Mine indkøbsvaner


Jeg fik en læserforespørgsel, om ikke jeg ville skrive om mine indkøbsvaner, hvor jeg handler og hvilke overvejelser, jeg gør mig, når jeg køber ind. Og det vil jeg såmænd gerne, selvom jeg ikke er sikker på, at jeg er specielt forebilledligt anlagt her.

Mine indkøbsvaner er i høj grad præget af, at det skal være nemt og hurtigt. Jeg skeler langt mindre til pris, end jeg burde, og forstår, at jeg er priviligeret på det punkt. Det er stadig dumt, men i øjeblikket er tid > penge.

Økologi og andre valg

Vi køber så økologisk som muligt, og det har vi gjort i mange år. Det gælder især på kød, de fleste mælkeprodukter, frugt og grønt. Nogle steder er vi nødt til at gå på kompromis, mens jeg andre steder hellere vil undvære end at købe konventionelt. Vi er ikke perfekte, men vi gør os ret umage her.

Kød og fedt er det, jeg mindst går på kompromis med. Det udgør trods alt en betragtelig del af min kost. Jeg spiser helst ikke konventionelt opdrættet svinekød, men nogle gange køber jeg svinekød fra frilandsopdræt. Mine unger elsker dog Stryhns Leverpostej, så det bukker jeg under for nogle gange.

Konventionel kylling har jeg det også stramt med, men da det er så uhyrligt dyrt at købe økologisk fjerkræ, har det betydet, at vi har spist det sjældnere. Når jeg køber de dyre kyllinger, udnytter jeg altid hele molevitten og koger bouillon på skrogene 1-2 gange. Bouillonen drikker jeg, serverer som suppe eller bruger som base i sammenkogte retter. På den måde synes jeg, jeg får lidt mere for pengene.

De fleste grøntsager er nemme at få fat i økologisk, så det giver sig selv, synes jeg.

Nogle gange køber jeg dansk i stedet for økologi, og det er et af de steder, hvor Søren og jeg er uenige. Jeg vil fx hellere købe danske u-økologiske æbler end økologiske æbler fra Italien eller sydamerika.

Madspild

Vi er i al beskedenhed knivskarpe på at minimere madspild. Vi smider aldrig mad ud. Som i aldrig.

Jeg gemmer alle rester, og vi får dem altid spist. Her har vi jo glæde af, at jeg arbejder hjemmefra, og at rester er nemt for mig at spise til morgen eller frokost.

Og så hjælper det, at vi spiser ‘rigtig mad’ til morgenmad og ikke havregryn, morgenmadsprodukter fra æske etc. Det betyder, at vi har flere måltider til at gjort det af med resterne.

Har der hobet sig rester op, tager vi en dag eller to, hvor vi spiser tøm-køleskabet til aften.

Her handler jeg:

Wholefoods New York
Billedet her er fra Whole Foods i New York – der bor jeg jo desværre ikke ;-)

Nemlig.com

Størstedelen af vores indkøb kommer fra nemlig.com. Det er ikke en specielt sexet måde at handle på, men sortimentet er stort, og det er nemt og smidigt at kunne få leveret i timeintervaller kort tid efter bestilling.

Jeg, som ikke kører bil, slipper samtidig med at slæbe, og det er dejligt.

Jeg oplever desuden, at de problemer jeg tidligere havde med knuste æg og slatne grøntsager forekommer meget sjældent efterhånden, selvom jeg stadig får kastet sække med mad ind ad døren.

Vi er vanemennesker og køber stort set det samme hver gang. Det betyder, at jeg næsten udelukkende besøger min liste over Top 100 favoritter, som Nemlig har trukket ud til mig, og så klikker jeg varer i kurven derfra. Det betyder, at jeg helt slipper for at se – og blive fristet af – varer, jeg alligevel ikke har brug for. Jeg bilder mig ind, at jeg sparer penge (og kalorier) på den konto.

Kød er jeg dog næsten stoppet med at købe hos nemlig. Jeg synes, prisen er for høj, udvalget for småt og kvaliteten for lav. Men mere om det længere nede.

Irma

Når Søren handler, kører han i Irma. Det er også en dyr indkøbsvane men igen tid > penge. Irma har et stort udvalg af økologi og her handler det om at kunne nøjes med at købe ind ét sted.

Vi har en stor og lækker Irma i Valby, og der ryger altid mere i kurven end planlagt. Og så er de  begyndt at være skarpe på nicheprodukter som fx afskallede chufa (tigernødder/jordmandler), som jeg fandt dernede forleden. Dem elsker jeg på min yoghurt.

