LCHF indkøbsliste

Her på siden finder du en komplet LCHF indkøbsliste.

Vil du gerne i gang med LCHF, men ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så er her en oversigt over de varer, som oftest befinder sig på min LCHF indkøbsliste. Mange af tingene har du garanteret i dit køkken i forvejen. Jeg køber ikke nødvendigvis alle tingene hver gang. Det er bare ting, som går igen hos mig.

Jeg har delt listen op i basisingredienser og de luxe ingredienser. Du kan sagtens spise LCHF uden nogensinde at gå i specialbutik. Det kan ikke understreges nok. LCHF er først og fremmest rigtig mad. Helt almindelig mad, som du kan få i et helt almindeligt supermarked. Når mange alligevel bruger specialingredienser, er det for at kunne lave LCHF-venlige brød, kager, godter, etc.

Se yderligere beskrivelse af de luxe ingredienserne her: Gode LCHF-produkter.

LCHF Indkøbsliste – Basisingredienserne

 • Kød – alle slags
 • Fisk og skaldyr – også dejligt at have i fryseren
 • Tun i dåse
 • Makrel i tomat
 • Æg
 • Pålæg, f.eks. en god spegepølse, skinke, pølser af god kvalitet – gerne øko, hvis du har mulighed for det
 • Bacon – også gerne øko, hvis du har mulighed for det
 • Grøntsager – mindst 5 forskellige slags. Vælg bl.a. ml.:
  – salat
  – kål (hvidkål, rødkål, grønkål, spidskål, sommerkål, etc.)
  – tomater
  – agurker
  – løg
  – peberfrugter
  – blomkål
  – broccoli
  – squash
  – aubergine
  – grønne bønner
  – champignoner
  – fennikel
  – sukkerærter
  – avokado
  – krydderurter (persille, basilkum, mynte, etc.)
  – etc…
 • Citroner
 • Hakkede tomater på dåse eller i flaske (passata)
 • Smør – god, økologisk smør fra kærnet fløde, ikke blandingsprodukt à la Kærgården.
 • Fløde
 • Cremefraiche 38 %
 • Græsk yoghurt 10 %
 • Hytteost 4 %
 • Oste, f.eks. en god brie, en lagret cheddar med god smag eller hvad med en lækker ægte parmesanost?
 • Kokosmælk – tjek lige kulhydratindholdet, da det varierer meget. Den skal have under 5 g. kh pr. 100 g.
 • Nødder – mandler, valnødder, hasselnødder, hasselnødder eller nogle af de lækre macadamianødder, pekannødder eller paranødder
 • Frø/kerner – solsikke, sesam, græskar, hørfrø
 • Bær – jordbær, hindbær, blåbær, solbær  (frosne, hvis de ikke er i sæson)
 • Olivenolie, økologisk og koldpresset
 • Mayonnaise (uden solsikkeolie) – Irma har en økologisk mayo med rapsolie og ellers er der Hellmans, som godt nok
 • ikke er øko, men som er lavet med rapsolie og æg fra fritgående høns.
 • Oliven
 • Mørk chokolade 85 % – hvis du kan styre det (host host – ingen nævnt, ingen glemt!)

LCHF indkøbsliste --> madbanditten.dk

Jeg synes gerne, man må have en holdning til sine madvarer, og jeg betaler gerne for økologi og kvalitet der, hvor det giver mening.

Hvis jeg f.eks. står med en dåse tun, der koster 5 kr og en, der koster 17 kr. så er det nok ikke det samme, der er indeni.

Det kan også godt betale sig at bruge lidt tid på at læse ingredienslisten og se på næringsdeklarationen.

Produkter, som tilsyneladende er helt ens, kan indeholde vidt forskellige ting. Kokosmel og -mælk er et godt eksempel her.

Jeg har set kulhydratindholdet svinge fra over 20 g pr. 100 g til 2 g. pr. 100 g.

Mange produkter indeholder skjult sukker eller hvedemel. Kulhydratindholdet kan være en fin indikator for dette.

De Luxe udgaven (her skal du muligvis et smut om helsekosten)

Find listen her: Gode LCHF-produkter

250 kommentarer til “LCHF indkøbsliste”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane/ Madbandit
  Du er hele mit univers p.t. ?
  Jeg hedder Jytte er 80 år og vejer p.t. 50 kg, 156 cm høj.
  Jeg prøver at gøre det så kort som muligt. Har haft IBS i 20 år, de 3 seneste med kronisk diaree, dvs en øde ø. Der er blevet lavet 8 koloskopier og 1 operation. Sidstnævnte fjernede man et stykke af colon (divertikler) dog fortsatte diareen 4 dage herefter og lidt værre efterhånden.
  I 2019 stoppede jeg al motion. Svømning, roklub, Fodslaw gang. I 2020 måtte jeg af mod min store kolonihave, suk. Ingen netværk længere nu.?
  Har gigt og lidt hudproblemer, som også tager til. Men er stadig enorm livsglad.
  Her fandt jeg dine bøger og kunne straks se at de skulle hjælpe mig,

  I 78 år har min basiskost været kartofler og rugbrød, (stivelse, korn og lidt sukker)
  Her kom miraklet Jane, for en måned siden, jeg begyndte at kunne styre diareen ??
  Ålborg Universitets hospital har opereret mig og Farsø sygehus har fulgt mig i 2 år men ingen af dem har ytret sig om min kost, varieret og grøntsager! 2 læger i mit lægehus sagde: Det går over!
  Jane, hvordan holder jeg fast i min landvending UDEN AT TABE I VÆGT..❤️

  Svar
  • Hej Jytte

   Hvor er det bare dejligt at høre! Og helt uholdbart at du ikke har fået rådgivning i kost med de problemer. Vores system er gået i stykker på den måde.

   At ikke tabe i vægt kræver at du spiser nok. Normalt vil jeg sige, at det er i et højere fedtindtag du skal hente de ekstra kalorier men det er lidt svært ved din historik, da fedt, i hvert fald i en overgangsperiode, godt kan give løs mave. Så her må du prøve dig lidt frem, tror jeg. Og så holde øje med at vægten ikke falder yderligere og lade det være din guide.

   Rigtig god fortsat fornøjelse❤️

   Svar
 2. Hej Jane.
  Tak for en fantastisk side og en god bog. :-)
  Min mand og jeg er lige startet på Stricht KETO. Vi tror, at vores kroppe ville have godt af denne form for mad. LiviShape har gode LCHF produkter. Bl.a. brødblandinger med under 1 g kh pr. 100 gram. Jeg har også haft god glæde af Low carbs shirataki noodles. I din bog skriver du, at man ikke skal spise sådanne produkter, men gælder det også de brødblandinger, som man selv blander med vand og bager i ovnen? Du har også masser af LCHF brødopskrifter her på siden, men kan de bruges på Stricht KETO, eller skal man bare vænne sig helt af med ALLE former for brød?
  Bh. Camilla.

  Svar
  • Hej Camilla
   Ja, jeg ser de gode resultater med Keto komme fra en kost baseret på kød, grøntsager og fedt og ikke erstatningsprodukter og brød og bagværk. Det er en generel erfaring og du kan fint gøre dig dine egne erfaringer og finde ud af hvad der fungerer bedst for dig.

   Du kan læse en længere begrundelse for hvorfor jeg har udeladt opskrifter på bagværk i mine Keto-bøger her: Bagværk og Keto

   Og af nysgerrighed: Hvad betyder ‘striks Keto’? Keto kan ikke gradbøjes på den måde. Hvis det er en Lifesum-ting, skal I læse her inden I fortsætter: Lifesumfælden

   Svar
   • Hej Jane.
    Mange tak for svar. Jeg har tidligere læst dit skriv omkring Lifesum og var lige ved at hoppe i fælden, så tak for det. :)
    Jeg mente det bare som i, hvis man vil leve på den mest effektive metode ift. KETO. Der er vel også Lchf, som ikke er bygget op på helt samme principper, ikke?
    Bh. Camilla

    Svar
    • Jeg mener, når man vil leve en striks Lchf, som du kalder det :-) Jeg glæder mig til at se, hvad det gør ved min krop og tak for de mange lækre opskrifter og inspiration.
     Bh. Camilla

     Svar
    • Det afhænger af hvad målet er. Den helt kulhydratfattige Keto-variant er mest effektiv til vægttab og til at få styr på cravings, stoppe overspisning osv. Er man ny til lavkulhydratkost, bør man starte med mindst 3-6 ugers Keto før man øger kulhydratindtaget.

     LCHF og Keto er dybest set det samme. Der er bare gået lidt for meget brød og kage i LCHF og derfor foretrækker jeg at kalde det Keto.

     Brød er brød og kage er kage. Uanset hvilke bogstaver, vi sætter foran.

     Du kan læse om forskellen her: Forskellen på Keto og LCHF

     Svar
  • Nej det er det ikke?

   Altså i udlandet deklarerer de jo kulhydrater og fibre sammen så i de tilfælde gælder det at kulhydraterne fra fibre passerer næsten ufordøjet igennem tarmsystemet. De kan derfor i nogen grad trækkes fra. Men herhjemme deklarerer vi kulhydrater i tilgængelige kulhydrater, hvilket vil sige at fibrene er trukket fra allerede.

   Og i øvrigt er det jo sådan at vi aldrig optager 100% af en fødevare. Hvor meget vi optager afhænger af individuelle faktorer og også af fødevarens sammensætning og forarbejdningsgrad. Jo mere forarbejdet, jo nemmere optager vi dem.

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg har fundet din LCHF indkøbsliste, men hvis jeg gerne vil følge keto, kan jeg så gå ud fra samme indkøbsliste, eller har du en KETO indkøbsliste liggende et sted?
  Hilsen Marianne

  Svar
  • Nej det har jeg ikke lige umiddelbart. Jeg synes ikke de to adskiller sig nævneværdigt. Forskellen er mest at Keto jo skal holdes helt i den lave ende af kulhydratspektret.

   Svar
 4. Hej Jane
  Min mand og jeg er lige gået igang med LCHF og har købt din 5 ugers madplan. Mit spørgsmål drejer sig om ost ? I vores familie elsker vi Riberhus og Klovborg, er den od nok??
  Tusind tak for en god side ?
  Hilsen Anja

  Svar
  • Stort set alt ost er så godt som kulhydratfrit, så du kan vælge den, du kan lide. Væn dig til at tjekke kulhydratindhold på madvarer, når du bliver i tvivl, så får du hurtigt en fornemmelse for det.

   Svar
 5. Hej Jane
  Super fedt med den guide og al den information du har her på dit website/blog. Jeg er dog kommet i tvivl. Kan du guide mig hen til et sted hvor jeg kan se de nøjagtige mængder der skal spises??
  Indtil videre har jeg fanget at det kun er 20-30 kulhydrater om dagen, men hedder det så…

  150 g Protein, 20-30 g kulhydrat, og 3 spæk fedt til hvert måltid eller hvordan?

  Svar
  • Hej Joy
   Måske vil du have glæde af at starte med en af mine Keto-bøger.

   Jeg har også lavet den nemme begynderguide, som også gennemgår dette.

   Begge dele giver jo et oplæg til portionsstørrelser osv men jeg synes ikke, man kan sige, at der findes ‘nøjagtige mængder, man skal spise’. Det vigtigste er at holde kulhydratindtaget lavt, sørge for at få nok protein og bruge fedt til at mæthed og energi. Fedt er altså variablen, man skruer på.

   Svar
 6. Hej Jane
  Nu har jeg været på Keto i 8 uger og det går rigtig godt, jeg har tænkt mig at forsætte. Er dog en smule bekymret for mit kolesterol tal. Det har altid ligget i den høje ende og jeg indtager meget fedt. Har jeg grund til bekymring ?
  Vh Lykke

  Svar
  • Hej Lykke

   Har du læst dette indlæg: Keto og kolesterol og har du måske også læst første del af min gratis e-bog, 5 hemmeligheder til vægttab med Keto? Det handler også om bl.a. kolesterol.

   Med det sagt mistænker jeg, at du er landet lidt skævt på hylden, når du siger, at du ‘indtager meget fedt’. ‘Meget fedt’ er jo relativt, men Keto handler ikke om fedtindtag men om kulhydratrestriktion. Især hvis vægttab er målet. Og læser man på internettet (andre steder end her på siden) er det nemt at falde i ‘meget fedt’-fælden. Det giver ofte en unødvendigt skæv kolesterolprofil.

   Svar
 7. Hej Jane
  Jeg er helt vild med din første kogebog og glæder mig til at “udtømme” den, for så at købe din nyeste. Jeg er så glad og uforklarlig mæt efter de første to uger, jeg er sikker på at jeg vil holde mig til keto mange år frem, har spist efter dukan i mange år, men det her er MEGET nemmere og mere tilfredstillende smagsmæssigt og mæthedsmæssigt. Perfekt til mig!

  Nå, nu til mit spørgsmål? Jeg sad lige og læste på vores mayonnaise her til aften og der står den er lavet på rapsolie, hvilket jeg er gået udenom og har kun brugt olivenolie. Så nu er jeg helt i tvivl om jeg kan spise den mayo? Synes ikke jeg kan finde info herom.

  God aften til dig.

