Idéer til sukkerfri børnefødselsdag


Sukkerfri børnefødselsdag er ikke så vanskeligt, som det måske lyder. Uanset om du er til børnefødselsdag med mindre sukker eller om du bare ønsker, at finde inspiration til at nedbringe sukkermængden lidt, er der masser af inspiration her. Du finder både inspiration og opskrifter til børnefødselsdag derhjemme og til uddeling i vuggestue, børnehave eller skole.

Sukkerfri børnefødselsdag og uddeling

Jeg ser ikke sådan på det, at en børnefødselsdag nødvendigvis er der, hvor sukkerslaget skal stå, men med november måned som en lang fødselsdag, som herefter går direkte ind i december, som er en lang sukkerfest, synes jeg godt, der kan være idé i at nedbringe sukkermængden lidt.

Derudover er der flere og flere vuggestuer og børnehaver som har sukker-politikker og et ønske om uddeling uden sukker, som sætter de kære foreældres fantasi på prøve.

Jeg var derfor en tur omkring bloggens arkiver for at finde nogle gode idéer, som vi kunne bruge til de mange kommende fødselsdage. Og idéer var der heldigvis masser af.

Ideer til kage og is med mindre sukker:

Ideer til uddeling i vuggestue, børnehave eller skole:

Opskrifter og beskrivelser finder du herunder!

Opskrifter til fødselsdag og uddeling med mindre sukker

Kager på pind

Put det på en pind, og så er alle glade. Det trick gælder næsten alle børn. At servere disse festlige cake pops har den fordel, at der faktisk sidder ganske lidt kage for enden af hver pind, men det tænker ungerne ikke lige over, fordi de er så optagede af at skulle spise noget på pind. Og fordi de er pæne og festlige.

Opskrift her: Cake pops

BØRNEFØDSELSDAG UDEN SUKKER

Lagkage

Denne bombe af en lagkage mætter så meget, at man må trille fra bordet. I hvert fald hvis man spiser et stykke svarende til “traditionel størrelse”.

Find opskrift her:  Megamættende lagkage

Lækker LCHF lagkage

Cheesecake

Den lækre cheesecake er et andet godt bud på en nem kage, der ser festlig ud, smager dejligt og indeholder minimalt med sukker eller sødning.

Opskrift her: Cheesecake

Cheesecake - Lækreste opskrift på LCHF-cheesecake - sukkerfri og glutenfri --> Madbanditten.dk

Vafler med toppings

Vafler med toppings (flødeskum rørt med vanilje eller med bærsylt) er et stort hit som alternativ til de traditionelle fødselsdagsboller. Endnu bedre er det, hvis man laver vafler med chokoladeprikker.

Opskrift her: Vafler med chokolade

Vafler med chokoladeprikker - Low Carb

Jordbær med chokolade og kokos

Sådan en omgang delte Silas og Vega ud i skolen et år. De kom hjem og fortalte, at vennerne i skolen havde sagt, at sådan nogle ville de også dele ud til deres fødselsdag i stedet for flødeboller!

Opskrift her: Jordbær med chokolade og kokos.

Jordbær dyppet i mørk chokolade og kokos

Banan-is

Banan-isene er bare virkelig populære. Jeg overvejer at lave en is-fabrik til de kommende børnefødselsdage. Dvs. fryse bananerne på forhånd og så lave skåle med smeltet chokolade og diverse krymmeltyper, så ungerne kan lave deres egne. Idé hermed videregivet!

Opskrift: Banan-is med diverse krymmel

Banan-ispinde med chokolade

Små bananbidder med peanutbutter og chokolade

Små frosne banan-bidder med peanutbutter, chokolade og peanuts. Jeg har stadig til gode at møde det barn, der har brokket sig over at få serveret sådan en godbid.

Opskrift her: Små frosne banan-bidder med peanutbutter og chokolade

Mini-ispinde med banan, penanutbutter og chokolade --> madbanditten.dk

Trifli med jordbær og flødeskum

Det er virkelig svært at finde børn, som synes, det er nederen at få serveret friske jordbær med vaniljeflødeskum. Det, som er totalt nederen for mig, er, at mine børn har fødselsdag i november, hvor jordbær ikke er i sæson. Vi laver derfor tit en variant med æblemos (bare æbler kogt bløde med vaniljepulver) og så toppet med flødeskum pisket med vaniljepulver.

Bedste LCHF-dessert

Saltlakrids-mandler

De lækre saltlakrids-mandler er et godt supplement til slikket i slikposerne. Fx serveret som de festlige Halloween-pakker, vi lavede i går.