En ulempe ved Irma er, at de er begyndt at køre så mange varer over på private label. Det forstår jeg godt, og i mange tilfælde er det også fint, men nogle gange betyder det, at andre gode produkter ryger ud af sortimentet (Urtekram Peanutbutter, jeg kigger på dig her!!)

Tidligere handlede jeg hos Irmatorvet online men jeg må indrømme at jeg ikke har brugt dem, siden de blev slugt op af Coop.dk. Ren og skær vane.

Brugsen

Rundt om hjørnet fra hvor jeg bor, har vi en lille Brugs. Den fik en makeover for et par år siden og gik fra at være noget, der mest lignede en udvidet døgnkiosk, som mest solgte øl, slik og junk til at have et imponerende udvalg og stort set alle de dagligvarer, jeg bruger.

Og så har de pænt med økologi og gode færdigretter, som vi ofte køber i stedet for takeout.

Når jeg kigger på mine månedlige indkøb, kan jeg se, at der er mange småindkøb i Brugsen, der går under radaren, men som virkelig løber op. Så hvis jeg skal have bragt indkøbsbudgettet ned, ville det være et fint sted at kigge.

Rigtigmad.dk

Jeg er lykkeligt medlem i Thomas Rodes “madklub” RigtigMad. Her betaler jeg 75 kr i medlemsskab pr. måned, og så har jeg adgang til at købe øko-kød til favorable priser. Det hele leveres på frost, så jeg kan fylde fryseren op engang imellem.

Det er lige den slags tjeneste, jeg har ventet på. Og sortimentet er tilpas stort og bredt til, at jeg kan købe størstedelen af mit kød her.

Økologisk oksekød er ikke så svært at få fat i, men kylling, and og fisk synes jeg har været svært, hvilket har betydet, at vi har spist det mindre. Fx kan jeg få islandsk laks, både i fileter og i lækre varmrøgede portioner, og det passer bare perfekt til min frokost.

Jeg brugte en rabatkode, der hed FIRSTMOVER og fik første måneds medlemsskab til 1 kr. Jeg ved ikke, om den gælder stadig.

Madklubben har på den måde udkonkurreret min lokale fiskehandler, som jeg ellers har været glad for, og det er selvfølgelig ærgerligt, for jeg kan godt lide idéen i at støtte butikkerne i mit lokalområde.

Valby Ostelager

Til gengæld er jeg storkunde hos Valby Ostelager, og her går mit øko-hjerte nogle gange på kompromis i den gode s(m)ags tjeneste.

Jeg elsker den butik. Det er sådan en gammeldags ostehandler, hvor man ikke får lov at købe uden at smage først, og det, at de er på fornavn med mine meget osteelskende børn og morer sig over, at de hellere vil have et ekstra stykke rigtig ost end en tarvelig ostehaps (det er jo affald, siger de forarget, når de får den budt – haha!).

Hvor andre familier har en weekendvane med at bage kage eller blande slik eller hvad ved jeg, tager vi til ostehandleren. True story.

Sørens kødpusher

Søren arbejder for Scandic og har derigennem adgang til at købe virkelig lækkert økologisk kød fra dansk græsfodret kvæg. Det benytter vi os ofte af, især hvis vi skal have gæster.

Og det var vist i grove træk mine indkøbsvaner.

I den bedste af alle verdener handlede jeg mine varer med en kurv under armen på et sydfransk marked hos folk, der kender mit navn. Og grøntsager er selvfølgelig noget, jeg dyrker selv og er selvforsynende med. Men sådan er min virkelighed desværre ikke lige nu. Ret langt fra desværre. Men så er der jo plads til forbedring.

Vil du dele dine indkøbsvaner med mig? Hvor handler du, og hvilke overvejelser gør du dig, når du køber ind?

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

  • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
  • færdige madplaner, jeg laver
  • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
  • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
  • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

19 kommentarer til “Mine indkøbsvaner”

Skriv en kommentar

    • Ærligt talt, jeg synes, de svinger lidt. De sidste par gange synes jeg, de har fået et ordentligt nøk opad. Det er jeg ikke helt tilfreds med.

      Men indrømmet, jeg er ikke så prisbevidst. Men det studsede mig bare lige sidst jeg handlede, at jeg syntes at nogle af basisvarerne pludselig var lige vel dyre.

      Svar
  1. Og her er mit tip, der gik tabt i fortællingen…?: økologisksupermarked.dk, der ofte har relevante ting på Stop Madspild samt basale kosttilskud. Kokosolie i literglas, koldpresset hørfrøolie, kerner, frø og specialmel i store mængder mm. kan fås til rimelige priser. Og det eneste sted, jeg har fundet surkål uden skumle sager tilsat.

