Forleden lavede jeg jordskokkesuppe. Jeg elsker den nøddeagtige smag fra jordskokkerne og i en suppe tilsat fløde og hældt over med bacon, er jeg nærmest lykkelig.
Ingredienser
- 600 g jordskokker
- 300 g kartofler (ikke Low Carb men et kompromis i børnefamilien)
- 200 g porre
- 2 dl fløde
- 1 liter bouillon
- 150 g bacon i tern
- 300 g sejfilet tilberedt i ovn
Sådan gør du
- Få din mand til at skrælle jordskokkerne (!!) eller gør det selv :-) Skræl også kartoflerne.
- Skær kartofler og jordkokker i tern og porren i ringe.
- Sauter alle grøntsagerne i en stor gryde i en spsk kokosolie.
- Hæld bouillon og fløde over og lad småkoge, til kartoflerne og jordskokkerne er møre.
- Hæld vandet fra men gem det, og brug det til at blende hele balladen.
- Når du har den rene, cremede masse, hælder du den tilbage i gryden, eller i en ny, og giver den et opkog, hvorefter du smager den til med salt, peber og timian.
- Hæld suppen over den ovnbagte sej og top med baconstykker. Herligt måltid!
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Jordskokkesuppe med fisk
Her har jordskokkesuppen og bacon fået selskab af sej. Den kan udskiftes til en anden hvid fisk, hvis du ikke lige kan få sej. Det kan fx være torsk, kulmule og lyssej kan også udskiftes af mørksej.
Og fisken kan naturligvis også udelades hvis du foretrækker det. Så topper du bare af med lidt ekstra bacon.
Sådan skræller du jordskokker
I de fleste tilfælde kan man godt lade skrællen sidde på jordskokkerne. Skrællen kan nemlig godt spises og den smager også rigtig godt. Det er heldigt for jordskokker er en pine at skrælle! Men husk at skrubbe dem godt, for der er ikke noget værre end sandkorn i maden.
Men til denne suppe synes jeg altså jordskokkesuppen bliver bedst, hvis de bliver skrællet i forhold til hvis de bare blev skrubbet rene. Men det er måske en smags sag.
Jeg foretrækker at skrælle jordskokkerne med en almindelig kartoffelskræller. Der er desværre vist ikke noget smart trick, det er bare at bide i det sure æble og komme igang.
Men i hvert fald må du ikke snyde dig selv for denne dejlige jordskokkesuppe. Vil du have inspiration til flere både varme, kolde og cremede supper? Så tjek siden her.
Suppen smager Virkelig dejligt og var et hit hos hele familien – men næste gang vil jeg nok lave den uden porrer og med tilsvarende flere jordskokker, da jeg savnede en mere fremtrædende smag af jordskokker. Brugte lidt mindre bouillon end opskriften tilsiger, da jeg godt kan lide en meget cremet suppe (og vi alle i familien har tendens til at blive fyldte snarere end mætte hvis suppen er for tynd i konsistensen 🙃). Vi droppede fisken og toppede suppen af med sprødstegte chorizoskiver plus ristede rugbrødsstave til børnene.
Tak for de mange dejlige opskrifter, Jane 😃
Smager den godt uden kartofler?
Ja rigtig dejligt men konsistensen er jo anderledes.
Jordskokker, rensede og skiveskåret!!, har jeg altså fundet på frost hos nemlig.com
Har INGEN forbindelse eller økonomiske fordele af ovennævnte firma!!
Suppen ser såååå lækker ud og står på komfuret og koger med blomkål i stedet for kartofler ? Glæder mig! ? Elsker nøddesmag en af jordskokker ??
Hej.
Kan man ikke lægge kartoflerne i vand og dermed mindske stivelsen?
Venligst Janne Dam, Virum
jo det tror jeg faktisk godt man kan, men der vil altid være stivelse tilbage også.
Til hvor mange Pers
Hej Jane.
Tak for et godt foredrag her i Nykøbing.
