Hvor mange kulhydrater skal man spise?


Svaret på det spørgsmål er jeg slet ikke kvalificeret til at give. Ikke engang med udgangspunkt i mig selv kan jeg give et klart svar. Ja, faktisk kan jeg ikke engang pege på, hvad det er, der gør, at jeg i perioder trives på mellem 50-70 g kulhydrat om dagen, mens jeg i andre perioder skal helt ned på <20 g for at have ro i kroppen. Nogle gange bliver jeg træt og tung, hvis jeg skærer helt ned, andre gange bliver jeg fyldt med energi og taber mig.

Nu er LCHF jo ikke en slankekur. Det er en kost for dem, som i årevis har gået rundt med en følelse af manglende mæthed på trods af overholdelse af de gængse kostråd. Det er en kost for dem, som gang på gang har besluttet sig for, at NU skal det være slut med at spise sukker, og som så finder sig selv med hånden dybt begravet i slikskålen selvsamme eftermiddag/aften uden rigtigt at kunne beskrive, hvad der lige gik galt der. Det er en kost for dem, som er træt af, at tankerne om mad fylder for meget.

Jeg har næsten altid levet sundt, og jeg har altid været mere eller mindre slank. Men jeg har altid været sulten, og jeg har altid oplevet, at hvis jeg ikke havde fået mad i mere end tre timer, så brød fanden løs. Kæmpe energifald, skærende smerte i maven, utilpashed, kvalme, you name it. Jeg kunne ikke skyde et måltid så meget som et minut, uden disse symptomer satte ind. Og det var dødbesværligt. Altid måtte jeg planlægge og have mad på mig for ikke at ende i den situation. Rejser, kundemøder, besøg hos andre med andre spisetider var enormt vanskeligt for mig. Indtil jeg begyndte at spise LCHF og oplevede en enorm frihed. Pludselig var jeg mæt i både 5 og 6 timer. Pludselig kunne jeg høre mig selv sige ting som “gud, er klokken allerede XX” og opdage, at min “normale” spisetid var overskredet. Da jeg for snart 2 år siden fandt ud af, at jeg ikke kunne tåle gluten, var det et kæmpe gennembrud for mig. Her oplevede jeg pludselig, at min konstante mavepine stoppede, og jeg havde det vitterligt som om “låget lettede”. Jeg havde simpelthen vænnet mig til, at en lille smule ondt i maven var normaltilstanden, og jeg var nærmest euforisk af at mærke, hvordan det så føltes i kroppen, når man ikke havde ondt. Jeg tabte mig 4-5 kilo på ganske kort tid, væske tror jeg, som min krop havde ophobet, fordi jeg blev ved med at fodre den med ting, den ikke kunne tåle. Og endelig kunne jeg leve med stabil vægt og slippe for at opleve, at min vægt steg med 2 kilo, fordi jeg spiste en skive franskbrød.

Jeg er ikke speciel vild med hverken ris eller kartofler, så min kost blev automatisk temmelig lav på kulhydrat, og i en periode trivedes jeg fint, men så alligevel ikke. Jeg var træt og energiløs og syntes ikke rigtigt, at jeg kunne blive helt mæt uden kulhydraterne på tallerkenen. Jeg synes, jeg spiste en pæn del fedt, for det havde jeg jo lært på Nordic Clinic, som havde stået for udredningen og de prøver jeg havde fået taget. I dag kan jeg se, at jeg ikke spiste nok fedt til at kompensere for manglen af kulhydrater. Først da jeg fik fedtprocenten op, kom mætheden og tilfredsheden, og jeg stoppede med at savne kulhydraterne i min kost. I dag savner jeg dem overhovedet ikke. Jeg ser ris, pasta og brød som fyld på tallerkenen. Jeg vil langt hellere have en stor portion grøntsager med gode olier eller en god sauce til mit kød. Forestil dig en tallerken med en bunke farvestrålende grøntsager eller en tallerken med en portion slatten, hvid pasta. Hvad ser mest indbydende ud? Det gør grøntsagerne da uden sammenligning. Jeg vælger at tro, at det er det, min krop helst vil have.

