Mine indkøbsvaner


Jeg fik en læserforespørgsel, om ikke jeg ville skrive om mine indkøbsvaner, hvor jeg handler og hvilke overvejelser, jeg gør mig, når jeg køber ind. Og det vil jeg såmænd gerne, selvom jeg ikke er sikker på, at jeg er specielt forebilledligt anlagt her.

Denne artikel er oprindeligt skrevet i 2018 men ting ændrer sig jo og derfor har jeg opdateret artiklen med mine 2025-indkøbsvaner og -valg. Et gennemgående skifte, der er sket på disse 7 år er, at jeg er blevet en mere afslappet forbruger.

Økologi og andre valg

Jeg prioriterer stadig at købe overvejende økologisk, men jeg er ikke så stringent med det, som jeg var tidligere. Hakket kød er altid økologisk men det andet kød/fisk/fjerkræ, vi køber, er tit ikke. Smag og kvalitet vinder nogle gange over øko-hensynet. Kylling er et godt eksempel her. Jeg vil virkelig gerne købe økologisk kylling men prisen er uhyrlig og smagen dårlig. Jeg ender tit med kylling fra friland i stedet.

Frugt og grøntsager er som regel økologiske, men der har også sneget sig lidt kompromiser ind her og der. Mejeriprodukter er ofte økologiske, men nogle gange prioriterer jeg smag over økologi. Fx smager en u-økologisk græsk yoghurt 10% fra Grækenland jo længder bedre end de økologiske ‘græsk-inspirerede’ yoghurter. Og det er de samme med kød egentlig. Her ender smag også tit med at vægte højere.

Jeg vil egentlig virkelig gerne købe danskproduceret, men nogle gange med fx kød, gør jeg det ikke, fordi jeg synes, kvaliteten er højere andre steder fra.

Der er ikke så meget, jeg kan sige ‘altid’ og ‘aldrig’ på som tidligere. Det er nok det største skifte, der er sket. Jeg er langt mere afslappet omkring mange ting, end jeg var for 7 år siden.

Hvor køber jeg kød?

Dette er et spørgsmål, jeg oftere og oftere får og tit læser jeg ind i spørgsmålet, at jeg vel som Keto/Protein-entusiast har nogle fancy kød-indkøbsvaner, men det har jeg ikke. Jeg køber det meste af vores kød i helt almindelige supermarkeder (mere om det længere nede). Jeg køber også ind imellem ind til fryseren hos nogle af de mange kød-butikker online. Jeg har ikke ét favoritsted at handle og tit kan jeg ikke engang huske navnet på, hvor det er købt (og tit er er det også Sørens afdeling, mens jeg mere tager mig af hverdagsmaden). Jeg ved, vi tit har købt hos Kødriget, Steak-out og Kødbilen. Vi har købt mange andre steder fra også men disse er dem, jeg kan huske, vi har handlet hos flere gange.

Jeg har ikke længere et fokus på, at kødet, jeg spiser, skal være fra græsfodret kvæg osv. Jeg vil dog mægtig gerne have, at det er, men det er ikke et krav for mig. Jeg har rykket mig længere over på det hold, der mener, at sundhed skal være realistisk og nemt. For ellers gør man det ikke. Og jeg ville inderligt ønske, at alt kød i kølediskene var produceret på en ansvarlig måde. Men der er vi desværre ikke endnu. Jeg synes grundlæggende, man skal købe det bedste kød, ens økonomi tillader.

Madspild

Jeg har stadig et næsten nazi-lignende forhold til madspild. Jeg hader at smide mad ud og er der bare én bid tilbage eller en lille rest sovs, bliver den gemt og genbrugt.

Jeg gemmer alle rester, og vi får dem altid spist. Her har vi jo glæde af, at jeg arbejder hjemmefra, og at rester er nemt for mig at spise til morgen eller frokost. Og så hjælper det, at vi spiser ‘rigtig mad’ til morgenmad og ikke havregryn, morgenmadsprodukter fra æske etc. Det betyder, at vi har flere måltider til at få gjort det af med resterne.

Har der hobet sig rester op i køleskabet, tager vi en dag eller to, hvor vi spiser tøm-køleskabet til aften.

