Hverdagsmad – inspiration og idéer


Hverdagsmad kan man aldrig få nok inspiration eller idéer til. Det fornemmer jeg, hver gang jeg deler noget helt vildt hverdagsagtigt. Ofte har jeg forinden tænkt, at der sgu da ikke er nogen, der gider se, at jeg har spist kogte æg igen, men det er der så alligevel. Dette indlæg er derfor et kig på, hvad jeg har spist. Altså god gammeldags hverdagsmad.

Kød/protein, grøntsager og fedt

Keto er jo ved at lide samme skæbne, som LCHF gjorde i sin tid, og som var årsagen til, at jeg selv distancerede mig fra det. Der går brød og kager og dessert i den. Jeg havde håbet, vi kunne holde de ting adskilt, så vi kunne bevare Keto, som noget, der er hamrende effektivt for vægttab – for alle.

Alting er jo kontekstafhængigt, og det er jo ikke, fordi det er fuldstændig umuligt at presse brød og kager ind i en ramme på 20-30 g kulhydrat om dagen. Det betyder bare, at man så bruger sine kulhydrater på nødder, chokolade og mælkeprodukter, og det giver bare ikke den samme appetitregulerende effekt som at bruge dem på grøntsager. Og da de færreste faktisk tæller deres kulhydrater men bare bruger ‘godkendte ingredienser’ (hvad det så end betyder), betyder det også, at kulhydratindtaget i de fleste tilfælde bliver betragteligt højere end de anbefalede 20-30 g.

Læs også: Hvorfor er der ingen vafler, pandekager, brød og kager i dine Keto-bøger?

Jeg holder mig til det, der virker bedst, og det er mad med fokus på kød, fisk, fjerkræ, æg, grøntsager og fedt.

Keto Udfordringen – en øjenåbner

Mange fik en kæmpe øjenåbner med Keto Udfordringen. Inkl. mig selv for at være ærlig.

Jeg fik virkelig udfordret hvor mange (eller rettere hvor få) kalorier, jeg faktisk kunne slippe afsted med at spise på en dag, når bare jeg sammensatte min kost rigtigt og gjorde det hver dag, dag ind og dag ud uden at fjumre for meget rundt.

De kilo, der røg, er heller ikke kommet retur, på trods af en lang ferie med lige rigeligt af det hele.

Men endnu sjovere var at læse jeres feedback. Som fx denne:

Jeg vil bare sige tusinde tak. Jeg har de sidste 8 uger været på keto udfordringen, og sikke en øjenåbner det har været.

Du har utallige gange  sagt det…. Taber du dig, er du i kalorieunderskud, mælkeprodukter kan spænde ben for vægttab, du spiser mere, end du går og tror osv osv, og hver gang jeg læser det, tænker jeg: jøsses hvem er det, der ikke fatter det????? Nå men det er så bla. mig.

Jeg har spist kålsalat hver dag, en slags protein, lidt mayo og masser af salt og vand. Og det har overhovedet ikke været kedeligt. Elsker bare maden. Jeg har været til fødselsdage og andet socialt, hvor jeg har spist så meget keto jeg kunne, men dog ikke 100 %.

Resultatet er  – 50 cm fordelt på kroppen og – 8 kg. Hurra hvor er det fedt.

Så tusinde tak for at blive ved med at sige det. Jeg hørte og forstod det denne gang. Tak.

Kød, grøntsager og fedt. Håber også jer nede bagi hørte det denne gang😅

Hverdagsmad – på min tallerken

Billederne, jeg deler her, er et udpluk fra min kamerarulle af mad, jeg har spist. Der følger ikke opskrifter med. Det er bare til inspiration og for at vise, hvad jeg spiser i mit hverdagsliv. Nogle er spist som en del af Keto Udfordringen. Andre er ikke.

Okay, men here goes.

Morgenmad til hverdag
Æg & grønt
Pulled pork
Pulled pork på rucola med forårsløg og chili
Pulled pork
Pulled pork på grøn bund
Laks med råkost
Laks og råkost
Rejer med kålsalat
Stegte rejer med kålsalat
Hverdagsmadsmorgenmad
Æg, parmaskinke og agurk (fancy, right?)
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Kødsovs på kål med avokado og salsa
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Hakkebøf med shawarmachili og råkost
Kylling i karry med blomkålsris
Hverdagsmad - inspiration til nem og sund hverdagsmad
Grillet kylling med råkost
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Ærtevaffel med røget laks, parmaskinke og grønt
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Kylling med blomkålsalat, blåbær & grønt
Kødsovs
Rest af kødsovs på kål med cornichoner og sød sennep
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Æg, laks og grønt
Suppe
Suppe (kyllingebouillon) med kål og protein
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Bøf med asparges
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Pulled pork på råkost med chilimayo
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Æg med knust bacon og grønt
Hverdagsmad inspiration til sund mad i en travl hverdag
Æg, kalkun og agurk
Bøf med stegt hvidkål
Sashi ribeyes og grønt på grillen – vi havde fint besøg :)

Keto kostplan med nemme måltidsforslag

Det er netop flere af disse nemme måltidsforslag, jeg har brugt i den ultranemme Keto kostplan. Mange har nemlig efterspurgt et værktøj til at have nogle supernemme hverdagsretter at rotere rundt imellem. Ligesom rugbrødsmaden er på normal kost – bare på Keto. De der retter du laver i blinde eller når det skal gå hurtigt.

