IBS (irritabel tyktarm) – symptomer, maden, triggere og ‘safe foods’


IBS (irritabel tyktarm) er uhørt almindeligt. Man estimerer, at mellem 10-20% lider af denne modbydelige lidelse og alligevel er der ikke rigtigt nogen hjælp at hente.

IBS kaldes ofte for en skraldespandsdiagnose, fordi den oftest diagnosticeres ved at lægen har udelukket de inflammatoriske tarmsygdomme (Morbus Crohn og Colitis ulcerosa) og nogle gange ved også at undersøge for laktoseintolerance eller glutenallergi. Oftest gives diagnosen IBS herefter, fordi lægen ikke rigtigt ved, hvorfor maven opfører sig, som den gør.

Et klassisk svar fra lægen vil være at gå hjem og spise nogle flere fibre, da fordøjelsesbesvær (enten for meget eller for lidt) er et typisk symptom på lidelsen eller bruge afføringsmidler, hvis symptomet er forstoppelse.

Andre uheldige bemærkninger, man kan møde, er bl.a. at ‘det nok er noget, man bilder sig ind’ , at man ‘bare skal tænke på noget andet’ og at man må forstå, at ‘oppustethed er helt normalt’.

Super. Tak.

IBS og Low FODMAP

Mange har angiveligt glæde af at følge en diæt med fokus på lavt indhold af de såkaldte Fodmaps (en samlebetegnelse for en gruppe kulhydrattyper, som hos dem med IBS fermenterer på en uhensigtsmæssig måde i tarmen med oppustethed, forstoppelse eller diarré til følge).

Kosten har angiveligt postitiv effekt på op mod 70% af dem, der lider af IBS. Desværre er jeg ikke blandt de 70% – eller dvs. at jeg oplever det at begrænse kulhydratindtaget fuldstændigt som hundrede gange mere effektivt end at prøve at undgå bestemte typer.

I en serie af indlæg kunne jeg godt tænke mig at rette luppen mod IBS, for få ting har givet mig så meget besvær og få ting har nedsat min livskvalitet som dette. Og jeg ved, både fra henvendelser fra jer og fra statistikken, at I er mange derude, der deler denne kedelige oplevelse med mig.

IBS er multifaktoriel, hvilket vil sige, at den kan have en hulens masse forskellige årsager og derfor er der heller ikke én universal løsning. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at nedenstående handler om mig og ikke om IBS generelt. Vil du læse generelt om IBS og kost, har jeg en artikel om det her.

Se også bogen om fordøjelse inkl. masser af opskrifter: Fix din fordøjelse

Mine symptomer på IBS

Jeg lever jo i de fleste tilfælde i fred og fordragelighed med min IBS og kan holde det nede på et niveau, hvor det ikke påvirker mig alt for meget.

Ind imellem får jeg dog ‘udbrud’ i mangel af bedre udtryk, og det er så ufatteligt rædsomt.

Mine symptomer er især oppustethed med kraftig udspiling af maven. Hos mig er det den nederste del af maven, der udspiles, og udover at det ser helt skørt ud, er det ekstremt smertefuldt og ubehageligt. Jeg føler mig ‘fyldt op’, har ulyst til mad og kan føle, at jeg har svært ved at trække vejret helt ned i maven. Og så kan jeg bøvse 3-400 gange på en dag.

Yes, charmerende. I know.

Måler jeg med målebånd, viser det, at mit taljemål er udvidet med op mod. 20 cm. Av. Nogle gange, men ikke altid, medfølger kraftige væskeophobninger, som betyder, at min vægt på få dage kan stige med op til 4 kg. Det betyder samtidig, at jeg ikke kan passe noget af mit tøj, at jeg føler mig ekstremt utilpas i min krop og det giver mig mest af alt lyst til at isolere mig.

Mine ‘udbrud’ varer fra 2-4 dage til 4-6 uger.  Ja uger.

Jeg har diskuteret med mig selv, om jeg har lyst til at vise billeder, og det havde jeg egentlig besluttet, at jeg ikke havde. Men nu gør jeg det alligevel.

Normal Jane vs. IBS-Jane.

IBS - ekstrem oppustethed og udspiling af maven

Man skelner ofte mellem IBS-C (constipation/forstoppelse) og IBS-D (diarré). Og nogle har en kombi af de to også.

Foruden udspiling af maven tilhører jeg primært gruppen med for hyppige toiletbesøg (IBS-D).

Madvarer – triggere og ‘safe foods’

I årevis har jeg været fokuseret på, hvordan forskellige madvarer påvirker mig, men i den seneste tid er jeg blevet mere opmærksom på, hvordan stress og andre ikke-mad-relaterede ting spiller en enorm rolle også. Men det vil jeg gerne gemme til en anden dag.