Opskrift: Saltlakrids-mandler

saltlakridsmandler - Madbanditten.dk

Dadelkugler med guld og sølvstøv

Du kan gå hele vejen og lave dadelkugler med sølv- og guldstøv.

Mindre kan også gøre det. Scroll ned engang…

Opskrift her: Dadelkugler med guld- og sølvstøv

Sunde dadelkugler med guld- og sølvstøv --> Madbanditten.dk

Hjemmelavet krymmel

Du kan bruge din yndlingsopskrift på sunde “kugler” og pynte dem med sukkerfrit krymmel.

Se de mange forslag her: Forslag til sukkerfrit krymmel.

Sundt krymmel - Sådan laver du sundt og sukkerfrit krymmel

Romkugler

Romkugler er måske lidt old school men det tror jeg faktisk bliver vores løsning i år. Jeg har lovet at byde på prøvesmagning i dag. Okay, okay, twist my arm!

Opskrift: Måske verdens bedste glutenfrie romkugler

Verdens lækreste glutenfrie romkugler - 100% naturlige ingredienser! opskrift her: Madbanditten.dk

I dag er det nemlig d. 1. november, og det betyder, at vi er gået ind i fødselsdagsmåneden herhjemme. Mine to rødder fylder 10 år om lidt. Vi skal holde i alt fire fødselsdage: En fejring på selve dagen, en familiefødselsdag, en drengefødselsdag og en pigefødselsdag. Og derudover skal der deles ud i skolen. Jeg glæder mig allerede til december. Eller januar. Eller noget…

Vil du gerne holde børnefødselsdag uden sukker men er du lidt nervøs for, hvad børnene vil sige til det, så læs med her. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at holde en god børnefødselsdag uden sukker. Her kommer min erfaring fra Silas 7års fødselsdag i 2012.

Hvad siger børnene?

De fleste år har vi holdt næsten hel sukkerfri fødselsdag. Andre år har vi holdt halvt af hver. F.eks. lavet almindelige fødselsdagsboller og så en “sund” LCHF-kage. I år gik vi (næsten) hele vejen, og det synes jeg (sjovt nok) var et godt valg. Men nu handler børnefødselsdagen jo ikke om mig. Så hvad siger ungerne til det?

Det ville være løgn at sige, at de ikke bemærkede det. F.eks. var der ét glas saftevand (drikkeklar hyldeblomst fortyndet med vand) til hver og vand for resten. Vand til en børnefødselsdag? Det var der et par stykker, der synes, var mærkeligt. Altså, hvor var sodavandene?

Ligesom til pigefødselsdagen fik vi vafler, og de var lavet på mandelmel og serveret med alverdens toppings, og det er der jo ingen, der kan hverken se eller smage er uden sukker.

Enkelte af børnene spurgte, hvorfor der ikke var nogen kage. Jeg sagde, at der kom en bid kage senere, og så var de videre.

Det her var en 7-års fødselsdag for drengene fra klassen, og børn på 6-7 år har været til nok fødselsdage til at vide, at det betyder, at man får lov til at vælte sig rundt i kage, slik og sodavand i tre timer. Og de forventer at få det buzz. Så ligesom til pigefødselsdagen, måtte vi jo overpræstere på et andet punkt, når nu ungerne snydes for det forventede sukkerhigh. Og her er et gavespil altså en virkelig god idé. Det kan jeg ikke understrege nok. Udover at det samler drengene og pacificerer dem i en halv times tid, så retter det også fokus mod noget positivt: Udsigten til en gave!

Aktiviteter til børnefødselsdag

Vi lavede også tattoo shop og igen var det et hit. Vi fik ikke taget billeder af det, men jeg havde købt seje dødningehovedtatoveringer, og det synes drengene var for sygt sejt!

Senere fik de en bid kage i form af cake pops overtrukket med hvid chokolade. Den hvide chokolade er helt almindelig med sukker. Indeni er der kugler af tørret frugt og nødder, og pindene er et papirsugerør.

Herudover fik de en slikpose med en slikkepind, et stykke chokolade, et viskelæder og et sejt badge til at sætte på tøjet. Her var der ikke en eneste, der bemærkede, at posen var lidt low på slik.

