En ting, som har undret mig igennem alle årene, er, hvorfor kost som Low Carb og Keto møder så stor modstand. De er begge ekstremt godt undersøgt og fundet sikre og effektive, nogle gange endda bedre end fedtfattig kost og andre gange bare på linje med. Men folk, altså folk, som ikke spiser Low Carb eller Keto, bliver ofte utroligt provokerede bare ved tanken om, at det eksisterer. Og det i en grad, at de drøner ind i andres kommentarfelter, fx mine, for at fortælle om, hvor forkert denne kost er, hvor farlig den er, eller hvorfor man i hvert fald ikke skal spise sådan.
Underligt, ikke? Jeg mener…. de kan jo bare selv lade være med at spise sådan, hvis det ikke tiltaler dem. Hvorfor så opsat på at stoppe andre, der gerne vil? Du ser da heller ikke mig fare ind i andres kommentarfelt for at advare folk mod alt det onde, der kan ske, hvis de fortsætter med at spise alle de kulhydrater? Jeg kan seriøst næsten ikke finde én ting, som interesserer mig mindre, end hvad andre mennesker vælger at spise i deres eget liv!
Så hvorfor de interesserer sig sådan for min kost har bare virkelig undret mig.
Opgør med kostpyramiden
Jeg er helt med på, at Low Carb og Keto er et slags opgør med 50 års kostpyramide og hele idéen om, at vejen til paradis er belagt med fuldkorn, og at fedt er farligt og usundt, især det mættede fedt fra dyr. Men når man skræller etiketterne væk, så er Low Carb og Keto ikke spor skørt. Vi spiser uforarbejdet mad og færre fabriksproducerede madvarer. Mindre sukker og raffineret kulhydrat. Flere grøntsager (ofte). Vi spiser ofte mindre samlet set. Sundhedsmyndighederne burde da klappe i hænderne af de gode valg.
Hvis jeg sagde:
Jeg sigter efter at spise en kost baseret på uforarbejdet mad. Godt med grøntsager, protein fra kød, fisk, fjerkræ og æg, sundt fedt, nødder, kerner, usødede mejeriprodukter osv.
Evt. tilføjet:
Dvs. jeg undgår sukker, sødede drikkevarer, raffinerede kulhydrater og forarbejdede færdigprodukter.
Så tror jeg ærligt talt, det ville være svært at finde en fagperson, der ville sige, at det da godt nok lyder som en virkelig usund kost. Og hvis jeg mødte en fagperson, der sagde det, ville jeg skifte vedkommende ud med en anden øjeblikkeligt.
Men så snart man sætter ord som ‘Low Carb’ eller ‘Keto’ på, ser folk helt rødt. I stedet for bare at tænke: Nå okay, jamen, hvis det er din præference at spise sådan, så fint…
Hvad er Semmelweis-refleksen?
Forleden stødte jeg på Semmelweis-refleksen eller “Semmelweis-effekten”. Det er en slags reflekslignende tendens til at afvise ny evidens eller ny viden, fordi den modsiger etablerede normer, overbevisninger eller paradigmer.
Ding, ding, ding!! ️ Er det det, vi ser?
Jeg tænker nogle gange også, om der er en slags frygt for ansigtstab på spil. For tænk nu, hvis det, vi Low Carb’ere siger, er det rigtige? Er alt det, de siger (og gør), så forkert? At tage fejl er utroligt ubehageligt, så det vil de fleste gerne undgå for enhver pris. Her synes jeg dog, de fleste glemmer, at to tilsyneladende modsatrettede ting sagtens kan være rigtige samtidig. Det gælder i hvert fald inden for mad og sundhed. Fedtfri, kulhydratrig kost kan godt være sund for nogle. Også selvom Low Carb og Keto også er det.
Frygten for, at det virker
I de komplicerede dynamikker, der er mellem mennesker, kan det være svært at se en tæt på sig lykkes med noget, man selv oplever som svært. Vi ser tit, at forhold mellem mennesker ændrer sig, når en taber 30 kg og den anden ikke rykker sig. Så måske er der noget angst på spil: Hvad nu, hvis det der Low Carb/Keto virker? Hvad siger det om MIG, hvis han/hun knækker koden til vægttabet, og jeg ikke gør? Hvordan ser jeg ud ved siden af det?
Lidt i samme boldgade har jeg tit kursister, som har tabt fx 30 kg, og som tager til tjek hos lægen. I årevis har de afskyet at gå til lægen, fordi snakken altid faldt på overvægten, så de tager sig selv i næsten at glæde sig denne gang. Og helbredstjekket viser, at vægten er 30 kg lavere, taljemålet er svundet ind, blodsukkeret er normalt og det samme er blodtrykket. Men LDL er steget en smule. Pas på med den farlige kost, siger lægen. Det er nok bedre, du spiser fedtfattigt og fuldkorn.
