Kan du huske dengang i 90’erne, hvor det pludselig blev kendt, at fedt var farligt og fedende, og vi derfor allesammen lærte, at vi skulle spare på det?
Det fik os til at forsage chokoladen (puh, alt det fedt) til fordel for de fedtfrie og farverige vingummier, og der opstod en verden af fedtfattige kageopskrifter og fedtfattige desserter.
De levede fuldstændigt op til tidens sundhedskriterie om lavt fedtindhold og faldt derfor i den mentale boks inde i hovedet, der hedder “sundt eller i hvert fald rimeligt sundt“.
Og ting i den kategori kan man trygt spise lidt ekstra af det, så et stykke kage blev til to osv. Kan du huske det?
“LCHF-desserter og kager”
Den samme tendens ser jeg ind imellem med LCHF.
Når søde sager er lavet af “tilladte LCHF-ingredienser”, ryger de direkte ned i samme mentale kasse og får et lille “ok-sundt”-stempel på sig.
Sagen er, at lækkerierne, hvor meget de end opfylder kriterierne for kulhydrat- og fedtindhold, er langt mindre næringsrige og næringstætte end rigtig mad.
Smør er da bestemt udmærket og bidrager da også både med A- og D-vitaminer, men sammenligner vi næringsværdien med et måltid bestående af kød, grøntsager og sovs, kommer smørret (alene) jo slet ikke på niveau.
Sødemidler og lyst til mere sødt
Et andet problem, som mange oplever med LCHF-lækkerierne er, at de fastholder lysten til den søde smag. Og den søde smag alene kan trigge gamle mønstre, uanset hvor “lovlige” ingredienser den kommer fra.
Og så har man pludselig spist den halve bradepande med low carb brownie og kan ikke forstå, at man ikke taber sig på det der LCHF.
Det pudsige i den sammenhæng er også, at det kan vække forbavselse, hvis jeg laver mad, hvori der indgår rodfrugter eller frugt, men der er ingen, der løfter et øjenbryn, hvis jeg kører en hel plade chokolade ned.
Er der så ikke sket en fejlslutning et eller andet sted?
Mange kalorier men ingen nævneværdig mæthed
Et sidste problem er, at lækkerierne indeholder utroligt mange kalorier uden at mætte lige så meget, som den samme mængde kalorier i rigtig mad.
Og får man mange kalorier indenbords, er det altså stadig svært at gå ned i vægt. Den ligning er ikke ophævet ved, at vi kalder kagen LCHF eller kategoriserer lækkerierne som sunde.
Og hvor meget jeg end selv ville ønske, at jeg kunne spise ubegrænset af chokolade og stadig holde vægten, så kan jeg ikke det.
Jeg kan til gengæld spise ubegrænset med rigtig mad uden at behøve bekymre mig om vægten, men det er, fordi jeg bliver mæt og tilfreds og derfor naturligt stopper med at spise, inden jeg spiser for meget. En grænse som flyder, når der er kage på bordet.
Overforbrug af søde sager stopper vægttabet
Jeg hører fra mange, som kæmper med vægten, og som ikke forstår, at de ikke går ned i vægt med LCHF.
Kommer man lidt tættere på, er der ofte et overforbrug af søde, tilladte sager. Jeg siger ikke, at det altid er det, der står i vejen, men bare, at det kan være en fin start at se på sin kost og sin livsstil med ærlige øjne.
Man behøver ikke bekende sine synder til mig eller nogen andre, men bare starte med at se, om man ikke inderst inde godt selv ved, hvad det er, der spænder ben.
Så hvor mange søde sager må man spise på LCHF?
Så svaret på, hvor mange søde sager, du må spise på LCHF, er:
Ligeså mange, som du ville spise på enhver anden kost!
Dvs. den mængde, som passer dig og din livsstil, og som giver mening ift. dit mål med din kost.
Det er ikke en anbefaling af asketisk, kageløs levevis men mere en lille opfordring til, at du er bevidst om, hvornår du spiser kage, og hvornår du spiser rigtig mad.

Pekan Pie bidder og små chokoladetærter fra LCHF Brød & Kager. Foto: Columbus Leth
Jeps. Chokolade med smør! Uha uha. Men hvis det kan skære en halv plade ned til 2 stykker, så er det værd at prøve.
Det kunne være fedt, hvis du lavede dine billeder til link til opskriften. Jeg sidder tit og tænker “nøj, det ser lækkert ud – men gad vide, hvad det er for en opskrift…”. Ofte sjovt nok til kagerne :) bare lige en tanke. Men lææææækker blog!