I dag vil jeg gerne fokusere på madvarerne, for jeg har selvfølgelig observeret, at nogle typer mad giver mig større problemer end andre, mens andre tolereres fint.

Min liste herunder er 100% personlig. Dvs. at den gælder for mig og er altså ikke generelt gældende for alle med IBS. Med min liste her vil jeg gerne illustrere, at det kan være dødsvært at følge almindelige råd for ‘sund livsstil’, da mange sunde ting kan udløse symptomerne.

Mine største triggere er:

  • Fibre (fx husk-fibre men også fra fiberrige grøntsager som fx kål og grove grøntsager)
  • Bønner & linser
  • Nødder (især mandler og cashewnødder)
  • Sukkeralkoholer (især maltitol)
  • Frugt, især æbler, pærer fx – tror det er fruktosedelen, der driller her for bananer og andre søde tropefrugter generer mig langt mindre
  • Æg (nogle gange)

Glutenholdige kornprodukter hører egentlig også til på den liste, men jeg har ikke spist dem i 8 år, så derfor er de ikke nævnt. Og glutenfrie kornprodukter egentlig også, men de falder for størstedelen under fiber-kategorien.

Mine safe foods

Mine ‘safe foods’ er dem, jeg har erfaring med, at jeg stort set altid kan spise uden problemer.

Det er dem, jeg indskrænker min kost til, når IBS er i udbrud.

  • Kød/fisk/fjerkræ
  • Vandholdige grøntsager i moderat mængde (agurk, tomat, peberfrugt, grøn salat)
  • Rodfrugter i moderat mængde
  • Avokado
  • Ost
  • Fedt (smør, olivenolie, kokosolie)

Safe foods, jeg ikke spiser så ofte:

Jeg har også en række safe foods, som jeg spiser sjældnere. Enten pga. bevidst fravalg eller præference.

  • Kartofler
  • Hvide ris
  • Bananer

Madvarer, jeg normalt tolererer godt, men som jeg er lidt forsigtig med alligevel:

  • Fede mejeriprodukter (græsk yoghurt 10%, cremefraiche 38%, piskefløde)

Hvad hjælper på mine symptomer?

Det er ikke altid, jeg kan finde lindring, men generelt er det min erfaring, at disse ting  hjælper eller lindrer:

  • Motion (gåture, styrketræning, al bevægelse, tror jeg)
  • Afslapningsøvelser med dybe vejrtrækninger
  • Faste (hjælper desværre mest indtil fasten afbrydes med spisning)
  • Zero Carb-diæt

Det er svært at spise nul kulhydrater men det, der hjælper mig allermest helt uden sammenligning er at have flere på hinanden sammenhængende dage/uger med så få kulhydrater som overhovedet muligt.

Det betyder en helt enkel kost, primært bestående af kød og fedt, en såkaldt carnivor diæt. Her fjerner man alle ting, der kan irritere (planter) og det giver øjeblikkelig ro i maven. Faktisk giver det en ro i maven, som jeg ikke kan huske, jeg nogensinde har oplevet i hele mit liv. Det er ret tankevækkende.

IBS - mad der hjælper

IBS, kost og livsstil

Dette er den primære årsag til, at jeg lever og spiser, som jeg gør. Og det er helt sikkert også den primære årsag til, at jeg bliver så provokeret og vred, når andre mennesker tillader sig at mene noget om, hvad jeg bør spise og ikke spise.

I en verden, hvor grøntsager opfattes som vejen til evig frelse, er det svært at acceptere, at man har det bedre uden (for mange af dem).

Og det samme med opfattelsen af kød som noget, der brolægger vejen til helvede.

Det kan gøre det tilsvarende svært at acceptere, at det er blandt det eneste, der ikke generer. Den del har jeg dog forlængst accepteret, mens den med at grøntsagerne og fibrene er problematiske, er langt sværere. Jeg vil så gerne tro, at de er gavnlige for mig, men prisen er i perioder for høj.

Læs også: Carnivore Diet – Guide til Carnivor diæten på dansk

Jeg udfordrer jævnligt min oplevelse med de forskellige madvarer med varierende succes. Men alt det vil jeg gerne vende tilbage til en anden dag. I dag ville jeg gerne tage hul på emnet, som jeg har kredset om i tankerne længe.

Jeg håber, at mine skriverier kan fjerne følelsen af, at du er den eneste i verden, der har det sådan, hvis du er med mig på IBS-holdet. Og jeg håber også, det kan være en trøst at høre, at selv en ‘sundhedsperson’ som mig kan komme til kort med mulighederne nogle gange.

