Her på siden finder du en komplet LCHF indkøbsliste.
Vil du gerne i gang med LCHF, men ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så er her en oversigt over de varer, som oftest befinder sig på min LCHF indkøbsliste. Mange af tingene har du garanteret i dit køkken i forvejen. Jeg køber ikke nødvendigvis alle tingene hver gang. Det er bare ting, som går igen hos mig.
Jeg har delt listen op i basisingredienser og de luxe ingredienser. Du kan sagtens spise LCHF uden nogensinde at gå i specialbutik. Det kan ikke understreges nok. LCHF er først og fremmest rigtig mad. Helt almindelig mad, som du kan få i et helt almindeligt supermarked. Når mange alligevel bruger specialingredienser, er det for at kunne lave LCHF-venlige brød, kager, godter, etc.
Se yderligere beskrivelse af de luxe ingredienserne her: Gode LCHF-produkter.
LCHF Indkøbsliste – Basisingredienserne
Kød, fisk og pålæg
- Kød – alle slags
- Fisk og skaldyr – også dejligt at have i fryseren
- Tun i dåse
- Makrel i tomat
- Æg
- Pålæg, f.eks. en god spegepølse, skinke, pølser af god kvalitet – gerne øko, hvis du har mulighed for det
- Bacon – også gerne øko, hvis du har mulighed for det
Grøntsager
- Grøntsager – mindst 5 forskellige slags. Vælg bl.a. ml.:
– salat
– kål (hvidkål, rødkål, grønkål, spidskål, sommerkål, etc.)
– tomater
– agurker
– løg
– peberfrugter
– blomkål
– broccoli
– squash
– aubergine
– grønne bønner
– champignoner
– fennikel
– sukkerærter
– avokado
– krydderurter (persille, basilkum, mynte, etc.)
– etc… - Citroner
- Hakkede tomater på dåse eller i flaske (passata)
- Bær – jordbær, hindbær, blåbær, solbær (frosne, hvis de ikke er i sæson)
Mejeriprodukter
- Smør – god, økologisk smør fra kærnet fløde, ikke blandingsprodukt à la Kærgården.
- Fløde
- Cremefraiche 38 %
- Græsk yoghurt 10 %
- Hytteost 4 %
- Oste, f.eks. en god brie, en lagret cheddar med god smag eller hvad med en lækker ægte parmesanost?
Fedt, nødder mm.
- Kokosmælk – tjek lige kulhydratindholdet, da det varierer meget. Den skal have under 5 g. kh pr. 100 g.
- Kokosolie
- Nødder – mandler, valnødder, hasselnødder, hasselnødder eller nogle af de lækre macadamianødder, pekannødder eller paranødder
- Frø/kerner – solsikke, sesam, græskar, hørfrø
- Olivenolie, økologisk og koldpresset
- Mayonnaise (uden solsikkeolie) – Irma har en økologisk mayo med rapsolie og ellers er der Hellmans, som godt nok ikke er øko, men som er lavet med rapsolie og æg fra fritgående høns.
- Oliven
- Mørk chokolade 85 % – hvis du kan styre det (host host – ingen nævnt, ingen glemt!)
Kvalitet og økologi
Jeg synes gerne, man må have en holdning til sine madvarer, og jeg betaler gerne for økologi og kvalitet der, hvor det giver mening.
Hvis jeg f.eks. står med en dåse tun, der koster 5 kr og en, der koster 17 kr. så er det nok ikke det samme, der er indeni.
Det kan også godt betale sig at bruge lidt tid på at læse ingredienslisten og se på næringsdeklarationen.
Produkter, som tilsyneladende er helt ens, kan indeholde vidt forskellige ting. Kokosmel og -mælk er et godt eksempel her.
Jeg har set kulhydratindholdet svinge fra over 20 g pr. 100 g til 2 g. pr. 100 g.
Mange produkter indeholder skjult sukker eller hvedemel. Kulhydratindholdet kan være en fin indikator for dette.