Her handler jeg:

Nemlig.com

Størstedelen af vores indkøb kommer fra nemlig.com. Det er ikke en specielt sexet måde at handle på, men sortimentet er stort, og det er nemt og smidigt at kunne få leveret i timeintervaller kort tid efter bestilling.

Vi er vanemennesker og køber stort set det samme hver gang. Det betyder, at jeg næsten udelukkende besøger min liste over Top 100 favoritter, som Nemlig har trukket ud til mig, og så klikker jeg varer i kurven derfra. Det betyder, at jeg helt slipper for at se – og blive fristet af – varer, jeg alligevel ikke har brug for. Jeg bilder mig ind, at jeg sparer penge (og kalorier) på den konto.

Meny og Netto

Søren og jeg går aftentur hver aften og er der noget, vi mangler, stopper vi forbi enten Netto eller Meny. Meny har virkelig meget lækkert og hvis min økonomi tillod det, kan jeg sagtens se mig selv handle der udelukkende. Måske bliver jeg virkelig rig, når mine børn flytter og jeg ikke længere skal brødføde 2-4 unge voksne hver dag også.

Skal vi bare have hverdagsting, går vi forbi Netto. Ingen grund til at betale ekstra for det.

Torvehallerne

Når vi skal lave råvarebilleder til bøger eller lign. tager jeg ind i Torvehallerne og køber noget flot kød eller fisk. Jeg ville elske at kunne handle på den måde altid. Hvis vi kunne halvere priserne og flytte dem til Valby, var jeg 100% klar.

Costco i Malmø

Jeg går og tager tilløb til at besøge Costco i Malmø og er spændt på om der kunne være besparelser for os. En fordel for os er at vi spiser meget enkelt og derfor spiser de samme fødevarer igen og igen. At købe wholesale kunne måske godt give mening her. Udfordringen er at vi spiser overvejende frisk mad. Dvs. mad der skal på køl. Og det sætter jo nogle begrænsninger.

Anyway, når det lykkes os at tage turen derover, skal jeg nok skrive om vores oplevelse.

Vil du dele dine indkøbsvaner med mig? Hvor handler du, og hvilke overvejelser gør du dig, når du køber ind?

Wholefoods New York

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “Mine indkøbsvaner”

Skriv en kommentar

  1. Hej!
    Jeg vidste jeg havde læst denne på et tidspunkt. Gad vide om du har en opdateret artikel med nye vaner?
    Jeg leder nemlig efter inspiration. Jeg har dog et budget – og har fundet ud af, at mange af de økologiske varer indenfor kød og fjerkræ som jeg godt kunne tænke mig, de er for dyre til at jeg har råd til en hel måned. Det er super ærgerligt. Men måske har du nogle tips?

    Hilsen
    May

    Svar
    • Uh det indlæg havde jeg helt glemt. Skrev det i 2018 så det er også mange år siden. Mange ting har ændret sig siden, kan jeg se, så jeg skriver på min liste at det lige skal opdateres.

      Svar
    • Ærligt talt, jeg synes, de svinger lidt. De sidste par gange synes jeg, de har fået et ordentligt nøk opad. Det er jeg ikke helt tilfreds med.

      Men indrømmet, jeg er ikke så prisbevidst. Men det studsede mig bare lige sidst jeg handlede, at jeg syntes at nogle af basisvarerne pludselig var lige vel dyre.

      Svar
  2. Og her er mit tip, der gik tabt i fortællingen…?: økologisksupermarked.dk, der ofte har relevante ting på Stop Madspild samt basale kosttilskud. Kokosolie i literglas, koldpresset hørfrøolie, kerner, frø og specialmel i store mængder mm. kan fås til rimelige priser. Og det eneste sted, jeg har fundet surkål uden skumle sager tilsat.

    Svar
    • Hov og tak for anbefalingen. Jeg har faktisk handlet der en enkelt gang for 100 år siden men det kan være jeg lige skal snuse til dem igen :)

      Svar
  3. Kære Jane.

    Tak for en god hjemmeside! En hjemmeside, der ofte gør hele forskellen for min hverdag.

    Jeg har primært orienteret mig om den ketogene diæt på engelsk hos Dr. Terry Wahls https://terrywahls.com/about-the-wahls-protocol/ og Dr. Rhonda Patrick https://www.foundmyfitness.com, da jeg er ramt af en sjælden hjernelidelse, der har kostet 8 hjerneoperationer samt en strålebehandling, der fik venstre hjernehalvdel til at hæve op, lammede højre side, tog mit sprog og – ja, nær kostede mig livet.