Opdatering:

Siden jeg skrev dette indlæg, er jeg blevet testet og behandlet for SIBO (Bakterieovervækst i tyndtarmen). Det har været en kæmpe game changer for mig. Læs mere her: SIBO – Janes historie

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

92 kommentarer til “IBS (irritabel tyktarm) – symptomer, maden, triggere og ‘safe foods’”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane.
    Jeg er en pige som også lider af Ibs. Jeg har ikke de helt samme symptomer som dig, men jeg kan følge dig 100% i det med at holde sig fra glutenprodukter altså brød.
    Jeg spiser dog brune ris, glutenfri pasta og kartofler, dog i små mængder og det fungere for nu. Jeg er dog meget nervøs for når jeg skal starte min træning op igen, i forhold til om jeg har energi nok, da jeg elsker at styrketræne og vil gerne være stærk.
    Hvor får du ellers din energi fra (altså maden)

    Svar
      • Kender godt til keto, jeg har bare fået indtrykket af at har man Ibs så skal man spise så fedtfattigt som muligt. Men det er vist ikke altid korrekt kan jeg så forstå.

        Tusind tak for svar ??

        Svar
  2. Hej Jane
    Jeg er på alle måder overvældet af alt det du skriver – for du beskriver præcis hvordan jeg har det. Tusinde tak for dine ord. Jeg vil helt sikkert prøve din diæt STRAKS.
    Tusinde tak…
    Mange hilsner fra Mette

    Svar
  3. Hej Jane,
    Rigtig interessant og ærligt oplæg. Det lyder rigtig meget som de symptomer for ibs som jeg selv døjer med. Er lidt interreseret i om du har et bud på hvorfor at du ikke tolerere æg særlig godt, når æg ikke indeholder kulhydrat?

    Svar
    • Jeg tror ikke, det er relateret til IBS. Æg er et hyppigt allergen og det lader til, at det er stoffer i æggehviden, der provokerer det. Til gengæld har jeg absolut intet bud på, hvorfor det gør en forskel hvornår jeg spiser æggene. Jo senere på dagen, des mindre reaktion. Det er lidt sært men det fungerer bare ikke om morgenen og jeg har testet det hundredevis af gange (for æg om morgenen er jo både nemt og rart). Men resultatet er det samme hver gang.

      Svar
  4. Hvor er det dog bare fedt, at læse alle dine indlæg og benytte alle dine fantastiske opskrifter :)
    Jeg har selv IBS og fik det konstateret for 18 år siden ca. Jeg har aldrig haft problemer med min mave. Dog efter et vægttab på 8 kg som 20 årig, hvor jeg skar ALT fedt og sukker væk og kun levede af magert kød, sala, kartoflert og bunker af rugbrød med magert pålæg, gik min mave totalt amok og så er den aldrig blevet “normal” igen. Luft hobede sig op i tarmene og det hele gærede i min mave og jeg havde afsindig meget luft i maven som bare STANK så jeg skulle lufte hele huset ud i længere tid selv efter den mindste lille prut. Det stod på 24 timer i døgnet. Havde også kolik lignende smerter pga udspilethed. Det var SÅ forfærdeligt :( Efter min graviditet, skete der åbenbart et eller andet, for symptomerne blev en anelse bedre. Jeg prøvede så at undgå gluten og det hjalp så også lidt. Troede jeg havde glutenallergi, men det har jeg så ikke. Forsøgte med low FODMAP, da det virkelig gav menig for mig og det gav mig nogle svar ift hvad jeg VED jeg reagerer på (løg, og især hvidløg samt rugbrød som nærmest værste fjende). Det hjalp også ok, men symptomerne forsvandt ikke. Jeg kender mine triggere nogenlunde og derfor har jeg kunne leve fint med det de seneste 5 år ca. Og ikke voldsomme reaktioner, føltes jo næsten som om jeg var kureret ift de tidligere symptomer jeg havde oplevet. Mig, nysgerrige væsen, skulle så prøve LCHF og SÅ skete der dæl’me noget. Jeg lever en fuldstændig symptomfri hverdag og det er så vildt at have ro ro ro i maven. Det har jeg ikke prøvet i mange mange år. Jeg skal bare ikke tabe mig, så skal lige finde balancen. Her i ferien har jeg passet på med maden, men har ikke levet 100 % LCHF OG så er der røget vin ind næsten hver dag og det har slået min maven tilbage til stenalderen. AV :( Så nu er det igang igen. Men efter jeg har fjernet alt skidtet, kan jeg også mærke at mine mave ikke tåler så meget før det går galt. Jeg har også lavet liste over, hvad jeg ved jeg med sikkerhed kan tåle, hvad jeg skal passe på med og hvad jeg ved påvirker mit tarmsystem. Jeg tror sideløbende, at jeg har alt for meget candida svamp i kroppen og tror at det bl.a. er derfor jeg formentlig kan reagere på svine- og oksekød osv. Vin, sukker, æbler, hvidløg og rugbrød, og visse krydderier, er nok mine største syndere. Jeg har formentlig også for lidt mavesyre. Drikker nu også derfor Vita biosa, tager Solerays probiotika og har købt grøn the med pebermynte, så den får en ekstra skalle.
    Det blev en lang smøre……men af hjertet tak for din blog, den taler 100 % mit sprog. Tusind tak :)

