IBS (irritabel tyktarm) – symptomer, maden, triggere og ‘safe foods’


IBS (irritabel tyktarm) er uhørt almindeligt. Man estimerer, at mellem 10-20% lider af denne modbydelige lidelse og alligevel er der ikke rigtigt nogen hjælp at hente.

IBS kaldes ofte for en skraldespandsdiagnose, fordi den oftest diagnosticeres ved at lægen har udelukket de inflammatoriske tarmsygdomme (Morbus Crohn og Colitis ulcerosa) og nogle gange ved også at undersøge for laktoseintolerance eller glutenallergi. Oftest gives diagnosen IBS herefter, fordi lægen ikke rigtigt ved, hvorfor maven opfører sig, som den gør.

Et klassisk svar fra lægen vil være at gå hjem og spise nogle flere fibre, da fordøjelsesbesvær (enten for meget eller for lidt) er et typisk symptom på lidelsen eller bruge afføringsmidler, hvis symptomet er forstoppelse.

Andre uheldige bemærkninger, man kan møde, er bl.a. at ‘det nok er noget, man bilder sig ind’ , at man ‘bare skal tænke på noget andet’ og at man må forstå, at ‘oppustethed er helt normalt’.

Super. Tak.

IBS og Low FODMAP

Mange har angiveligt glæde af at følge en diæt med fokus på lavt indhold af de såkaldte Fodmaps (en samlebetegnelse for en gruppe kulhydrattyper, som hos dem med IBS fermenterer på en uhensigtsmæssig måde i tarmen med oppustethed, forstoppelse eller diarré til følge).

Kosten har angiveligt postitiv effekt på op mod 70% af dem, der lider af IBS. Desværre er jeg ikke blandt de 70% – eller dvs. at jeg oplever det at begrænse kulhydratindtaget fuldstændigt som hundrede gange mere effektivt end at prøve at undgå bestemte typer.

I en serie af indlæg kunne jeg godt tænke mig at rette luppen mod IBS, for få ting har givet mig så meget besvær og få ting har nedsat min livskvalitet som dette. Og jeg ved, både fra henvendelser fra jer og fra statistikken, at I er mange derude, der deler denne kedelige oplevelse med mig.

IBS er multifaktoriel, hvilket vil sige, at den kan have en hulens masse forskellige årsager og derfor er der heller ikke én universal løsning. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at nedenstående handler om mig og ikke om IBS generelt. Vil du læse generelt om IBS og kost, har jeg en artikel om det her.

Se også bogen om fordøjelse inkl. masser af opskrifter: Fix din fordøjelse

Mine symptomer på IBS

Jeg lever jo i de fleste tilfælde i fred og fordragelighed med min IBS og kan holde det nede på et niveau, hvor det ikke påvirker mig alt for meget.

Ind imellem får jeg dog ‘udbrud’ i mangel af bedre udtryk, og det er så ufatteligt rædsomt.

Mine symptomer er især oppustethed med kraftig udspiling af maven. Hos mig er det den nederste del af maven, der udspiles, og udover at det ser helt skørt ud, er det ekstremt smertefuldt og ubehageligt. Jeg føler mig ‘fyldt op’, har ulyst til mad og kan føle, at jeg har svært ved at trække vejret helt ned i maven. Og så kan jeg bøvse 3-400 gange på en dag.

Yes, charmerende. I know.

Måler jeg med målebånd, viser det, at mit taljemål er udvidet med op mod. 20 cm. Av. Nogle gange, men ikke altid, medfølger kraftige væskeophobninger, som betyder, at min vægt på få dage kan stige med op til 4 kg. Det betyder samtidig, at jeg ikke kan passe noget af mit tøj, at jeg føler mig ekstremt utilpas i min krop og det giver mig mest af alt lyst til at isolere mig.

Mine ‘udbrud’ varer fra 2-4 dage til 4-6 uger.  Ja uger.

Jeg har diskuteret med mig selv, om jeg har lyst til at vise billeder, og det havde jeg egentlig besluttet, at jeg ikke havde. Men nu gør jeg det alligevel.

Normal Jane vs. IBS-Jane.

IBS - ekstrem oppustethed og udspiling af maven

Man skelner ofte mellem IBS-C (constipation/forstoppelse) og IBS-D (diarré). Og nogle har en kombi af de to også.

Foruden udspiling af maven tilhører jeg primært gruppen med for hyppige toiletbesøg (IBS-D).

Madvarer – triggere og ‘safe foods’

I årevis har jeg været fokuseret på, hvordan forskellige madvarer påvirker mig, men i den seneste tid er jeg blevet mere opmærksom på, hvordan stress og andre ikke-mad-relaterede ting spiller en enorm rolle også. Men det vil jeg gerne gemme til en anden dag.

