Prutter du også, når du spiser kål? Så er du ikke alene. Du har sikkert prøvet at starte sunde madvaner og derfor skrues der op for den supersunde kål. Men pludselig prutter du helt vildt og hvad pokker skyldes det? Lad os dykke ned i kålens arbejde i dit fordøjelsessystem, der giver denne… generende udfordring.
Kål og prutter
Okay, prutter er ikke noget, vi normalt taler højt om men lad os tage den helt åbent her. De fleste oplever, at et øget indtag af kål resulterer i en øjeblikkelig øgning af luft i maven også.
Men selvom luft i maven og prutter kan være generende, så er kål værd at prutte for. De ædle gasser, kalder Anette det i Kålhydrater.
Så hvorfor prutter man af kål?
Når du prutter af at spise kål, skyldes det, at der dannes svovlforbindelser, når mikroorganismerne i dit fordøjelsessystem fordøjer kålen.
Men fat mod, for de fleste er det en kortvarig tilvænningsfase, de skal igennem. Enhver kostændring ændrer din tarmflora, og det gælder også, når du begynder at spise mere kål. Men efter noget tid er det din nye normal og luften i maven vil mindskes.
Vil du mindske generne i overgangsfasen, kan du trappe langsomt op med kålindtaget.
Anette skriver samtidig, at prutter kan være et tegn på en mangfoldig tarmflora, og at det alt andet lige er et sundhedstegn. Så det kan du jo lige minde dine kolleger om, hvis de brokker sig.
Mikroorganismerne i din tarm – dine usynlige bedste venner
Mikroorganismerne i din tarm lever af fibre, som bl.a. indpakningen uden om plantecellen er lavet af. Når du spiser kål, fodrer du altså dine tarmbakterier og holder dem glade og mætte.
Mens kålcellernes indpakning fordøjes, danner mikroorganismerne nye molekyler, der blandt stimulerer tarmcellernes evne til at danne tarmhormoner. Og det er her, hvor det bliver rigtig interessant, for mange af de hormoner, som tarmen selv danner, når du spiser kål, efterlignes aktivt af den moderne lægemiddelindustri. Det ser vi i både lægemidler til sukkersyge og mod fedme.
Det er det, Anette taler om, når hun siger, at hvis kål kunne patenteres som et lægemiddel, så ville det blive en Blockbuster! Blockbuster betyder her et lægemiddel, som indtjener mere end 1 milliard dollars på ét år. Det siger noget om den mængde af penge, der er på spil, ikke?
Men modsat de moderne lægemidler, er kålen bivirkningsfri. Altså lige borset fra prutterne.
Men fordelen ved at spise kål overstiger altså langt den ulempe, som prutterne forårsager.
Vil du have flere kålhydrater?
Dyk ned i kålen og kroppens fascinerende biologi med Kålhydrater og få samtidig 50 lækre opskrifter spækket med kål. Det behøver nemlig slet ikke at være kedeligt eller glædesløst at spise mere kål. I stedet kan du ende op med et totalt farveorgie på din tallerken.
Munkene i middelalderen spiste også masser af kål! De tog en lille håndfuld kommen efter middag, det regulerede prutterne. Det kan varmt anbefales – også til andre end kirkens folk. Kommen smager godt og knaser fint mellem tænderne.
Det er ikke helt så virksomt, hvis man koger kommen med i kålretten, og det svarer måske heller ikke lige til de øvrige krydderier.
Altså: Efter kål kommer kommen😋
hahaaa det er jo dagens bedste tip! Tak😅❤️
Tillykke med udgivelsen, det ser virkelig ud til at være en smuk og inspirerende bog. Den må jeg have fat i! Samtidig prikker den også til min sorg, kan man næsten kalde det, over at kål bare ikke gør noget godt for min mave. På keto/lchf har jeg fået smidt nogle af de andre ting ud af kosten, som har givet smerte eller ubehag, og det er blevet tydeligt, at kål er den eneste madvare, der er tilbage, som giver smerter og oppustethed. Kæmpe øv. Du har flere gange skrevet om, at du oplever noget tilsvarende. Har du fundet nogen veje ud af det, eller har du nogen kneb til hvad man kan starte med at afprøve? Min egen fornemmelse er, at blomkål og broccoli er bedre end hvidkål og grønkål, og at tilberedt er bedre end råt, fx.
Tak for en super inspirerende blog!
Ja jeg tænkte lige forleden at jeg skulle skrive om kål og sarte maver. Jeg kan slet ikke spise de mængder kål, som bogen lægger op til men jeg kan træne min tolerance opad. Og min oplevelse er som din at tilberedt er klart at foretrække.
Tak for svar. Det er jo en god pointe at eksperimentere med mængder. Så behøver man ikke gå glip af alt det, kål kan.