    Svar
    • Tak for den lange kommentar og simpelthen skønt at høre, at du har det bedre og kommer nærmere hvad du reagerer på. At opleve den pludselig ro i maven er så vildt, når man indser at det, man tidligere har troet var ro i maven, pludselig ikke er det alligevel. Virkelig svært at forklare til folk, der ikke har prøvet det :)

      Svar
  5. Tusind tusind tak for dine indlæg Jane
    Og alle kommentarerne
    Jeg begyndte på LCHF 30 dec 18, kom igennem rigtig mange facer – bla en frygtelig spiseforstyrrelse, hvor jeg er bange for at dø af sult. Så i starten spiste jeg som en murarbejdsmand.
    Mine portioner blev mindre, og jeg endte op med at spise 2 gange dagligt, morgen og aften, det fungerer rigtig fint.
    I sidste uge, fik jeg ikke fedt nok, vups var jeg tilbage i sukker og overspisning, hvilket resulterede i at min mave var tilbage i det gamle.
    Lignede en gravid, havde mega smerter, og hjernen går helt i sort.
    Jeg forstår nu dem der taler om at vores fordøjelsessystem er vores hjerne;oD
    Jeg er begyndt på endnu mindre portioner og så 3 om dagen.
    Min vægt har stået stille de sidste 3 mdr.
    tænker at denne nye viden, for mig, vil ændre på ro i maven og min vægt.

    Jeg er gået igang med probiotic 10, 4. dagen og gået ned i grønsager.
    Det hjælper mig at spise grønt, hvis det lige får lidt på panden med olie, bla andet tomater, også salat, nogen gange kan jeg spise råt, men kan ikke være sikker på hvornår det er bedst. Jeg skralder agurker, det er bedre for mig.

    Jeg er ret vild med kød, og har haft dårlig samvittighed omkring det – grønne tanker og Co2. Men der bliver ro i min mave, fortrinsvis okse og kylling, fisk skal jeg have meget af for at blive mæt. Kartofler hjælper når maven gør ondt.

    Det er virkelig fantastisk at læse alle indlæg. Det giver mig virkelig håb for tiden frem, med flere muligheder for at holde ro i maven.
    Tak

    Svar
  6. 95% af tiden spiser jeg rent carnivore. De eneste undtagelser er lidt bær fra haven, lidt god chokolade og en kop kaffe i ny og næ.

    Nogle synes at jeg er helt tosset når jeg lever så restriktivt, men for pokker en forskel det har gjort for helbreddet. Jeg taber mig stødt og roligt, noget der ikke har været lykkedes for mig hverken som veganer, på paleo, LCHF, keto, eller “alm.” balanceret kost.
    Min mave er også for første gang i ro – jeg har døjet med dårlig mave hele mit liv – nu bøvser og prutter jeg aldrig, jeg har ikke brug for at ligge mig midt på dagen og sove for at få ro i maven, og jeg føler mig mæt og tilpas (jeg spiser hovedsagligt okse, fisk, smør, ost og fløde).

    Min mor har også nærmest beordret mig til at blive ved med at spise på denne måde, for hun oplever at jeg er meget mere behagelig og afbalanceret at være sammen med. Hun siger at jeg er mere rolig og virker til at hvile i mig selv.

    Så jeg holder mig til at indtage lidt frugt ind imellem, og så min kaffe og gode chokolade.

    En dag forsøgte jeg mig med en lille portion salat med lidt romainesalat, rød peber, tomat, tun og en vinaigrette – efter bare en kvart portion måtte jeg ligge mig til at sove med slemme mavekramper, og i 2 dage efter bøvsede jeg nærmest uafbrudt.

    I forbindelse med at jeg skal have udredt noget hos lægen fik jeg taget blodprøve – og blev testet for kolesterol, langtidsblodsukker, og noget jeg ikke lige kan huske. Alle tal (undtagen mit HDL, det lå lige på grænsen) var helt normale – og det er altså efter et par måneder på hovedsagligt carnivorekost.