I dag vil jeg gerne fokusere på madvarerne, for jeg har selvfølgelig observeret, at nogle typer mad giver mig større problemer end andre, mens andre tolereres fint.

Min liste herunder er 100% personlig. Dvs. at den gælder for mig og er altså ikke generelt gældende for alle med IBS. Med min liste her vil jeg gerne illustrere, at det kan være dødsvært at følge almindelige råd for ‘sund livsstil’, da mange sunde ting kan udløse symptomerne.

Mine største triggere er:

  • Fibre (fx husk-fibre men også fra fiberrige grøntsager som fx kål og grove grøntsager)
  • Bønner & linser
  • Nødder (især mandler og cashewnødder)
  • Sukkeralkoholer (især maltitol)
  • Frugt, især æbler, pærer fx – tror det er fruktosedelen, der driller her for bananer og andre søde tropefrugter generer mig langt mindre
  • Æg (nogle gange)

Glutenholdige kornprodukter hører egentlig også til på den liste, men jeg har ikke spist dem i 8 år, så derfor er de ikke nævnt. Og glutenfrie kornprodukter egentlig også, men de falder for størstedelen under fiber-kategorien.

Mine safe foods

Mine ‘safe foods’ er dem, jeg har erfaring med, at jeg stort set altid kan spise uden problemer.

Det er dem, jeg indskrænker min kost til, når IBS er i udbrud.

  • Kød/fisk/fjerkræ
  • Vandholdige grøntsager i moderat mængde (agurk, tomat, peberfrugt, grøn salat)
  • Rodfrugter i moderat mængde
  • Avokado
  • Ost
  • Fedt (smør, olivenolie, kokosolie)

Safe foods, jeg ikke spiser så ofte:

Jeg har også en række safe foods, som jeg spiser sjældnere. Enten pga. bevidst fravalg eller præference.

  • Kartofler
  • Hvide ris
  • Bananer

Madvarer, jeg normalt tolererer godt, men som jeg er lidt forsigtig med alligevel:

  • Fede mejeriprodukter (græsk yoghurt 10%, cremefraiche 38%, piskefløde)

Hvad hjælper på mine symptomer?

Det er ikke altid, jeg kan finde lindring, men generelt er det min erfaring, at disse ting  hjælper eller lindrer:

  • Motion (gåture, styrketræning, al bevægelse, tror jeg)
  • Afslapningsøvelser med dybe vejrtrækninger
  • Faste (hjælper desværre mest indtil fasten afbrydes med spisning)
  • Zero Carb-diæt

Det er svært at spise nul kulhydrater men det, der hjælper mig allermest helt uden sammenligning er at have flere på hinanden sammenhængende dage/uger med så få kulhydrater som overhovedet muligt.

Det betyder en helt enkel kost, primært bestående af kød og fedt, en såkaldt carnivor diæt. Her fjerner man alle ting, der kan irritere (planter) og det giver øjeblikkelig ro i maven. Faktisk giver det en ro i maven, som jeg ikke kan huske, jeg nogensinde har oplevet i hele mit liv. Det er ret tankevækkende.

IBS - mad der hjælper

IBS, kost og livsstil

Dette er den primære årsag til, at jeg lever og spiser, som jeg gør. Og det er helt sikkert også den primære årsag til, at jeg bliver så provokeret og vred, når andre mennesker tillader sig at mene noget om, hvad jeg bør spise og ikke spise.

I en verden, hvor grøntsager opfattes som vejen til evig frelse, er det svært at acceptere, at man har det bedre uden (for mange af dem).

Og det samme med opfattelsen af kød som noget, der brolægger vejen til helvede.

Det kan gøre det tilsvarende svært at acceptere, at det er blandt det eneste, der ikke generer. Den del har jeg dog forlængst accepteret, mens den med at grøntsagerne og fibrene er problematiske, er langt sværere. Jeg vil så gerne tro, at de er gavnlige for mig, men prisen er i perioder for høj.

Læs også: Carnivore Diet – Guide til Carnivor diæten på dansk

Jeg udfordrer jævnligt min oplevelse med de forskellige madvarer med varierende succes. Men alt det vil jeg gerne vende tilbage til en anden dag. I dag ville jeg gerne tage hul på emnet, som jeg har kredset om i tankerne længe.

Jeg håber, at mine skriverier kan fjerne følelsen af, at du er den eneste i verden, der har det sådan, hvis du er med mig på IBS-holdet. Og jeg håber også, det kan være en trøst at høre, at selv en ‘sundhedsperson’ som mig kan komme til kort med mulighederne nogle gange.