  Mvh Lenette

  Svar
  • Hej Lenette
   Godt spørgsmål. Jeg har det lidt blandet med rapsolien men opfatter den som den bedste af de dårlige olier, dvs. jeg vælger hellere rapsolie end fx solsikkeolie. Jeg sørger bare for ikke at spise særligt meget mayo og så udligner det sig fint. Man kan godt lave mayo selv på olivenolie men det har en ret speciel smag.

   Svar
  • Ja det snyder lidt men sagen er at Pofiber ingenting vejer. 1 dl vejer 20 g = 2 g kulhydrat. Og det vil ofte være til hele portionen. Den mængde kulhydrat, der ender i den enkelte portion fra Pofiber, vil altså være utroligt lav.

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg har et spørgsmål angående Cod Liver Oil og Oil of Life Keto Olie.
  Er det nødvendigt i det hele taget hvis man spiser ketomad med fisk, olivenolie osv. regelmæssigt?
  Eventuelt hvilken olie anbefaler du og hvad er forskellen på disse to olier?
  Hvad er deres primære funktion?

  På forhånd tak.
  Kh Lise

  Svar
  • Cod Liver Oil synes jeg er vigtig, uanset om man spiser fisk eller ej, men jo mere fisk, man spiser, jo mindre vigtig er den. Men det er torskelevertran og den er rig på både letoptagelige A-vitaminer og omega 3-fedtsyrer. Den anden, du nævner, er i mine øjne spild af penge. Der er ikke noget i den, du ikke får rigeligt af gennem din kost.

   Svar
 9. Hej Jane. Det kan godt være det er blevet spurgt om før….men jeg er i gang med vægttab og tæller altså kalorier som kombination her i starten. Men jeg kommer tit over 50 kulhydrater pr dag, fordi jeg spiser så mange grøntsager (primært salat, tomater, agurk, peberfrugt osv). Jeg ved ikke helt hvordan jeg skal tage stilling til det

  Svar
  • Det er også et godt spørgsmål.
   Mit første gæt er at du bruger en app, der trækker på udenlandske data (Lifesum, Myfitnesspall eller lign.) og derved får du også den amerikanske måde at udregne kulhydrater på, hvilken er anderledes end i DK. Den forskel er jo vigtig at forstå. Mere info om det her: https://www.madbanditten.dk/2020/01/03/energiberegninger/

   Dernæst… jeg hælder til at for mange grøntsager simpelthen aldrig er det, der spænder ben for vægttab. Det tror jeg simpelthen aldrig jeg har set. Så på den måde ville jeg trække på skuldrene af det.

   Hvis målet er ketose, kan grøntsagsindtaget dog godt være for højt men så skal du også sænke kulhydratindtaget yderligere og formentlig helt ned til omkring 20-30 g pr. dag. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/begynderguide-til-keto/

   Svar
   • Tak for svar!
    Det er dog (heldigvis tydeligvis ?) ikke lifesum, men bare “Kalorietæller”.
    Keto fungerer ikke helt for mig, jeg er mere på den lidt mere liberale, langsomme men vedholdende vej.
    Min kost består primært af kød, fisk, æg, ost, smør/olie og grøntsager. Jeg vil bare ikke være på forkert vej fra start. Men jeg vil prøve videre og jeg kan jo se, at kulhydraterne primært kommer fra grøntsagerne. Så jeg giver det lige et par uger og trækker på skuldrene ?

    Svar
  • Nødder er en utroligt lille del af LCHF/keto. Her spiser du grøntsager, kød og fedt. Så det nemmeste er bare ikke at spise nødder.

   Svar
 10. Hej!

  Når der fx står: kulhydrater 2g, heraf sukkerarter 0g – betyder det så at der er 0g af hvad jeg skal være opmærksom på ikke at indtage når jeg er på ovenstående diæt? Eller skal jeg tage udgangspunkt i de 2g?

  Mvh Louis

  Svar
  • Hej Louis

   Du skal tage udgangspunkt i den totale mængde kulhydrater. ‘Heraf sukkerarter’ angiver bare hvor stor en del af den totale mængde kulhydrat i produktet, der består af sukkerarter, naturlige som tilsatte. Men den totale mængde kulhydrat fortæller dig hvor mange optagelige kulhydrater, der er i produktet (bestående af stivelse + sukkerarter)

   Svar
 11. I de asiatiske og arabiske grønthandlere kan man købe kokosblokke (fast kokos) for ca. 18,- som kan rives/hakkes i maden. De er himmelske og tykner/cremer saucer, ligesom de er gode at komme i oksekebab-farsen.

  Svar
  • Gud hvor lækkert. Er det mon det samme som kokossmør/creamed coconut som også ofte bruges i saucer i fx indiske retter?

   Svar
  • Hej Marlene
   Du kan spise lige netop det, du gerne vil på keto, så længe du sørger for at dit samlede kulhydratindtag er lavt. Læs evt. uddybning her: ER det KETO?

   Pofiber bidrager ofte med ganske få kulhydrater i bagværk, så det vil sjældent være et problem. Et mere hyppigt problem er at bagværket ofte ikke mætter lige så godt pr. kalorie som grøntsager, kød og fedt og derfor er det mindre velegnet, hvis målet er vægttab.

   Svar
 12. Hej :) Jeg overvejer i øjeblikket at være med i dit næste LCHF Kickstart. Men er lige lidt i tvivl da jeg ikke spiser fløde, ost, cream fraise, græsk yogurt, hytteost på grund af allergi, om der er andre ting som kan erstatte disse, så jeg får fuldt udbytte af at spise LCHF.

  Svar
  • Hej Lissan

   Du kan godt være med uden at spise mælkeprodukter, men da der indgår mælkeprodukter i nogle af mine opskrifter, skal du selv bytte disse ud med fx kokosprodukter eller fedt fra andre kilder (olivenolie, mayo, kokosolie, avokadio etc.)
   Det vigtigste ift. LCHF er at kulhydratindtaget holdes lavt, og det kan faktisk nogle gange være nemmere uden mælkeprodukterne :)

   Svar
 13. Hej

  Jeg er i tvivl om jeg må bruge polentamel (majsmel) på LCHF, jeg kunne godt tænke mig at bruge det til at krydre kyllingfilet med så det giver lidt sprødhed, må jeg det eller er det mandel mel (den salte) jeg skal bruge.

  Hilsen Lene

  Svar
  • Majsmel er meget kulhydratholdigt så det bliver svært at få presset ind i LCHF. Mandelmel kan måske bruges eller du kan prøve med Pofiber eller eksperimentere med parmesanost eller knuste flæskesvær som panering :)

   Svar
 14. Hej Jane.
  For det første, tak for de mange gode indlæg, især dine opskrifter på bagværk har reddet mig fra at falde i sukkerfælden mange gange!

  For det andet, jeg har et spørgsmål ifht. kulhydrater i mandler vs. mandelmel. Som jeg forstår det, så er der ca. 20 g. kulhydrater pr. 100 g. i mandler med skind, men på det mandelmel jeg har købt (som er lavet af 100 % blancheret mandler uden skind), står der at der kun er ca. 5 g. kulhydrater pr. 100 g.

  Min tanke er at et af de to tal er forkerte, da verden ellers ikke længere ville give mening for mig, men hvilket tal er så det rigtige??

  Svar
  • Dælme et godt spørgsmål. Jeg tror nogle gange det skyldes, at producenten kommer til at overføre næringsdeklarationerne fra udlandet. Nogle lande, fx USA, deklarerer kostfibre som kulhydrat. Det gør vi ikke i DK, da kostfibre ikke optages i blodet men passerer ufordøjet igennem tarmsystemet.

   I DTU Fødevareinstituttets database kan du fx se, at mandler har ca. 20 g kulhydrat pr 100 g, men at de 12 er kostfibre og de tilgængelige kulhydrater derfor 8 g. Se fx her: http://frida.fooddata.dk/ShowFood.php?foodid=35&1 At de så anslår 4 g til deklarering ved jeg ikke hvad skyldes…

   Så uden at være helt sikkert ville jeg gå med at et sted mellem 5-8 g pr. 100 g er det mest præcise.

   Svar
 15. Jeg har købt striksLCHF guiden og printet indkøbslisten her – jeg er i tvivl om, hvad jeg skal se efter når jeg køber ost, brie og spegepølse, er det fedt% eller er det antal kulhydrater?

  Svar
 16. Hej Jane
  Er SÅ glad og taknemlig for din blog og bøger, der på bedste “menneskelig” vis giver både tanker og inspiration til egen kontekst :-))
  Nå men et lille praktisk spørgsmål. Kiggede på din liste over hvor du ofte handler – bla. Whole Food i UK. Gør du stadig det efter UK ikke længere en del af EU? …..tænker told. Har selv lige fra anden engelsk side erfaret, at der bliver pålagt told når varen kommer til DK (inden den udleveres) da det nu ikke længere er indenfor EU – havde jeg ikke lige tænkt da jeg bestilte ;-) Så ville blot høre din erfaring med fx Whole Foods som du henviser til. På forhånd tak :-)

  Svar
  • Godt spørgsmål – jeg tror dog ikke UK er endeligt ude af EU endnu, er de?

   Jeg har sidst bestilt fra Wholefoods for 1 måneds tid siden og det gik fint. Nogle gange når jeg køber andre ting via Amazon.co.uk bliver jeg snydt og tingene sendes fra US og ikke UK. Og her bliver der så pålagt told. Er du sikker på, det var en UK-baseret butik, du handlede fra?

   Svar
 17. Hej Jane
  Vi har lige købt striks LCHF. Jeg har været sukkerfri i flere år og begrænser kulhydrater, men nu skal vægten også ned. Spiser nok for meget af det gode;-) Det næste uger vil jeg følger planen – men hvad med min fløde i kaffen? Er det bedst at undvære i indkørselsfasen?

  Svar
  • Det bestemmer du jo på en måde selv. Det vigtige ift. vægttab er at du er i kalorieunderskud og det ville være synd at drikke kalorieunderskuddet væk i kaffe med fløde (men du vil hverken være den første eller sidste, der har begået den fejl). Jeg synes, jeg mindes, at jeg har skrevet om det i et af introkapitlerne :)

   Der er ikke noget galt med kaffe og fløde men det skal stadig passes ind i dit kalorieregnskab, når vi taler vægttab ;)

   Svar
 18. Har du, Jane -eller andre der læser med her- erfaring med tørret kokosmælk man selv blander op? Har lige set det på helsebixen og det lyder rigtig smart, idet man så selv kan styre mængde og koncentration. Men det skal selvfølgelig helst smage godt også:-)

  Svar
  • Nej det har jeg aldrig prøvet. Jeg har set det i udlandet flere gange og det virker jo så smart. Giv lige lyd, hvis du tester det :)

   Svar
 19. Hvad gør du personligt når du fx spiser tun i vand, makrel i tomat eller bare et æg. “Normalt” ville der jo hører noget rugbrød til- hvad tænker du der kan være en form for erstatning for det? Eller hvordan vil et normalt middagsmåltid se ud for dig? :)
  Mvh Maja

  Svar
  • Jeg spiser det faktisk bare uden brød. Det er normalt for mig, der ikke har spist brød i 7 år.
   Fx ville jeg tage en dåse tun, røre den med 2-3 spsk mayo og spise den med salat, agurk, tomat etc. eller jeg ville spise en dåse makrel, evt med et par kogte æg til og lidt mayo og så lidt grøntsager ved siden af :)

   Svar
 20. Hej Jane

  Tak for en fantastisk side, jeg har før skrevet til dig, da jeg skulle høre om jeg kunne forene og starte op på LCHF og samtidig træne til et Marathon, og jeg havde kun 2-3 md til det på det tidspunkt. du var ikke sikker så derfor droppede jeg det den gang.

  Nu er jeg igang, har købt din 14 dages opstart, og glæder mig til og svælge i alle de dejlige opskrifter, jeg har brug for og tabe mig som så mange andre, men tænker at det skal nok komme.

  Min udfordring er at jeg har kantine abonnoment, som jeg rigtig gerne vil benytte mig af, det er en god kantine, med rigtig meget økologi, ordentlige råvare og veltillavet mad, hvordan skal jeg styre her?:

  Kunne det være:

  kød/æg af en slags, svarende til 2-3 æg i størrelse (her tænker jeg visuelt) eller er det for meget.

  grøntsager, er det lige meget hvilke, eller skal jeg undgå rødder?

  Og hvor meget fedt skal jeg bruge taler vi om 3 spsk af f.eks god mayo, olivenolier, pesto osv. eller er det for lidt.

  Håber du har tid til og skrive lidt til mig, og tak for en super side.

  PS skal løbe Marathon igen slut september, og denne gang satser jeg på at min krop har lært og vare fedtdrevet :-)

  Hilsen Anne

  Svar
 21. Hej Jane,

  Min kæreste og jeg blev enig om at indføre LCHF hjemme hos os for 3 uger siden, og vi er begge meget positive over forløbet indtil videre. Din blog og dine bøger har været en stor hjælp til at give en god forståelse af livstilen og det har gjort opstarten nemt og forståeligt. Dog blev jeg for 7 år siden testet allergisk overfor mælk. Indtil videre har jeg anvendt fåreost, fremfor alm. ko oste. Dog mangler jeg lidt en erstatning for fløde, hytteost og smør. Har du nogle ideer hertil? Jeg antager at soya produkter er et No Go.

