiller også og det er jo så irriterende når man har ventet så tålmodigt så længe. Jeg tror, det er vilkårene når man er amatørkaramelmager.

      Svar
  4. Hej ☺️
    Jeg vil lave din nougat. Men kan ikke finde ud af om hasselnøddecreme og hasselnøddesmør er det samme ?

    Sidsel ?

    Svar
  5. Hej Jane,
    Tak for en god blog! Jeg nyder at læse med og lade mig inspirere. I karamel opskriften der, er mon muligt at bruge kokossukker istedet for sukrin? eller ville det mon være en dårlig ide?.
    KH
    Sophie

    Svar
  6. Hej Jane :)

    Og endnu en gang tak for en fantastisk hjemmeside og nu tre bøger, der pynter i køkkenet :)
    Jeg har lige to spørgsmål:
    I flere af dine opskrifter, bruger du dadler. Dem er jeg ikke så glade for. Kan man evt. bruge rosiner eller noget andet i stedet for? Har du erfaringer med det?
    Og samme spørgsmål bare ang. avokado :)

    På forhånd tak og hav en dejlig solskinsdag :)

    Svar
  7. Hjælp hvorn skal jeg opbevarer dem når de er færdige ??? på køl, har smagt på den varme masse og bare det fylder rigtig meget nede i min mave.. Jeg kom 75 gram hakket paranødder i. så nu xx jeg fingre for de er godt…

    Men skal de være på køl eller bare i en tætsluttet dåse eller glas ?

    Svar
    • De kan fint fryses, og tør lynhurtigt op. Bliver let fedtede, hvis de står ude, vil anbefale at opbevare på køl. Nyyyyd dem !

      Svar
  8. Hej Jane. Er startet på LCHF her i januar – det går indtil videre fint – dog synes jeg ikke, der ryger nogle kilo af, men det kommer vel nok :-) Jeg forsøgte mig at lave vanillefudge den anden dag – helt efter opskriften, men den stivner ikke. Jeg kan spise den med ske fra beholderen – er nu heller ikke så dårligt :-), men det var jo ikke meningen. Den simredee i 60 min – gik det galt der? Supergod hjemmeside, og SKØN bog – den er efterhånden godt fedtet ind af at ligge på køkkenbordet, når der skal laves mad ha ha.

    Svar
    • Jeg ved ikke rigtig med det fudge. Jeg har selv haft mange mislykkede forsøg med den siden jeg lavede denne vellykkede af slagsen. Hvis den skiller, bliver den ved med at være tynd forevigt.

      Vaniljefudge og udeblevet vægttab kan i øvrigt godt hænge sammen ;-)

      Svar
  9. Jeg har lige lavet dem med Johan Bulows fine lakridspulver. Tilsatte en lille spsk. fuld og brugt en vaniljestang istedet for pulver (giver lidt knas). Blandingen skilte en smule under kogningen, men prøvede at piske den godt med piskeris også satte jeg det direkte i fryseren i et par timer, og de blev liiidt for gode. Prøver at gemme lidt!

    Svar
    • Du kan i hvert fald sagtens fryse den. Jeg ved ikke, hvor længe den holder. Søde sager holder (desværre) ikke så længe hjemme hos os ;-)

      Svar
    • Hej Nina,

      Fudgen kan sagtens fryses. Jeg putter dem normalt i små rose formede silikone-forme og kommer dem på frys…så er de lige til at poppe ud. Men, hvor længe de kan holde sig kan jeg ikke svare på, da de spises hurtigt.
      Lige nu venter jeg på resultatet af et forsøg, hvor en slags er med kakao (RAW) og en er med lakridspulver – Min store pige får venner på besøg.

      Svar
  10. Jeg bliver lige nød til at kommenterer den her opskrift og fortælle dig: – FØJ hvor smager de bare himmelsk, det er jo helt vanvittigt. og specielt fordi de er så lette at lave. – jeg kunne dog ikke skaffe hasselnøddesmør, så blendede bare 100 g. hasselnødder og det fungerer så fint :)
    10 point ud af 10 !!

    Kig endelig forbi – jeg følger selv, stenalderkuren og whole30 – men er bestemt blevet inspireret af din side.

    Svar
  11. Hej Jane
    Den første nougat var også tilsat kokossukker, men smagte ikke af nougat alligevel. MEN jeg gik på kompromis, købte en plade økologisk lys chokolade,smeltede den og blandede med en ny omgang hasselnøddesmør. Det blev en succes. Nu har jeg nougatsmagen og en dejlig lidt grov nougat. MUMS.
    Ja, lys chokolade….. det var et kompromis, som jeg måtte prøve. Til gengæld er der jo ikke kokossukker i. Tror jeg er nødt til at prøve den hj.lavede marcipan også.
    Havde i øvrigt en dejlig oplevelse i aftes. Måtte lige smage en lys toblerone, som vi købte i Tyskland….den var klistret på en måde, som jeg ikke længere bryder mig om. Tænk hvis jeg kunne blive kureret for trang til købechokolade….
    God søndag
    Gurli

    Svar
  12. Kære Jane
    Har forsøgt mig med hjemmelavet nougat. Ville gerne uden om dadlerne og valgte så for første gang selv at lave hasselnøddesmør. Brugte faktisk sneakersfugde opskriften og udskiftede peanutbutter med min hjemmelavede smør. De smagte da rigtig godt, men bare ikke af nougat. Har du en ide til hvordan man får det til at smage mere af smørret. (Har jo tænkt på lys chokolade, men så kommer der jo masser af sukker i)
    Tak for en dejlig blog
    Gurli

    Svar
    • Det lyder som en god idé at have hasselnøddesmør og chokolade som base men der skal nok også noget sødt i. Måske kokossukker? Ellers skal du ud og finde en af de lyse chokolader med stevia, men de har også lidt en mærkelig smag, synes jeg… :-/

      Svar
  13. Nu har jeg lavet dine vanilje fudge to gange og mums de er gode.