De Luxe udgaven (her skal du muligvis et smut om helsekosten)
Find listen her: Gode LCHF-produkter
Hej, jeg er på LCHF, er ret ny, men det går godt. Jeg har lavet en del af dine skønne kager og brød opskrifter, men jeg har hørt at man ikke må bruge kerner i brød og lign. Jeg bruger chia frø og Husk.
Er kerner okay nu i starten af min diæt eller skal jeg vente med at nyde dem 😉.
Jeg er lidt usikker på om spørgsmålet er om man bruge kerner i brød eller om kerner er ok på LCHF. Jeg har aldrig hørt at kerner ikke skulle være ok i brød, så det ved jeg ikke hvad årsagen skulle være til at man fraråder. Generelt er LCHF/Low Carb/Keto mest effektivt uden alt det brød og bagværk. Det er mest noget, man bruger i starten, fordi det andet virker så fremmed men hvis jeg skal være ærlig, ville du få bedre resultat ved at springe brød-fasen over og bare gå direkte videre til kød-æg-grøntsager-fedt :)
Min søn med epilepsi kan kun holde sygdommen i skal med keto, hvordan kan jeg hjælpe ham? Tænker på litteratur om emnet.
Hej Susanne
Det gør mig ondt med din søn.
Den terapeutiske ketogene diæt (og sygdomsrådgivning i det hele taget) ligger jo udenfor mine kompetencer men jeg skrev en hjælpeartikel til en anden mor engang. Måske kan du have glæde af den også. Du finder den her: https://www.madbanditten.dk/keto/ketogen-diaet-til-epilepsi/
Hej Susanne,
Jeg er selv sprællemand og jeg har ellers ingen problemer med standard bogen eller den mere heftige “Keto”, også af Janes.
Bevares, – Epi er ikke den samme og vi er (heldigvis!) ikke ens.
Prøv begge og linket.
Personligt kan jeg ikke lide smagen af glutenfri, men jeg må indrømme, at det faktisk bekommer mig godt på forskellige måder. Og som Jane siger kan det indlemmes. Det hjælper rigtigt meget på smagen!
Hej Jane/ Madbandit
Du er hele mit univers p.t. ?
Jeg hedder Jytte er 80 år og vejer p.t. 50 kg, 156 cm høj.
Jeg prøver at gøre det så kort som muligt. Har haft IBS i 20 år, de 3 seneste med kronisk diaree, dvs en øde ø. Der er blevet lavet 8 koloskopier og 1 operation. Sidstnævnte fjernede man et stykke af colon (divertikler) dog fortsatte diareen 4 dage herefter og lidt værre efterhånden.
I 2019 stoppede jeg al motion. Svømning, roklub, Fodslaw gang. I 2020 måtte jeg af mod min store kolonihave, suk. Ingen netværk længere nu.?
Har gigt og lidt hudproblemer, som også tager til. Men er stadig enorm livsglad.
Her fandt jeg dine bøger og kunne straks se at de skulle hjælpe mig,
I 78 år har min basiskost været kartofler og rugbrød, (stivelse, korn og lidt sukker)
Her kom miraklet Jane, for en måned siden, jeg begyndte at kunne styre diareen ??
Ålborg Universitets hospital har opereret mig og Farsø sygehus har fulgt mig i 2 år men ingen af dem har ytret sig om min kost, varieret og grøntsager! 2 læger i mit lægehus sagde: Det går over!
Jane, hvordan holder jeg fast i min landvending UDEN AT TABE I VÆGT..❤️
Hej Jytte
Hvor er det bare dejligt at høre! Og helt uholdbart at du ikke har fået rådgivning i kost med de problemer. Vores system er gået i stykker på den måde.
At ikke tabe i vægt kræver at du spiser nok. Normalt vil jeg sige, at det er i et højere fedtindtag du skal hente de ekstra kalorier men det er lidt svært ved din historik, da fedt, i hvert fald i en overgangsperiode, godt kan give løs mave. Så her må du prøve dig lidt frem, tror jeg. Og så holde øje med at vægten ikke falder yderligere og lade det være din guide.
Rigtig god fortsat fornøjelse❤️
Hej Jane, er begyndt på keto. Må man få honning ?
