Lynhurtige grøntsager


Her får I tips til lynhurtige grøntsager… Vi har været inde på det før! Nogle gange løber livet afsted med en, og madlavningen bliver en nedprioriteret disciplin på niveau med støvsugning og andre dødsyge huslige pligter!

Og så er noget af det første, der sker (hos mig), at jeg går død i grøntsagerne. Og når det sker, skyldes det ofte, at jeg er faldet i grøntsagsstavefælden.

Ikke flere grøntsagsstave

Forstå mig ret, grøntsagsstave er ganske glimrende. Men hvis hele mit grøntsagsindtag består af de samme stave af peberfrugt, selleri, agurk, måske en gulerod, hvis det går vildt for sig, så går der ikke længe, før jeg begynder at kede mig.

Og når det sker, ved jeg, at det er på tide at hanke lidt op i mig selv, for jeg har det nu engang bedst, hvis jeg får et godt skud med grøntsager hver dag.

Tip til flere grøntsager

De nemmeste grøntsager at spise er dem, der bliver serveret for en. Gerne tilberedt med lidt smagstilsætning, så man får en fornemmelse af, at der er en mening med det.

En måde at gøre serveringen nem er ved at tage en times tid søndag eftermiddag, hvor man får snittet diverse grønt til køleskabet, som gør madlavningen i hverdagene nem og hurtig. Det har jeg skrevet om HER og her om Food prep

En anden måde er at bruge 10 minutter på et vilkårligt tidspunkt på at skære lidt forskelligge grøntsager i tern, blande dem sammen og opbevare dem i en tætsluttende beholder i køleskabet.

Nu har vi smukke, farverige grøntsager til et par måltider, som lynhurtigt kan vendes på panden i kokosolie sammen med fx hvidløg og urter eller ingefær og tamari alt efter hvilken ret, det skal passe til. Eller som kan spises rå vendt i en god dressing.

Her har jeg brugt resterne fra grøntskuffen: Rød peber, squash, bladselleri, jordskok og gulerod.

nemme grøntsager

På den måde kan jeg lave sådan en frokosttallerken på 5 minutter. Laks, øko-chorizo og grøntsager stegt i venlige mængder kokosolie. Ærtespirer på toppen. God mad, der på alle niveauer slår makkeren “kold laks med grøntsagstave”.

Laks med grøntsager

Det behøver hverken være svært eller besværligt. God mandag derude!

Har du brug for hjælp og støtte?

Så kig indenfor i min MadbandittenPLUS-klub. De første 7 dage er helt gratis.

Brug vores lukkede spørgeside til at stille spørgsmål til mig og jeg hjælper dig så godt, jeg kan. Der er med garanti mange, der bakser med de samme ting, du gør. Du er ikke alene🥰

Herudover får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast.

I Januar 2022 vejede jeg 116 kg og blev medlem hos dig. Det er den bedste beslutning jeg har taget i hele mit liv. Jeg vejer nu 75,4 kg og vægten  går stadig langsomt ned. Jeg har endelig fået et liv, hvor jeg ikke konstant er sulten og kun tænker på mad.”

Ja tak – start gratis prøveperiode nu!

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Lynhurtige grøntsager”

Skriv en kommentar

  1. Hej har i en hjemmeside angående lchf hvor man kan skrive hvad man har i køleskabet og så få nogle muligheder af retter man evt kan lave eller også købe nogle få ting til at kunne lave de retter?

