Jambalaya er en lækker, kreolsk risret med både kylling, pølser og rejer. Nærmest en slags kreolsk paella. Det hele bindes sammen af en lækker krydret tomatsovs og det giver altså bare et dejligt måltid mad.
Ingredienser
- 400 g kyllingebryst
- 2 gode pølser med højt kødindhold
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 grøn peberfrugt
- 1 spsk cajunkrydderi køb det eller bland dit eget
- 800 g blomkålsris
- 2 dl kyllingebouillon/hønsebouillon
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 4 dl tomatpassata / mosede tomater
- 150 g rejer
- smør eller kokosolie til stegning
- salt og friskkværnet peber
Drys
- 1 dusk bredbladet persille
Sådan gør du
- Skær kylling og pølser i mindre stykker.Hak løg og hvidløg og skær den grønnepeber i mindre stykker.
- Opvarm smør eller kokosolie i en stor, dyb pande og steg løg og hvidløg heri, til løgene er blanke. Tilsæt grøn peber og cajunkrydderiet og steg det hele godt igennem.
- Tilsæt kyllinge- og pølsestykker og steg i ca. 5 minutter.
- Tilsæt blomkålsris og kyllingebouillon. Lad det simre i ca. 5 minutter og tilsæt først tomatpuré og lad den lige blive godtristet, inden du kommer tomaterne fra flasken over. Rør rundt, læg låg på og lad det simre i yderligere ca. 8 minutter.
- Tilsæt rejerne i de sidste minutter.
- Drys med hakket persille inden servering.
- TIP: For et endnu lækrere resultat kan du bruge friske, store pillede rejer, som du har sauteret i 2-3 minutter i lidt olivenolie på en pande ved siden af.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Normalt indeholder jambalaya ris, men her er opskriften gjort Low Carb-venlig med blomkålsris ,og du får derfor en opskrift med flere grøntsager men stadig med den gode smag.
Grøntsager i stedet for stivelse
Det er i virkeligheden på dette punkt, at Low Carb kosten giver allermest mening for mig. At bytte næringsfattigt fyld (ris, pasta, brød) med grøntsager, der både giver næringsstoffer, fibre og som holder blodsukkeret stabilt igennem og efter måltidet, er et bytte, jeg synes, alle bør tænke ind i deres kost. Uanset om de identificerer sig med Low Carb eller ej.
Jeg får tit beskeder fra folk, der skriver, at de ‘elsker mine opskrifter, selvom de altså ikke spiser Low Carb’ og det er lige netop det, jeg mener. Mine opskrifter er for alle. At skrue ned for næringsfattige kulhydrater og op for grøntsagerne er sundt for alle.
Hvad er forskellen på jambalaya og paella?
Både jambalaya og paella er en slags one-pot-risret lavet med både kød/fisk, skaldyr og masser af grøntsager. Dog er både oprindelsen og krydderierne forskellen på de to lækre gryderetter.
Jambalaya er oprindeligt fra New Orleans i Louisiana og laves derfor naturligvis også med kreolske krydderier såsom fx cajun. Paella stammer fra Spanien og laves med safran som det primære krydderi. De har dog det til fælles at de kan laves med det der lige er i køleskabet og i Danmark ville opskriften måske hedde noget som “alt godt fra køleskabet” eller “ruskumsnusk”.
Jambalaya med blomkålsris
Blomkålsris kan godt forsvinde lidt i en ret som denne og giver ikke helt samme struktur som almindelige ris. Det er dog en ringe pris at betale, synes jeg.
Hvis du vil have lidt mere struktur, kan jeg anbefale dig at hakke blomkålen groft i stedet for at rive dem til ris. Det synes jeg faktisk bliver bedre.
God fornøjelse med min opskrift på jambalaya. Håber, den falder i smag.
Dejlig “varm” ret – lidt creme fraiche på toppen gør også godt :-)
Det er en rigtig lækker opskrift :-) Og jeg skal i dag bruge en okseklump som har ligget i oliemarinade et døgn som bliver skåret i tern .
så blander jeg en stærk chorizio pølse med og dobbler op på Canjunkrydderiet :-))
Dette er en af mine farvoritter
Mvh. Victor.
Super velsmagende!!!
Jeg ELSKER jambalaya! Så denne skal helt sikkert på bordet, 😍