Jeg ELSKER at hjælpe mennesker hjælpe sig selv


Kender du det med, at der nogle gange kan være ting, sådan helt almindelige ting, der provokerer, frustrerer eller måske endda irriterer dig? Lad mig bare være ærlig og sige, at det gør jeg.

Sagen er, at ofte når det sker, handler den reaktion mere om os selv end om spørgeren. Nej ikke ofte. Så godt som altid faktisk.

Sådan har jeg det med spørgsmålet:

Jane, må jeg godt spise XXX?

Lad os for eksemplets skyld sige frugt. Må jeg godt spise frugt?

Jeg kan slet ikke med det spørgsmål.

Og det er jo skørt, for måske kan du forestille dig, at det er et spørgsmål, jeg får ret så ofte.

Og lad mig understrege, at jeg godt ved, at det her handler 100% om mig!

Jeg kan huske tilbage i mine spæde bloggerdage, hvor det spørgsmål dukkede op for første gang. Jeg nærmest kiggede mig over skulderen for at se, om der kunne være en anden, som vedkommende spurgte og tænkte:

Spørger du MIG, om du må spise frugt? Jamen det er jeg sgu da den sidste i verden, der skal bestemme!

Og sådan har jeg det faktisk stadig.

Dit liv – dine regler

Det er simpelthen ikke mit job at give tilladelse til noget som helst, og om du vil spise frugt eller noget som helst andet, synes jeg kun, der er et menneske i verden, der skal bestemme og det er DIG.

Men når jeg stopper op og tænker mig om, så ved jeg godt, at det sjældent handler om at bede om min tilladelse til at spise frugt.

I virkeligheden mener spørgeren:

Fungerer det i en sundheds/Low Carb/KETO-kontekst at spise frugt?

Men det kan jeg faktisk heller ikke svare på.

For mit svar på det er:

Det afhænger af…

Det afhænger bl.a. af:

 • hvem du er (alder, køn, aktivitetsniveau, helbredstilstand, etc.)
 • hvad dit mål er (ketose, vægttab, vægtøgning, blodsukkernormalisering, muskeltilvækst, bedre energi, søvn, velbefindende etc.)
 • i hvilken kontekst dit spørgsmål gælder (vil du gerne spise keto eller low carb eller bare ‘almindeligt sundt’)
 • hvad der sker, når du spiser frugt
 • og helt vildt meget andet

Jeg personligt anser frugt som sundt, men hvis du fx gerne vil spise så få kulhydrater, at du kommer i ketose fx, fungerer det som regel bedre at bruge de få kulhydrater, du spiser, på grøntsager.

I hvert fald sådan ud fra et næringstofperspektiv og ud fra et mæthedsperspektiv. Her vil kål fx vil være et bedre valg end frugt.

Men nu er verden jo ikke kun fuld af perfekte valg.

Det betyder derfor heller ikke, at du ikke kan vælge at bruge dine kulhydrater på et æble, eller at der ikke kan være plads til lidt friske æbletern i en salat. Det betyder bare, at det skal passe ind i den kontekst, hvor du befinder dig.

Og den kontekst kender jeg ikke nødvendigvis (medmindre du fortæller mig den).

Hvad er alternativet?

Det kan også være, at du ved at spise æblet, ikke spiser posen med slik. Og så er æblet jo et kæmpe vindervalg!

Det kan også være, at du ved at spise æblet, oplever, at du bliver mere sulten og derfor pludselig finder dig selv i færd med at rode rundt i skuffer og skabe efter mere sødt.

I det tilfælde var æblet måske ikke det bedste valg for dig.

Men jeg har ingen jordisk chance for at forudsige dette.

Så i stedet for at spørge mig, ville det give meget mere mening, hvis du spurgte dig selv:

Fungerer det for mig at spise frugt?

I virkeligheden er det det mest relevante spørgsmål, du kan stille dig selv.

Jeg elsker at hjælpe mennesker hjælpe sig selv

Sagen er, at jeg ELSKER at hjælpe mennesker. Det giver mig ubeskrivelig glæde, at det arbejdsliv, jeg har fået skabt mig, hjælper andre mennesker.

Men det giver mig ingen glæde at være den, der udstikker regler for, hvad du må og ikke må.

Derimod bringer det mig kæmpe glæde at hjælpe dig med at HJÆLPE DIG SELV.

Derfor elsker jeg det japanske ordsprog:

Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Og det er lige netop dette citat du møder på forsiden af medlemssiden på Kickstart 2.0. 

Jeg vil hjertens gerne hjælpe dig med at hjælpe dig selv. Jeg vil stille viden og opskrifter til rådighed, du kan lave, jeg vil lave madplaner, skrive bøger, du kan læse, lave Online Kurser hvor jeg hjælper dig godt i gang, etc. Jeg vil give dig al den viden, jeg har. Men jeg vil ikke være den, der skal bestemme om du må spise et stykke frugt eller noget andet.

For mit mål er, at du i sidste ende skal hjælpe dig selv.