  Hilsen Kamilla

  Svar
  • Gode spørgsmål :)
   I stedet for fløde vil jeg sige kokosmælk og i stede for smør kokosolie. De to er nemmere nok at bytte, og det virker 8 ud af 10 gange. Hytteost er sværere, da det er noget jeg bruger i forskellige sammenhænge. I bagværk vil det ofte være noget med at bruge et ekstra æg fx eller bruge noget kokoscreme (det fede fra en dåse kokosmælk) men det afhænger lidt mere af den specifikke opskrift…

   Svar
 22. Hej Jane, sikke en skøn guide og indkøbsliste.
  Jeg er en fattig studerende om har omkring 1000 kr. om måneden til mad. Derfor skal man være lidt taktisk, når man handler ind!
  Jeg er meget inspireret af at leve lchf, men hvad fakta er, så er en pakke glutenfri havregryn 1 kg bare billigere end pakke ost på 250 g! Derudover er kød, mælkeprodukter, olier og nødder også ret pebret, hvis ma sammenligner med fuldkorns ris, frugt og grønt.
  Med et meget skabet budget spiser jeg heller ikke ‘hygge’, i form af slik, chokolade og kage, da det simpelthen er for dyrt for mig..
  Har du nogle gode råd til, hvordan man kan leve forholdsvis LCHF-inspireret på et stramt budget? Eller vil du fraråde det, når nu jeg tvivler på, hvorvidt jeg kan få mættet min sult?

  kram

  Svar
 23. Hej Jane.
  Jeg har prøvet flere links, men de virker ikke. Kommer til siden på forhandleren, men så kommer en fejlmelding, (Måske vigtigt for dig at vide).
  Mvh. Elena

  Svar
 24. Hej Jane :)

  Jeg er ret ny på LCHF, og jeg har nogle spm omkring madvarer, som jeg håber du har tid til at svare på :)

  1) Du skriver at man gerne må spise fede oste – som brie, parmasan etc. – Men hvad med flødeoste, så som ‘Buko’, ‘Philadelphia’ eller ‘Den leende ko’? Og er der noget bestemt jeg skal kigge efter når jeg køber oste?

  2) Mælk er ret omdiskuteret, og jeg kan forstå at det ikke er ret godt at drikke. Men er det virkelig no-go med et glas mælk om morgenen eller et glas til et stk brownie?

  3) Når jeg er ude for at handle hakket oksekød/kalv etc. så er jeg i tvivl om hvor mange procenter kødet skal have? Fordi jeg har lært at jo højere en procent jo mindre kød er der, fordi det hele svinder ind når man steger det. Eller er det helt misforstået?

  4) Jeg nyder et æble (eller appelsin i efteråret) i ny og næ, men det er vist heller ikke ret godt, pga frugtsukkeret. Men kan jeg slet ikke spise frugt? Eller ‘må’ jeg godt spise et om dagen?

  5) Hvor meget chokolade må man spise? Ca. en firkant – altså dem man kan brække af fra en hel plade?

  Det er en super god blog du har, og dine bøger er en kæmpe hjælp, når der skal laves madplan :)

  Jeg ser frem til dine svar :)

  Svar
  • Hej Natalia
   Det lyder som om det er nogle ret grundlæggende ting, du er i tvivl om. Måske du kunne have gavn af at gennemlæse tekststykkerne i bøgerne en gang til. Jeg tror, du vil finde mange af dine spørgsmål besvaret der.
   Men ellers here goes:
   1. Flødeoste er fint. Gå efter de fuldfede (ikke light) og kig evt. på kulhydratindholdet.
   2. Drikkemælk er ikke LCHF. Om det kan være en del af din livsstil, kan jeg ikke svare på.
   3. Du kan købe kød af alle fedtprocenter. Jo mindre fedt, der er i kødet, jo mere fedt skal du lægge til ved siden af. Når det kommer til hakket kød, køber jeg som regel den, der hedder 12-15%. Det er den højeste procent man kan få, der er økologisk.
   4. Frugt er i udgangspunktet ikke LCHF. En god idé er at se på frugt som naturens dessert og spise det derefter. Selv bruger jeg lidt frugt i salater fx. Der skal ofte ganske lidt til for at skabe god sødme i sådan en salat. Generelt synes jeg ikke, der er spor i vejen med at spise en smule frugt hver dag, men hvis jeg skal svare med LCHF-kasketten på, er frugt ikke med.
   5. Det samme gælder chokolade. Det er ikke i chokoladen, du skal finde dine helbredsgevinster. Om der er plads til chokolade hos dig, kan kun du svare på. Selv spiser jeg gerne lidt chokolade ind imellem.

   Jeg synes, det er rigtigt fint at tage udgangspunkt i LCHF og selv tilpasse livsstilen, så den passer til dit liv. Men hvis jeg tager udgangspunkt i dine spørgsmål, kigger vi pludselig på LCHF + mælk + frugt + chokolade og så risikerer du at komme for langt væk fra det oprindelige. Forstår du, hvad jeg mener? Hvorfor ikke prøve LCHF i en periode på fx 3 uger og så eksperimentere med at tilpasse livsstilen derefter. Det tror jeg, du vil få et bedre resultat ud af. Hvor meget eller hvor lidt, der er plads til af de “ekstra ting” afhænger jo af helheden og af dit udgangspunkt og dit mål med kosten. Her tænker jeg på vægt (og evt. vægttabsønske), hormonel status, aktivitetsniveau etc.

   God vind med det hele :)

   Svar
 25. Hej Jane,
  Jeg er begyndt på lchf kost, og det er overraskende nok ingen problem at undvære sukker :) og jeg er behagelig mæt igennem hele dagen.
  Dog er der nogen ting jeg ikke helt forstår. Brød har man bagt i en evighed, i gamle dage og helt tilbage til det gamle Egypten, hvorfor er det blevet en unaturlig fødevare? Jeg har set det som noget af det mest naturlige, når vi bager det selv, og altid har gjort det.

  Og så lige et spørgsmål iforhold til indkøbslisten, Hvad med spinat? Det må da være med i lchf kost?

  Og kan jeg erstatte Sukrin med Palmesukker? Jeg forstår ikke Sukrin som helt naturligt.

  Hilsen Annika

  Svar
  • Hej Annika
   Brød har været en del af menneskets kost i ca. 10.000 år. Det er ikke lang tid. Samtidig kan vi ikke sammenligne det mel, vi bager af i dag eller den mængde brød konsumeres i i dag med dengang. Hvis man gerne vil spise brød, vil ting som at bage med surdej og at lade brødet langtidshæve være med til at gøre det bedre. Men uanset er brød ikke en del af LCHF.
   Spinat er fint.
   Jeg har svaret dig på sukrin-palmesukkerspørgsmålet her: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/kager/

   Svar
   • Tak for svar Jane :)
    Måske er det også mere min tanke om at jeg altid har spist brød, det har jo været en stor del og faktisk en vigtig del af kosten, og samtidigt er det stadig med i de officielle kostråd..? Og i kostpolitikker i mine børns institutioner.. Det synes jeg godt kan være en kamp. Men jeg personligt, kan sagtens undvære det. Men det nogen gange en mærkelig følelse at spise en slags kost selv, og så give mine børn noget andet, fordi de følger kommunens eller institutionen kostråd. Og specielt når jeg kan mærke den store forskel på mig selv.

    Svar
    • Det forstår jeg sagtens. Mine børn får også rugbrød i madpakken (med tykt lag smør og pålæg) men til gengæld spiser de så æg om morgenen og kød og grønt og sovs (og også ind imellem kartofler og ris) til aften og på den måde synes jeg, der er fin balance i det alligevel.

     Svar
  • Ingen af delene er LCHF og derfor er de heller ikke på indkøbssedlen ;-) Gulerødder spiser jeg dog gerne, men ift. mælk og skyr, er du på LCHF bedre stillet med fløde og græsk yoghurt 10%. Læs om hvad LCHF er her: HVAD ER LCHF?
   popcorn er lavet af majs, som er et kornprodukt og derfor ikke LCHF.

   Svar
 26. Kære Jane.

  Jeg lever stort set kun af retter fra dine to hovedbøger, men kom til at tænke på noget.
  Er det ligegyldigt om det er hytteost, creme fraiche eller græsk yoghurt man anvender i dine opskrifter?
  Kan man substituere produkterne med hinanden, eller er der væsentlige forskelle i slutresultatet?

  Mvh. Kris

  Svar
  • Jeg tror faktisk at det er næsten ligegyldigt. Jeg bruger i hvert fald tit ud fra det, jeg lige har!

   Svar
 27. Hej Jane.
  Jeg har et par spørgsmål til dig..
  Må man spise ketchup??
  må man spise honning og akacie honning?? – må man lave sin egen ristede musli, til græsk yoghurt
  hvad kan man bruge som alternativ til sukker i kaffen?
  må man spise vindruer??
  Mvh laila

  Svar
 28. Hej Jane! Jeg har et spørgsmål! Jeg vil gerne tabe mig, og synes at lchf kuren, virker rigtig god! Men SKAL man vælge mælkeprodukterne fra, hvis man gerne vil tabe sig?:-).

  Svar
 29. hej jane. der er tit hvor der står i dine opskrifter at du bruger “husk” eller “loppefrøskaller” går dette ind under det samme, så jeg vil kunne nøjes med enten at købe husk eller en pose hvor der står loppefrøskaller på. eller er jeg nødt til at have begge?
  mvh. pernille

  Svar
  • Det er helt det samme. Det er mig, der igennem årene har ændret lidt på terminologien ;-) Jeg bruger loppefrøskaller, de grove, fra enten Urtekram eller Skallin. Det er det samme som den grønne HUSK (bare billigere) :)

   Svar
 30. Hej Jane :)

  Jeg har nu brugt 3 dage inden på din side, og har besluttet mig for at prøve LCHF af! Jeg vil gerne tabe et par kilo, og har derfor handlet ind til stricks LCHF :) Dog opstår der et par spørgsmål.

  1: Jeg ELSKER frugt, og har altid benyttet det som en erstatning til slik, er det 100% forbudt at spise en banan om morgen eller lign?

  2: Min kæreste er håndværker og har ikke altid mulighed for at sidde og spise salat eller sådanne til middag. kan jeg bage et stenalderbrød og give ham skiver af det med, eller har du et forslag?

  3: Tiden om morgenen er knap, og jeg er ikke glad for omelet og i det hele taget æg om morgenen. Jeg vil lave nogle af de drikke du har forslået som morgenmåltid, men er fed youghurt uden smag eller sukker forbudt også??

  Tak for en god side :)

  Svar
  • Hej Lene
   Jeg tror, det er bedst ikke at stirre sig blind på tilladt og forbudt, da det på den lange bane vil give nogle helt andre problemer. Om du kan trives med frugt, er noget, du skal finde ud af og ikke noget, jeg skal bestemme. I LCHF ser man på frugt som dessert. Frugt og yoghurt indeholder for mange kulhydrater til at være striks LCHF men det kan være, du skal se det som at striks LCHF bare ikke er vejen for dig og så rette til hen ad vejen. Læs fx her: Forskellige typer LCHF til forskellige mennesker
   Om din kæreste kan trives med stenalderbrød ved jeg heller ikke, men det lyder da umiddelbart som en fin start.

   Svar
 31. Hej Jane :)
  Tak for en inspirerende blog og gode opskriftsbøger :)
  Jeg har to spørgsmål:

  1. Bruger du ikke chiafrø i det daglige (kan ikke lige se dem på listen eller i kommentarerne) og kan de nogle gange erstatte loppefrøskaller i opskrifter? (PS er vild med din chiagrød)

  2. Hvor mange skiver stenalderbrød er for mange? Der er jo temmelig mange kcal i, så kan jeg med god samvittighed spise fx to skiver om dagen?

  Jeg håber spørgsmålet ligger det rigtige sted :)
  Mvh Sille

  Svar
  • Ja, chiafrø kunne godt komme på. Jeg bruger dem mest i chia-knækbrødene.

   Jeg kan ikke svare dig på, hvor mange skiver stenalderbrød, du kan spise om dagen. Selv spiser jeg dog højst 2 skiver om måneden.

   Svar
 32. Hej Jeg er ny i denne LCHF verden :) og noet jeg elskerrr er creme fraiche dressinger fra K-salat og alle de andre. Er der nogen der kan fortælle mig om det er forbudt eller ikke, evt en god opskrift som kan bruges i stedet . ???
  Desuden elsker jeg mayo, er der nogen mærker som er mere tilladte end andre ??

  håber i har nogle gode tips til mig så jeg rigtigt kan få lov at spise allltt det jeg elsker og stadig gå ned i vægt :)))

  Svar
  • Gå efter en mayo, som ikke indeholder solsikkeolie eller “vegetabilsk olie”, så er du nået et langt stykke :) Dine dressinger fra K-salat ryger desværre nok på det kriterie.

   Svar
 33. Hej Jane.