    Svar
    • Fedt sat høre! Tak for din historie. Jeg forstår dig 100%. Både roen i maven og det stabile humør tæller også virkelig højt på min liste. Og så kan folk jo mene (og gøre) hvad de vil????

      Svar
  7. Jane, det er næsten som du skriver om mine egne erfaringer! For ca. 18 måneder siden eksperimenterede jeg med nul planter (derved så godt som nul kulhydrater, den logiske endepunkt af striks keto), og for første gang i årevis blev jeg fri for oppustethed. På keto havde jeg udelukket mange af mine værste trigger foods (kornprodukter, bønner, linser), men jeg spiste stadig rigeligt med fiberrige grøntsager og nødder. Efter jeg oplevede at jeg havde mere energi, mere optimisme og bedre fordøgelse når jeg helt undgik planter, havde jeg ikke så meget lyst til at spise dem igen, i hvert fald ikke i di mængder jeg gjorde før, og ikke til dagligt. Nu spiser jeg måske en eller to portioner bær og grøntsager om ugen, og det er kun til fornøjelse, ikke fordi jeg tror at de gør mig noget til gavn – selvfølgelig er grøntsager sundere end raffineret kornprodukter og sukker, men de indholder ikke nogle vitaminer eller mineraler der ikke også kan fås fra animalske fødevarer (og endda i former der er mere tilgængelige for kroppen).

    Hvis jeg har lært en ting siden jeg startede på LCHF, er det at det er yderst vigtigt at lytte til sin egen krop, da den altid har ret, ligegyldigt hvad sundhedsekspertene nu siger. Og hvis det hjælper med samvittigheden, har der været mange kulturer igennem historien der har trives uden adgang til spiselige planter i stor del af året.

    You do you! :)

    PS – Jeg har din blog og website at takke for, at jeg oprindeligt blev intereseret i at prøve LCHF, og det var en af de bedste ting jeg nogensinde har gjort. Du skriver meget neutralt og fornuftigt om nogle indviklede emner, og disse personlige historier kan virkelig hjælpe andre som går og døjer med de samme problemer. Keep up the good work!

    Svar
    • Tusind tak Annette. Jeg har virkelig tøvet med at tage hul på emnet om min egen plantefattige kost, fordi det virker som om planter er det eneste fødeemne, som aldrig får nogen kritik overhovedet. Og at acceptere at det går bedre uden (eller med færre af dem) har været sådan en svær erkendelse for mig. Jeg har længe mærket at en plantefattig kost virkelig hjalp på maven men først for en måneds tid siden oplevede jeg at selv små mængder generede mig, og jeg tog dem allesammen væk. Sikke en forskel. Wow! Fra den ene dag til den anden. Nu er der ved at være lidt ro på og jeg eksperimenterer lidt igen. Men sikke en kæmpe lettelse at have fundet en måde at trække i nødbremsen på.

      Og tak fordi du deler din historie. Det hjælper meget på alenehedsfølelsen :)

      Svar
  8. Halleluja! og tak for det! Jeg er selv diagnosticeret med IBS netop på udelukkelsesmetoden og siden jeg er startet på LCHF er der flere af mine tidligere triggere jeg godt kan håndtere. Og dejligt at der også er plads til os, der godt kan lide kød og animalsk fedt og som faktisk ville have svært ved at sammensætte en fornuftig diæt uden. Stor fan af din tilgang.

    Svar
  9. Når du siger at du stort set ikke spiser planter i øjeblikket, hvor meget/lidt snakker vi så? Og så har jeg lige et andet mave-spørgsmål.. For når jeg skriver at jeg har 0 dage med maveproblemer på keto, så passer det faktisk ikke helt – for efter keto har jeg nogle gange været plaget af mavesyreanfald, og det er da noget af det mest smertefulde jeg nogensinde har oplevet! Av mand.. Og jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal gøre ved det. Tror jeg må teste om jeg har for meget eller for lidt mavesyre.. Har taget sådan nogle Balancid fra apoteket, men de hjælper slet ikke – så jeg tænker at det nok er for lidt mavesyre der er mit problem. Kender du til det når du spiser mange proteinger?
    Kh Mille

    Svar
    • Så taler vi nul planter. Som i så tæt på ingen jeg kan komme. Måske en kortsigtet løsning men lige nu nyder jeg bare roen i maven og når jeg får overskud til det, laver jeg noget forsigtig reintroduktion.

      Jeg har ikke meget erfaring med mavesyre og min mave har det fantastisk med proteiner, så jeg formoder, at min mavesyre er stærk.

      Jeg ved godt, at der tit ikke er meget hjælp at hente hos lægen men ville det alligevel være en idé at vende det med lægen?

