Inspiration til flydende vitaminer med Safter


Egentlig havde jeg lyst til at starte dette indlæg med: “Hvis jeg kun skulle købe én bog om mad og sundhed i år, så skulle det være denne”, men så kom jeg i tanke om, at det havde jeg vist allerede sagt om en anden bog. Hvilken bog har jeg dog glemt. Jamen hvad kan jeg sige? Jeg elsker bøger og rigtigt højt på listen står bøger om sundhed og mad.

Sådan en er der udkommet i dag, og jeg er simpelthen så überbegejstret for den. Safter hedder den, og det er en af de allerlækreste og mest inspirerende bøger, jeg har haft mellem fingrene i år. Intet mindre.

Safter bog fra Aarstiderne

Jeg havde godt hørt, at Umahro og Søren Ejlersen (ham fra Aarstiderne, ikke?) snart ville komme med en bog om juice og safter, og jeg må indrømme, at min umiddelbare tanke var, at det da var lidt kedeligt. Altså helt ærligt, hvor mange juices kan man lige finde på? Jeg troede samtidig, at jeg havde nået topstadiet af juiceentusiasme, når jeg hver morgen med stor fornøjelse hælder næsten rene kåljuices i mig. Men jeg tog så grueligt fejl. Omkring begge dele.

Her til morgen var jeg til et Go’Morgen arrangement hos People’s Press om denne bog og om en anden bog, som også udkommer i dag, nemlig bogen Mad & Mennesker af James Price og Søren Ryge Pedersen. Søren Ejlersen og Umahro havde været tidligt oppe for de stod bag et bjerg af grøntsager og slowjuicede grøntsagsjuices til os allesammen.

Workshop med Aarstiderne og saft

Vi startede med de simple juices som rødbede, æble, ingefær og bevægede os så langsomt over i noget lidt grønnere og vildere…

Hjemmepresset saft fra Aarstiderne

Jeg har længe ment, at en slowjuicer skulle være min næste juicer. Men så talte jeg med Mads Bo, I ved ham med High on Juice, ude på sundhedsmessen, og han var sådan lidt lunken omkring skiftet fra centrifugaljuicer til slowjuicer. Fordelen med slowjuiceren er naturligvis, at du får mere ud af dine grøntsager og mindre pulp. Ulempen er, at det tager lang tid. Rigtig lang tid. I dag spurgte jeg Umahro og Søren Ejlersen om det samme, og de havde lidt samme holdning. Hvis man vil lave frisk juice til sin familie i en fart, skal man gå med centrifugaljuiceren.

Da jeg smagte den grønne juice ovenfor, ombestemte jeg mig dog en smule alligevel. Den var tyktflydende og fuld af pulp, som man ellers kun kender fra friskpresset appelsinjuice, og det, synes jeg, var vildt lækkert.

Til sidst smagte vi denne. Jeg vil slet ikke komme ind på, hvad det ligner, og jeg ved i øvrigt heller ikke, hvad den indeholdt. Jeg drak den som det pligtopfyldende menneske, jeg er, og den smagte altså væsentligt bedre end den så ud.

Saft fra Aarstiderne

Foruden juices er bogen fyldt af greenies – som, jeg nu har lært, er det nye ord for grønne smoothies. Altså smoothies som disse, hvor størstedelen af frugten er byttet ud med grøntsager, og herudover er der opskrifter på diverse nøddemælk, birkesaft, teer, kolde og varme drikke med ingredienser fra naturen, som jeg end ikke har hørt om, og så er den selvfølgelig krydret med al Umahros nørdeviden om, hvad det er, maden gør ved os.

Jeg elsker selv min juicer. Faktisk har jeg i snart 1½-2 år elsket den så højt, at jeg tror, den snart dør. En juicer er genialt til at få hældt ekstra grøntsager indenbords. Også til ungerne. Jamen hvad med al spildet, og er det ikke også bedre at spise sine grøntsager? Jo, selvfølgelig er det bedre at tygge sig igennem hele balladen, men gør du det? Sikkert ikke. Og sidst jeg tjekkede, var der faktisk også pænt meget spild, da jeg lavede råkost. Så slut med det argument. Juice er godt. Grøntsager er godt, det behøver vi faktisk ikke diskutere. Og som Umahro også var inde på, diskuterer vi jo hele tiden, hvad sund mad er. Nogle mener, det er fuldkorn, nogle mener korn er djævlens værk, nogle vil have fedt, andre vil have light, nogle vil have kød, og andre vil tættere på naturen, og sådan kunne jeg blive ved. Men er der én ting, som vi ikke diskuterer, så er det, om grøntsager er godt. For det er det. Jo flere, jo bedre. Og langt de fleste spiser for få af dem.