Opdatering:

Siden jeg skrev dette indlæg, er jeg blevet testet og behandlet for SIBO (Bakterieovervækst i tyndtarmen). Det har været en kæmpe game changer for mig. Læs mere her: SIBO – Janes historie

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

98 kommentarer til “IBS (irritabel tyktarm) – symptomer, maden, triggere og ‘safe foods’”

Skriv en kommentar

  1. Jeg ønsker lidt hjælp til valg af kost når jeg vælger kød fra. Jeg er ikke vegetar men har bevidst valgt meget kød fra. Tidligere har jeg spist keto med succes.

    Svar
      • Tak fordi du vil svare!
        Jeg spiser alt kød stadig, men sjældent 4 benede,som du skriver. Prøver også at skære fjerkræ fra. Hvis smagen af vegetarisk “kød” var fin så skar jeg alt fra!

        Svar
        • Hej igen
          Jeg har det lidt blandet med det fravalg, fordi jeg ikke tror, at det er optimalt. Og slet ikke, da du skriver under en artikel, der handler om IBS og maveproblemer.
          Så jeg tror ikke, at jeg er den rette til at hjælpe. De animalske proteinkilder er det sundeste, mest mættende og mest næringsrige, du kan spise. Og det er samtidig dem, som generer en i forvejen generet tarm mindst. Så det giver mig ret få valg her. Hvis du synes, det er bedre at stille proteinbehovet med fisk og æg kan det dog fint gå. Men det bliver måske lidt dyrt og ensidigt i længden.

          Jeg tror, du vil få mere passende råd hos nogle, der har vegetarisk kost som overbevisning. Jeg er jo… helt i den modsatte grøft.

          Svar
          • Ja, men jeg spurgte også fordi jeg har IBS, og søgte råd. Men tak for det du har svaret mig.

          • Velbekomme, håber du finder noget, der hjælper. Og beslutter du at spise kød igen en dag, skriver du bare. Så skal jeg hjælpe dig med at få bugt med de IBS-symptomer :)

  2. Hej jeg har også fået diagnosen irritabel tyk tarm men nøj hvor det gær ondt nogen gange er det nok det vildste smerter jeg har prøvet og jeg er normalt ikke pivet men når man har alt den luft i maven har man jo næsten lyst ril bare at sætte en kugle for panden det gær sååååå ondt og fik bare at vide af ham mave specialisten st jeg skulle finde ud af hvad jeg ku tåle før jeg fik den diagnose var jeg direkte bange for jeg var alvorligt syg som cAnser eller lignende nær men jeg vil prøve nogen a de råd fra dig Jane og tak på forhånd føler med alle der går igennem dette er du gal en smerte vil næsten hellere brække benet uden pis det så vildt og så kan man så en skid så letter det gevaldigt men jeg kan ikke pejle mig ind på h ad jeg må spise synes eksempel lige idag er den så slem at jeg næsten får lyst til a ringe 112 puha alså

    Svar
    • Åh din stakkel. Det er virkelig forfærdeligt! Hvis du skal prøve én ting, så prøv at tage en uge uden kornprodukter og mælkeprodukter. Det er ikke sikkert, det tager det hele men de fleste vil opleve en form for forbedring i form af mere ro i maven derefter. Det er virkelig ulideligt med de smerter😔

      Svar
  3. Hej Jane.
    Dette opslag er lige hvad jeg har haft brug for at læse. Min IBS kom ud af det blå og ‘væltede’ min verden omkuld. Hele processen krævede enormt meget af min energi og der var så meget man skulle finde hoved og hale i. Det tager virkelig tid at finde en nogenlunde balance for ens mave. Det var bare virkelig rart at læse med og høre tankerne fra en i samme situation.

    Svar
    • Åh din stakkel og ja, det er virkelig en lortediagnose. Og man kommer ikke udenom at skulle eksperimentere og prøve sig frem.

      Jeg har lavet opskrifter til en bog, der hedder FIX din fordøjelse sammen med Tine Jørgensen, som er super dygtig på tarmområdet. Du kan overveje om den skal støtte dig her i starten❤️

      Svar
  4. Hej Jane
    Jeg har med stor interesse læst om Ibs.
    Jeg har det fuldstændigt som du. Når jeg ikke spiser har jeg det bedst. Jeg undre mig over det du skriver om kål, da jeg også får ondt i maven og bliver oppustet af kål (desværre – elsker kål ) og har købt den seneste bog du har lavet om kål ! Det der undrede mig var jeg nu læser det er en trigger food for dig ? Jeg har faktisk ikke prøvet en eneste af de opskrifter fordi jeg er hunderæd for oppustet mave ondt og gas. Har det ændret sig for dig siden dette indlæg ?