  Tusind tak for en inspirerende blog, har efterhånden fulgt med herinde i lang tid :)

  Jeg har i mange år lidt af maveproblemer og i blev i sommers testet for diverse allergier – uden resultat. Jeg har desuden rigtig dårlig hud, og ved at det hænger sammen med maven. Jeg har overvejet at give LCHF et forsøg, for at se om det kan give min mave lidt ro på. Har du nogen erfaring med det? Hørt fra nogen der har fået gode resultater med mave/hud? Jeg har gennem de sidste år forsøgt mig med nærmest alt! Jeg ved at min mave reagere positivt når jeg ikke spiser sukker og stivelse. Men er nervøs for om den kan holde til de store mængder fedt

  Svar
 34. Først tusind tak for en fantastisk side og nogle lækre bøger!
  Jeg vil blot høre hvorfor du anbefaler Arctic Cod Liver fremfor “alm” omega 3 fiskeolie? Og hvilken dosis du tænker er passende? Og er der nogen forskel idet at jeg pt ammer en lille en :-)
  På forhånd tak!

  Svar
  • Det er bare den, jeg i sin tid, selv har fået anbefalet og som jeg selv har taget i årevis. Omega 3-olien fra Nordic Naturals er et lige så fint bud, men gå udenom den, der hedder 3-6-9. Jeg tager mellem 1 tsk-1 spsk om dagen. Faktisk hælder jeg bare en god sjat i. Når du ammer, kan du fint tage en god dosis også :)

   Svar
 35. hej Jane
  Jeg har flere kommentarer til dig. For det første, er det smart at det nyeste indlæg, står øverst og ikke sidst.
  For det andet har jeg været på LCFH siden juli 2014. De første måneder tabte jeg mig 3-4, min mand slet ingen ting. Vi tager dog ikke på. Jeg fortsætter, fordi jeg har det bedre uden stivelse. Ser man på din hjemmeside under, hvorfor taber jeg mig ikke, så er der en masse forholdsregler, så LCHF bliver lige så besværlig og umulig at leve efter som alle andre slankekure. Er det en helgardering, så dem der ikke bliver slankere, så bare selv er skyld i det.

  Endelig har jeg tidligere spurgt, på FB! hvorfor Bitz kur, ligner LCHF dog uden fedt, fløde , smør, bacon o.s.v. Hvad er forskellen, på LCHF skal man spise fedt for at tabe sig, men ikke på Bitz kur, der er heller ingen stivelse. Hvad er forskellen på de to kostomlægninger.
  Du har dog ikke svaret på det. Jeg syntes dit svar kunne være interessant.
  Hilsen Melene

  Svar
  • Hej Melene
   Nej, jeg ser det ikke så meget som en helgardering men mere som en hjælp til mig selv. Du skal tænke på at denne her blog har over 300.000 unikke besøgende hver måned og jeg er kun mig ovre på den her side. Mange af spørgsmålene, jeg modtager, ligner hinanden og derfor laver jeg nogle gange nogle indlæg, som kan svare lidt bredt. Alternativet er ikke at svare overhovedet. Lige som jeg sidder og svarer finder jeg egentlig dit spørgsmål lidt frækt. Jeg kunne aldrig drømme om at pålægge nogen skyld.
   Spørgsmålet med BItz på FB har jeg dog svaret på, men jeg skal da med glæde gentage det for dig her også. Mit svar både her og på FB er, at der ikke er én vej til vægttab. Mange forskellige veje kan føre dertil. Den rigtigste vej for DIG er den, hvor du kan spise dig mæt i mad, du kan lide og samtidig være i kalorieunderskud. Så hverken Bitz eller jeg ligger inde med den endegyldige nøgle til vægttab. Jeg ved ikke hvad forskellene er på LCHF og hans kur, for jeg kender ikke til hans kur. Jeg er stoppet med at gå på kur for mange, mange år siden.

   Svar
 36. Hej Jane, og tak for super bøger, heraf den seneste LCHF året rundt. I love it og har selv tabt 11 kg. på 8 måneder med denne livsform. Hvordan er det nu med fuldkorn?? Mange læger anbefaler jo dette – får vi det “ind af anden vej”??
  Kh/Sandra

  Svar
 37. Hej.

  Jeg er lidt nysgerrig. Jeg har set LCHF opskrifter med mandelmel fra (funktionel mad?) og så har jeg set dem med hjemmelavet. Jeg har altid bare brugt hjemmelavet. Mandler i en blender. Thats it. Er der nogen forskel på disse to former for mandelmel?

  Svar
 38. Dejligt med en vejledende indkøbsplan!
  Jeg er næsten lige startet på LCHF i håb om vægttab, men også bare for en sundere livsstil. Jeg synes det er hårdt her i starten. Ikke med hovedmåltiderne, men jeg mangler noget snack.. Kan jeg overhovedet kaste mig ud i nogle af dine snackopskrifter nu hvor jeg vil tabe mig? Er lidt træt af youghurt med kanel hver dag. Har brug for noget med bid i. Før i tiden tog jeg et knækbrød, brændte mandler eller skar mig en lækker mango, men det jo ikke ligefrem lchf venligt ;-)

  Svar
 39. Hej Jane,
  Jeg har været glad for denne livstil og dine bøger siden jeg fandt dem. Jeg faldt igår over palmin s kokosolie til stegning… er det ok at bruge det?

  Svar
  • Nej, aldrig bruge palmin. Palmin er et hårdt forarbejdet produkt, der er kemisk renset. Alle kokosoliens gode egenskaber er forsvundet nu. Steg hellere i smør, (evt. klaret smør) eller rigtig kokosolie.

   Svar
 40. Hej :-)

  Jeg har haft lidt svært ved at placere mit indlæg.. Så du må korrigere mig, hvis det er placeret forkert, men tænkte at det var ret hensigtsmæssigt her, og dog.. :-)

  Men jeg er som hjemmeboende studerende, valgt gradvist at omlægge min kost til LCHF. Men i den travle hverdag, er det rart at kunne planlægge og have hurtige løsninger i baghånden. Min familie er selvfølgelig gode til at hjælpe, og er også interesseret i denne nye måde at spise på.
  Men nu til mit reelle spørgsmål, er det muligt at nedfryse diverse former for brød, der er i bogen “LCHF Brød og kager”, også tage dem, så det er hurtigt at lave madpakke, noget til aftensmad osv.

  På forhånd tak!

  Svar
 41. Hej Jane!
  Jeg er startet på lchf for knap 2 uger siden (fik min kæreste overalt til at hoppe med på den nye livsstil, halleluja) ;)
  Når men jeg sidder og kigger på indkøbslisten og finder så kokosfibre på nettet, tjekker carb indholdet og det jo meget højt! Så jeg tænkte på om det er übervigtigt at have, eller om det kan erstattes med mandelmel eller sesammel? Og er det kokosmel eller kokosfibre mel, hvad er den helt store forskel udover prisen?

  Elsker din blog, har fulgt med i et godt stykke tid før jeg tog beslutningen om at konvertere :)

  På forhånd tak!

  Svar
  • Hmm… det kokosfibermel, jeg har, indeholder 4 g kulhydrat pr. 100 g og hele 60 g fibre. Det er ekstremt fiberholdigt så man bruger meget, meget lidt af gangen. Kokosfibre kan for det meste erstattes af det fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad. Smagen bliver jo selvfølgelig en anden… Læs mere om forskellen på produkterne her: Gode LCHF-produkter

   Svar
  • Begge dele kan være fint nok. Jordnøddesmør ville jeg ikke spise i store mængder. Dels kan sundhedsværdien diskuteres, dels trigger det nogle til overspisning :-/

   Svar
 42. Hej Jane
  Vdr Yaconsirup. Linket virker ikke, og jeg kan ikke finde det på siden overhovedet.
  På Viiva er det i restordre til 30. august.
  Ved du om det kan købes et sted? Eller hvad er godt som alternativ – agavesirup?
  Jeg er ikke vild med den “kulde”- sødme som sukrin giver i maden.
  Vh Ane

  Svar
 43. Hej Jane!

  Jeg har flere gange overvejet at forsøge mig med LCHF mad, men for at være helt ærlig har jeg altid været meget fedt forskrækket, da jeg i mange år var, og er tildels stadig, overbevis om, at man tager på af fedt/fed mad. (Jeg ved godt, at det nok mere er kulhydraterne man skal give skylden i dag end smør på brødet)
  På baggrund af den fedtforskrækkelse kan jeg slet ikke se mig selv købe ikke-maget kød, da jeg har en overbevisning om, at magert smager bedre end køb med højfedt procent.
  Er der en metode til, hvordan jeg få mig selv overbevist om, at den mere fedtholdige mad ikke er farlig?

  Jeg vil gerne ned i vægt, min kæreste vil gerne op i vægt, kan det på nogen måde forenes?

  For mit/vores vedkommende er der også noget budget, som skal gå op i en højre enhed. Hvor dyrt er det at spise LCHF? Jeg er med på, at det altid er lidt dyrt at starte på noget helt nyt, men hvor mange penge kan man forvente at man skal bruge på at spise LCHF i forhold til “almindelig” mad?

  Mange tak for en meget inspirerende blog, og de lækre billeder du har til opskrifterne, som giver lyst til at prøve dem af.

  Svar
 44. Hejsa:-)

  Jeg er lige startet på LCHF idag og glæder mig til at komme igang. Jeg har dog lige et spørgsmål. Hver morgen spiser jeg et krus A38 (3,5 %) og det vil jeg meget gerne blive ved med- er det okay? Problemet er, at jeg har lidt af anoreksi de sidste 17 år og har været indlagt ialt 5 år. Derfor har jeg fulgt en MEGET stram kostplan igennem de sidste MANGE år, hvor A38 er morgenmaden og jeg vil blive meget ked af ikke, at kunne få lov til at spise det, da det er forbundet med stor tryghed i forhold til min behandling af anoreksien. Håber at du vil svare:-)

  Svar
  • Mette, jeg synes, du bare skal fortsætte med din A38 om morgenen. Det er måske ikke lige den mest LCHF-morgenmad, du kan finde, men det synes jeg er uden betydning her. Det vigtigste er, at det fungerer for dig, og min holdning er generelt, at man ikke skal ændre på ting, der fungerer. Med en spiseforstyrrelse i bagagen, synes jeg det er endnu vigtigere at du lytter til, hvad du føler dig mest tryg med og så gør det. Så hold fast i din morgenmad og juster i dine andre måltider først. Måske får du med tiden mod på at rykke ved morgenmaden også, og hvis ikke, er jeg helt sikker på, det også går! :)

   Svar
 45. Okay, – tusind tak for dit svar :-) Den ryger til højre sammen med mayonaisen :-) Måske vælger jeg at bruge tidsel olien i badekaret eller som krops olie …. Det skader vel næppe når det ikke kommer ind i kroppen men kun udenpå … Vel ? ;-)

  Kæmpenatlys olie er vel også omega 6….. Den dur vel heller ikke så ? …. Eller ??? Den er jo ellers så rost …?????
  Og så skal jeg lige være sikker på hvorfor Oliven olie er ok (hvilket jeg umiddelbart læser det er) …. Er det fordi det er Omega 9, eller hvordan ??? Jeg troede jeg havde styr på det med olier, men er lidt forvirret lige nu ☺️ ….. Det er lidt af en udfordring at vende op og ned på holdningen til vegetabilske olier da jeg har lært at det er kvaliteten og hvordan den er udvundet der er afgørende….. Så jeg har brug for at få det skåret den her nye indgangsvinkel til olier, lidt ud i pap (undskyld :-) )

  Og tilsidst …. Hørfrø er vel ok som omega 3 selvom det er vegetabilsk, er det ikke ?? …. Altså hvis jeg samtidig sørger for rigeligt fisk og iøvrigt et tilskud af fiske olie ? Hvilket jeg gør :-)

  Svar
 46. Hej :-)
  Jeg vil høre om tidselolie stadig er no go, hvis det er en økologisk koldpresset ? Jeg plejer egentligt ikke at købe tidselolie men købte den netop til dette formål med LCHF kost og ser bagefter at tidselolie ikke anbefales, øv….. Er klar over at omega 3 skal fylde mere, og det gør det også, men jeg troede det var et fint alternativ med denne. Hvad tænker du ? Skal jef droppe at bruge den, eller er det helt ok fordi den er god kvalitet ?

  Det samme gælder den mayonnaise jeg har købt, som er økologisk på glas (den med hanen på – machandel), men kan se nu at der er solsikke olie i :-/

  Jeg har købt diverse pestoer af (umiddelbart) go kvalitet …. Få ingredienser, ingen sukker osv og lavet på olivenolie …. Og prisen indikerede også kvalitet, så jeg tror på det ;-) Men det er jo ikke øko, så jeg betvivler lidt om jeg kan stole på at olien er ok kvalitet ….. (Der er tale om Løgismose rød og grøn pesto samt Gusto e’ Arte Artiskok pesto)…… Elsker dem, men vil gerne sikre at kvaliteten på olien er ok ….