Nej altså honning er jo sukker og indeholder +80 g kulhydrat/100 g. På Keto skal man ikke spise kulhydrater men i stedet kæd, grøntsager og fedt. Læs evt, begynderguiden her: Keto for begyndere
Hej Jane.
Tak for en fantastisk side og en god bog. :-)
Min mand og jeg er lige startet på Stricht KETO. Vi tror, at vores kroppe ville have godt af denne form for mad. LiviShape har gode LCHF produkter. Bl.a. brødblandinger med under 1 g kh pr. 100 gram. Jeg har også haft god glæde af Low carbs shirataki noodles. I din bog skriver du, at man ikke skal spise sådanne produkter, men gælder det også de brødblandinger, som man selv blander med vand og bager i ovnen? Du har også masser af LCHF brødopskrifter her på siden, men kan de bruges på Stricht KETO, eller skal man bare vænne sig helt af med ALLE former for brød?
Bh. Camilla.
Hej Camilla
Ja, jeg ser de gode resultater med Keto komme fra en kost baseret på kød, grøntsager og fedt og ikke erstatningsprodukter og brød og bagværk. Det er en generel erfaring og du kan fint gøre dig dine egne erfaringer og finde ud af hvad der fungerer bedst for dig.
Du kan læse en længere begrundelse for hvorfor jeg har udeladt opskrifter på bagværk i mine Keto-bøger her: Bagværk og Keto
Og af nysgerrighed: Hvad betyder ‘striks Keto’? Keto kan ikke gradbøjes på den måde. Hvis det er en Lifesum-ting, skal I læse her inden I fortsætter: Lifesumfælden
Hej Jane.
Mange tak for svar. Jeg har tidligere læst dit skriv omkring Lifesum og var lige ved at hoppe i fælden, så tak for det. :)
Jeg mente det bare som i, hvis man vil leve på den mest effektive metode ift. KETO. Der er vel også Lchf, som ikke er bygget op på helt samme principper, ikke?
Bh. Camilla
Jeg mener, når man vil leve en striks Lchf, som du kalder det :-) Jeg glæder mig til at se, hvad det gør ved min krop og tak for de mange lækre opskrifter og inspiration.
Bh. Camilla
Det afhænger af hvad målet er. Den helt kulhydratfattige Keto-variant er mest effektiv til vægttab og til at få styr på cravings, stoppe overspisning osv. Er man ny til lavkulhydratkost, bør man starte med mindst 3-6 ugers Keto før man øger kulhydratindtaget.
LCHF og Keto er dybest set det samme. Der er bare gået lidt for meget brød og kage i LCHF og derfor foretrækker jeg at kalde det Keto.
Brød er brød og kage er kage. Uanset hvilke bogstaver, vi sætter foran.
Du kan læse om forskellen her: Forskellen på Keto og LCHF
Det giver meget mening. Tusind tak for svar?
Hej. Jeg har ladet mig fortælle, at jeg kan spise mange nødder og kerner, da de indeholder kulhydrater, som ikke optages i kroppen. Er det korrekt?
Kh. Annette
Nej det er det ikke?
Altså i udlandet deklarerer de jo kulhydrater og fibre sammen så i de tilfælde gælder det at kulhydraterne fra fibre passerer næsten ufordøjet igennem tarmsystemet. De kan derfor i nogen grad trækkes fra. Men herhjemme deklarerer vi kulhydrater i tilgængelige kulhydrater, hvilket vil sige at fibrene er trukket fra allerede.
Og i øvrigt er det jo sådan at vi aldrig optager 100% af en fødevare. Hvor meget vi optager afhænger af individuelle faktorer og også af fødevarens sammensætning og forarbejdningsgrad. Jo mere forarbejdet, jo nemmere optager vi dem.
Hej Jane
Jeg har fundet din LCHF indkøbsliste, men hvis jeg gerne vil følge keto, kan jeg så gå ud fra samme indkøbsliste, eller har du en KETO indkøbsliste liggende et sted?
Hilsen Marianne
Nej det har jeg ikke lige umiddelbart. Jeg synes ikke de to adskiller sig nævneværdigt. Forskellen er mest at Keto jo skal holdes helt i den lave ende af kulhydratspektret.