      Nogle har glæde af at drikke lidt æblecidereddike/citronsaft inden kødrige måltider og der findes også fordøjelsesenzymer med Betaine HCL til hjælp til nedbrydning af protein. Jeg er dog lidt i tvivl om det er noget, man skal lege med selv. Men det kunne man jo evt. spørge lægen om.

      Håber, du finder noget, der hjælper.

      Svar
  10. Jeg oplever præcis detsamme som dig.. vidste ikke lige hvorfor jeg ik kunne trække vejret. Har det også forbavsende godt med kød, godt kød i min mave .. måske pga af jern indhold aner det ikke . Så jeg spiser som dig.. dog mange æg, hvilket måske ikke er smart elsker æg ??

    Svar
  11. Mange tak for svaret, Jane.

    Min sidste LCHF periode varede 5 måneder, så det der med at muskeltrætheden skulle aftage og tilpasse sig efter op til 4 uger indtraf bare aldrig hos mig men var tilstede hele tiden. Da jeg gled ud af LCHF og øgede mængden af kulhydrater, mærkede jeg en voldsom forbedring af muskelkraft. Men samtidig også en forværring af IBS. Pænt frustrerende!

    Meget interessant med behovet for salttilskud – det har jeg ikke været opmærksom på så måske kunne noget af forklaringen også ligge her – så det vil jeg klart tænke over ved næste LCHF opstart.

    Jeg glæder mig til dit næste indlæg.

    Rigtig god pinse ?

    Svar
  12. Tak for dit indlæg som jeg bestemt synes er en trøst at læse. Jeg troede at du havde fået fuldstændig kontrol over IBSen med LCHF og så er det faktisk en lettelse at vide at selv sådan en vidende sundhedsperson som dig stadig kæmper.

    Jeg har lidt af daglig oppustethed, kramper og mest tynd mave siden jeg var et stort barn og nu er jeg snart 50, ak ja! Har prøvet alt muligt men også i lange perioder ‘bare’ levet med ubehaget fordi intet hjalp og der ikke syntes at være nogen rød tråd i hvad der trigger symptomerne. FODMAP, palæo osv har heller ikke hjulpet mig.

    LCHF har givet mig en dejlig ro i maven langt op ad dagen men de fleste dage er jeg alligevel endt med at gå i seng med en pæn spærrebalon. Og for mig har reduktionen af kulhydrater til stort set nul desværre ikke rigtig fungeret i forhold til mine muskler. Jeg har været så udpint i musklerne og fx været helt færdig i lårene af at gå op på tredje etage, hvilket med kulhydrater som drivkraft aldrig var et problem. Jeg har sagtens kunnet lave noget, fx cykle langt og længe, men ved meget lavere intensitet. Og tro mig, jeg har fået masser af fedt og følt mig dejlig mæt. Nå men det var en lang smøre for at sige at jeg ikke rigtig har knækket koden med LCHF ift min IBS, men jeg tænker på om jeg kunne justere på noget og forsøge at komme tilbage til LCHF i en for mig justeret udgave,..?

    Svar
    • Mine pinsler opstår mest i forbindelse med at jeg øger kulhydratindtaget til fx 100 g pr. dag. Af mange forskellige grunde har jeg en idé om, at det leje burde passe bedre til mig (jeg er slank, aktiv, metabolisk sund, træner meget etc.) men mavemæssigt fungerer det elendigt for mig i de fleste perioder. Andre gange fungerer det udmærket og hvad der gør den forskel handler mit næste indlæg, som jeg er ved at skrive, om.

      Jeg får også (milde) keto flu symptomer, når jeg helt eliminerer kulhydrater. Træthed, muskelsvaghed etc. Det er normalt og forventeligt. Hvis man vil gå den vej, skal man give kroppen tid til at at adaptere. Jeg oplever klar bedring efter 1-2 uger men er først helt på toppen energimæssigt igen efter måske 4 uger. Nok mad/kalorier er vigtigt men meget svært på den slags kost, oplever jeg. Og nok salt. Det kan ikke understreges nok. Jeg salter min mad mega-meget og tager her foruden mindst 2 tsk salt i tilskud fordelt over dagen. Det er et tip, hvis du får brug for at eksperimentere med det igen.

      Svar
  13. Noget der er eget vigtigt, om man har diarré eller forstoppelse (hvilket kan være samtidigt ? ), er, at man sørger for at opretholde balancen, hvad angår elektrolytterne. I perioder hjælpes jeg af vand med citron og lidt salt, 1 kalium pille sammen med 1 magnesium bisglycinat pille taget i forbindelse med måltid – nogen gange 1 x dagligt eller 2 x dagligt. Det er lettere for kroppen at optage vitaminer / mineraler fra animalske fødevarer (fx kød) end fra planter.