  Elsker simpelthen det her kost ! Jeg har PCOS og en masse andet stress og psykisk der tynger, og har hadet min krop i årevis (nærmest altid) selvom jeg er slank set med andres øjne. Men aldrig har jeg følt mig så tilfreds med min kost, og jeg går ellers meget op i sundhed, men led af det obligatoriske sukker narkomani ! Tusind tak for at have ført det her til Danmark ! Jeg er super taknemmelig for dit arbejde !!!

  Kh Henriette.

  Svar
  • Desværre. Du har bedst af at udelukke alle olier med højt omega 6-indhold (solsikke, tidsel, majs. soja eller slet og ret “vegetabilsk olie”). Du får rigeligt omega 6 fra din øvrige mad, så hvis du lægger olierne til, skyder du balancen skævt. Det er her underordnet om olien er koldpresset eller ej (selvom den koldpressede er at foretrække, hvis du skal spise dem).

   Svar
 47. Jeg er ny startet i dag , men jeg ved ikke hvor meget må man spise fet ? Og må man drikke Coca cola light og sødetabletter eller nej? Jeg har PCO og vil gerne tabe mig 10 kg? Har tabte mig 20 kg i det sidste 2 år men for 3 måneder siden vægten kommer ikke ned mere:-(
  Hvis man vil tabe sig,hvordan skal man spise i LCHF ? Jeg er 160 cm -66,4 kg

  Svar
 48. Jeg har lige købt den første bog LCHF og har læst den og har besluttet at give kuren en chance.
  Ud fra bogen er jeg (foreløbig) lidt i tvivl om nogle produkter, såsom suppe (almindelig suppe kogt på høns, oksekød og masser grøntsager) samt almindelig sort kaffe?

  Svar
 49. Hejsa :)
  Hvordan kan det være, at man må spise Hellman’s, når der er sukker i?
  Og er der en speciel grund til, at du ikke spiser bønner (i din opskrift på chili con carne skriver du, at du slet ikke spiser bønner)?
  Tak for en herlig side!

  Svar
  • Hellman’s indeholder 1,5 g sukker pr. 100 g, så hvis jeg tager en god klat sammen med min mad, får jeg måske 0,5 g sukker. Det tror jeg, jeg godt lige kan overleve. I den bedste af alle verdener lavede man hele tiden sin mayo selv, men ind imellem rammes vi allesammen af det der liv og så er det i mine øjne fint med den slags kompromiser. Når hellmans foretrækkes frem for andre mayotyper, er det fordi den ikke indeholder solsikkeolie og fordi den indeholder frilandsæg (og ikke buræg) men til gengæld er den jo ikke økologisk, hvilket må være et andet kompromis.

   Jeg kan ikke lide bønner og det er som sådan heller ikke LCHF i større mængder i hvert fald. https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/

   Svar
 50. Når jeg skal lave madpandekager, mangler jeg ligesom noget til at få det hele til at hænge sanmen med. Må man da gerne bruge majsmel istedet for hvedemel? Majs er vel også en form for grøntsag?

  Svar
  • Nej, majs er ren stivelse. Ift. LCHF er det et skidt valg. Har du kigget på de forskellige melfrie pandekageopskrifter her på siden? Tjek evt. opskriftsindexet øverst :)

   Svar
 51. Hej.
  Vil bare spørge , om det er ok at spise stenalderbrød svært ved at undvære brød, og synes at at dette er et udmærket alternativ.
  Mvh helle

  Svar
 52. Hej Jane

  jeg er nybegynder med lchfkost vil høre om man må spise pomelo som bliver rost meget i alle diæter derudover skulle den have en gavnlig virkning på forbrændingen af fedtstoffer samt være rig på mange vitaminer
  M.v.h Maibritt

  Svar
 53. Hej jeg er nybegynder med lchfkost vil høre om man må spise pomelo som bliver rost meget i alle diæter derudover skulle den have en gavnlig virkning på forbrændingen af fedtstoffer samt være rig på mange vitaminer
  M.v.h Maibritt

  Svar
 54. Hej Jane
  Sikke en fin blog – har købt din bog og er så landet her ;-) Jeg har lige et spørgsmål: hvad med linser og lignende bælgefrugter? Jeg bruger dem meget når jeg laver mad, og tænkte at de også var LC? Mvh Anna

  Svar
 55. Hej Jane
  Nu har jeg flere steder læst dig udtale dig imod kærgården, hvilket du naturligvis er i din gode ret til. Men jeg blev alligevel lidt nysgerrig, da jeg forleden kom til at vende en pakke økologisk kærgården om og læste ingredienslisten: økologisk smør, uhærdet økologisk rapsolie, vand, mælkesyrekultur og salt. Hvori består det forfærdelige ved det mikstur? Jeg synes nu nok, jeg kan komme på mange meget mere mistænkelige kombinationer? Selv gode økologiske mayonnaiser har flere øv-ord på ingredienslisten.
  Vh Anne

  Svar
 56. Hej jane jeg vil høre jeg drikker 3 til 5 kopper kaffe om dagen før jeg startet på kuren brugte jeg let mælk jeg vil høre er det bedst at bruge fløde eller sødmælk i kaffen bruger kun lidt i kaffen på forhånd tak

  Svar
 57. Hej vil høre om frø er noget man skal minimere? Er der kulhydrater i? Lever strikt LCHF/atkins induktion da min vægt ikke rør sig en mm hvis jeg er over 20g kulhydrat, (vejer 25-30kg for meget). Der er noget med at højt fiber og fedtindhold hæmmer kulhydratfrigivelse. Men har svært ved at gennemskue de frø der (hør sesam græskar og solsikke).

  Svar
  • Hvis du skal holde dig på så få kulhydrater, ville jeg vælge nødder og kerner fra eller kun spise dem i helt små mængder som drys på fx salat.

   Svar
 58. Hej Jane
  Først tak for en super inspirerende hjemmeside og bog, som jeg begge flittigt bruger :o)
  Jeg har et lille spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe mig med.Flere af dine opskrifter indeholder HUSK, men er det den grønne pakke eller den gule (fiber HUSK). – Jeg bruger den gule pakke, men oplever at min mave “går lidt i stå”, og det burde den jo ikke gøre når jeg bruger HUSK der netop er imod forstoppelse, – men det er måske fordi jeg bruger den gule Fiber HUSK ?
  Mvh Marlene

  Svar
  • Min mave går faktisk også i stå af husk/fiberhusk og den fungerer klart bedst uden de mange fibre.

   Jeg bruger kun de grove loppefrøskaller (svarende til den grønne HUSK). Bruger du den gule fiberhusk, skal mængden cirka halveres, tror jeg…

   Svar
 59. Hej Jane

  Har de sidste 12 dage levet næsten 100% LCHF, og det virker for mig, og dine blogs er rigtig gode, tak for det.

  Jeg har et par spørgsmål til dig, du skriver om at det er ok at spise pølser, men hvilke skal det være?, de kan jo bruges stegte på røræg, gryderetter m.m
  Mayo fra K salat er lavet på rapsolie er den ok, eller skal man i irma?

  Mejeriprodukter hvad med kakaomælk er det ok i en fed version en gang i mellem?
  Og sidst, jeg træner styrketræning 4 gange om ugen og har svært ved at medbringe nok protein, og drikker valle protein shake er det ok?

  Tak igen for en god blog og bogen er bestilt og på vej med posten, fik den anbefalet i Tilgreen frisør i Taastrup af Anders, tror du kender dem.

  Ludwig.

  Svar
  • Ej hvor dejligt at høre og dejligt med god anbefaling fra Anders :)

   Pølser er lidt et so-so produkt. Dels er det ofte dårlig kvalitet, og dels er de tit fyldt med alt muligt skrammel som hvedemel, stivelse, sukker etc og indeholder derfor pænt med kulhydrater. Desuden indeholder konventionelle pølser nitrit, som muligvis er kræftfremkaldende. Så uanset hvilken kost man spiser vil jeg anbefale, at man kun spiser økologiske pølser og stadig tjekker ingredienslisten for skrammel :)

   Jeg kender ikke mayo fra K-salat men rapsolie er klart et bedre valg end solsikkeolie.

   Hvis du har trænet hårdt og har brug for hurtig restitution kan du have brug for en smule ekstra kulhydrater for at sikre hurtig restitution. Her kan kakaomælk være et fint bud, ligesom det også kan være et acceptabelt kompromis at vælge en proteinshake for at få et skud lettilgængeligt protein. Vælg da en med så lidt kunstigheder som muligt :)

   Svar
 60. Hej Jane :) Tak for en god blog. Jeg har ligesom mange andre fået din bog i julegave og sparker nu 2014 i gang med en kostomlægning til LCHF. Formålet er både vægttab (8-10 kg) samt mere velvære. Jeg sidder på nettet og har nu lagt en del de-luxe varer i indkøbskurven (kokossukker, HUSK og sukrin gold) og jeg kan se, at det hurtigt bliver dyrt. Derfor vil jeg høre, om kokosolie generelt kan erstattes med et andet produkt? Jeg kan se, at du tidligere har skrevet, at årsagen til at du vælger kokosolie, er fordi det kan tåle høj varme og fordi din familie ikke kan lide smør. Jeg tænker bare, om det er et af de-luxe produkterne jeg kan udelade, da jeg er på SU. Et andet spørgsmål er, om sukrin gold kan bruges til alle de opskrifter, hvor er der indgår sukrin af den ene eller den anden slags? Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad forskellen er.

  Til sidst vil jeg høre, hvordan det er med light sodavand? Jeg ved det er dårligt, og at det indeholder en masse tilsætningsstoffer og at det giver hjernen en falsk tilfredsstillelse, men er det ok en gang i mellem her i starten? Jeg har nemlig haft et stort sodavandsforbrug, og det er svært at tage en kold tyrker, men målet er selvfølgelig at skære det helt væk.

  Svar
  • Hej Sara

   Efter min mening behøver du ikke et eneste “de luxe” produkt for at spise LCHF. Din kost skal jo bestå af grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og naturligt fedt. Og alt det kan du få i Netto :-) Specialvarerne er til at bage “brød” og lave kager og lækkerier, men hvis du gerne vil ned i vægt, er det alligevel noget, du bør vælge fra.

   Hvis du gerne vil have et par specialprodukter kan jeg anbefale dig at købe loppefrøskaller (fås i øvrigt også i supermarkedet og er billigere end HUSK), Sukrin Gold og så enten det fiberrige mandelmel eller kokosmel fra Funktionel Mad. Så har du til at lave det meste. Jeg bruger jo som regel bare efter indholdet af mine skabe, men det er ikke nødvendigt at have hele sortimentet. Og kokosolie bruger jeg hovedsageligt fordi min familie ikke bryder sig om smør (og så fordi det er megasundt :-))

   Lightsodavand er jo, som du selv er inde på, ikke så smart, men det er fint at accepetere at ikke alle dårlige vaner kan ændres fra dag til dag.

   Svar
 61. Hej Jane

  Jeg har lige en del spørgsmål mht. fiskeolien, da jeg for første gange skal til at tage det (jeg har også købt Arctic-D Cod Liver Oil).

  1) Du skriver at du blandet fiskeolieshottet med juice? Hvad er det for noget juice – er der ikke tilsat sukker i det meste?

  2) Jeg er købt min med citrussmag, men det er måske for klamt i smagen til at blive indtaget rent?

  3) Skal den daglige dosis indtages i forbindelse med et måltid eller er dette ligegyldigt?

  4) Der er vel intet farligt i at “glemme” at tage det i nogle dage? Eller hvis du fx er på ferie.

  /Tak for en god blog :-)

  Svar
  • Hej Rasmus

   1) Jeg tager lidt æblejuice i. Det drejer sig om mindre end 1 spsk juice, så jeg bekymrer mig ikke så meget om evt. sukkerindhold.
   2) Du kan sagtens tage den rent. Det gør min søn. Jeg er ikke så vild med følelsen af olie i munden, men det er sikkert en tilvænningssag.
   3) Jeg tager min umiddelbart før morgenmaden. Tror ikke, det har nogen betydning om det er sammen med et måltid.
   4) Der sker ikke noget ved at glemme det i nogle dage. Men det kan være, du vil kunne mærke forskel ;-)

   Håber, det hjælper :)

   Svar
 62. Hej – tak for en fantastisk inspirerende side:-)

  Må jeg spørge hvorfor nødder kun må indtages i begrænsede mængder på lchf?

  Jeg lever næsten 100% efter reglerne, men har svært ved at holde min mængde af nødder nede. Hvad er forklaringen på at de ikke dur til denne kostsammensætning?

  Mvh Maja

  Svar
  • Nødder kan være fint nok men dels indeholder de jo mange kulhydrater og kalorier, hvilket for mange sætter en stopper for vægttabet, og dels indeholder de en del Omega 6, og hvis du spiser for mange af dem, skal du måske sikre dig at du får balanceret med OMega 3 :-)

   Svar
   • Mange tak for svar, har sjovt nok aldrig tænkt på at nødder var kulhydrater, har nok altid troet at der var flere proteiner og fedt end andet. Du siger så også at man skal balancere Omega 6 med Omega 3, endnu mere nyttig viden. Tusind tak! :)

    Svar
 63. Hej Jane

  Har nu læst om kokosfibre/fint kokosmel og har besluttet at prøve det.
  Vil gerne handle via helsam.dk, så har fundet disse to produkter:

  http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=12204&GroupGuid=2503010
  149kr./kg

  og…

  http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=1397&GroupGuid=2503010
  198 kr./kg

  Der er jo en ret stor prisforskel må man sige!