Okay, så det var altså Safter. Überlækker bog. Køb den eller skriv den på ønskesedlen til jul. Det fortryder du ikke. Vil du lige smugkigge lidt i den først? Så kan du gøre det HER.

Ja, og nu til den anden bog. Mad & Mennesker af James Price og Søren Ryge Petersen. Jamen, jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Køb den til din mormor! Jeg elsker Brdr. Price og deres TV-programmer og deres restauranter, men lige her er jeg vist ikke helt i målgruppen.

Mad og mennesker bog af James Price

Tiden til arrangementet var desværre knap. Jeg ville ellers have spurgt Søren Ejlersen, om han ikke nok vil lancere en Low Carb måltidskasse, så os, der ikke er fan af at hælde stivelse i hovedet ved hvert måltid også kunne få lov at gøre livet nemmere med økologiske måltidskasser. Jeg ville også have sagt til James Price, at jeg kender hans hustru, og at han måtte hilse, men han måtte stryge ud af døren for at komme til et andet interview.

Til gengæld havde jeg den store fornøjelse at hilse på to andre bloggere, og det er næsten det bedste ved at gå til den slags arrangementer. Den ene var Eva fra MadEVAlutionen, og den anden var Mette fra Becauseitmatters.  Undskyld Mette, hvis du kom for sent på arbejde. Nogle gange skal man bare nå at sige så meget på virkelig kort tid :-)

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

32 kommentarer til “Inspiration til flydende vitaminer med Safter”

Skriv en kommentar

 1. ……….. dejligt at læse jeres “saftige” indlæg :-) men nu er det så mit spørgsmål kommer i rel. til LCHF. Jeg har levet striks LCHF i nu godt 4 måneder og har det bare SÅ FEDT !!! MEN hvert år ved denne tid plejer jeg at købe en kasse dejligt saftige appelsiner og så starter jeg dagen med en juice af måske 3 appelsiner og lidt gulerod og/eller rødbede samt ingefær (elsker ingefær).
  Hvor står jeg så, når jeg lever LCHF??
  …….. og nu kommer alle de dejlige clementiner. Dem kan man jo heller ikke holde sig fra. Hvad vil du anbefale jeg gør? Hvor mange appelsiner/clementiner/gulerødder/rødbeder kan jeg tillade mig at spise/drikke saft af.
  De bedste hilsener My

  Svar
 2. Jeg har købt en slowjuicer på Årstidernes hjemmeside her til jul (modellen til ca. 1500 kr.) og den kan varmt anbefales. Jeg synes overhovedet ikke det tager længere tid på denne. I forhold til den centrifugal jeg havde lånt inden, tager det måske et par min. længere at lave en portion på to store glas, til gengæld tager det med min slowjuicer kun 2 min at vaske den af bagefter i modsætning til den anden, som var møg besværlig at rengøre. Der ud over synes jeg, at juicen er meget mere lækker på slowjuiceren.

  Svar
  • Nå herregud! Jeg spurgte ham Juice-Mads eller Bo fra High on Life og han fik det til at lyde som om man skulle stå op kl. 5 om morgenen, hvis jeg ville servere morgenjuice til min familie. Men han stod også i et hus bygget af Philips centrifugaljuicere, så måske var han en mand på en mission ;-)

   Jeg vil igen, igen overveje slowjuiceren til når vores dør – og det kan da ikke vare længe så meget den bliver brugt ;-)

   Svar
 3. Jeg overvejer ogsaa at koebe en slowjuicer, men kunne ligesom Signe B godt taenke at vide, hvor lang tid det tager at lave et glas juice med en slowjuicer.

  Svar
   • Altså, jeg synes altså ikke slowjuicer er ret meget “slowere” end centrifugal… Samlet set bruger jeg ikke mere tid på at juice et glas end jeg gjorde med min Phillips,- jeg ordner bare grønsagerne samtidig, og smider i efterhånden som jeg har snittet dem. De ryger hurtigere igennem en centrifugal, men det tager jo den samme tid at ordne dem, så hvis man bare starter juiceren og så fodrer den mens man snitter synes jeg det er same same. og så nyder jeg virkelig at den ikke larmer så heftigt, det er en mere hyggelig lyd, hvor det jo nærmest kan være et stressmoment at have blender eller centrifugaljuicer kørende (sagde den ret lydfølsomme kvinde…)
    Så jeg er klart fortaler for slow, kender så kun Hurom, but I love i <3

    Svar
 4. Den bog må jeg vidst have fat i :)

  Hvor slow er en slowjuicer? Altså tager det 10 min, 30 min eller en time at lave et glas, nogen der ved det? Overvejer nemlig at købe en.
  Larmer de meget? Skulle jo nødig vække hele huset kl. 5.30 om morgenen;)

  Svar
  • Den slowjuicer jeg har larmer kun ganske lidt, ift den centrifugal jeg tidligere har prøvet og det tager max 10 min at lave en portion svarende til to store glas.
   Vh. Charlotte

   Svar
 5. I forhold til madspild, så er der en grundopskrift på pulpbrød lavet af pulpen fra juicen blandet med æg, kværnede hørfrø, kværnede mandler, olie, salt og krydderier.