    Svar
  2. Ja, det er nok det jeg bør gøre, for har seriøst svært ved det med lige at tage mig sammen til at tilberede en helt masse frisk grønt til frokost. Tak for tippet.
    Må jeg så ikke lige anbefale min “Amarantkrymmel” til at blande i grøntsagerne og dermed give lidt ekstra variation/smag. Opskriften findes nederst på denne side: http://hvorsvaerterdetlige.dk/
    Jeg vil tro at den er OK for en LCHF spiser (jeg er ikke rendyrket, men er bl.a. inspireret heraf).
    Og så må jeg hellere få gjort noget ved det hvidkålshoved, der ligger og venter dag efter dag i køleskabet :-O
    MVH Rikke
    PS hvis du synes, at jeg er gået over stregen ved at foreslå min egen opskrift her, så slet bare indlægget. Jeg blev bare inspireret til at dele ;-)

    Svar
      • Ups, der kan man bare se, jeg er som sagt ikke egentlig LCHF spiser, men tænkte at amaranth i den blanding var OK, da energifordelingen i den færdiglavede krymmel (pr. 100 g tilberedt er der ca: 263 kcal, 7,8 g protein (12 E%), 23 g kulhydrat (35 E%), 16 g fedt (53 E%) og 5 g kostfibre), var med forholdsvist få kulhydrater. Men vil det sige, at amaranth, som jo er et frø, er ligeså “bandlyst” som korn i en LCHF “diæt”? :-) ???

        Svar
  3. Jeg elsker dine tips&tricks indlæg! Jeg spiser ikke efter LCHF-principperne, men nøjes med at flirte lidt med dem, så alt der kan rykke mig tætte på mere grønt hilses hjerteligt velkomment!

    Svar
  4. Hej Jane

    Tak for en god og inspirerende blog! :)
    Jeg har lige et spørgsmål ift olivenolie:
    Er “udvundet ved mekaniske processer” det samme som koldpresset?

    Mvh Heidi, Århus

    Svar
  5. Hej Jane . Har købt begge dine bøger og har spist efter det i 3uger.håber du kan hjælpe mig, jeg er i tvivl om det er forkerte grønsager jeg bruger i min smothie. Når jeg har trænet foretrækker jeg en smothie lavet af saften af1citron 1gulerod 1rødbede 1rød peber lidt frisk ingefær en 1/2 dl proteinpulver 3spk creme fraiche og ca 3spk piskefløde . Jeg vil gerne tabe mig, er der for lidt fedt i og for mange rodfrugter. Håber du kan hjælpe mig . På forhånd tak. Maibritt.

    Svar
    • Næ det lyder da som en udmærket efter træning smoothie. Jeg forestiller mig ikke at den mætter i så lang tid men den er vel også mere tænkt som hurtig genopfyldning.

      Svar
  6. Hej Jane, jeg har det lidt på samme måde og ærger mig over at grøntsagerne har en tendens til at blive glemt i farten, blive kedelige og ende med at blive smidt ud. Det er jo ikke i orden! :-) Jeg er begyndt at snitte alt hvad der er tilovers af grøntsager og “gemme” det i chili con carne el lign – både for at få det brugt, og ikke mindst for at få flere grøntsager i min 6-årige dreng.
    Vi mangler en god foodprocesser – mon du kan anbefale en?
    Iøvrigt tusind tak for dine to skønne bøger som bruges flittigt herhjemme. Jeg er dagligt glad over at undvære et udsvingende blosdsukker niveau, som har haft væsentlig indflydelse på mit liv indtil for 9 mdr siden.
    Og tillykke med den flotte og velkfortjente omtale i Politiken :-)
    Mange hilsner,
    Mette

    Svar
    • Alså det her glas er jo spist indenfor en dag eller to men grøntsagerne holder sig friske i både 4, 5 og 6 dage. Friskheden er længere hvis jeg opbevarer dem hver for sig, synes jeg.

      Svar
  7. Det er et af de mange gode tricks, man kan lure fra fagfolkene i restaurationsbranchen. Forberedelse er kongen i det fag. Så står du bare med en smule stegning eller opvarmning før la mise en place og service.
    Min tid i faget (franskuddannet sommelier) har givet mig de lækreste arbejdsrutiner, smutveje og tricks. Jeg kan varmt anbefale et to-tre ugers arbejdsophold på en restaurant alene af den grund.