  Hvilket af de to produkter vil du mene er bedst – det med mindst kulhydrat eller det med flest fibre?

  Hilsen Marianne

  Svar
 64. Tænkte om der var en særlig grund til, at du som regel bruger Philadelphia istedet for Castello (smøreost) ? Castello er både øko og med 30% mere fedt ..
  Men den fås så ikke naturel, tror jeg..

  Svar
  • Det er vanens magt, tror jeg. Jeg har slet ikke kigget på Castello, men jeg bruger jo selvfølgelig altid “naturel versionen”, da jeg bruger den i bagværk og sådan og ikke som pålæg :-)

   Svar
 65. Hej Jane
  Tak for en inspirerende blog, og for gode opskrifter.

  Måske står det allerede et sted, men jeg spørger alligevel: må man spise mel, hvis det ikke har gluten i sig – fx ‘Jyttemel’, som jeg lige er faldet over. Eller er det ikke gluten der er afgørende her?

  Mvh. Lisbeth

  Svar
 66. Halløjs Jane og tak fordi jeg er så heldig at være med her :-)
  LCHF er mit nyeste bekendtskab og jeg tror jeg kommer til at elske det :-)
  Jeg har dog lige et par spørgsmål som jeg enten ikke kan læse mig til eller forstå

  Jeg er totalt bekymret for mit kolesterol – det er højt i forvejen og er medicineret. Jeg har ligeledes en stofskiftesygsom (for lavt) og er ligeledes medicineret for det også.
  Er der noget jeg skal værebekymret for her?
  Og så kan jeg ikke rigtig gennemskue hvordan jeg udregner kulhydrat – mener så jeg ikke får for meget ifht vægttab – skal gerne tabe 30 kg.
  Mit sidste spørgssmål går på mandelmel – hvorfor skal det være specielt mandelmel hvor kgprisen er over 200 kr og ikke mandler man selv kan male?

  Svar
 67. Hej!
  Kan man bage dine brød uden nødder?!
  Min mand er allergisk :(
  Hvad kan jeg bruge istedet for mandelmel?
  På forhånd tak..
  Mvh
  Sarah

  Svar
  • Hej Sarah

   Man kan sagtens lave brød og knækbrød uden nødder. Du kommer bare lidt flere frø/kerner i :).
   Fx. laver jeg oftest stenalderbrødet uden. Jeg fylder bare i af frø og kerner, til jeg synes at æggemassen er er mættet nok og så bager jeg bare som der står i opskriften.

   Mvh. Tanja

   Svar
 68. Hej Jane

  Tusind tak for din gode og hurtige tilbagemelding. Jeg synes det lyder rigtig fornuftigt. Det vil jeg gøre. Har ikke spist direkte usundt indtil nu, men har ikke undgået mælk og sukker og så spiser jeg et par hjemmebagte boller om dagen. De er nu ret fiberrige, men selvfølgelig kulhydratholdige da de primært består af havregryn. Kan jo stille og roligt luge ud i mine mindre hensigtsmæssige madvarer og så, som du siger, springe ud i det efter endt amning. Igen, tusind tak for dit svar og for din inspirerende blog.

  De bedste hilsner fra Louise

  Svar
 69. Hej Jane

  Tak for dine inspirerende indlæg på bloggen. Både dem der omhandler mad og dit private jeg.
  Jeg vil høre dig hvordan det forholder sig med at spise efter LCHFs principper når man ammer? Har en dejlig lille pige på knap 8 uger, som jeg ammer og gerne vil fortsætte til hun bliver 6-12 måneder. Samtidig har jeg også 6-10 kg. jeg gerne vil af med i samme tidsrum. Begynder snart at træne stille og roligt, og vil gerne have omlagt min kost til noget holdbart, der først kan hjælpe med mit vægttab og derefter holde mig stabil. Da man jo ikke må gå på slankekur mens man ammer, tænker jeg om LCHF kan være løsningen. Ved du noget om det?
  På forhånd tak for din tid.

  Venlige hilsner fra Louise

  Svar
  • Jeg tror næsten, det bedste ville være at vente, til du ikke længere ammer din datter. En af grundene til, at man ikke anbefaler vægttab til ammende kvinder er jo at giftstoffer frigøres fra fedtvævet og videregives i modermælken. Og det er jo det færreste mødre, der ønsker det. LCHF virker jo rigtigt godt på vægten for mange, og derfor kan det være lidt tricky.

   Men måske kan du lave nogle små forandringer allerede nu. Starte med at sige farvel til alle fedtreducerede lightprodukter og fokusere på gode madvarer af god kvalitet (siger jeg uden at kende kvaliteten af din nuværende kost). Undgå fx så vidt muligt sukker og hurtige kulhydrater. Når du så er færdig med at amme og klar til at tage springet helt, vil den sidste overgang også føles langt nemmere for dig. Sådan tror jeg, jeg ville vælge at gribe det an :-)

   Svar
 70. Min smukke datter er desværre de sidste år blvet temmelig overvægtig uden at have haft ryggraden til at gøre noget ved det.
  Indtil jeg forærede hende LCHF bogen. Så skete der noget med hende. Hun ringer og fortæller glædesstrålende om alle de dejlige retter hun laver i sit lille køkken.
  Men – for sådan et er der også – det er frygtelig dyrt for en pige på SU, at indkøbe alle de special produkter, der er en del af opskrifterne.
  Det kunne være fedt med opskrifter, som kan laves af lide nemmere tilgængelige produkter.

  Svar
  • Hvor er det dejligt at høre! Jeg kan dog ikke understrege nok gange, at LCHF først og fremmest er helt almindelig mad, som kan fås i ethvert supermarked. Specialingredienserne er til de særlige lejligheder, hvor man gerne vil have noget, der ligner brød eller bagværk :-)

   Svar
  • Ting der er bagt ind i dej, nej! Nogle supper kan være ok, de fleste saucer indeholder nok en del sukker. Men altså, hvis man en sjælden gang er ude at spise, går det vel nok. Jeg spiser ind imellem kinesisk og navigerer bare udenom ris og nudler :-)

   Svar
  • Olivenolie, avokado-olie og nøddeolier (mandelolie, hasselnøddeolie etc) er gode olier. Olier, du vil styre udenom er solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, majsolie, soyaolie og hvad de ellers hedder. :-)

   Svar
   • TAK for svar :D Jeg vil lige notere de “forbudte” olier ned, så jeg kan huske hvad jeg skal undgå ;)

    Svar
 71. 1000 tak for en dejlig blog :) Jeg har været i gang med LCHF i 1 måned og 6 dage – og jeg har tabt mig 6 kilo og næsten 10 cm, men nu er mit vægttab gået i stå :( Så nu er jeg kommet i tvivl om jeg spiser for meget!? til morgenmad spiser jeg en omelet lavet af 2 æg og 2 små kyllingpølser og fløde. om formiddagen spiser jeg en mandelbolle eller lidt skyr (jeg er altid sulten ved 9 tiden, da jeg spiser morgenmad kl 5.30) til frokost spiser jeg 1-2 stk kød med grønsager. til aftensmad spiser jeg igen 1-2 stk kød, grønsager som jeg steger i smør og hælder fløde i.. Er det for meget mad eller gør jeg andet forkert???

  Svar
  • Næh, det lyder da ikke tosset. Men med 6 kilo tabt på fem uger tror jeg, det er for tidligt at tale om et vægttab, der er gået i stå. Giv kroppen tid og hav tillid til processen, så skal det nok komme.

   Svar
 72. Hej Jane
  Jeg mangler klarhed om Psyllium frøskaller. Bruger du kun den grønne HUSK som er mere fiberrig end den gule, eller bruger du også den gule? Er der noget med at de ikke kan sammenlignes (1:1)?
  Vh.

  Svar
  • Jeg bruger kun den grønne. Den gule kan dog sagtens bruges. Som jeg har forstået det, skal man kun bruge halv mængde, når man bruger den gule :-)

   Svar
 73. Hej Jane!
  Jeg har købt din bog for et par uger siden og synes der er nogle dejlige opskrifter iblandt som virkelig har fået mig i gang i et køkken – det er ellers sjældent det er sket ;)
  Jeg står og gerne vil lave den hjemmelavede ketchup som er i din bog. Men jeg mangler kokossukker og er ærligt talt meget i tvivl om hvilket mærke jeg skal gå efter. Har fundet den fra Tropicai, men den er tilsyneladende udsolgt over alt hvor jeg har kigget, inkl. mine lokale helsekostbutikker. Så mit spørgsmål er hvad jeg ellers kan kigge efter af mærker? Har fundet noget der hedder kokos palmesukker men er det det samme?
  Jeg tænker, at jeg sikkert godt kan erstatte kokossukkeret med noget andet, men da det også er en ingrediens i mange andre af dine opskrifter i bogen og på nettet generelt, vil jeg gerne have fat i noget :)

  Tusind tak for en fantastisk bog og blog!

  Mvh. Katrine

  Svar
 74. Hej Jane

  Kan ikke lade være med at nævne at boghvede jo egentlig er en nød… og på ingen måder en kornsort. Fx. indenfor tcm (traditionel kinesisk medicin) hvor de også fraråder, korn, sukker og mælk… fremhæver de boghveden for den positive egenskaber på fordøjelsen. Så hvorfor høre det ikke under “tilladte” fødevarer, i LCHF kuren..? når nu det er en nød…

  Mvh
  Kamilla

  Svar
  • Boghvede kan udmærket have fine egenskaber. Men med over 70 g kulhydrat pr. 100 g er det svært at kalde den low carb. Nød eller ikke nød.. Det samme gælder quinoa, som jo ellers også er populære i “helse-regi”.

   Svar
  • Mælk er ikke så smart. En lille sjat sødmælk her og der kan godt gå, men der er alt for mange kulhydrater og for meget mælkesukker i til at bruge det i større mængder. Hvis det er din kaffe, du er urolig for, er der masser af alternativer. De åbenlyse som fløde og kokosmælk (smager bedre end det lyder) eller de mere alternative men utroligt populære kaffe med æg-mælk: https://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/

   Svar
 75. Hej Jane

  Jeg er en 16 år og har problemer med min vægt. Jeg min bmi er 15,8 – 16,2 (har svinget voldsomt de sidste 2 måneder) og jeg er igang med et vægtøgningsprogram. Min kostvejleder har fortalt mig at det er farligt for kroppen af udelukke kulhydraterne 100%, da hjernen og kroppens celler har direkte brug for kulhydrater for at fungere optimalt. Det har jeg selv mærket på min egen krop.
  Derfor stiller jeg nu et meget stort spørgsmålstegn til LCHF. Hvordan kan det lade sig gøre at få de kulhydrater, som hjernen og kroppens funktioner har brug for, men samtidligt leve efter disse pincipper?

  Kh Trine

  Svar
  • Hej Trine
   Jamen, det kan sagtens lade sig gøre. For det første udelukker man jo ikke alle kulhydrater på LCHF, da man stadig spiser en masse grøntsager og bær og nødder, som jo indeholder kulhydrater. Man udelukker bare korn, sukker og stivelse. For det andet kan kroppen sagtens selv danne det glukose, som hjernen skal bruge. Det gør den ved at omdanne noget af fedtet til ketonstoffer, som fungerer glimrende som hjerneenergi eller ved at danne glukose fra protein via glukoneogenesen. Der findes folkeslag rundt i verden, som udelukkende lever af kød og fedt, og de er sunde og rammes ikke af samme livsstilssygdomme, som vi gør i vores ende af verden.
   Så det er rigtigt at hjernen skal bruge glukose. Den behøver bare ikke komme fra kulhydrater.

   Svar
 76. Kære Jane

  Jeg er pt noget “lavvande” i skufferne af Surkin Gold, kokosolie, mandelmel og andre gode sager og har inden for den næste måned tre fødselsdage herhjemme hvor familie og venner selvfølgelig skal “udsættes” for god, lækre og mættende LCHFkager. Og da jeg ikke lige kan lure nogle rabatter hos Viiva eller andre, vil jeg spørge hvor i Sverige det er du plejer at købe ind til lagrene og ca. hvor meget det er du sparer?

  Håber du kan hjælpe :-)

  Vh Maj-Brit

  Svar
 77. Hej Jane:-) er peanut butter lchf? Og er det i så fald kun i moderate mængder, el kan man gå all in:-)

  Svar
  • Vi bruger peanutbutter. Sundhedsmæssigt er mandelsmør og andre nøddesmør dog et bedre valg, men de koster jo så også lidt tre gange så meget. Så jeg vil sige ok til peanutbutter men i moderate mængder. :-)

   Svar
 78. Hej Jane.

  Jeg er på vej til at gå igang med LCHF. Må man spise banan? Kan se at de er med i mange af dine opskrifter?