    Den store forandring i 6 års sygehistorie skete for 3 år siden med kosten (og cannabisolie; men det er ikke sagen her.) Fra lam, afatisk og 3-5 krampeanfald om dagen til stående, gående, tænkende, talende med 1 krampeanfald om måneden.
    Og i stand til at være mor til min snart 7-årige, kæreste, og bonusmor til 2 teenagedøtre.

    Jeg har udelukket mælk og gluten og lever i ketose – men det er sin sag sammen med en mand, der skal leve antiinflammatorisk grundet kolesterol og hjerte, en søn, der skal leve kalorietæt med mange måltider – fordi vokseværk, 126 cm and counting – og to teenagere, der helst vil have “det, der ligner”… Her kommer du ind!

    Jeg aner ikke, hvordan jeg skulle finde dansk inspiration til at få hverdagen til at hænge sammen uden madbanditten.dk! Hurra for dig! Og hurra for rigtigmad.dk!

    Jeg mangler bare at købe dine bøger, men budgettet er lille (placeret på kontanthjælp grundet genoptræning; men det er heller ikke sagen her).

    Af hjertet tak, Jane.

    Bedste hilsner Bibi.

    Svar
    • Hej Bibi (det hedder min søster også :))

      Hvor er du vild! Jeg har aldrig læst noget så fantastisk. Ketogen kost kan virkelig noget, når det kommer til hjernelidelser og jeg følger spændt med i al forskning, der laves på det område.
      Og hvor er jeg glad for at høre, at min mad kan gøre det lidt nemmere for dig.

      Hvis du har lyst til at fortælle din historie til læserne her på bloggen, så send mig en mail. Send mig gerne en mail uanset med din adresse. Så sender jeg et par bøger til dig gratis! (support[snabel-a]madbanditten.dk)

      Svar
  4. Tjek lige Økogårdene.dk her er lækkert økologisk vestjysk svine og oksekød. Øko kyllinger og ænder. Div. Øko pålægsprodukter Feks leverpostej. En af gårdene får også produceret sine egne økologiske oste, der smager vildt godt. De sælger fra deres egen webshop, men også fra deres gårdbutik: Butikken Fødevarepark Skjern Enge. Den kan du finde her på Facebook
    Elsker din tilgang til rigtig mad?

    Svar
  5. Siden nemlig.com kom til har vi primært brugt dem (før handlede vi fast i Bilka hver weekend). Vi forsøger at købe ind til en uge af gangen, men det holder aldrig helt. Vi supplerer op med mælk og grønt fra den lokale Netto eller Kvickly. Hver 2. uge får vi frugt og grønt fra Skagenfood og supplerer her ofte med fisk. På helt travle uger får vi måltidskasser fra Aarstiderne. Vi køber ca. 50-50 økologisk. Mejeri og æg er altid øko, basisvarer er det ca. 75 % af tiden. Vi køber mindst øko kød, primært pga prisen. Vi er 4 i husstanden og bruger omkring 13.000 kr om måneden på mad, hvilket vi egentlig synes er alt for meget (men vi laver stort set alt fra bunden, vi spiser meget “det vi har lyst til” fremfor det, der er på tilbud og vi spiser ikke særligt årstidsbestemt). Hvis jeg havde råd til at bruge mere på mad, ville jeg rykke over på mere øko kød – vi får ikke kylling så ofte længe (men tip: man kan købe Hopballe kyllinger i storkøb direkte fra Hopballe og så er de ikke helt så dyre).

    Svar
  6. Her i provinsen er udvalget af butikker ikke så stort. Netto er faktisk nok den biks med mest økokød. Jeg får en lille månedskasse med økokød fra Skagen Food og er ovenud tilfreds med kvaliteten. Konventionelt kød her er efterhånden en sjældenhed. Dog er der ikke øko kød i fryseren hvis jeg har hentet hos nogen lokale bondemænd, men der ved jeg dyrene har haft det godt. Det meste grønt er øko, drømmer dog om en grøntbod på det ugentlige markede med mulighed for øko grønt og frugt.
    I mine travle perioder får jeg af og til grønt kasser fra årstiden, jeg får det helt sikkert brugt for jeg ved ikke noget værre end at smide mad ud :-)

    Svar
    • Hvor er du god :)

      Og enig, Netto har faktisk et imponerende sortiment af økologi. Hvis de lå tættere på mig, ville jeg også benytte mig meget mere af det.