    Svar
    • Hej Sally
      Åh så frustrerende for dig. Jeg kender det jo alt for godt.
      Kål (eller fibre faktisk, tror jeg det er) er stadig en trigger for mig. Og jeg kunne aldrig drømme om at spise kål i de mængder, som Kålhydrater lægger op til. Jeg kan oparbejde en smule tolerance ved langsomt at øge mængden men jeg kommer sjældent over 200 g om dagen. Og tilberedt er klart bedre end råt.

      Det er så irriterende. Jeg ville germe spise mere af det end det… :(

      Svar
  5. Kære Jane
    Tak for en super blogg. Jeg kan virkelig genkende alt hvad du skriver om IBS, jeg har selv lidt af det siden jeg var teenager og har også været på low foodmap som bestem ikke var det bedste for mig. Nu spiser jeg Keto og det er bare fantastisk for min mave har det bare super godt. Jeg kan dog godt have problemer med bønner, blomkål og løg. Jeg læste et eller andet sted man kunne komme lidt natron i kogevandet ved bønner det skulle hjælpe. Har du nogen erfaring med dette eller er det bare en skrøne?

    Svar
    • Hvor interessant med natron og bønner. Det er jeg aldrig stødt på. Men grønne bønner driller også mig, så dem er jeg ret forsigtig med. Må teste om natron kan gøre en forskel :)

      Svar
  6. Kære Jane.
    Jeg er ved at afprøve hvorvidt low fodmap kunne have en gavnlig virkning på mine strugles med IBS 🙂
    Samtidig har jeg de seneste par år valgt at spise low carb, som på mange områder fungerer super godt for mig.
    Får og fik desværre symptomer /udbrud i perioder.
    Jeg arbejder hårdt på at kombinere low carb og low fodmap pt og det er lidt af en udfordring – Men finder min vej 😅💪🏼
    Jeg er dog lidt list, når jeg skal finde noget der kan erstatte blomkål i dens funktion som ris og andet godt fyldt i feks. Blomkålssalat mm
    Jeg har smidt squash ind som erstatning mange steder og grønne bønner og alm. salat, men i de øvrige nævnte tilfælde synes jeg det er super svært at finde alternativer, hvis ikke man vil gå kulhydratvejen..
    Tænkte om du kendte til gode alternativer.
    Kh Majken

    Svar
    • Det er svært at sige for min erfaring er, at Keto (max 20 g kulhydrat pr. dag) er tusinde gange mere effektivt end Low fodmap, simpelthen fordi alle generende kulhydrater er fjernet eller reduceret til et minimum. I den kontekst (max 20 g kulhydrat) er det ofte tæt på uproblematisk at spise fx blomkål, løg og hvad der ellers plejer at drille.

      Men grøntsager, særligt kål og især de rå, er hård kost for maven, så det er en god idé som udgangspunkt at tilberede dem og ikke spise dem rå. Så jeg tænker ikke så meget i alternativer. Jeg tænker mere i helt enkelt at spise noget andet.

      Personligt for mig fungerer broccoli og spidskål godt og blomkål og hvidkål mindre godt. Men det giver næsten ingen mening at dele den slags erfaringer. For helt enkelt er der ikke noget godt svar på det, du spørger om. Der er kun selveksperimenteren og dine erfaringer. Så frem med detektivkasketten (og skær så langt ned i kulhydraterne du kan. Det er det, der hjælper bedst).

      Svar
      • Tak for svar Jane.. det gir mening.. jeg skruer (yderligere) ned generelt og prøver mig ellers frem. Og det er et godt tip så at tilberede det grønne, jeg så faktisk spiser 👍🏻

        Svar
  7. Hej Jane.

    Hvis man døjer med IBS (irritabel tyktarm) skal man ha nogle former for vitaminer ellers kan kroppen godt undvære det?
    Jeg er selv mega hård ramt af det, men lysten til mad er der ikke, hver gang jeg spiser tænker, nu går det galt.
    Der er ikke meget hjælp at hente hos lægen, at hun siger jeg døjer IBS (irritabel tyktarm)
    Husk lige at spiser fiber o.l.
    Det spiser jeg desværre ikke.

    Hvordan starter jeg med at komme igang med at finde ud af det, skal lige siges at da jeg bor alene, så har jeg desværre ikke så mange penge at gøres med.

