I baristaskole hos Nespresso


Før jeg fik børn, boede jeg på Østerbro og havde så at sige al tid i hele verden. Nå ja, jeg skulle da lige skrive et speciale, men derudover havde jeg en del tid til overs. Og så var jeg sådan en, der gik helt vildt højt op i kaffe. Jeg malede mine egne bønner og bryggede min kaffe på rigtig espressomaskine og den slags. Men jeg var faktisk ikke særligt god til det. Nogle gange fik jeg malet bønnerne for meget, andre gange for lidt. Og kaffen blev sjældent helt god. En dag var jeg hjemme hos min gode veninde, som arbejder i Illums Bolighus, og derfor, i mit liv i hvert fald, er totalt firstmover på alle nye must have objects. Og hun havde fået en ny, smart kaffemaskine med sådan nogle kapsler til. Jeg synes først, det var lidt tarveligt det der med kapslerne, men det var, indtil jeg så og smagte kaffen. Ved et tryk på en knap fik hun fremtryllet den lækreste og mest cremede espresso, jeg nogensinde havde fået. Hmm…

Det fortalte jeg så til bedre halvdel. Men han var om muligt endnu mere insisterende omkring det her med at male bønner og brygge kaffe fra bunden. Og med mænd er det jo sådan, at hvis man vil have noget solgt ind, så skal man plante en idé i dem og vente på, at de selv foreslår det som deres egen. Come on, I gør det også! Så der gik ikke lang tid, så kom bedre halvdel til mig og foreslog, at vi skulle købe os en Nespressomaskine. Jeg synes, det var en fremragende idé, han kom med der og indvilligede øjeblikkeligt! Han var heller ikke helt vild med kapslerne, som lå lige rigeligt langt væk fra hans idé om en feinschmeckerkaffe, men hvis der var noget, han kunne lide, så var det at få serveret en upåklagelig god kop kaffe. Hver gang!

Så da Nespresso inviterede til baristaskole, synes jeg ikke, det var svært at takke ja. Man kan diskutere, hvor meget baristari, der er over Nespresso, da hele arbejdet jo er gjort for en, men måske er hele barista-termen lidt udvandet efterhånden. Hvorom alting er, jeg var afsted i går, og jeg blev væsentligt klogere på kaffe generelt og på Nespressos produkt. Clooney dukkede ikke op, men derudover var det et rigtig fint og spændende arrangement.

Vi blev mødt med et glas bobler, da vi trådte ind ad døren. Åh, Nespresso, you had me at hello! Tænk, jeg er ikke den eneste, der dyrker tirsdagsbobler!

Så blev vi sat på skolebænken og her lærte vi en hulens masse om kaffeproduktion og kaffeklassificeringer og om, hvordan man smager på en kaffe. Fx lærte jeg, at kaffe har 900 aromaer. Aromaer, som dør en stille død, hvis de bliver udsat for ilt, hvilket sker, når du har din kaffe stående i en kaffedåse i skabet i månedsvis. Jeg lærte også, at 80 % af den kaffe, der drikkes i Danmark er filterkaffe, og hvis der er noget, jeg synes er fælt, så er det ved gud filterkaffe. Jeg vil vælge en frysetørret neskaffe over en filterkaffe anyday. Adderbadder.

Jeg er jo så i virkeligheden ikke den store kaffedrikker, men når jeg drikker kaffe, vil jeg gerne have, den er god. Og min Nespresso har bare aldrig en dårlig dag!

Foran os havde vi en lille kaffestation med kaffemaskine, kaffekapsler, vand, chokolade, etc. Jeg teamede op med den gode Lise fra Ganeoggaffel, som ikke var så velbevandret ud i kaffedrikning. Men det tog hun altså i stiv arm!

Noget af det bedste ved aftenen var, at vi fik lov til at smage den meget eksklusive hawaiianske Kona-kaffe. Hvis man ved bare en smule om kaffe, ved man også, at Kona-kaffe er noget af det ypperste!  Og jeg er jo ikke connaisseur, men den havde virkelig mange smagsnuancer og en crema af en anden verden!

Nespresso sælger rør med Kona-kaffen fra 5. november, tror jeg det var. Men du skal nok skynde dig, hvis du vil have fingrene i denne eksklusive kaffe. Kona-kaffen udgør kun 0,3 % af hele verdens kaffeproduktion, og derfor er prisen også temmelig pebret. Et rør med 10 Kona kaffekapsler kommer til at koste omkring 90 kr.

Til sidst skulle vi lave spas med kaffe i form af forskellige kaffedrinks. Personligt synes jeg dog, det er synd for den gode kaffe at drukne den i sukker og andre smage, men det var nu skægt nok alligevel. Først lavede vi en kaffe med Baileys flødeskum. Jeg elsker faktisk Baileys, men denne var hvinende sød. Når man ikke spiser sukker ofte, falder ens sukkertolerance. Fx kan jeg synes, at en pære er næsten for sød. Well….

