Hvad er yaconsirup?


Jeg har tidligere brugt yaconsirup i en lang række lækre opskrifter til mine bøger, fx disse sygt lækre Pekan Pie bidder ovenfor fra Brød & Kager, hvori jeg brugte yaconsirup. Dog er det sådan at den efterhånden er blevet både dyr og svært at finde i helsekostbutikker.

Erstatning for yaconsirup

Siden LCHF Brød & Kager er jeg begyndt at bruge SukrinSirup Gold i stedet. Det giver både et bedre resultat og er også mere Low Carb venligt. SukrinSirup Gold finder du her (reklamelink).

Hvad er yaconsirup?

Yaconsirup er en sirup, der er udvundet af yaconroden, der vokser i Andesbjergene.

Hvor de fleste planter lagrer deres kulhydrater som stivelse, lagrer yaconroden sine som FOS (fructo-oligosaccarider), der ikke kan optages i kroppen.

Det giver yaconsirup et glykæmisk index på 3, hvilket betyder, at den ikke giver stigning i blodsukkeret. Samtidig er FOS et såkaldt prebiotika. Prebiotika er det, som de gode bakterier i maven lever af. Og derudover har yaconsirup en skøn og ahorn-agtig smag.

Læs også: Min guide til sødemidler

Sødemidler

Jeg har en generel skepsis over for diverse sødemidler. Min erfaring er også, at mange, som har et problematisk forhold til sukker også har et problematisk forhold til sødemidler, selv dem af naturlig herkomst.

Selv bruger jeg dem langt fra dagligt og veksler gerne i brugen af dem. På den måde er jeg sikker på, at jeg ikke får store mængde af én slags, som så senere viser sig at være fandens yngel. Det er sådan en slags skyde-med-spredehagl-strategi, jeg kører.

Yaconsirup

Kan jeg hjælpe dig med noget?

Har du brug for støtte eller hep, input til din kost eller brug for hjælp til at få rettet lidt ind, så du kan få de resultater, du drømmer om? Så hop ind på min lukkede spørgeside og lad mig hjælpe dig.

Som at have en coach ved hånden men uden at det koster tusindevis af kroner hver måned💸

Spørgesiden er til mine PLUS-medlemmer og er du ikke medlem allerede, kan du prøve det gratis her:

Ja tak – det vil jeg prøve!

Udover den lukkede spørgeside får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast.

I Januar 2022 vejede jeg 116 kg og blev medlem hos dig. Det er den bedste beslutning jeg har taget i hele mit liv. Jeg vejer nu 75,4 kg og vægten  går stadig langsomt ned. Jeg har endelig fået et liv, hvor jeg ikke konstant er sulten og kun tænker på mad.”

Start prøveperiode her 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

33 kommentarer til “Hvad er yaconsirup?”

Skriv en kommentar

    • Jeg ved ikke om yaconsirup føres længere. Som årene er gået er der jo kommet masser af andre sødninger til, der ikke fandtes dengang og yaconsirup, som jo er et dejligt produkt, er samtidig temmelig dyrt, desværre. Helsekosten vil være mit bedste bud.

      Svar
    • Ift. at lykkes med opskriften, tror jeg sjældent det betyder noget. Yaconsirup er fx røget lidt i baggrunden efter fibersirup kom ind på markedet.

      Svar
  1. Kære Jane og alle i skønne mennesker som dele og bidrager
    Min datter fik konstateret diabetes 1 i december og vi prøver at lave mad efter LCHF og Palæo, så hun undgår at skal tage så meget insulin. Hun elsker mad og har altid selv elsket at lave/eksperimentere med mad. Det er desværre gået lidt i stå efter hun fik diabetes, fordi hun ofte syntes det er mere kedeligt, når hun er begrænset i brug af madvarer.
    Jeg har et spørgsmål til alle jer kloge mennesker, fordi jeg oplever at det ikke altid er så nemt at forstå de forskellige erstatninger for sukker.
    Når du/I skriver det ikke påvirker blodsukkeret, så forstår jeg det sådan at jeg også kan bruge det til min datter??
    Kan jeg erstatte alm rørsukker, honning med sukrin, sukrin gold, kokossukker, yocan sirup, stevia osv.?
    Jeg har virkelig brug for hjælp fra nogen som ved noget om dette.