Når vi nu gerne vil have stuvet hvidkål, hvad foreslår du som alternativ til sovsen?
Hilsen
Anni H.M.
Jeg lader det bare koge ind med fløde. Ingen jævning eller noget…
hej
jeg har læst på nettet at jordskokker er ok på striks, da kulhydratet i jordskokker er inulin og ik optages, ved du om dette er korrekt
mvh
Tinna Bregendahl
Det er rigtigt at jordskokker indeholder inulin. Hvor meget eller hvor lidt ved jeg ikke, men jeg spiser dem med fornøjelse for de smager jo så sygt godt!!
Hej Jane
Jeg kan se du skriver at jordskokker kun hører hjemme i den liberale del af LCHF, hvilket giver super meget mening. Dog kan jeg se flere steder på nettet at kulhydraterne i jordskokker (inulin) ikke kan optages i kroppen og derfor bare ryger med ud igen. Er det noget du ved noget om og kan be- eller afkræfte? Det er en jungle at finde ud af hvad der er reelle kilder og hvad der bare er gætterier.
Hold nu op hvor er det en lækker suppe… Har lige lavet den her til aften :-) Vi brugte fintsnittet hvidkål i bunden af tallerkenen og så suppe og bacon ovenpå. MUMS siger jeg bare og hold da op hvor bliver man mæt
Er der et af dine brød du kan anbefale til suppen?
Tak.
Nu har jeg prøvet en uge og kan godt li det. Det eneste jeg synes er svært er at undvære brød. Ikke rugbrød, men hvidt franskbrød. Jeg har i dag bagt Oopsie med havremel. de er gode.
Men tilbage til jordskokkene, Er der mange kulhydrater i dem og hvad med gulerødder?
Tak for svaret Jane.
Jeg er lige begyndt på lchf og er 76 år og har diabetes og får metformin.
Jeg bruger rigtig mange kraftben til suppefond og er vild med jordskoksuppe. Jeg har selv jordskokker i haven og jeg laver det gerne uden kartofler, så laver jeg en suppevisk med porrer og bladselleri. Så jeg kan jo synde engang imellem, med jordskoksuppe jævnet med piskefløde og med bacon på
Hvor er du sej! Og det lyder bare lækkert!
Jamen både jordskokker og kartofler er da noget der gror under jorden. Er det okay? og kan man bruge en fond kogt på kraftben?
Det kommer an på hvor nøjeregnende man er med kulhydraterne. Kartofler er ikke LCHF og rodfrugter mest hvis man dyrker meget motion eller ikke går efter vægttab. Fond kogt på kraftben er en RIGTIG god idé! Gid flere gjorde sig i den slags!
Hej Jana,
Har netop købt din bog og vi er i fuld gang med at prøve opskrifter (mums) – første ret var kylling vendt i flæskesvær som var kravet hjemmefra (læs 2 sønner) hvis jeg ville have dem med på “bogen”. Lavede rigeligt i håbet om, at der var lidt tilbage til madpakken – men ak nej – fadet var rippet.
I aften skal vi prøven suppen – men jeg er lidt i tvivl
om det nu er ok at bruge kartofler?
Nu spørger jeg måske dumt, men er kartofler ikke noget, man ikke skal spise, hvis man følger LCHF?
Nej kartofler er ikke LCHF. Og rodfrugter og fx jordskokker hører også kun hjemme i en liberal version.
Jordskokker er ikke ren rodfrugt og vokser over jorden, så de burde ligesom kål være fuld tilladt
Jordskokker indeholder Kulhydrat 17 g pr. 100g
Sukker 10 g, så jeg tror, at Jane har ret, den er ikke for de strikse
Hej Jane,
Håber du kan nå at svare i god tid inden min datters konfirmation på lørdag ?
Jeg vil gerne lave en suppe til skrub-af-mad, og synes jordskoksuppen kunne være et godt valg.