    Svar
    • Hov og tak for anbefalingen. Jeg har faktisk handlet der en enkelt gang for 100 år siden men det kan være jeg lige skal snuse til dem igen :)

      Svar
  2. Kære Jane.

    Tak for en god hjemmeside! En hjemmeside, der ofte gør hele forskellen for min hverdag.

    Jeg har primært orienteret mig om den ketogene diæt på engelsk hos Dr. Terry Wahls https://terrywahls.com/about-the-wahls-protocol/ og Dr. Rhonda Patrick https://www.foundmyfitness.com, da jeg er ramt af en sjælden hjernelidelse, der har kostet 8 hjerneoperationer samt en strålebehandling, der fik venstre hjernehalvdel til at hæve op, lammede højre side, tog mit sprog og – ja, nær kostede mig livet.

    Den store forandring i 6 års sygehistorie skete for 3 år siden med kosten (og cannabisolie; men det er ikke sagen her.) Fra lam, afatisk og 3-5 krampeanfald om dagen til stående, gående, tænkende, talende med 1 krampeanfald om måneden.
    Og i stand til at være mor til min snart 7-årige, kæreste, og bonusmor til 2 teenagedøtre.

    Jeg har udelukket mælk og gluten og lever i ketose – men det er sin sag sammen med en mand, der skal leve antiinflammatorisk grundet kolesterol og hjerte, en søn, der skal leve kalorietæt med mange måltider – fordi vokseværk, 126 cm and counting – og to teenagere, der helst vil have “det, der ligner”… Her kommer du ind!

    Jeg aner ikke, hvordan jeg skulle finde dansk inspiration til at få hverdagen til at hænge sammen uden madbanditten.dk! Hurra for dig! Og hurra for rigtigmad.dk!

    Jeg mangler bare at købe dine bøger, men budgettet er lille (placeret på kontanthjælp grundet genoptræning; men det er heller ikke sagen her).

    Af hjertet tak, Jane.

    Bedste hilsner Bibi.

    Svar
    • Hej Bibi (det hedder min søster også :))

      Hvor er du vild! Jeg har aldrig læst noget så fantastisk. Ketogen kost kan virkelig noget, når det kommer til hjernelidelser og jeg følger spændt med i al forskning, der laves på det område.
      Og hvor er jeg glad for at høre, at min mad kan gøre det lidt nemmere for dig.

      Hvis du har lyst til at fortælle din historie til læserne her på bloggen, så send mig en mail. Send mig gerne en mail uanset med din adresse. Så sender jeg et par bøger til dig gratis! (support[snabel-a]madbanditten.dk)

      Svar
  3. Tjek lige Økogårdene.dk her er lækkert økologisk vestjysk svine og oksekød. Øko kyllinger og ænder. Div. Øko pålægsprodukter Feks leverpostej. En af gårdene får også produceret sine egne økologiske oste, der smager vildt godt. De sælger fra deres egen webshop, men også fra deres gårdbutik: Butikken Fødevarepark Skjern Enge. Den kan du finde her på Facebook
    Elsker din tilgang til rigtig mad?

    Svar
  4. Siden nemlig.com kom til har vi primært brugt dem (før handlede vi fast i Bilka hver weekend). Vi forsøger at købe ind til en uge af gangen, men det holder aldrig helt. Vi supplerer op med mælk og grønt fra den lokale Netto eller Kvickly. Hver 2. uge får vi frugt og grønt fra Skagenfood og supplerer her ofte med fisk. På helt travle uger får vi måltidskasser fra Aarstiderne. Vi køber ca. 50-50 økologisk. Mejeri og æg er altid øko, basisvarer er det ca. 75 % af tiden. Vi køber mindst øko kød, primært pga prisen. Vi er 4 i husstanden og bruger omkring 13.000 kr om måneden på mad, hvilket vi egentlig synes er alt for meget (men vi laver stort set alt fra bunden, vi spiser meget “det vi har lyst til” fremfor det, der er på tilbud og vi spiser ikke særligt årstidsbestemt). Hvis jeg havde råd til at bruge mere på mad, ville jeg rykke over på mere øko kød – vi får ikke kylling så ofte længe (men tip: man kan købe Hopballe kyllinger i storkøb direkte fra Hopballe og så er de ikke helt så dyre).