    Mange kærlige hilsner
    Susanne

    Svar
    • Jeg forstår virkelig godt din forvirring, Susanne. Det er også en jungle, og for en type 1 diabetiker, er det jo ekstremt meget mere vigtigt, hvordan kosten/sukkererstatningerne påvirker kroppen. Derfor vil jeg også sige dette: stol aldrig på hvad du læser. Brug det som retningslinje men vær altid opmærksom på din datters blodsukker.

      Produkter som Sukrin vil umiddelbart være bedste bud til en diabetiker, da de angiveligt har et glykæmisk index på 0 (dvs. ikke påvirker blodsukker overhovedet). Jeg har dog fået enkelte tilbagemeldinger fra folk, som ikke har syntes, at det helt har passet, men om det er fordi de har følt sig påvirkede eller om de har målt blodsukker ved jeg ikke. Så prøv jer frem :)

      Stevia er også et godt bud men igen skal du være på vagt. Mange producenter skriver “stevia” på produktet og fylder så gladeligt både almindeligt sukker og maltitol i. Så den eneste vej er virkelig at være opmærksom, læse alle etiketter og gøre jeres egne erfaringer.
      KH. Jane

      Svar
    • Kære alle. Jeg kan virkelig smage den metalliske smag af Sukrin osv så det gider jeg simpelthen ikke bruge penge på. Yacon ser ud til at være dyrt, men mit bedste bud… men da denne tråd er et par år gammel er mit spørgsmål: Er der en opdateret viden om fructose vs. opvarmning? bruger I Yacon, FiberSirup eller hvad? jeg vil rigtig gerne høre jeres erfaringer… :-) på forhånd tak!!

      Svar
  2. Tilsyneladende afhænger mængden af fri fruktose af frestillingsprocessen og specielt af temperaturen (se udemærkede artikel her: http://hubpages.com/hub/yacon-syrup). Da denne yaconsirup er mærket ‘raw’, må man antage at der ikke er anvendt høje temperaturer og derfor forvente at mængden af fri fruktose er væsentligt lavere end omtale 35%.

    Svar
  3. Jeg kan desværre godt levere noget negativt om yakon-sirup :-(
    Det indeholder nemlig ca. 35 % af den ondeste sukkerart: fruktose. Så strategien med små mængder og kun ved særlige lejligheder er vejen frem.
    Kilde:

    Svar
    • Tak for det, Nina. Jeg havde virkelig ledt efter den information uden at kunne finde den. 35 % er måske lige højt nok men stadig lavere end kokossukker, som ligger omkring 50%… Så ja, små mængder må være vejen frem… :-/

      Svar
  4. ONDT billede af de pekan pie bidder!!! Burde bruges i reklame-kampagner for yacon-sirup, jeg MÅ i hvert fald eje det nu! ;-) Heldigvis har min mave haft det fint efter jeg startede på lchf, så kan vist sagtens eksperimentere med dette i moderate mængder.
    Og Jane, tak for din kommentar i et indlæg forleden, husker ikke lige hvilket, om at vintertrætheden godt kunne begynde at banke lidt på. Troede at jeg var ved at blive skør, og var den eneste i verden, fordi jeg mærker tegn på vinterdepression allerede her i september (!) Jeg må få mig en juicepresser, og nurse mig selv med nogle ekstra vitaminer :-)

    Svar
    • He he! Ja, det billede er altså bare sygt godt! Og de smager også virkelig godt!
      Og nej, vi er flere, der prompte mærker det, så snart efteråret gør sit indtog. Også selvom dagene stadig er lange og lyse. Jeg ved ikke hvorfor det er sådan, men jeg konstaterer det år efter år ;-)

      Svar
  5. FOS er High FODMAP, som betyder den er svært fordøjelig og skaber luft uro og evt. mavesmerter. Det samme er sukrin gold, men ikke alm. sukrin. Dette er især vigtigt, når man har irr. tyktarm eller andre fordøjelsesproblemer. Så hvis det irriterer maven, kan det være derfor.
    Lidt ironisk er det, at man på danske apoteker ikke kan købe mælkesyrebakterier uden at der er tilsat enten FOS eller GOS. Men hurra for nettet;-)

    Kh.
    Anne-Marie

    Svar
    • Lidt supplement ift. tarmlidelser og lowFODMAP, som kan give ro i maven for mange med forskellige tarmlidelser, se fx. http://www.kirurgiskklinik.dk/?page_id=156
      FOS ser ud til at være med i gruppen af emner, der skal undgås på denne diæt. Til gengæld er det ikke meningen, at diæten skal være livslang, men at efter 6-8 uger kan man prøve sig frem med en gruppe af FODMAPs ad gangen. Det kan være lidt bøvlet på egen hånd, men gevinsten ved at få det bedre uanset hvilken tarmlidelse man har, er stor.
      Og super med et naturligt sødemiddel, som mange sikkert fint tåler.