  Mona

  Svar
 79. Hej
  Jeg har lige købt din bog og er ved at gøre mig klar til at gå i gang, glæder mig.
  Jeg kan ikke tåle mandler og nødder og vil høre om du kan anvise et alternativ til mandelmel? Jeg har selv tænkt på kikærtemel?
  Vh
  Mariane

  Svar
 80. Hej!
  Jeg kan læse mig til, at HUSK ikke anbefales til børn under 6 år uden rådføring med lægen.
  Hvordan med FiberHUSK til bagning, er det same-same?
  Jeg har en 3 årig og han skal da også smage LCHF bagværk :)

  Svar
 81. Hej Jane, tak for en super god blog!
  Jeg har et spørgsmål ang mandelmel. I min helsekost har de ikke det affedtede og jeg har derfor bare køb “alm” mandelmel, som jo har en højere fedtprocent end den affedetede, men er det ikke ideelt, da man jo gennem en LCHF- kost bør spise mad med en høj fedtprocent? Derudover er den almindelig mandelmel også billigere. Hvad er grunden til at du anbefaler den affedtede?

  Svar
  • Det handler dels om at den affedtede er mere fiberholdigt og derfor har en bedre bageevne og dels at fedtsyrerne ikke beskadiges ved bagning, da de jo er delvist fjernet.

   Jeg bruger dog også almindeligt mandelmel, som jeg selv maler i foodprocessor og som sikkert svarer til det, du har købt. Det kan dog ikke erstattes 1:1 med det affedtede mandelmel :-)

   Svar
 82. Har du nogen erfaring med LCHF kost og depression?
  Mvh Signe
  Ps: Kan du anbefale en saft/juice presser der er til at betale?

  Svar
 83. Hej Jane.
  Jeg har lige stillet dette spørgsmål til Tatjana – men vil også gerne have din mening…her kommer det:
  Jeg “faldt” over en pose Fibrex (rød) i Bilka – og kom til at købe den. Og så var vejen frem jo at afprøve dette roefiber-produkt. Nu ved jeg jo godt, at sukkerroer ikke er LCHF-venlige, men jeg læste mig frem til, at fibrene udvindes, efter at sukkerstofferne er fjernet (altså af restproduktet ved sukkerproduktion), og at kulhydrat kun er 5,5g pr 100 gr. Til gengæld får man 67% kostfiber.
  Hvad er din holdning til dette produkt? Ville du selv bruge det? Og hvad med pofiber?
  Jeg har spist et par boller, hvor mit Fibrex indgik i en ellers LCHF venlig opskrift.
  Mvh. Jette

  Svar
  • Kære Jette. Jeg kender slet ikke det produkt og har ikke rigtig nogen holdning til det. Det er ikke en del af mit køkken. Jeg bruger heller ikke pofiber. Jeg er lidt kusine-kedelig på bagefronten :-/

   Svar
 84. Hej Jane,
  Er 2,5 uger inde i en kur med fedt og ingen kulhydrater. Målet er i første omgang et vægttab. Jeg har spist en del mandler og nødder, bl.a. cashew og hasselnødder og de giver en rigtig god mæthedsfornemmelse når jeg bliver sulten. Som jeg læser dine svar her ser det ud til, det ikke er en god ide med så mange mandler/nødder? kan du forklare hvorfor?

  Svar
  • Det handler om flere ting. Dels indeholder nødder en del kulhydrater og også en del energi og for mange vil de “tænde for snackgenet”, så de pludselig kommer til at spise for mange. Hvis målet er vægttab, ville jeg være opmærksom på mængden af nødder. En anden ting er, at nødder indeholder omega 6, som de fleste får meget af i forvejen. Det vigtige her er ikke så meget mængden, men at den skal balanceres med omega 3. Hvis du spiser mange nødder, kan det altså anbefales at tage et tilskud af omega 3 (fiskeolie) ved siden af også.

   Svar
 85. Hej Jane
  Du har en super spændende blog og jeg har nu i lidt over en uge kastet mig over de lækre retter, den største succes indtil videre er følelsen af langvarig mæthed og mere energi!
  Jeg er i tvivl om hvordan man forholder sig til nødder? Jeg kan desværre ikke tåle ret mange og må holde mig til macadamian og cashew, men dur det at spise dem ind mellem? Lysten melder sig oftest om eftermiddagen eller aftenen?

  Svar
  • Jamen det er bare perfekt. Nødder bør kun spises i mindre mængder og macadamiaen er måske den bedste af dem alle! Den indeholder jo ligeså meget fedt som smør. Total yndlingsnød!

   Svar
 86. Hej!
  Jeg er ny indenfor LCHF og har et par ting, jeg ikke helt kan finde svar på, som jeg håber, du vil hjælpe mig med.
  Må man ikke drikke mælk? Skal mælk erstattes med fløde?
  SKAL creme fraiche/græsk yoghurt være med den højeste fedtprocent? Og er skyr derfor helt udelukket?
  Hvor høj/lav fedtprocent kigger du efter ved hakket kød?
  Er det helt umuligt at spise efter LCHF, når man ikke køber økologisk og helst Budget-varerne (grundet prisen – jeg er studerende)?
  Jeg vil rigtig gerne tabe mig ca. 8 kg fedt, men er det ikke svært at ligge i kalorieunderskud, når man indtager så meget fedt? Eller skal jeg bare forbrænde ekstremt mange kalorier via træning?! :P

  Håber du forstår og vil hjælpe. På forhånd tak!!

  Svar
  • Hej Emmy
   Mælkeprodukter indeholder jo kulhydrater og mælkesukker. Jo mere fedt, der er i, jo mindre kulhydrater er der plads til + at fedtet mætter, så du bliver mæt på en mindre portion. Jeg tager en lillesmule sødmælk i kaffen ind imellem. Ikke store kaffelatte glas men bare en sjat. Hvis du trives godt på skyr, så synes jeg da bare, du skal fortsætte med det. Spæd det evt. på med lidt fløde eller græsk yoghurt så du får noget af det mættende fedt også. Og hvis du får energifald og sukkertrang om eftermiddagen, må du overveje at se dig om efter en anden morgenmad.
   Jeg køber som regel hakket kød med 8-12 %. Om du køber økologisk er op til dig og din pengepung.
   Når du spiser LCHF, mætter maden mere og blodsukkeret bliver helt stabilt. Det betyder, at du sandsynligvis vil spise mindre end du har gjort tidligere og derved kommer du i kalorieunderskud uden at gå og sulte. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/

   Håber det gav mening :-)

   Svar
 87. Hej
  Jeg er ved at starte op på LCHF eller ketolyse kost om man vil… Har PCO og vejer ALT for meget, derfor har jeg besluttet at gå ALL-IN – nu skal det lykkedes!
  jeg kan ikke finde ud af hvor meget man skal spise af det forskellige, altså der er mange fine opskrifter men hvordan kombinerer man dem så jeg ikke får over 15 g kulhydrat? Kan ikke se, at jeg ikke skal tælle – nu skal der istedet regnes kulhydrater ud pr. måltid – har du nogle gode råd – er lidt forvirret.

  Svar
  • Kære Karina
   Jeg er ikke fortaler for, at man skal tælle noget som helst i sin mad. Det kan du muligvis finde andre, der er, men nu er det jo mig, du spørger, og derfor får du min holdning :-) Jeg tror på, at det skaber stress at måle og veje sin mad, og en stresset krop er ikke et godt udgangspunkt for et vægttab. I stedet vil jeg anbefale dig at spise dig mæt i protein fra kød, fisk og æg, grøntsager, der vokser over jorden (dvs. ingen rodfrugter, gulerødder, etc.), godt med naturligt fedt fra smør og olier og fede mejeriprodukter. Herudover kan du spise en smule nødder og bær, hvis du synes. På den måde spiser du striks LCHF og mange vil opleve vægttab heraf. Og så betyder det mindre, om pilen lige peger på 15 eller 30 g kulhydrat pr. dag.
   Overvej også at lægge vejen forbi LCHF-Forum – der er masser af gode erfaringer, også fra PCO-piger, som spiser LCHF.
   Rigtig meget held og lykke med det! :-)

   Svar
   • Hej Jane
    Tusind tak for dine gode råd – har nu overstået min første dag på LCHF :-)
    Kylling, ost, salat, en banan og tunmousse med masser af fløde :-) kan dog ikke helt forliges med tanken endnu, at man må spise alt det fede… det er kanon… jeg må sige det er gået godt – sukkertragen er der stadig, savner cola men regner med der går et par dage og så er det overstået – vil finde god inspiration på din side – den er fantastisk …
    Ps må man drikke light sodavand engang imellem?

    Svar
 88. Hej :)
  Majsmel, er det noget du (el. andre) bruger indimellem og til noget specielt? Det er jo godt nok glutenfrit – men med masser af kulhydrater og stivelse …
  Jeg har også hørt noget om, at stivelsen i kartofler nedbrydes, når kartoflerne er kolde – det vil jo så egentlig betyde, at man godt kan spise kartoffelchips og kold kartoffelsalat! Andre der har tænkt over det, el er jeg helt ude i hampen?

  Svar
 89. Hej Jane,
  Tak for en super inspirerende blog – jeg er ved at starte op på LCHF kost efter at have fulgt med fra sidelinjen et stykke tid. Er virkelig inspireret (og nytårs-fortsæt-mindet) men har lige et spørgsmål. Hvorfor anvendes der slet ikke olivenolie, men stort set kun kokosolie? Jeg tænker i forhold til stegning osv.
  På forhånd tak :)
  Kh Stine

  Svar
  • Når du skal stege, er smør eller kokosolie dit bedste valg, da de kan klare de høje temperaturer. Olivenolie er ikke lige så varmestabil, og du risikere at ødelægge olien ved at varme den op. Jeg steger som regel i kokosolie (uden smag) men det handler om at min familie ikke bryder sig om smagen af smør. Det ville ellers være en billigere løsning… ;-)

   Den gode koldpressede olivenolie kan du bruge i dressinger, pestoer eller over grøntsager. :-)

   Svar
 90. Tak for dit svar.

  Af hensyn til vitaminer og mineraler og andet kan jeg godt udholde de ekstra kulhydrater rodfrugterne giver i forhold til “ovenjords-grøntsagerne”.
  Jeg har for lavt stofskifte og er blevt ret overvægtig men samtidig er jeg vist fejlernæret /-undernæret-).
  Efter nu 6 uger med daglige grønne-smoothies (af mindst 600 g. grønt dagligt samt en del andre guf-ting) er mit søvnmønster og energi niveau bedret væsentligt.

  Jeg udelukker kulhydrater fra brød, pasta ris kartofler og sukker etc. og har lænet mig op ad Radiodokterens anbefalinger vedr. Kost ved for lavt stofskifte).

  Og Tak for en inspirerende web side!
  Din grønne ispind skal jeg afprøve på mine børnebørn -)
  De er allerede blevt vilde med mine grønne smoothies

  mvh
  Helle

  Svar
  • Ja – jeg har også lige gransket listen.

   Jeg har tabt mig næsten 30 kilo på et år med kalorietælling of mange, lange gåture. Mangler stadig en 7 til 10 kilo – oven i er jeg blevet opereret to gange for større ting inden for det år også.

   Min krop vil ikke rigtig mere, ikke mere sult, ikke mere pinefulde motionsture, uden at have depoterne fyldt op – fo det er som om, det hele er brugt lige nu.

   jeg tror nok, fra dag 1 det var en kost omlægning, men jeg kan jo ikke leve resten af mit liv på 1300 kalorier – det ved jeg nu + der heller ikke er megen livskvalitet i altid at spise det der ikke er fedt i, for det er så tamt.
   Jeg vil meget gerne undvære stivelse frem for fedt, for her er al smagen jo.

   Jeg er lige så stille ved at vænne mig til Paleo/LCHF ideerne, er ikke fanatisk, men der kommer slet ikke kornprodukter ned. Mit ellers pæne mælkeforbrug er faldet til kun det jeg tager i min koffeinfri kaffe, morgen og aften – og mon ikke det egentlig skal være sød i stedet for minimælk.

   Jeg har været i gang i 2 uger, men vægten står stille endnu. Jeg håber meget at finde balancen, hvor jeg får det jeg skal ha og også taber mig på samme tid :)

   Jeg tror selv problemet for mig er for få frøntsager, og blev inspireret af indlægget ovenfor – nemlig at lave juicer og safter af primært grøntsager.
   Kan du…nogle af jer andre anbefale en god juicer…en slynge eller en presser. jeg føler mig lidt lost i junglen?

   Tak for en super side!!

   Knus
   Hanne

   Svar
   • Kære Hanne – stort tillykke med dit flotte vægttab. Og hvor synes jeg, det er flot, at du har indset, at du selvfølgelig ikke skal leve på 1300 kalorier resten af dine dage. Hvis man gennem en lang periode har givet kroppen mindre næring, end den har brug for, tror jeg, den skal bruge lidt tid til lige at forstå, at det ikke er hungersnød mere, før den igen tør give slip på kiloene. Jeg er sikker på at det nok skal komme.