    Jeg har dog oplevet begge gange, især anden gang, at blandingen skiller, det sker når den har fået lidt over 30 min. Den er stadig tyk, men det er som om smøren deler sig lidt fra fløden. Så når det ryger i fryseren, så kommer der rene smør striber i, og det er alligevel grov nok ;)
    Overvejer at kun give det knap 30 min, men er i tvivl om det er nok. Synes det er blevet tyk i det.
    Har du oplevet det samme? Eller måske andre der har?
    Har forresten prøvet at piske det lidt med piskeriset, men det skiller alligevel når det først er sket.

    Svar
    • Det er virkelig længe siden, jeg lavede fudge på denne måde sidst, men her oplevede jeg faktisk også, at den skilte. Og det er ellers aldrig sket før. Jeg troede, det var fordi jeg havde eksperimenteret med at putte lakridspulver i, men det var det måske ikke. Jeg sætter den lige på to do listen og laver en portion inden længe og ser hvad der sker…

      Du kan sagtens nedsætte tiden, hvis den er tyk nok.

      Svar
      • Okay tak for svaret :)

        Tror jeg prøver at give det kortere tid næste gang.
        Måske har det også noget med varmen at gøre? For tror faktisk jeg lavede det lidt varmere denne her gang, og der skilte der meget mere end første gang.

        Svar
      • Hej Jane

        Er du kommet nærmere en forklaring på hvorfor smørret skiller fra? :O
        Jeg har nemlig lige lavet denne og smørret ligger i et tykt smeltet lag øverst, men den boblede godt nok meget selvom det kun var på 1 ud af 6 trin (kogeplade), overvejede om det var fordi det alligevel var for kraftig varme og jeg i stedet skulle bruge 1-3 ud af 12 trin (kogeplade)?
        Knus
        Lea

        Svar
          • Jeg prøvede at lave fudge i går. Brugte dog alm. sukker en stang vanille, da jeg ikke havde sukrin og vanillepulver. Mit begyndte også at skille efter et stykke tid. Inden det var helt skilt, kom jeg det i en form og på køl. Smagte det nogle timer senere og det var helt perfekt, god smag og konsistens og ikke skilt.

          • Jeg har lige prøvet at lave dem og da det begyndte at skille, tog jeg gryden af og piskende i nogle minutter og det hjalp?
            Tror dog det blev liiiiige mørkt nok, men nu må vi se når det er køle af?

  14. Lækkert og alt for fristende.
    Familien protesterer over at jeg ville lave med sukrin mv selv om low carb versioner smager dejligt- så jeg tror bare jeg laver alm versioner med kondenseret mælk mv og så lidt af dine opskrifter til mig..

    Armbøjninger- sprang lige en uge over også her…:(

    Svar
  15. Jaaaa lakridskarameller ville være en rigtig god opfindelse.
    Jeg læste på et tidspunkt, at man kan få lakridspulver lavet af engelsk lakrids, måske det kan bruges.

    Svar
  16. Årh, mums!
    Det ser bare så godt ud. Jeg har prøvet at lave fudge et par gange og det er altså ikke rigtig lykkedes mig at få den til at sidde lige i skabet… Jeg tror, det er noget med temperaturen.
    Jeg har lige en eksamen der skal overstås i morgen, så skal der gang i juleproduktionen. Vi skal holde jul hos mine forældre og jeg har allernådigst fået lov til at bidrage med lidt godter. Så jeg skal helt sikkert lave dine RAW brunkagekugler – dem er jeg pjattet med! Og hjemmelavet chokolade med gojibær og hasselnødder. Og hindbærtrøfler. Mmm…

    Hvordan går det forresten med armbøjningerne? Her har jeg (overraskende nok!) holdt mig til programmet og er nu i gang med uge 2. Jeg kunne i den indledende test præstere 6 armbøjninger før jeg faldt sammen. Efter en uge kunne jeg lave 15 uden at dø af det! Det er helt vildt. Jeg er dog stadig noget kun skeptisk ift at nå op på hele 100, men det er da spændende.

    Jeg har forresten lige startet min egen blog. Der er ikke så meget på den endnu, men måske min giveaway kan friste en frossenpind som dig ;) Kig forbi: http://louley.blogspot.com/2011/12/en-getting-started-give-away.html

    Svar
    • Neeej, en ny blog. Den er straks tilføjet min google reader :-)

      Armbøjninger, siger du? Bumbum… mjooh, det går udmærket. Jeg er dog lige røget ud af takt og har sprunget næsten en hel uge over. Men jeg er startet igen i dag og jeg synes også det går hastigt fremad. Men jeg startede jo også nærmest i minus. Og laver stadig tøseversionen på knæene.

      Svar
    • yay! Min mand kiggede på dem og spurgte skeptisk, om de smagte af smør. Øh ja! Det er jo den halve glæde, tænkte jeg :-)

      Jeg prøvede i øvrigt for noget tid siden at lave nogle med lakridspulver men det mislykkedes fuldstændigt. Hvorfor ved jeg ikke, men et nyt forsøg er på sin plads.

      Svar
  17. Jeg har ikke fått laget vaniljegudge ennå – og de ser så gode ut!!

    Ellers så håper jeg at en (eller flere) danske leger får opp øynene for lavkarbo, det er sånn det har kommet til Norge og Sverige.. OG kanskje du må gi ut en lavkarbo kokebok?? ;)

    God søndag til deg! :)

    Svar