  Bland til en kompakt masse, ud på en bageplade med bagepapir og så skal det have ca. 20 minutter ved 180 grader.

  Svar
  • Og det brød ser ovenikøbet lækkert ud! Selv plejer at lave kiks med grøntsagsaffald, men jeg kan godt se, at jeg skal arbejde lidt på den titel, hvis den skal sælge ;-)

   Svar
  • Dét brød plejer jeg også gerne at lave. Kværner dog bare de kerner jeg lige synes skal i. Og det bliver jo sjældent ens, da det får smag og farve efter hvad der er kommet i juicen :-)
   Pigerne spiser gladeligt “prinsessebrødet”, når der er lavet juice med rødbede :-)

   Svar
 6. Kære Jane,
  Skønt og meget smittende indlæg. Jeg er helt enig med dig i, at det er en rigtig dejlig bog og jeg glæder mig meget til at komme i gang med at juice. For alvor.
  Det var skønt at få sat ansigt på hinanden og en herlig måde at starte en dag på.
  kh, Mette

  Svar
 7. Den store fordel ved slow juiceren er, at den behandler grønt, frugt og juice mere skånsomt – det bliver ikke nær så oxydieret :) Derfor jeg har købt min Hurom – og jeg synes faktisk godt, at jeg kan smage forskel ;)

  Svar
 8. Jeg har ikke nogen juicer, desværre. Men jeg vil bare sige, at når ens Bloglovin indlæg lige inden dit, var kostdoktorn.se der kunne fortælle, hvorfor kaffe med blendet fedt bare er sådan en fantastisk ide, faktisk nærmest bedre end et måltid, så er det simpelthen en lise for et nogenlunde normalt sind, at komme forbi din blog til et indlæg om grøntsager! Sundhed, ja tak!

  Svar
   • ;) det er faktisk ikke så tosset som det lyder- men næppe sundt i det lange løb :) Jeg har prøvet sådan en gang magic bullet kaffee som det også hedder pg lad os sige man bliver ret speedet og mæt – sikkert fint hvis man har deadlines eller specialer der skal ud af døren og helt sikkert bedre end den mængde cola og marsbarer jeg fortærrede i den tid.
    Den ser skøn ud den saft bog- jeg ville nu ønske at Søren Eilersen holdt op med at flirte så meget med veganerne… :(

    Svar
 9. Spændende arrengement – Jeg ville også ønske at du havde fået dig en snak med Søren om en low carb måltidskasse, sådan en ville jeg bestemt også være interesseret i – aarstiderne har jo en idekasse, hvor man kan komme med ønsker og ideer og så kan der stemmes på ideerne, har du prøvet det? Jeg skal ihvertfald nok stemme på den :-)

  Jeg er også fan af juicer og safter og har selv en gammel sag af en obh centrifugaljuicer – den er såmænd god nok, eller… for kan du juice grønkål i din centrifugaljuiser?
  I min kaster den det nærmest bare rundt og der kommer kun en lille bitte dråbe saft ud af det.
  Jeg får snart en magimix og har set at man kan få et saft sæt til den så det overvejer jeg.

  Jeg har bestilt bogen idag på plusbog – kender du den side?
  for 69 kr pr mdr kan man købe helt nye bøger til under halv pris – me lika a lot – bare et god tip.
  Nå men jeg glæder mig til at modtage bogen og blive inspireret til en masse lækre juicer og safter :-)

  kh maria

  Svar
 10. Sikke du mænger dig, fru Faeber :)
  Dejligt at høre det var godt. Jeg skal til noget arrangement med dem på torsdag, men jeg har købt en helt almindelig billet for os dødelige, du er vist røget i en anden liga :D
  Good for you!!! Det er altid en fornøjelse at høre om dine oplevelser.
  Dejlig dag til dig :)

  Svar
  • Ja puha, invitationerne er mange. Nogle er mere attraktive end andre, kan jeg så afsløre. Det i morges var jo lige mit game :-)

   Svar