    Svar
  5. Her i provinsen er udvalget af butikker ikke så stort. Netto er faktisk nok den biks med mest økokød. Jeg får en lille månedskasse med økokød fra Skagen Food og er ovenud tilfreds med kvaliteten. Konventionelt kød her er efterhånden en sjældenhed. Dog er der ikke øko kød i fryseren hvis jeg har hentet hos nogen lokale bondemænd, men der ved jeg dyrene har haft det godt. Det meste grønt er øko, drømmer dog om en grøntbod på det ugentlige markede med mulighed for øko grønt og frugt.
    I mine travle perioder får jeg af og til grønt kasser fra årstiden, jeg får det helt sikkert brugt for jeg ved ikke noget værre end at smide mad ud :-)

    Svar
    • Hvor er du god :)

      Og enig, Netto har faktisk et imponerende sortiment af økologi. Hvis de lå tættere på mig, ville jeg også benytte mig meget mere af det.

      Svar
  6. Vi køber det meste i SuperBrugsen for den ligger rundt om hjørnet. Vi køber det meste økologisk. Udover det bliver Irma og Rema 1000 også brugt. Kunne godt tænke mig der lå en rigtig fiskehandler så vi fik mere fisk. Jeg må tjekke Thomas Rodes nye ide ud..

    Svar
    • Ja på mange måder er det hvad man har i nærheden, der afgør, hvor man handler. Hvis min lille brugs fx var en Netto, ville jeg jo stadig handle der.
      Vi har faktisk også Rema herude hvor jeg bor men jeg må indrømme, at jeg sjældent kommer der. Deres butikker svinger vist også meget i kvalitet, synes jeg, og vores er ikke sådan vildt fantastisk. Til gengæld har vi en Meny, der har fået en ordentligt overhaling og faktisk er blevet en ret lækker butik.

      Svar
  7. Dejligt indlæg, Jane – der er gode tips!

    Hvis jeg skal dele et tip, så er det Den økologiske Ostehandler ved Kultorvet. Jeg har efter nogle etiske overvejelser besluttet, at jeg kun køber økologiske mejeriprodukter. Jeg er ikke klar til at undvære ost, selvom jeg gerne ville. Hos ostehandleren kan jeg få alle de vidunderlige varianter, der ikke findes i økoudgaver andre steder (hvem sagde Gruyère!), og han er sådan en hyggelig original! Det er dog også en über-luksusting at handle der for mig. Sidste gang fik jeg købt ind for 180 kr., og jeg er altså kun mig selv derhjemme :D

    Svar
    • Ej sikke et dejligt tip. Tak. Jeg kommer desværre alt for sjældent ind til byen men nu ved jeg da hvor jeg skal forbi næste gang :)

      Svar
  8. Se nu bor jeg i provinsen, hvilket vil sige ‘i det mørke…’ Her er udvalget af dagligvarebutikker færre, men dog stadig ganske ok.
    Mine indkøb mht. til at tilrettelægge aftensmaden har i lang tid – og også før lchf-tiden – taget udgangspunkt i røde og gule tilbudsmærker i køledisken. Dvs. når en øko-kylling kommer ned under 75 kr. ‘haps’, så’ den min og så er det det vi får, og når den gode kokosmælk i Kvickly er på tilbud ‘haps’, så nupper jeg 5-10 stk’s på samme tid. Ligesådan med grøntsager, mandler og lign.
    Med det blik, oplever jeg ikke at lchf bliver dyrere end ‘normalt’.
    Ta’ udgangspunkt i hvad du finder på din vej istedet for opskrifter. Så skal du nok finde en opskrift der passer sådan nogenlunde. Og ellers tilpasser man jo bare selv?.
    Kan i øvrigt oplyse at pofiber er kommet på hylderne i Lidl??

    /Gunvor, Haderslev

    Svar
    • Jeg er så enig med dig. Der er virkelig meget at hente i tilbudsjagten. Selv går jeg tit efter dato-varerne. Altså varer med kort dato. De fejler jo ingenting og så kan man enten tilpasse menuen efter det eller fryse dem.

      Svar
  9. Jeg bor i Hinnerup – eller rettere grundfør – og handler derfor lidt andre steder :-) Jeg har en lokal grøntsagspusher, økoradissen. Han leverer lige til døren til super pris og kvalitet. Fisk køber vi hos fiskehuset.com i Thisted, da de sælger fisk fra små kuttere = vildt frisk og mega lækkert! Kød køber vi hos enten Johannesminde, der har egne slagter og gode priser, eller hos kannegård, der også lige har fået en butik.
    Ost køber vi på marked i århus, da jeg ikke kan tåle komælksost, men kun ged og får. Øko ged og grønt fra Sondrup har til gengæld verdens bedste fede gauda – både ung og lagret. Det er kræs!

    Svar