    Hilsen
    Jette

    Svar
    • Hej Jette
      Det er også et svært spørgsmål – og meget individuelt. Hvis man er meget plaget i tarmen, kan næringsoptaget være mindre og det samme gælder selvfølgelig, hvis man spiser meget ensidig kost. Men spiser man fx æg, kød, fisk osv, som alle er madvarer, der ikke generer tarmen, får man en masse næringsstoffer derfra. Det er en myte at man skal spise en masse frugt og grønt for at få vitaminer. Vitaminer findes i lige så høj grad i animalske fødevarer.

      Med det sagt, er du i tvivl, kan en god multivitamin sagtens være et fint valg. Men jeg tror ikke jeg ville supplere med enkeltvitaminer uden at vide om der var mangel.

      Mit værktøj til øjeblikkelig lindring i maven er at spise kød, fisk og æg. Og intet andet. Når der er faldet ro over maven, lægger jeg forsigtigt lidt grøntsager til og ser hvordan det går.

      Rigtig god bedring – føler med dig. Det er en skrækkelig lidelse!

      Svar
  8. Hej Jane.
    Min søn har autisme og irriteret tyktarm, det er derfor meget svært, da han er selektiv i valg af madindtagelse. Han elsker dog fisk, men desværre også ketchup og remolade.. håber dine anbefalinger kan hjælpe..

    Svar
  9. Hej Jane.
    Jeg har for nyligt fået konstateret irriteret tyktarm, efter at have døjet med tarmproblemer i et års tid.
    Ud over at tarmene bøvler, så har jeg tabt mere end 20 kilo og er nu undervægtig. Jeg prøver desperat at tage på i vægt uden at genere tarmene, men endnu er det forgæves. Har du tilfældigvis nogle forslag til hvordan jeg kan tage på i vægt uden at genere tarmene?

    Jeg har også piskesmæld, så det er begrænset hvad jeg kan dyrke af motion, men jeg går tur hver dag på min. 30 min.

    Svar
    • Hej Louise
      Åh din stakkel. Det er godt nok mange ting, du skal bøvle med.

      Det gør mig lidt ked af det at høre, at du ikke har fået bedre hjælp. Et vægttab på 20 kg synes jeg indikerer, at vi har med andet at gøre end ‘bare’ irritabel tyktarm, som jo i høj grad er en diagnose, man får, når lægen har udelukket de inflammatoriske tarmsygdomme (colitis og crohns) og ikke finder anden årsag.

      Hvis du på nogen måde har økonomi til det, vil jeg gerne anbefale dig at kontakte Tine fra Roots Clinic. Hun har for det første hjulpet mig afsindigt meget og fx viste det sig, at det, jeg kaldte IBS i højere grad var SIBO (bakterieovervækst i tyndtarmen). Min pointe er at dette er hendes kerneområde og hun kan hjælpe med tests og mulig behandling. Det er dog noget, man selv betaler for.

      Og ellers vil jeg sige ift. vægtøgning, at det kan være meget individuelt, hvad der trigger tarmproblemerne og jeg tror, det vil være en hjælp for dig at finde en type kulhydrat, som du kan spise uden problemer. Hos mig ville det fx være hvide ris, da fibrene generer mig (inkl. dem fra frugt og grønt). Kød/animalsk protein og fedt generer mine tarme mindst. Så for mig ville det være noget med en kost med godt med kød/fjerkræ/fisk + fedt + godt med hvide ris. Måske ikke den mest indbydende kost men målet helliger midlet.

      Hvis du ikke allerede er i gang med det, vil jeg også anbefale dig at føre kostdagbog over madindtag, tarmproblemer og evt. toiletbesøg. Appen Bowelle er ret genial til det.

      Og til sidst vil jeg sige, at jeg ikke synes, du skal acceptere at blive spist af med en IBS-diagnose og jeg synes, du bør have professionel hjælp, som er ud over det jeg kan tilbyde. Mine kompetencer på det her område er ret begrænsede og mest affødt af mit eget personlige behov for at finde en løsning.

      Rigtig god vind med det hele ❤️

      Svar
      • Hej Jane.
        Tak for svaret. Det var sødt af dig. Jeg vil prøve at finde pengene til Roots klinik, men ind til da, har jeg noget at arbejde videre med.

        Jeg må indrømne, at jeg har haft det svært med at få diagnosen, for det var en mavespecialist, der efter 2 min. telefonsamtale stillede diagnosen og henviste til sin hjemmeside. Så når du skriver, at den diagnose skal jeg ikke accepterer, så tager jeg det til mig – TAK.

        Endnu engang tak for dine råd.

        Jeg ønsker også dig god vind ?

        Svar