Her kommer mine spørgsmål:
1. Har du en bedre ide til skrub-af-mad / suppe ?
2. Hvad gør kartoflerne godt for i denne suppe ? Kan jeg ikke ligeså fint lave den på ren jordskok ?
3. Kan suppen fryses ?
4. Hvor meget skal jeg lave til 25 voksne og 25 børn (hvoraf nok kun de 15-20 spiser suppe). Jeg bager også brød til ?
De bedtse hilsner
Anne Lind
Hej Anne
Suppen her smager skønt men jeg tænker lidt, at den er for besværlig at lave til mange. Jordskokker er såååå besværlige at skrælle og suppen bliver finest og mest ensartet af at blive skrællet og ikke bare skrubbet. Kunne en blomkålssuppe måske gøre det i stedet? Denne med blomkål og hvidløg er lækker og nem: https://www.madbanditten.dk/blomkaalssuppe/
Hej igen ?
Tusind tak for hurtigt svar.
Du har ret – måske er det for besværligt at skrælle jordskokker …
Ang. blomkålssuppen, så har jeg et par tillægsspørgsmål:
1. Hvor hvidløgsagtig er smagen ? Og vil det evt. skræmme nogle gæster fra at spise den ?
(Nok et ret mærkeligt spørgsmål … ??)
2. Jeg har ca. 3,5-4 liter hjemmelavet kyllingesuppe i fryseren, og er igang med at koge suppe på kyllingesuppe og 3 liter vand. Hvor meget suppe skal jeg lave til ca. 40 personer ?
Kh. Anne Lind
Hej igen
Du er nødt til at lave en prøveportion og se, hvad du synes. Smag er så subjektivt.
Jeg ved ikke hvor meget suppe, der skal bruges til 40 mennesker.
Mums mums mums så er der lavet en super lækker jordskokkesuppe med bacon knas (drømmer mig til fisken :-) hold op, hvor er det godt, og så kan jeg sidde og blive rigtig lækkersulten af at kigge i min nyerhvervede bog LCHF by dig Jane, nam nam. Tak for skønne ideer til mad..
En lille heads-up så vover jeg mig ud i denne i aften, så tag lige telefonen af lydløs, jeg får måske brug for en hotline ;)
Promise! Telefonen er slået fra lydløs :-)
Fantastisk! Jeg var på Madklubben Tivoli den anden dag og fik en fantastisk jordskokkesuppe, så nu kan jeg også prøve at lave den selv :). Den er i hvert fald noteret i den lille bog, min kære søster gav i tidernes morgen :). Men kan du ikke lige uddybe hvad 1 l. bouillon præcis betyder, til de ikke så køkkenvante, der aldrig har brugt bouillon? ;)
Selvfølgelig søster :-) 1 liter bouillon er 1 liter vand med bouillonterning eller bouillonpasta svarende til 1 liter. Det står på pakken, hvordan de passer i forhold. Jeg bruger sådan en økologisk en, som er fri for gluten og alverdens andet skrammel. Herbamare – dem med urtesaltet – laver en fin bouillon, hvis du alligevel skal ud og investere ;-)
Hej Jane, ved ikke hvordan jeg kontakter dig på anden vis her på bloggen, så det bliver i denne gamle streng: har erhvervet mig din fine Madglad kogebog og skal lave retten jordskokkesuppe. Der skal bruges grøntsagsbouillon men umiddelbart kan jeg ikke finde en opskrift på en hjemmelavet en af slagsen – kun okse- og kyllingebouillon? Kan du hive en god opskrift ud af ærmet?
Pft. Kristian
Ja godt spørgsmål! det har jeg vist aldrig bragt en opskrift på. Jeg plejer at lave min nogenlunde sådan her: https://www.aarstiderne.com/Opskrifter/Opskrift/groentsagsbouillon1 Men jeg tyer også til herbamares færdige bouillon, når jeg ikke har noget hjemmelavet. Og ellers bruger jeg faktisk tit kyllingebouillon i stedet for grøntsagsbouillon. Jeg elsker den dybde, det giver.
God fornøjelse i køkkenet! :)