Og det kan du også sagtens♥

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

 • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Jeg ELSKER at hjælpe mennesker hjælpe sig selv”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane
  Jeg tænker på at tilmelde mig dit online forløb.
  Udfordringen og mine tanker går meget på om du tro det vil hjælpe mig. Jeg er gastric bypass opereret oveni har jeg korttarmssyndrom det betyder at jeg skal spise 6-8 gange i døgnet. Pt ligger en del af mine blodprøver helt skævt. Specielt min albumin er helt skæv og dette er jo proteiner jeg skal arbejde med. Derfor Keto og dig? Jeg er næsten sikker på at jeg er intolerant overfor gluten. Jeg er ikke allergiker er tjekket. Men jeg bliver en ballon når jeg spiser brød især hvidt. Derfor Keto og dig?
  Vil meget gerne høre din mening inden jeg tager beslutningen.

  Kh
  Sanne Drøge Heesche

  Svar
 2. Hej Jane
  Jeg har lige brug for lidt moralsk opbakning. Jeg har nu fulgt dig i “årevis” (føles det som :-)), været på 2 Kickstart-forløb, har købt din KETO-bog og kender principperne og alt det andet. Alligevel bliver jeg i tvivl, fordi jeg ikke rigtig lykkes 100% (det er der sikkert mange forklaringer på), og så begynder jeg at blive usikker på dit og dat – ikke på selve processen, men om jeg får for meget eller for lidt af det hele….

  Min keto/lchf-stil fungerer bedst ved planlægning (madplan til 2-3 måltider pr. dag og indkøb), og alligevel vil jeg gerne have variation, hvor jeg måske for let kommer til at have udsving i det daglige indtag.

  Lige nu skal jeg starte helt fra bunden. Kroppen skal skifte over på fedtforbrænding og så må kalorieunderskud og vægttab komme haltende. Jeg vil gerne blive bedre til at spise, NÅR jeg er sulten og ikke “bare fordi…” og deale med min indre sukkerdjævel.

  Det bliver et langt indlæg, kan jeg mærke, så jeg stopper her…….:-). Må vist hellere få startet den planlægning.

  Svar
  • Kæmpe moralsk opbakning herfra! Jeg tror, det er helt normalt at man svinger lidt frem og tilbage. Især i en periode som efter kickstart når man skal eksperimentere med at finde sin kulhydrattolerance. Min erfaring er at de perioder ofte afslører at det slet ikke er det værd at bevæge sig helt ud i kulhydratland igen. Og så bliver det nemmere at blive inden for en lidt bredere low carb kontekst. Selv lander jeg nogle dage omkring 20-30 g kulhydrat, de fleste dage omkring 50 og så har jeg enkelte dage her og der med 100-150 g kulhydrat (normal dansk kost er 300 g kulhydrat). For mig fungerer det fint og jeg skal ikke ‘starte forfra’ når jeg skifter. Jeg har det klart bedst på max 50 (jo færre, jo bedre egentlig) men det er ikke altid at det lige er sådan livet udmønter sig. Og det er også ok.

   Så bare for at sige at udsving er helt normalt :)

   Svar
 3. Undskyld og tak for tålmodigt svar. Jow har købt ketobogen og læst den og de andre bøger og har også fattet konceptet…selv om det ikke lyder sådan når jeg skriver….men derfor er det alligevel svært, for det er meget æg, fisk og smør. Men pyt …

  Svar
 4. Interessant post og spændende at læse. Man bliver lidt inspireret efter man har læst det. Keep up the good work.

  Svar
 5. Hej Jane. Syntes at du har en super god blog. Har været på meget striks keto i ca 10 dage ( og spist næsten kun fedt/smør osv) og det fungede også godt nok til at komme i ketose, indtil der kom hindringer i vejen. Prøver igen men det mislykkes, kan slet ikke regne ud hvor meget jeg må få nu, da jeg tager på igen… har din seneste bog. God. Men spiser ikke kød, men fisk, Jeg mangler/trives med en præcis madplan til mine begrænsninger… Kender du en diætist i midtjylland som kan lave en plan på LCHF ? Eller er det noget du gør mod betaling ?

  Svar
  • Kære søde du. KETO handler ikke om at spise fedt. Det er en stor misforståelse. KETO handler om at spise få kulhydrater.

   Du skal spise grøntsager, animalsk protein (i dit tilfælde fisk og måske æg og fjerkræ?) og så skal du bruge fedt til mæthed. Har du læst keto-bogen? Den er meget tydelig om de ting.

   Ellers kan jeg også anbefale dig at læse videre her:

   https://www.madbanditten.dk/keto-og-kalorietaelling/

   https://www.madbanditten.dk/begynderfejl-9/

   Jeg kender desværre ingen diætister og tilbyder desværre ikke den slags rådgivning selv. Men med keto-bogen i hånden kommer du altså RIGTIG langt. Og du kan bytte det kød, du ikke spiser til fisk uden problemer.

   Rigtig god fornøjelse :)

   Svar
 6. Og det er netop derfor jeg elsker din blog, IG mv. fordi du ikke er ‘denne regel er gud – lev sådan her’ og jeg henviser alle andre til at læse dine bøger og blog ??

  Svar