Jeg er altid gået udenom at lave hyldeblomstsaft. Opskrifterne med 1 kg sukker har skræmt livet af mig (ja, ja, I know..) men faktisk er det lige så meget, fordi vi slet ikke drikker saft herhjemme.
I år er første år, jeg har prøvet at lave saften selv. Hyldeblomsterne blomstrer så fint lige udenfor mit vindue.

Hyldeblomstsaft
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 15-20 skærme hyldeblomster
- 1 øko-citron skal og saft heraf
- 1 dl Sukrin Gold
- Steviadråber
- 1,5 liter vand
Sådan gør du
- Skær stilkene af hyldeblomsterne. Saften bliver bitter, hvis der er for meget stilk med. Hæld hyldeblomsterne i en stor skål.
- Skær skrællen af citronen med en tyndskræller (igen, pas på det hvide – det giver bitterhed) og pres saften ud af citronen. Hæld begge dele i skålen til hyldeblomsterne.
- Lav et opkog med vand og Sukrin og lad det simre, til Sukrin er helt opløst. Hæld det varme vand over i skålen til hyldeblomsterne og lad saften afkøle.
- Nu skal saften trække. Jeg lod min trække i ca. 3 dage i køleskab.
- Si herefter hyldeblomster og citronskræller fra og hæld saften på flaske. Smag evt. til med steviadråber. Stevia har en lidt sær bismag, så vær forsigtig med mængden.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Saft til børnefødselsdag
Det eneste tidspunkt på året, hvor vi har saft i huset er, når ungerne skal holde børnefødselsdag. At servere vand til en børnefødselsdag er nemlig lig med børnemishandling, så jeg køber saften for at undgå hele den misere.
Normalt køber jeg ind, så der er nok til, at hvert barn får et glas, og herefter forklarer jeg, at vi er “løbet tør”. Pudsigt nok, er der ingen, der har problemer med at drikke vand efter den forklaring.
Min saft er ikke sød. Vi topper den lige op med lidt vand, men ungerne ville sikkert gerne drikke den, som den er.
I virkeligheden betyder det ikke så meget, om man bruger 1 dl sukker eller 1 kg sukker. Det, der betyder noget, er jo den færdige drik, du drikker. Har du brugt 1 kg sukker til selve saften, vil du fortynde med mere vand.
Har du som jeg brugt mindre sukker/sødning, vil du bruge mere saft og mindre vand. Så med de briller på er det måske noget pjat at lave saft med mindre sukker. Du kan evt. tilføje mere Sukrin, det kan være en fin måde at øge sødningsgraden for dig, der gerne vil spare på sukker.
Vil du have flere dejlige drikkevarer?
Jeg har omsider fået samlet alle mine drikke-opskrifter, altså dem, som ikke er juice, greenies eller smoothies, så mangler du inspiration til kulhydratfattige drikke, kan du kigge forbi siden her: DEJLIGE DRIKKEVARER
Opskriften indeholder affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik
Billede taget af Columbus Leth til Mæt & Slank med LCHF
Jeg har lige lavet en portion af årets første hyld! Med synrin gold og den er da blevet rigtig go! Tænker bare, at der ubiddelbart skal meget i!
Jeg har faktisk brugt en hel pose til 4,5 L!
Så den ender jo også med at blive en halvdyr saft!
Jeg har så også kommet atamon i så saften holder længere og det sager dejligt!
Jeg har en sukkerfyldt opskrift på hyldeblomst saft men der er også jordbær i. Jeg tænkte på om div. Sukkerarter kunne erstattes med jordbærsaft? Det smager godt.
Jo, det lyder da som en lækker løsning. Jeg havde tænkt på æblesaft også.
Hjælp nu er jeg forvirret. Hvorfor vil alle med kommentare væk fra kokossukker og bruge stevia og sukrin? Hvad er “problemet” med kokossukker? Det bliver jo brugt i flere af Janes opskrifter.
Kokossukker er jo på mange måder at sidestille med almindeligt sukker, dog med lidt lavere GI (glykæmisk indeks). Hvis man gerne vil spare kulhydraterne væk er sukrin og stevia umiddelbart bedre valg. Jeg bruger kokossukker fordi jeg synes, det er et vildt lækkert produkt og så tager jeg de ekstra kulhydrater med. Det er et individuelt valg :)
Hej Jane. Ville det give mening at bruge yacon sirup? Og hvor meget ville du bruge. Er det overhovedet et bedre alternative end kokossukkeren? Mvh Ditte.
Ja, det kunne man vel godt, tænker jeg. Jeg ville nok starte med omtrent samme mængde. Om det er bedre eller værre ved jeg ikke rigtigt. Same-same- tror jeg :)
Jeg har prøvet din opskrift med kokossukker, og i stedet for stevia har jeg tilført et par store skefulde økologisk bjerghonning fra Paraguay (til 3x portionen – ca 50 hyldeblomster)
Glæder mig vildt til at prøve denne variant – har tidligere kun lavet med alm. hvidt sukker
Tænker bare hvorfor ikke sukker og så drik mindre i stedet for alle de tilsætningskrumspring. Hold jer til rene glade rå-varer så bliver både i og børnene sunde og glade! Ærlighed varer længst også i mad.
Det var egentlig også det, jeg prøvede at skrive i afsnittet om at det ikke giver mening at nedsætte sukkerindholdet i den.
Jeg kan anbefale at bruge et par stilke hyldeblomst i 1. fermentering vandkefir – det giver en skøn smag!!
Det har jeg til gengæld prøvet og helt enig! det smager fantastisk! Det var klart en af mine favoritter!
Jeg har lige lavet med sukrin. En udgave med den røde og en med den sorte.
Og jeg syntes den med Sukrin gold blev bedst.
Hvor meget sukrin brugte du?
Den vil jeg prøve af, syntes nemlig også der skal så meget alm. sukker i og derfor havde jeg tænkt at springe over i år, men prøver denne.
Hvad tænker du om at bruge sukrin sukker ???
mvh Sandra
Jeg har lige lavet en stor portion med ren stevia, jeg er spændt på hvordan den bliver :-)
Jeg havde bestemt mig for ikke at lave saft i år, men hold nu op al den hyld, og med kokussukker går det nok! Gør det NU! God søndag