      Svar
  7. Vi køber det meste i SuperBrugsen for den ligger rundt om hjørnet. Vi køber det meste økologisk. Udover det bliver Irma og Rema 1000 også brugt. Kunne godt tænke mig der lå en rigtig fiskehandler så vi fik mere fisk. Jeg må tjekke Thomas Rodes nye ide ud..

    Svar
    • Ja på mange måder er det hvad man har i nærheden, der afgør, hvor man handler. Hvis min lille brugs fx var en Netto, ville jeg jo stadig handle der.
      Vi har faktisk også Rema herude hvor jeg bor men jeg må indrømme, at jeg sjældent kommer der. Deres butikker svinger vist også meget i kvalitet, synes jeg, og vores er ikke sådan vildt fantastisk. Til gengæld har vi en Meny, der har fået en ordentligt overhaling og faktisk er blevet en ret lækker butik.

      Svar
  8. Dejligt indlæg, Jane – der er gode tips!

    Hvis jeg skal dele et tip, så er det Den økologiske Ostehandler ved Kultorvet. Jeg har efter nogle etiske overvejelser besluttet, at jeg kun køber økologiske mejeriprodukter. Jeg er ikke klar til at undvære ost, selvom jeg gerne ville. Hos ostehandleren kan jeg få alle de vidunderlige varianter, der ikke findes i økoudgaver andre steder (hvem sagde Gruyère!), og han er sådan en hyggelig original! Det er dog også en über-luksusting at handle der for mig. Sidste gang fik jeg købt ind for 180 kr., og jeg er altså kun mig selv derhjemme :D

    Svar
    • Ej sikke et dejligt tip. Tak. Jeg kommer desværre alt for sjældent ind til byen men nu ved jeg da hvor jeg skal forbi næste gang :)

      Svar
  9. Se nu bor jeg i provinsen, hvilket vil sige ‘i det mørke…’ Her er udvalget af dagligvarebutikker færre, men dog stadig ganske ok.
    Mine indkøb mht. til at tilrettelægge aftensmaden har i lang tid – og også før lchf-tiden – taget udgangspunkt i røde og gule tilbudsmærker i køledisken. Dvs. når en øko-kylling kommer ned under 75 kr. ‘haps’, så’ den min og så er det det vi får, og når den gode kokosmælk i Kvickly er på tilbud ‘haps’, så nupper jeg 5-10 stk’s på samme tid. Ligesådan med grøntsager, mandler og lign.
    Med det blik, oplever jeg ikke at lchf bliver dyrere end ‘normalt’.
    Ta’ udgangspunkt i hvad du finder på din vej istedet for opskrifter. Så skal du nok finde en opskrift der passer sådan nogenlunde. Og ellers tilpasser man jo bare selv?.
    Kan i øvrigt oplyse at pofiber er kommet på hylderne i Lidl??

    /Gunvor, Haderslev

    Svar
    • Jeg er så enig med dig. Der er virkelig meget at hente i tilbudsjagten. Selv går jeg tit efter dato-varerne. Altså varer med kort dato. De fejler jo ingenting og så kan man enten tilpasse menuen efter det eller fryse dem.

      Svar
  10. Jeg bor i Hinnerup – eller rettere grundfør – og handler derfor lidt andre steder :-) Jeg har en lokal grøntsagspusher, økoradissen. Han leverer lige til døren til super pris og kvalitet. Fisk køber vi hos fiskehuset.com i Thisted, da de sælger fisk fra små kuttere = vildt frisk og mega lækkert! Kød køber vi hos enten Johannesminde, der har egne slagter og gode priser, eller hos kannegård, der også lige har fået en butik.
    Ost køber vi på marked i århus, da jeg ikke kan tåle komælksost, men kun ged og får. Øko ged og grønt fra Sondrup har til gengæld verdens bedste fede gauda – både ung og lagret. Det er kræs!

    Svar