    Og ind med grøntsagerne. Det er det allerbedste, vi kan gøre for os selv, og hvis det halter med at få dem spist, er en juicer en god idé. Vi har en Philips, som ikke er specielt fancy. Tror den koster lige i omegnen af 1000 kr. Den er vi rigtig glade for, og vi har endnu ikke mødt noget, den ikke ville juice. Jeg kan ikke huske hvad modellen hedder, men du kan se den her: https://www.madbanditten.dk/2011/04/03/nyt-familiemedlem/

    Svar
  • Hej Helle
   LCHF sådan i striks forstand anbefaler at man får størstedelen af sine grøntsager fra ovenjordsgrøntsager. Rodfrugter og den slags “underjordsgrøntsager” indeholder mere stivelse og flere kulhydrater. Personligt elsker jeg rodfrugter og spiser masser af dem. Men hvis du har tendens til et meget ustabilt blodsukker eller af andre grunde ønsker at gå langt ned i kulhydrater, kan det være en idé at vælge nogle af de andre fra listen i stedet.

   Svar
 91. Er det ok at spise youghurt naturel med branflakes på om morgenen hvis man er på LCHF “kur” ? Har af en kirurg blevet rådet til at spise branflakes, da jeg har lidt mave problemer, hun bakkede samtidig rigtig meget op omkring denne form for levevis.

  Svar
  • HUSK hedder også psyllium loppefrøskaller og er sådan nogle fibre, som mange forbinder med at “holde maven i gang”. De fungerer glimrende som bindemiddel i melfrit bagværk. De kan købes i helsekosten og i de fleste større supermarkeder. Urtekram har fx lavet en :-)

   Svar
   • Hej Jane!
    Når du skriver Loppefrøskaller i dine opskrifter, hvilken slags benytter du så? En googlesøgning giver uendelig mange produkter. Jeg er selv “vant” til at bruge den gule fiberHusk i bagværk…

    Svar
    • Hej Heidi
     Jeg bruger forskellige mærker loppefrøskaller: Urtekram, Skallin, HUSK… Du kan sagtens bruge fiberHUSK, du skal bare cirka halvere mængderne i mine opskrifter :)

     Svar
 92. Jeg er selv overbevist om LCHF’s fortræffeligheder, men synes der er visse ting man skal være ekstra omhyggelig med.
  Feks nævner du at de varer gerne må være økologiske, hvilket faktisk kan være en rigtig god ide mht LCHF.
  Et stort indtag af bacon er jo en af grundstenene for mange, specielt begyndere indenfor denne verden og netop bacon samt andre pålægsvarer har tit nitrit eller nitrat på varedeklarationen.
  Det er godkendt tilsætningsstof og sikkert ikke skadeligt i små mængder, men som LCHF’er indtager man jo netop tit betragtelige mængder bacon og kød, hvorfor det kan være en overvejelse værd at kigge den økologiske retning hvor disse tilsætningsstoffer ikke er tilladt..
  Bare mine tanker (afledt af en stor bacon afhængighed )

  Svar
  • Det er en rigtig vigtig pointe, Brian, og jeg er fuldstændig enig med dig. Jeg opfordrer generelt til en kvalitetsbevidsthed i valg af mad men respekterer også, at ikke alle har økonomi til økologi.

   Lige så vigtigt synes jeg dog, at balance er. Nemlig at man ikke sammensætter en kost af bacon og smør og kalder den LCHF. For det er den jo, i ordets bogstaveligste forstand. Men at man i stedet sammensætter sin kost med tanke for andet end kulhydratindholdet.

   Tak for inputtet! :-)

   Svar
 93. Hej Jane
  LCHF et endnu ikke min levevej, men jeg er måske godt på vej? Sukker spiser jeg meget sjældent, og heller ikke sødestoffer. Jeg spiser så vidt muligt maange grøntsager, og mindre kartofler, ris pasta og brød, rugbrød (hjemmebagt) og rodfrugter spiser jeg dog ofte, hvordan ser det ud med f.eks gulerødder og rødbeder og LCHF?
  Jeg kan mærke at disse ændringer i kosten gør mig godt, og derfor nærmer jeg mig at prøve LCHF all-in i en periode, men uhh, at gøre det… ‘Tør’ jeg?

  Mvh Christina

  Svar
  • Hvor er det dejligt at høre, Christina! Det fine ved LCHF, synes jeg, er, at man kan integrere det i sit liv på det niveau, man selv synes er passende. Man kan vælge at være helt striks og i så fald er rodfrugter og gulerødder ikke med på listen over ting, man bør spise meget af, da de indeholder stivelse. Selv er jeg ret “moderat LCHF’er” og spiser gerne både rodfrugter og gulerødder, og jeg vil til enhver tid mene, at de er at foretrække over ris, pasta og brød.

   Jeg kan kun anbefale dig at prøve at gå all-in. Bare start med en uge og se hvad du synes. I starten handler det meget om at prøve sig frem og justere lidt til. Men husk fedtet. Det er din nye energikilde! :-)

   Svar
 94. Hejsa . Tak for en super side . Jeg starter op på lchf her i næste uge . Men er lige i tvivl angående dressing .. Færdig købte er no go?? Eller??

  Svar
  • Hej Nina,
   De fleste købedressinger indeholder en del sukker, så som udgangspunkt er det ikke så smart. Der findes dog også udmærkede dressinger derude. Som tommelfingerregel kan du kigge på næringsdeklarationen og hvis den indeholder mindre end 5 g kulhydrat pr. 100 g. kan den gå an.

   Pøj pøj med det!

   Svar
 95. Hej-
  Jeg er ny i lchf verden, og holder mig ikke helt strikt til det endnu, men har skåret dårlige vaner ud, og føler mig ikke mere ” oppustet”, hvilket jeg tit gjorde før. Det sværeste har nok været, at skære så meget frugt væk, som jeg har gjort. Men hvad med melon ? Jeg er meget glad for salater/supper med melon. Vandmelon salat med chili og feta, smager skønt i sommervarmen til grillbmad. Men er det. “tilladt” ?

  Svar
  • Hej Susanne
   Det kommer nok an på hvem du spørger ;-) I LCHF i den traditionelle forstand indgår frugt enten ikke eller kun i små mængder som dessert. Der spises bær i stedet. Selv har jeg det som dig, at frugt er en dejlig smagsgiver i salater, så det spiser jeg. Ikke hver dag men ind imellem. Det handler jo om at finde en vej, der fungerer for en selv. Kun på den måde kan man indarbejde nogle gode, varige vaner. Pøj pøj med det :-)

   Svar
   • Jeg synes at vandmelon og melon er acceptable på LCHF.
    Hvis man ikke har et vægt eller mega problem med sit blodsukker kan andre frugter også bruges.
    Det er især de der tropiske frugter man skal vare sig mod( bananer f eks ;))
    Jeg er ikke så striks – spiser en del frugt- men aldrig alene- og primært i sommer/efterårshalvåret.
    Om vinteren daler min lyst så det mest er en håndfuld bær, lidt æble-lidt pære en gang i mellem. Måske en halv grapefrugt i en salat.

    Det er mest de har store mængder frugt -alene!
    jeg synes man bør vare sig mod- måske tænke på frugt som slik -sundt slik- men ikke noget man skal hælde mega mængder ned af hvis man er tyk eller har blodsukker problemer .

    Svar
 96. Hej Jane, hvordan ser det ud med kikærtemel og boghvedemel i LHCF? Jeg prøvede at lave pandekager med mandelmel i dag, og tja, det var da derhenad meeen….

  Mange hilsener
  Susan, Bruxelles

  Svar
  • Hej Susan
   Som udgangspunkt er alle typer mel udelukket på LCHF. Men hvis det fungerer for dig at bruge et par skefulde mel til pandekagerne, synes jeg bare du skal gøre det. Mere end noget andet gælder det jo om at finde en vej, man har lyst til at følge resten af sit liv, og der er jo langt fra at bruge en smule mel i pandekager til at spise tre skiver franskbrød til morgenmad ;-) Sådan ville jeg se på det.

   Jeg synes også mandelmel er svært at bage pandekager med. Det er næsten nemmere helt uden mel. Har du prøvet disse: https://www.madbanditten.dk/2012/01/26/toplaekre-pandekager-helt-uden-mel/

   Jeg synes faktisk, de står mål med helt almindelige pandekager :-)

   Svar
 97. Hej Jane.
  Tusind tak for en super blog. Jeg har selv eksperimenteret lidt med at spise LCHF, men er nok lidt skadet af for lang tid med kalorietælling og kan ikke helt lade være med at skrive mine måltider ind og derved stoppe med at spise, når jeg ‘burde’ (i forhold til kalorieindhold) i stedet for, når jeg er mæt, hvilket jeg arbejder på selv at kunne regulere/mærke. Jeg synes, jeg har været dejlig tilpas mæt dagen igennem, men om aftenen er det som om, jeg ikke helt bliver ligeså mæt/tilfreds. Måske fordi det er der, der bliver sat begrænsning på rent kaloriemæssigt. Jeg synes, det virker lidt ‘fjollet’ at spise olieshots, når nu man kan spise olien og rent faktisk få noget ud af den smagsmæssigt. Er der noget i vejen for at lave en lækker pesto af olien og spise til sin morgenmad i stedet for at drikke den ‘rå’? Eller putte det på noget salat med lidt eddike?
  Igen, tak for en ærlig, underholdende og inspirerende blog :)
  Ps. Har du tabt dig med denne livsstil, eller er formålet for dig blot sundhed og velvære?

  Svar
  • Hej Nuna

   Du kan sagtens få dine olier gennem salatdressinger og pestoer. Det vigtigste er, at olierne er af god kvalitet. I mit olieshot har jeg min fiskeolie (sammen med vita biosa og lidt juice), men olien kan også blandes i smoothie, hvis man er til den slags. Fiskeolien er lidt svær at få brugt i madlavning ;-)
   For mig handler LCHF ikke om vægttab. Jeg spiser sådan for at slippe for ustabilt blodsukker med dertil hørende sukkertrang, energifald, dårlig søvn, humørsvingninger og pludselige blodsukkerfald, hvor jeg akut spiser alt i min nærhed. Omvendt tror jeg, at et stabilt blodsukker er en forudsætning for et vellykket vægttab, og derfor oplever mange, at de enten taber sig, eller at deres vægt stabiliserer sig med LCHF.
   Jeg kan også sagtens følge dig i, at det er skræmmende at skulle slippe kontrollen med kalorietællingen. Men det hjælper at kigge på den lange bane, altså her hvor vi taler livsstil og ikke en kur. Prøv at overveje, hvordan du ønsker dig, at du spiser om fem år og begynd så på at integrere de vaner nu. Det kan jeg høre, du allerede er i gang med. Tillad dig selv den tid, du har brug for, før du giver slip. I min optik er det vigtigste, at du ikke tvinger dig selv til at spise under et vist antal kalorier om dagen. Spis til du er mæt og kig på kalorierne bagefter. Så kan du altid regulere hen ad vejen, når du får en følelse af, hvordan du kan sammensætte din kost, så du bliver mest mæt og tilfreds.

   PS: Kan man tabe sig ved kalorietælling? Det er der vist heller ikke helt enighed om: ;-)

   https://www.madbanditten.dk/2012/04/18/er-en-kalorie-virkelig-en-kalorie/

   Svar
   • Jeg har i mange år, også talt kalorier , men for første gang, tæller /vejer jeg ikke min mad. Lever bare efter LCHF , og det gir en hel anden fornemmelse :) er aldrig sulten, og taber mig endda :)

    Svar
 98. Tak for en super god blog… men tænkte om du evt. kunne komme med eksempler på dine madplaner eller lignende, da jeg tit synes, jeg mangler inspiration – og den inspiration jeg kan finde er ofte meget andet end LCHF :-)

  Svar
 99. Vil bare sige mange tak for en superinspirerende blog, som jeg læser dagligt. Jeg har været igennem mange forskellige “kostretninger” men efter jeg har fundet LCHF og spiser efter det, så er det som at være kommet hjem!
  Og nu også inspiration til indkøbskurven – rigtig dejligt.

  Svar
 100. Når du køber bacon, hvor køber du det så? Tænker, at det jo er en meget fermenteret fødevare, så her er kvalitet vel ret vigtig…?
  Ellers super skønt med denne indkøbsliste :-) Den er hermed skrevet ud, så den kan bruges som inspiration ;-)

  Svar
  • Jeg ender ofte med helt almindeligt bacon fra Tulip eller lign. :-/ Hvis jeg kan få fat i det, har både Hanegal og Irma noget mere anstændigt af slagsen.

   Svar
   • Skal man købe bacon så skal man købe øko. Renere bacon fåes ikke. Det er fri for fosfor og nitrit som jo er i det man køber af tulips osv. Dog er hanegals godt men ikke alle steder du kan købe det så man selv skære det ud.

    Svar
    • Vi køber nogle gange Gourmet Bacon fra Aalbæk. Den er godt nok meget salt, men den svinder næsten ikke ved stegning, så hvis man tænker saltet med ind, når man fx bruger baconnen til madlavning, så smager maden godt alligevel. Godt nok anbefaler LCHF en hel del salt, men der er jo altså en øvre grænse for, hvad man rent faktisk kan kapere. Denne bacon er ikke god til pålæg (som stegt flæsk), men altså fin som ingrediens.

     Svar
     • Så lækkert! jeg købte en “kult bacon” fra.. Ålbæk eller Højer forleden og nøj, hvor var det også godt!