    Og i samme branche er jeg også blevet inficeret med mit livs vådeste køkkendrøm: at få et rigtigt kølerum. Tænk sig at gå ind i sit køleskab: der hænger en hel sortfodsskinke, på gulvet ved siden af ølkassen står et par kasser med blandet hvidvin og bobler klar til en uanmeldt gæst og hylderne bugner med hjemmelavede patéer og charcuterie osv. osv…
    Jeg må desværre “nøjes” med også at have to køleskabe. Men en dag…

    Nå, undskyld. Det var ikke for at hijacke tråden, men jeg blev vist revet med.

    TL; DR – Fagfolk har mange gode tricks, der kan bruges hjemme.

    Svar
  8. Tusind tak for et godt indspak. Det der med grønt og sund mad har ligget på et meget lavt niveau i 5 uger. Jeg har haft forstuvet min skulder, og ikke kunne bruge min højre arm. Det går lidt bedre nu – så det her var lige det rette indspak. Tak

    Svar
  9. Hej

    Et lille tip til at spare tid… Jeg har lige købt denne: http://www.tupperware.dk/produkter/extrachef da jeg ikke ville have en stor foodprocessor i mit køkken.
    Det gode ved den er at hvis man bare skal lave en hurtig omgang grønsager enten som en frisk salat eller som skal steges på panden, så kommer man dem bare alle sammen ned i beholderen, trækker 2-3 gange og så er salaten skåret og blandet. Hvis den skal serveres frisk er der ikke andet tilbage end at tage kniven op og servere i samme skål… Den er iøvrigt også genial til blomkålsris :)
    Håber ikke at det blev for meget et reklame-indslag (jeg er ikke forhandler eller noget), men jeg er virkelig blevet overrasket over hvor meget nemmere det er blevet at hakke grønsager med den :)

    Sus

    Svar
  10. Hej Jane
    Det er da en god idé, det tror jeg at jeg skal til at gøre. Jeg har været på LCHF i snart 2 måneder og i starten gik det fint med at komme af med sukkeret, men det er som om jeg ikke kan læse min krops sulten-/mætheds-signaler ordentlig. Tit er jeg sulten efter 2-3timer igen, de gange jeg så “tvinger” mig til at spise mere synes jeg ikke det hjælper ret meget. Efter jeg har læst din nye bog er jeg blevet i tvivl om jeg spiser fedt nok og om jeg spiser for meget kød og æg. Jeg spiser smør, mayonnaise, fed ost eller creme fraise 18% til hvert af mine 3 måltider men også kød. Jeg taber mig hver uge så noget gør jeg rigtigt, men jeg mangler roen i kroppen og så ville det være dejligt ikke altid at skulle tænke på mad og hvornår det er “okay” at spise igen, jeg går ikke og er sulten men der er bestemt ikke ro på kroppen. Hvad skal jeg gøre?

    Svar
    • Det er lidt svært at sige, men jeg tænker, om det kan være kalorieunderskuddet, der giver uroen. Selv har jeg det sådan, at jeg også i perioder synes, jeg har svært ved at blive helt mæt, og når jeg så kigger nærmere på min kost, spiser jeg i virkeligheden alt for lidt. Hvilke individuelle tilpasninger du kan have brug for at gøre kan være svært at sige, men jeg har i hvert fald brug for godt med fedt til hvert måltid for at have ro i kroppen.

      Svar
      • Tak for dit svar. Jeg tror jeg vil forsøge med mere fedt. Så kan jeg altid sætte mit protein indtag ned senere. Jeg vil gerne finde ud af hvad der gør forskellen, i stedet for at ændre på en masse uden at vide hvilken af tingene der rent faktisk gør udslaget. Endnu en gang tak for dit svar, jeg ved det er svært at svare på for vi er alle forskellige.

        Svar
  11. yay – det er en god ide, nemlig! Min mand, der er meget bedre til at være sund end mig, brugte halvanden time på at snitte grønt til køleskabet igår aftes. Så når jeg skal lave mad i aften, er det super nemt at gå til :)

    Svar