Så der er nok desværre ikke et entydigt svar på, hvor mange kulhydrater, man skal spise. Det er noget med hele tiden at prøve sig frem, mærke efter og så finde det niveau, hvor man er mæt, tilfreds, har god energi og stabil vægt.  Det lyder da let nok, ikke? Nå ikke? Men det er faktisk værd at gøre sig ulejligheden og derved komme til at kende sin egen tolerancegrænse bedre.

Er du klar til julemåneden (og dens mange fristelser)?

Hold fast i de gode vaner med Madbandittens Juleopskrifter. Her er både mad til juleaften og julefrokosten og en masse lækre søde sager, som ikke sender blodsukkeret på himmelkurs.

Få tilsendt Madbandittens Juleopskrifter her

Madbandittens juleopskrifter

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Lise Pedersen - vægttab på 50 kg med LCHF som hun har holdt i 2 år testimonial keto kostplan

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

6 kommentarer til “Hvor mange kulhydrater skal man spise?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.
  Tusind tak for en fantastisk blog!
  Jeg er lidt ny i LCHF, har fulgt dine anvisninger siden maj i år. Før det levede jeg udelukkende på sukker, kulhydrater og kød. Jeg har altid oplevet at jeg bliver meget træt efter måltiderne, men havde egentlig forventet at det ville forsvinde eller mindskes efter jeg skiftede kosten. Det synes jeg ikke jeg oplever, selvom jeg har kvittet sukker, ris, pasta, kartofler og brød. Jeg bliver stadig meget træt selvom jeg spiser LCHF, jeg ved ikke om det er fordi jeg er lidt utålmodig, om forandringer tager længere tid end de par måneder?
  Men ingen tvivl om at min krop takker mig hver eneste dag. Det er fantastisk at mærke mere energi og velvære efter sådan en livsstilsændring.
  Vh. Signe

  Svar
 2. Jeg tror faktisk også man skal passe lidt på nødderne og ikke spise uhæmmet mængder…
  -særligt at undgå alt for meget nødde-erstaningsbrød/kiks som kan være enormt vanedannede men som jo faktisk er meget energi holdige og også indeholder mere kulhydrate end man liiige skulle tro.
  Men det er sikkert fint som start hjælp.
  Jeg er i hvertfald ret glad for det som “nød”mad nogle gange
  Eller hvis man har vildt meget lyst til sprøde ting ;)

  Svar
 3. God pointe, Henriette. Jeg har slet ikke observeret det i det detaljer på den måde. Klart at hvidt brød og sukker er dømt ude, men ellers har jeg ikke lagt mærke til effekten på hver enkelt. Til gengæld tænker jeg om nødder måske er lidt problematiske for mig, for jeg har det godt nok glimrende uden…

  Svar
 4. Ja og så skal man erkende at vi ikke er ens og at ikke alle kulhydrater virker ens på folk.
  Jeg har lært hårdt og brutalt at selvom jeg sagtens kan holde min vægt med omkring 100-150 kulhydrater pr dag
  – så kan jeg også sagtens tage på midt på maven selv om mine kulhydrater er får ( 50-75 gram)
  Det kommer an på HVOR de kommer fra.
  Hvede og rug sætter sig direkte på maven- mens brune ris og quinoa ikke har samme effekt.
  Drikkemælk kan godt være problematisk -mens yoghurt og creme fraise ikke gør.
  Frugt kan være ok – mens juice og rødvin fare lige mod maven.
  Rodfrugter er ok -mens bønner og linser er mere problematisk.
  Så kulhydrater er ikke bare kulhydrater…. bare de var ;)
  Forklaringen ligger nok i blandt andet at den hvede vi kender i dag slet ikke
  er den samme som vores formødre kendte
  https://www.fathead-movie.com/index.php/2011/08/30/book-review-wheat-belly/

  Svar