Og de går fuldstændig modløse derfra. For de har jo prøvet fedtfattigt og fuldkorn. I årtier har de prøvet det. Og det har givet dem 30 kg’s overvægt og forhøjet blodsukker og blodtryk. Hvordan skulle det være bedre?
Nye kostråd varsler (endnu) mindre protein
I september holdt den ekspertgruppe, der laver oplægget til de kommende amerikanske kostråd, møde. En af anbefalingerne, de kom frem til, er en yderligere sænkning af proteinindtag, eller rettere et skifte fra animalsk protein til planteprotein. Tilsyneladende helt uden at tage højde for, at planteproteinerne har ringere optagelighed og i øvrigt ikke er komplet protein. De mangler den aminosyre (Leucin), der er ansvarlig for at bevare og skabe muskelmasse. Muskelmasse er associeret med bedre blodsukkerkontrol og bedre metabolisk sundhed. Protein er desuden det makronæringsstof, der er mest associeret med vægttab. Øg proteinindtaget og vægten går ned. Det virker som en spøjs beslutning at gå den modsatte vej i et land, hvor mere end 70% er overvægtige eller lider af fedme.
De nuværende kostråd er allerede alt for lave i deres proteinanbefalinger, og det her bliver så endnu ringere, hvis det bliver gennemført. Proteinfattig kost med masser af raffineret kulhydrat og fedt er den bedste kost, hvis man ønsker at fede nogen op. Det er sådan, vi feder dyr op, inden de skal slagtes. Hvorfor vi tror, at den kost, der gør dyr fede, skulle gøre mennesker slanke og sunde, er et kors for min forstand.
Man kan jo som sådan være ligeglad med kostråd, for man kan jo bare lade være med at følge dem. Men de er ikke helt ubetydelige, for de dikterer, hvad der serveres på hospitaler, i instutioner, i skolemad osv. Så det risikerer at påvirke os allesammen eller nogen, vi har kær.
Jeg ved ikke præcis, hvad det er, jeg vil sige med denne artikel. Måske bare: Pas på dig selv. Du er eksperten i din krop. Hvis du sidder og venter på, at sundhedsmyndighederne skal komme med perfekte sundhedsråd, kommer du til at vente forevigt. Og vælger du Low Carb eller Keto som din foretrukne kost, så forbered dig på at være i modvind og på, at alle, hvermand og deres nabo vil have en holdning til din kost. Også selvom det forekommer dig uendeligt ligegyldigt, hvad de vælger at putte i munden.
Mangler du hjælp til din Keto-livsstil?
Lad mig guide dig i de første 6 uger og lære dig alt om hvordan du spiser Low Carb og Keto på en sund måde og med fokus på enten livsstil eller vægttab (reelt begge dele jo). Kurset starter på mandag og du kan læse om det her: Keto kursus
Vil du gerne prøve dig frem på egen hånd, kan du overveje at lade en af mine kostplaner hjælpe dig.
Kan godt forstå at du er træt af de kommentarer – det er desværre sådan det er i dag, tror ikke man kan undgå trælse kommentarer. Jeg elsker at være på keto, udover vægttab har jeg det generelt meget bedre i min krop og min søvn er væsentlig forbedret trods overgangsalder ❤️ og har fået meget mere energi. Win win for mig. Tak for en god og inspirerende hjemmeside
Jeg har også vænnet mig til det. Jeg er bare forbavset over folks behov for at tale Keto ned. Why bother? Du ser ikke mig husere rundt i veganeres kommentarfelter for at fortælle dem om hvor farlig, jeg mener deres kost er. Det er vitterligt bare så mærkeligt!
du ved jo godt, at køerne fiser, ikk?
og kloden skranter pga. al det kød…..eller noget
og at det virkelig provokerer mange, at man tillader sig at gå mod normen og de officielle kostråd, når kloden nu kvæles i fimsen derfra
men foreslå bare de selvsamme personer at droppe bilen, så dropper de emnet…hurtigt!
god aften
Det forbavser mig stadig hver dag, at der findes mennesker derude, der vitterligt tror, at køers prutter er problemet. Kæft, en klovneverden at leve i🤡
Spot on!
Og hvis man sætter alle diæter/slankekure op ved siden af hinanden, så er fællesnævneren….
Tadaa: færre kulhydrater og sukker, mere grønt og protein. Do the math.
Haha ja lige netop. Sammen med ‘fokus på uforarbejdede råvarer’