      Svar
      • Du har helt ret i, at det er bøvlet, at følge en Low FODMAP kur på egen hånd. Det kræver rigtig meget information og overblik, hvis den skal følges helt. Og ærgerligt, hvis nogen konkluderer den ikke virker for dem, hvis de blot har manglet korrekt information. For mange tager det meget længere end 6-8 uger, fordi man laver fejl, eller der er flere ting man ikke tåler.
        Og efterfølgende detektiv arbejde, kan jo tage år at komme igennem. Og heldigvis kan maven bedres yderligere undervejs, så det er en god ide at teste igen senere.
        Jeg synes selv det har været så svært, at min mand har lavet en Low FODMAP funktion på vores side opskriftsamleren.dk. Den viser med signalfarver, hvilke ingredienser der er tilladt, begrænset og forbudt. Samtidig er der mulighed for at føre maddagbog og skrive noter på madvarer man har haft en reaktion på, så der kommer et symbol på fremtidige opskrifter man vil følge. Alle kan skrive deres egne opskrifter og bruge alle de andre funktioner gratis. Informationerne er baseret på det Australske fra Monash University.
        Det har været en stor hjælp for mig. Nogle gange skyldes mavepinen, at måltidet har har haft flere råvarer med den samme FODMAP, så bægeret er flydt over. Dette skal man jo være opmærksom på, så længe maven ikke fungerer godt nok. Men det er fantastisk,, at få et redskab, så man “næsten” selv kan vælge, når man vil risikere en mavereaktion.

        Kh.
        Anne-Marie

        Svar
        • Kære Anne-Marie.
          Tak – det er netop den med australsk oprindelse, som de forsker i på Herlev – og som min nære pårørende har haft glæde af. Desværre deler lægerne på OUH ikke interessen herfor, så det er ikke muligt at få diætisthjælp der, men tak for info :)

          Svar
    • Hvilke mælkesyrebakterier køber du så? :)
      Og tak for info – var jeg slet ikke klar over… Står der FOS eller GOS på ingredienslisten på mælkesyrebakterierne, eller hvordan tjekker jeg, om det er i mine eller ej.
      Jeg lider nemlig af irriteret tarm..

      Vh Stine

      Svar
      • Jeg bruger selv NDS Probiotic I.L.D. 10 udvalgte bakteriestammer, som kan købes ved Med24.dk, eller Matas.dk

        Du skal særligt være opmærksom på inulin, og fruktose udover FOS (fructooligosakkarider) og GOS (galactooligosakkarider). Om der kan forkomme andre FODMAPs ved jeg ikke. Jeg går gerne ingredienserne igennem og sikrer mig, at jeg kan tåle det der er i. Derfor er nethandel en fordel, så kan jeg lige slå det op, hvis jeg er i tvivl. Apoteket kan desværre ikke vejlede udfra min erfaring.

        Og hvis nogen tåler FOS, kan de billigt købe min Laktocare Fiber, der er 26 individuelt pakkede portioner tilbage (normal 30).

        Kh.
        Anne-Marie

        Svar
  6. Dert var da en god nyhed.
    Mht negative sider så enbefales FOS ikke til babyer og folk der har store mavetarmproblemer.
    “FOS kan muligvis give eksplosive opblomstringer af tarmbakterier, desværre også de mindre gode slags eller bare give enkelte mulighed for at dominere det hele. Det er også derfor FOS holdige fødevarer bliver udelukket som fødevaregrupper i klinisk diæt til folk m tarmlidelser. “

    Svar
  7. Hej Jane,

    Har du nogen erfaring med, hvor sødt yaconsirup er i forhold til honning og hvordan man i så fald skal/kan omregne i forhold til dine opskrifter? Jeg vil nemlig helst bruge honning som sødemiddel, når jeg laver lækkerier :)

    Tak for god inspiration!
    Hilsen K

    Svar
    • Sådan i grove træk, synes jeg det er lige sødt. Måske er honning en anelse sødere. Jeg bruger ikke honning så meget og ved ikke, om de varierer i sødningsgrad…

      Svar