Så lavede vi en, som faktisk smagte overraskende godt. En kaffe latte hvori vi havde smeltet et stykke After Eight. Mintsmag i kaffe havde jeg ikke lige troet virkede, men det gjorde det faktisk. Til sidst lavede vi en Fruity Columbian, frugtdrik med kaffe. Det var mærkeligt og igen alt for sødt til min smag, men Lises og min blev saftsuseme pæn. Og ribsene smagte godt :-)

Og så var der kage. Bl.a. lakrids macarons. Jeg smagte dem ikke, men de så gode ud. Jeg er en kedelig gæst på det punkt…

Men hvad nu med miljøet og bæredygtigheden og det spild, der er ved at kassere alle de der aluminiumskapsler? Det, synes jeg sådan set også, er et væsentligt spørgsmål. Jeg synes, der ligger flere ting i det. Dels ligger der jo det etiske i selve produktionen og at sikre, at kaffebønderne har ordentlige forhold og får en ordentlig pris for deres kaffe. Og dels ligger der genbrugsprincipperne i kapslerne, som vi lige nu bare smider i skraldespanden. Nespresso har naturligvis også en holdning til begge dele og indgår bl.a. i et AAA program, hvorigennem de sikrer at bønderne får både bedre arbejdsforhold og bedre pris for sin kaffe. Desuden har de en strategi for, at min. 75 % af alle kapsler skal genbruges inden udgangen af 2013. Det kan du læse mere om i Nespressos Ecolaboration.

Jeg kan godt lide at virksomheder har en holdning til den slags, men man bliver også næsten lidt immun over for det. Eller er det bare mig? Med jævne mellemrum kan vi alligevel læse om, at den chokolade, vi spiser er tilvejebragt af børnearbejdere under kummerlige forhold til trods for producentens løfter om kontrol af alle led. Jeg ved ikke. På den anden side er det ikke just det, der præger mine tanker, når jeg drikker min kaffe. På den måde er man nok også lidt miljøskadet.

Men det var lige et sidespring. Det var i hvert fald en virkelig spændende og lærerig aften. Og nu skal jeg altså have en kop kaffe!

Skal du på Keto efter nytår?

Skriv dig på venteliste og vær blandt de første, der får besked, når vi åbner for tilmelding på mit populære Keto-kursus.

Skriv dig op her >>

Er du klar til julemåneden (og dens mange fristelser)?

Hold fast i de gode vaner med Madbandittens Juleopskrifter. Her er både mad til juleaften og julefrokosten og en masse lækre søde sager, som ikke sender blodsukkeret på himmelkurs.

Få tilsendt Madbandittens Juleopskrifter her

Madbandittens juleopskrifter

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “I baristaskole hos Nespresso”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane,
  Sidder lige med min Peter Larsen Instant… Fordi jeg ikke har en Nespresso-ting (vil gerne) og virkelig haaader filterkaffe. Det er ret interessant, at nogle mener at instant ikke er rigtig kaffe og derfor ikke drikker det, men at jeg som har en holdning til smag og oplevelse, ikke synes at filterkaffe er kaffe…
  Er glad for at høre at de er med i et program, som ligner Fairtrade og for at de arbejder med genbrug På det område er jeg miljøskadet ( har inden liv som studine, arbejdet i helsekostbranchen i en del år). Endnu en grund til at købe Nespresso-dyret.

  Ellers så tak for anmeldelse på “The Grill” – var der med mand fredag aften. Dét var en god oplevelse – har aldrig spist så meget kød på én aften, som dér. Og for ikke at tale om lækker vin. Så det solgte du godt. Well done!

  Kh og smil fra
  Kristine

  Svar
   • Tak for en spændende blog!

    Jeg har hørt flere steder om at genbruge kapsler – og ved de arbejder på det i DK også, men kan ikke få lov af fødevarestyrelsen. Jeg har læst lidt frem og tilbage, ved du om tanken er at man får “pant” for dem. Eller om man blot er god ved miljøet?

    KH
    Mille

    Svar
 2. Ej det der med mint og kaffe- det lyder faktisk slet ikke så tosset- det må jeg prøve en dag.
  Ja jeg er jo så kedelig at jeg også tænker fair trade og den slags- så her står den 70 % af tiden på ânglamarks frysetørret ( nemmeste når man bare laver en ;)
  og så om søndagen svinger jeg mig op og laver en stempelkande

  Synes simplethen de der kapsler er for tåbelige- rødmer …

  Ærgeligt at George ikke lige kom forbi ;)

  Svar