    Svar
  14. Af ren nysgerrighed til både dig Jane, men også alle jer andre der lider af irriteret tyktarm. Er det kroppen der på en eller anden måde overreagerer ligesom hvis man har fx høfeber eller andre allergier? Jeg så nemlig et program om alternative behandlinger, hvor en ung pige fik akupunktur mod sin multiallergi. Hun havde et år efter behandlingerne stadig ingen gener af sin allergi, som var blevet helbredt efter akupunkturen. Dette er IKKE et forsøg på at være bedrevidende, men et reelt spørgsmål til om I tænker at det er samme reaktion kroppen kommer med i forhold til irriteret tyktarm som ved allergi? Og om der i så fald kunne være samme effekt ved noget så simpelt som akupunktur?

    Svar
    • Jeg forstår godt, hvad du mener og mit gæt er, at det ikke helt kan sammenlignes. Men det er vildt interessant, hvordan allergi kan forstås som en fejltolkning fra kroppens eller nervesystemets side at en given ting er dødsensfarligt.

      Men der er uden tvivl god idé i at søge hjælp og lindring i andet end selve maden, når vi taler IBS. Mit næste indlæg kommer til at handle om den del.

      Svar
  15. Hej Jane, super artikel, jeg har ikke fået en diagnose men har i mange år haft lignende problemer med maven. I al den tid har jeg undret mig over at det ikke virkede når jeg prøvede med flere grøntsager og fibre – så tak for bekræftelsen af, at “sund” kost kan udløsere af irritationen. Omverdenen har ofte svært ved at forstå det. Kh Kirsten

    Svar
    • Tankevækkende så mange vi er her, der påvirkes negativt af de ‘sunde fibre’? Og ja, det er en udfordring ift. omgivelserne. Min mand er heldigvis virkelig støttende❤️

      Svar
  16. Hej Christina,
    Det tog 5-6 måneder og en masse snak med omgangskreds, før jeg sagde til min læge jeg ville til en mave/tarm specialist.

    Lægen kunne heller ikke konstatere noget, når jeg fortalte om mulig Ibs var lægen afvigende, og det er var sjælendt, så troede han ikke.

    Jeg skulle insistere på en henvisning, og da jeg endelig fik den og kunne komme til mave-tarm specialist efter 2 måneders ventetid – så var specialisten slet ikke i tvivl!

    Jeg var og er voldsomt ramt, og havde spredt sig helt til tyndtarmen.
    Jeg kom hurtigt i behandling derefter.

    Men det tog 7-8 måneder for mig at komme i behandling. Og min erfaring fortæller mig, at en IBS sygdom er ikke nogle af de første 5 ting lægen tænker på, jo mindre det er i familien.

    Jeg vil klart anbefale du beder om en anbefaling.

    Hilsen Michala

    Svar
  17. Hej Jane.

    Det her slog lige hovedet på sømmet hos mig:

    “I en verden, hvor grøntsager opfattes som vejen til evig frelse, er det svært at acceptere, at man har det bedre uden (for mange af dem).

    Og det samme med opfattelsen af kød som noget, der brolægger vejen til helvede.

    Det kan gøre det tilsvarende svært at acceptere, at det er blandt det eneste, der ikke generer. Den del har jeg dog forlængst accepteret, mens den med at grøntsagerne og fibrene er problematiske, er langt sværere. Jeg vil så gerne tro, at de er gavnlige for mig, men prisen er i perioder for høj.”

    Specielt den sidste sætning. Jeg kan faktisk have dårlig samvittighed over at jeg ikke spiser flere grøntsager og mere frugt, for jeg har førhen været sådan en rigtig smoothie-/greenie queen der spiste minimum 900 gram frugt og grønt hver dag, for så følte jeg mig nemlig rigtigt sund. Men jeg havde bare så mange dage med ondt i maven. Som i 3-4 om ugen. Efter at keto er kommet ind i mit liv, har jeg 0 dage med ondt i maven. Det er så vildt! Og så er det jo lidt åndssvagt at jeg nogle gange godt kan glemme netop dét. Heldigvis er min mand god til at minde mig om det når jeg indimellem får ‘ondt’ af mig selv over at jeg ikke bare kan spise den banan eller drikke den Joe&the Juice-shake… Men han har garanteret også måttet høre på meget pylder fra min side gennem årene :-D

    Nåmmen tak for et personligt indlæg – og jeg synes ikke engang det er i kategorien FOR personligt. Bare rigtig rart at få et indblik i, og finde ud af at ‘sundhed’ er meget mere end bare grove grøntsager og fibre.