Ingen sukker, ingen brok

Generelt synes jeg, børnene tog det pænt, at der ikke var så meget sukker. De bemærker det, men jeg oplever det ikke, som om de brokker sig over det. Men de kommer jo med meget forskellige udgangspunkter. Nogle af børnene er vant til ikke at spise så meget sukker, mens andre allerede ved ankomst proklamerer, at de lige har spist tre stykker kage. Altså hjemmefra, inden fødselsdagen. Og som derfor synes, at maden og drikkevarerne herhjemme hos os slet ikke er sødt nok. For det er de jo ikke, hvis du kommer lige fra en basse fra bageren.

Næste år tror jeg, at jeg i stedet for vafler og cake pops vil lave en stor, sund LCHF-kage og pynte den med slik eller glasur på toppen. På den måde tror jeg ikke, at de ville bemærke forskel overhovedet.

Erfaringer fra klassefødselsdag med drenge

Til gengæld er jeg ikke sikker på, at vi vælger klassefødselsdagen næste år. I hvert fald ikke til drengene. De andre år har vi jo inviteret drengebarnets venner og har derfor haft en flok, som i udgangspunktet kunne lide hinanden og havde nogenlunde de samme interesser. Det er ikke tilfældet, bare fordi man går i klasse sammen.

Vi oplevede, at drengene havde nogle uvenskaber og konflikter forinden, og dem tog de altså med til fødselsdagen. De var meget fysiske og røg nemt i totterne på hinanden. Særligt en dreng virkede til at have konflikter med flere af de andre, og jeg måtte afværge hele tre slåskampe i løbet af fødselsdagen. Den ene gang måtte jeg meget fysisk holde barnet fast for at forhindre ham i at gå løs på en af de andre drenge. Det var en meget uvant og grænseoverskridende oplevelse for mig at skulle håndtere den slags. Det har jeg ganske enkelt aldrig prøvet før.

Desuden har jeg det virkelig svært med børn, som ikke hører efter, hvad voksne siger. F.eks. var der to drenge, som legede en leg, som gik ud på at smadre metalbiler ind i hhv. hinanden og vores gulvpaneler, og det bad jeg dem meget bestemt om at stoppe med. Hvorefter de kiggede på mig og fortsatte. Jamen altså, det er jo ikke, fordi mine børn er engle, men den slags er helt ukendt for mig.

Og så havde jeg også en naiv forventning om, at man godt kunne tage en flok 6-7-årige med over på den nærvedliggende legeplads/fodboldbur, uden at halvdelen af børnene ville vælte rundt ude på vejen. Jeg troede, at skolebørn havde lært det der med fortov vs. gade, men der havde jeg også for store tanker om den. En indhegnet have eller en gummicelle havde været et bedre bud.

Altså, hør lige! Er opdragelse gået fuldstændig af mode? Eller lyder jeg bare som en gammel kælling? Jo, jo, sig det bare!

Nå ja, og så for at slutte af, var der en dreng, som blev syg og derfor kastede op nede i entréen udover alle drengenes (nye) vinterstøvler og godt ned i vores kokostæppe. Og imens vi var dernede for at hjælpe det syge barn, opstod der slåskamp i stuen. Glimrende!

Faktisk synes jeg, at drengefødselsdagen var for meget på flere punkter, og jeg har skrevet rundt til klassens forældre og børnehaveklasselærerinden og forklaret, hvordan vi oplevede drengene. Især det med slåskampene rystede mig meget. Så den flok har jeg ingen trang til at skulle have besøg af igen.

I forstår måske, hvorfor jeg er svært tilfreds med, at der nu går et helt år, før jeg skal igennem det cirkus igen.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Idéer til sukkerfri børnefødselsdag”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Genialt indlæg med sukker-beherskede opskrifter til børnefødselsdage; tak for det.? Laver du et juletema med ideer til konfekt, småkager uden mel, måske en krydderkage? Det ville bare være for vildt… ?
  Tak for alt det, du lægger på bloggen, jeg har haft så stor glæde af at lchf-modidicere min kost.
  Kh Signe

  Svar
 2. Sikke nogle gode idéer. Min yngste blev 10 år i april og faktisk var det fad, som blev ryddet først til fødselsdagen, det hvor vi havde skåret 3 slags melon op. Vi er på ingen måde lchf i familien, men børn er bare også vilde med frugt, der er skåret ud/pillet. Og gider faktisk ikke rigtig kage, når det står side om side… Romkugler tager dog kegler altid. Jeg laver mine med abrikossyltetøj og sparer derved på det ‘almindelige’ sukker. Rigtig god fejring til dine unger – 10 år er stort! Kh. Birgitte

  Svar