Åh kender alt for godt, det med at spise en”sund” kage. Har kæmpet med at komme tilbage på sporet.
Så jeg har oplevet det på egen krop?
Æv ja, det er helt klassisk. Sødemidlerne må ud, hvis man trigger på dem (det gør jeg bl.a. også – suk)
Den der mælkesnitte-artige kage på billedet, hvad hedder den??
Mælkesnitten, er det den med de to stykker mørk chokolade med et lag smør imellem? Jeg kalder den LCHF-Oreo – haha:
Hej Jane.
Har nu været igang med Keto siden start januar og har smidt 8 kg hvilket jeg er lykkelig for og fortsætter den gode livsstil. Jeg kigger tit på de søde sager men vælger at lade være at lave dem da jeg er bange for at ryge tilbage til den gamle livsstil hvor det var en del af aftenhyggen næsten hver aften. Og jeg synes faktisk heller ikke jeg mangler det, er jo bare dejlig mæt. Synes ikke Keto har været svært men tænker nu at er der dage hvor man gerne vil bruge lidt andre råvarer er det jo ok at skæve lidt mere mod LCHF ? tak for inspiration og gode indlæg ?
Hej Jane … Jeg vil rigtig gerne i gang med LCHF primært pga. jeg er blevet glutenintolerant og lidt overfor sukker i store mængder… Glæder mig til at prøve LCHF… men jeg har en meget sød tand og elsker at bage til mit arbejde og kirke og nogle gange er der også en lækker kage på arbejde… Hvad hvis der er kage på arbejdet eller jeg skal til 1 års fødselsdag som jeg skal snart med boller og lagkage og der ikke er andet at spise og jeg spiser fx et stykke kage eller moderat af hele menuen hvad sker der så i kroppen på mig når den er vandt til LCHF ? tænker også i forholdt til vægt – vil den så eksplodere dagen efter ? ikke fordi jeg skal tabe mig men vil bare gerne vide hvor meget et stykke kage, chokolade eller en hel menu betyder … Håber du kan hjælpe for det er min største bekymring… Maden ser jo lækker ud og kan sagtens spises på restaurant osv kan jeg se for der er det jo bare en god bøf med bearnaise og grønt :-) Vil selvfølge prøve at undgå søde sager men just in case – vil gerne være forberedt
Hej Louise
Der vil ikke ske noget drastisk ved at du spiser kage en dag. Det vigtigste er at det ikke er noget, der sker hver eller hveranden dag. Rent fysisk vil der ske det, at dine glykogendepoter (“kulhydratdepoter”) bliver fyldt op, og du vil muligvis kortvarigt være tilbage på kulhydratdrift. Din vægt kan godt stige, men det skyldes, at kulhydrater binder væske til kroppen. Det forsvinder efter nogle dage og du er så tilbage på fedtdrift igen.
Du kan dog godt risikere at få ondt i maven og blive utilpas, men det er meget individuelt.
1000 tak for et konkret svar !!! Bare rigtig rart at vide… Skal i gang med LCHF. Gluten undværer jeg allerede pga. intolerans men har stadig problemer med sukkeret… Bare dejligt at vide at jorden ikke går under ved fx at tage en bolle til den fælles morgenmad på arbejdet selvom det ikke er anbefalelsesværdigt
Hej Jane – i tråd med dit blogindlæg, så har jeg faktisk undret mig lidt over, hvorfor forsiden på dine nye bog stort set kun er billeder af lækkerierne?
Forsiden er en morgenmadssituation. Vi havde først lavet en aftensmadssituation men den blev kasseret. Sådan går det desværre nogle gange…
Godt svar.
I min hverdag spiser jeg det min krop siger, den har lyst til, og ja, der ryger da søde sager ned, men oftes i form af frugt, fordi når jeg mærker efter, hvad jeg helst vil have, så er det sjældent, et stykke kage
Dejligt indlæg – for det er netop det der ofte sker…
Selv har jeg gemt uanede mængder opskrifter på lækkerier, men mængden der laves?? Ehh… heldigvis lav :D
Hej Jane
Hvor finder jeg opskriften på kagen som er i venstre hjørne i indlægget, (den med alle bærerne?)
Vh
Alice
Hej Alice. Den er i min bog LCHF Brød & Kager.
Synes faktisk det et lidt sjovt når andre lchf’ere vrænger på næsen hvis jeg har to minimajs på en tallerken med mad der ellers er helt lchf “korrekt”, eller synes jeg er vildt liberal fordi jeg er begyndt at spise rodfrugter 3-4 gange om måneden