    Kh Mille

    Svar
    • Tak Mille, dejligt at høre at det ræsonnerede med dig. Det er min største og måske sidste sundheds-struggle. Jeg har jo også været hele turen igennem med at acceptere få kulhydrater og mere fedt og mere salt og skulle have dem til at falde på plads i hovedet som først ‘ok’ og sidenhen sundt for mig.

      Fibrene og grøntsagerne bliver jeg ved og ved og ved med at udfordre men resultatet er det samme hver gang. Så snart jeg tager dem væk eller minimerer det kraftigt er effekten på mave, humør, søvn, energi, vægt etc. øjeblikkelig. I øjeblikket spiser jeg stort set ingen planter. Og jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har haft det så godt så længe. Well…??‍♀️

      Svar
  18. Hej Jane
    Tak for dit indlæg om IBS. Jeg læste den i aftes og havde lyst til at skrive til dig, men kunne mærke at jeg var nødt til lige at sove på den. Dit indlæg ramte mig dybt. Jeg har netop lige fået smidt bogstaverne IBS efter mig og kan mærke at jeg er dybt frustreret. Har haft diarre i 6 månederne nu – kræfterne er ved at slippe op og jeg har lyst til at råbe og skrige.
    Jeg har prøvet alverdens med kosten, stenalderkost, antiinflammatorisk, ingen gluten, ingen laktose….intet hjælper. Er sendt fra sygehuset med beskeden om at tage HUSK – men det hjælper jo ikke.
    Den ene dag kan jeg spise lasagne og den næste dag kan jeg ikke. Der er ingen system i “skidtet”. Så jeg må vist i gang med Low Food Map. Også selvom det virker uoverkommeligt.
    Jeg har aflyst en venindetur til KBH – i frygt for ikke at kunne finde et wc ASAP. Ikke ikke været mere end 3 km væk fra mit hjem i 6 måneder i frygt for ikke at komme finde et wc. Har jeg skulle nogen steder har jeg måtte planlægge min rute så jeg er kommet forbi mindst 2 wc – halleluja for Føtex. Lige om lidt venter en tur til Bornholm og det er virkelig angstprovokerende. Har mest af alt lyst til at give op.
    Mandende mig selv op sidste weekend og deltog i en 40 års fødselsdag (det gik heldigvis godt) – det første sociale jeg har lavet i 6 måneder.
    Selvom jeg er glad for dit indlæg, gør det også ondt at høre at så mange mennesker døjer med det.
    Sender god karma afsted at alle som måtte døje og så håber jeg at lægerne en dag bliver klogere på vores tarme og maver.
    Bedste hilsner Anja

    Svar
    • Av, av, stakkels dig, Anja.

      Hvis jeg må komme med ét råd til dig, er det, at det ikke er nu, du skal eksperimentere med Low Fodmap. Du skal gå direkte på en meget kulhydratbegrænset kost (LCHF/KETO), hvor du begrænser kulhydratindtaget så meget du kan. Det vil være langt mere effektivt lige nu, tror jeg. Når du så er lidt ovenpå igen, kan du begynde at reintroducere madvarer og her kan du have Low Fodmap i tankerne. Men jeg ville springe direkte til kulhydratrestriktion så dit system kan få en pause fra den irritation.

      Uanset ønsker jeg dig rigtig god bedring og håber, du finder hurtig lindring.

      Svar
  19. Hej Jane. Vigtigt emne, dejligt, du tager det op. Har prøvet stort set alt igennem rigtig mange år – incl. low FODMAP, som hjalp lidt, men slet ikke noget, der er værd at tale om i forhold til at leve med meget få kulhydrater, som jeg nu har gjort i fem måneder. Ud over at have opnået langt over et pålagt vægttab har jeg ikke haft det så godt i mange år. Ikke oppustet, ikke træt på samme måde, langt mere energi – alt sammen ved at leve efter at opnå ketose. Jeg har hen ad vejen opdaget, at jeg har det bedst med at spise to måltider – frokost og aftensmad – og intet derimellem. Min mave og resten af kroppen er faldet til ro. Skøn fornemmelse. Derfor er det heller ikke voldsomt svært at undgå korn, sukker og “forædlede” produkter. Jeg har simpelt hen ikke lyst til at få det så dårligt igen. Jeg spiser en sjælden gang lidt bær efter moden overvejelse, og det går – når det er meget sjældent.
    Jeg kan forresten nu tåle at spise kål og løg i tilpassede mængder.
    Mange hilsener
    Annette

    Svar
    • Det lyder jo helt som mig. Low Fodmap gjorde minimalt for mig sammenlignet med generel kulhydratrestriktion. Hvor er jeg glad på dine vegne <3

      Svar