Jeg starter i morgen… nej, efter ferien… nej, efter nytår…


Kender du den? Jeg starter i morgen… nej, på mandag. Nej bedre efter ferien… nej, jeg starter efter nytår…

Denne artikel handler om oplevelsen af, at livet hele tiden kommer på tværs, så man aldrig kommer rigtig i gang med at arbejde hen mod sine mål. Man vil egentlig gerne og man planlægger også grundigt, hvordan man skal komme i gang. Men der altid lige er noget… En sommerferie, en fødselsdag, en firmatur, en fest, osv….

Det er superfint at forberede sig og planlægge, men det er først, når man begynder at gøre noget, at der sker noget.

Sagen er, at året har 12 måneder. Hvis du kun kan forpligte dig til at gøre noget, når der ikke er en sommerferie, påskeferie, efterårsferie eller juleferie indenfor umiddelbar rækkevidde, så kommer du til enten at stå stille eller at tabe de samme kilo igen og igen og igen.

Jeg venter til alle fridagene i foråret er overstået. Hmm… nu er det snart sommerferie. Jeg venter til efter ferien. Ej, efter efterårsferien. Fuck, det er snart jul, det nytter ikke at gøre noget nu. Jeg venter til efter nytår. 

Gentag forevigt.

Er det dit mønster? Du er ikke alene. Jeg ser det igen og igen.

Illusionen om i morgen

Dette mindset bygger på, at der altid er et tidspunkt, der er bedre end lige nu. Men fordi du befinder dig i planlægningsfasen, giver det dig en følelse af, at du gør noget. For du planlægger jo og du starter jo snart. Og det giver dig ro. For det, den tanke gør, er, at den fritager dig fra ansvaret i dag. I dag kan du bare spise, hvad du vil. For i morgen… i morgen gør du noget ved det.

Men i morgen bliver det også udskudt til… ja, i morgen.

Tanken bygger nemlig på idéen om, at du en anden dag end i dag vågner som en helt anden person. En person med masser af viljestyrke og handlekraft. Den fremtidige person er så dejlig. Ork, hvad den person ikke kan klare! Desværre for de fleste af os findes den person ikke. Vi er, som vi er, og mere ofte end ikke er vi ikke drevet af uendelig viljestyrke og handlekraft.

Kontroller nuet

Det eneste tidspunkt, vi kan kontrollere vores handlinger i, er lige nu. Lige nu i dette øjeblik. Du er i fuld kontrol over, hvad du spiser lige nu, og det er det eneste tidspunkt, du behøver forholde dig til. Du behøver ikke forholde dig til alle mulige og umulige scenarier ude i fremtiden.

Jeg har tit folk, der skriver til mig, at de ikke kan starte, for de har en fødselsdag, de skal til om tre uger, og der kommer også en ferie om lidt og en dag bliver det også jul og hvad gør vi så med de æbleskiver og hvad med risalamanden juleaften? 

Giv slip på det. Du behøver ikke forholde dig til alle de fremtidige udfordringer for at gøre noget nu. Vi krydser den bro senere. Nu gælder det i dag. Kan du mærke, hvor roligt det føles kun at skulle forholde dig til lige nu? Dette øjeblik.

Forlad planlægningsfasen i dag

Hvad kan du gøre I DAG for at bevæge dig fra planlægningsfasen til handlingsfasen? Her er et par forslag:

  1. Du kan spise en proteinrig morgenmad, fx en omelet med skinke og ost
  2. Du kan spise gode hovedmåltider, så du ikke behøver snacke mellem måltiderne
  3. Du kan ‘lukke køkkenet’ efter aftensmaden og gøre stuen/sofaen til ‘madfri zone’

Find selv på flere… 

Fastgroede tanker

Det er aldrig min mening at negligere, at vi har at gøre med en svær opgave. Jeg ved godt, at det er svært at ændre kost og livsstil. Især fordi det er vaner, vi ofte har et meget følelsesladet forhold til og fordi det er vaner, vi tit har haft i mange, mange år. Men det er min mening at prøve at stikke til fastgroede tanker, som ikke har hold i virkeligheden. Jo flere gange, vi fortæller os selv en given historie, jo mere tilbøjelige er vi til at tro, at den er sand. Og det er den helt enkelt tit ikke. 

Dette er en af de ting, jeg selv har lært ved at arbejde med min coach (ja, jeg har også brug for hjælp og støtte). Hun har udfordret mig på områder, hvor jeg var helt fastlåst i min forestilling om, hvad jeg kunne og ikke kunne. Ej, det der er urealistisk, det kan jeg altså ikke, har jeg både sagt og tænkt Men det kunne jeg godt, viste det sig så. Vi kan meget mere, end vi selv tror, vi kan. 

Næste gang du hører dig selv sige: Jeg kan ikke… så spørg dig selv, om det er sandt? Er det egentlig sandt? Jeg tror, at du i mange tilfælde vil ende med at tænke: Nååå nej, det er det faktisk ikke. 

Fra køb til handling

Det her skal ikke misforstås. Jeg er meget taknemmelig for alle køb i min butik, det er jeg virkelig. Men min største drivkraft og min mission er at rykke folk fra et sted til et andet. Ændre noget for dem, få dem til at handle, gøre deres liv bedre. Og at købe et produkt er desværre ikke nok. Det skal tages i brug for at virke. 

Jeg ved godt, at det lyder indlysende, men det at købe et produkt, der lover dig hjælp til at løse et problem, er lidt det samme som ‘illusionen om i morgen’. Du føler, du gør noget, og det giver en ro i øjeblikket. 

Købte du den fleksible Keto kostplan tidligere på ugen, men fik du ikke lige kigget på den, er det nu, du åbner den, læser alle siderne og begynder at tage den i brug. Lidt har også ret. Et måltid ad gangen. Fik du den ikke købt, men har du brug for noget at støtte dig til, finder du den stadig her: Keto kostplan – ‘den fleksible’.

Der er altid noget, du kan gøre. Hvad kan du gøre i dag?

Du er ikke alene

Denne artikel er tidligere udgivet i mit nyhedsbrev og den fik en masse god respons. Her er andres reaktion:

Godmorgen og TAK…..du skriver så det er til at forstå.
Planlægning, Planlægning…..læst og læst og læst…..men ingen udførelse….det er mit mønster!!!

Denne mail fra dig har hjulpet mig så meget mere, end du aner. Jeg har kæmpet meget på det sidste (længe ) og nu ved jeg, jeg er på vej igen.  Mange tak.  Det er jo lidt lige som AA – ėn dag ad gangen. Den store forskel er, at vi ikke kan holde helt op med at spise.

Jeg vil bare gerne lige sige, at jeg er vild med din sidste mail.. Kommer der altid noget i vejen.. Det var så sjovt at læse om, at være i planlægningsfasen kontra handlefasen, når man som jeg har et aktivt  “i morgen” mønster. Det føles lidt som om at du “hev kæppen ud af hjulet” 

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Jeg starter i morgen… nej, efter ferien… nej, efter nytår…”