Det er uhyre effektivt at have den slags måltider som base i sin kost. Så kan man altid supplere med ekstra lækre opskrifter fx fra mine bøger eller her fra bloggen. Den kombi giver en nem hverdag krydret med ekstra lækker mad et par gange om ugen. Det er både realistisk i en travl hverdag.

Hverdagsmad uden mælkeprodukter

De fleste af dem er mælkefrie, ser jeg lige. Det er ikke helt tilfældigt. Jeg danser altid frem og tilbage med de mælkeprodukter. Udfordringen er, at jeg tåler dem fint, men alligevel synes jeg, jeg har det bedst ved at de ikke fylder for meget.

Men jeg er ikke så god til 100%, så det bliver lidt en dans frem og tilbage. Det foregår som regel sådan for mig, at jeg lige tager mælkeprodukterne tilbage i en kort stund, og så konstaterer, at jeg faktisk har det bedre uden og lader dem så være igen. Og så danser vi sådan frem og tilbage.

Se også: Mælkefrie Keto-opskrifter

Mit spisemønster

Jeg ved ikke, om det er relevant at nævne her, men jeg spiser oftest tre måltider om dagen. Jeg kan spise alt til alle måltider og har ikke ting, jeg kun kan spise på nogle tidspunkter og ikke på andre.

Jeg opererer i hovedet mere med måltid 1,2,3 end med morgenmad-frokost-aftensmad.

Andre, der har det sådan? Jeg synes, det letter mange ting ikke at være bundet af, at noget bestemt kun kan spises til bestemte måltider.

Nem hverdagsmad – inspiration og idéer

Jeg håber, du kan bruge dette indlæg til noget. Mere end noget andet håber jeg, at du kan se, at Low Carb/Keto kan gøres nøjagtigt lige så nemt og besværligt, som du vælger at gøre det. Selv foretrækker jeg det nemme og enkle, og det er selvfølgelig en smagssag.

Jeg har heller ikke spor imod at spise det samme hver dag eller flere dage i træk. Det foretrækker jeg faktisk.

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “Hverdagsmad – inspiration og idéer”

Skriv en kommentar

 1. Tusind tak for den lækre inspiration i billeder. Jeg er “den type”, der forstår tingene bedst i billeder, så det er en kæmpe hjælp og motivation for mig, når der er en tallerken fuld af flotte farver og enkel variation 😍🙏

  Nu ved jeg jo godt, at du ikke er læge, Jane. Og jeg vil heller aldrig lægge et ansvar over på dig, men har lige brug for at spørge, om du kender til nogen, som lever LCHF/ Keto, uden en galdeblære? Jeg mangler nemlig min, og føler, at det er en udfordring i forhold til det med fedtet 🙃 Så, hvis du har et par gode råd i ærmet, vil jeg være dybt taknemmelig. Lægen siger nemlig bare, at det ikke betyder noget, om man har sin galdeblære eller ej, men han har jo sin, så hvad ved han egentlig om det 😉

  Kærligst Saga C.D.

  Svar
  • Hej Saga
   Dejligt at det kunne hjælpe med hverdagsbillederne :)

   Og jeg er helt med din læge. Man kan sagtens spise Keto uden galdeblære, det er der mange, der gør. Nogle oplever, at de kan have gavn af at trappe lidt langsomt op med fedtet i starten, så leveren, der producerer galden, lige kommer op i gear. Kokosolie kan være en fin fedtkilde at bruge, da den type fedtsyrer, som den indeholder flest af, ikke kræver galde for at blive optaget.

   Men det er også værd lige at nævne, at vi taler kød-og-grøntsager-varianten af Low Carb/Keto. Den, hvor det handler om at spise protein og grøntsager og ikke den, hvor det handler om hvor meget fedt, man kan spise pr. måltid eller hvor fedt i sig selv er et mål. Fedt er til mæthed og energi. That’s it. Og det går helt fint uden galdeblære (siger jeg, der også har min stadig😅).

   Svar
   • Åh, hvor er jeg glad for den tilbagemelding, Jane! Tusind tak for det 🙏 Jeg har åbenbart stadig ikke helt forstået fordelingen af fedt og proteiner og, at man også kan blive tilstrækkelig mæt, uden at vælte sig i fedt. Det bliver min fedtlever, som jeg kæmper for at slippe af med, nok også glad for 😉

    😂 Det er da en god ting med en intakt galdeblære, trods alt 😄

    Svar
    • Det med mætheden er så sjovt… i årevis troede jeg også, det var fedtet, men det, som viste sig var at nok protein+grønt+salt (+ lidt fedt) giver mere stabil mæthed på langt færre kalorier.

     Jeg synes, du skal tage en periode med Keto kostplanen. Den viser dig hvordan du gør det👍🏼

     Svar
     • Jeg er glad for, at du skriver, at det med den stabile mæthed handler mere om rigeligt protein, grønt og salt, og så en smule fedt, frem for at vælte sig i fedt. Det er nemlig slet ikke noget, som tiltaler mig. Min afføring har i mit voksne liv aldrig været helt tilfredsstillende, altid karryfarvet og ulden i kanten, også selvom jeg i perioder tager tilskud af probiotika. Jeg har aldrig fundet ud af hvorfor, men umiddelbart giver det ikke mening for mig at fylde på med alt for meget fedt.

      Min mand og jeg har været i gang med LCHF/Keto i 2½ måned, og i den tid har vi intet sukker, mel, korn, ris, pasta, stivelse eller lign. indtaget. Vi røg begge ud i en omgang ketoflu, og sideløbende har jeg læst og læst for at finde ud af, hvordan vi skulle rette op på det. SALT! var det første skridt. Tydeligvis havde jeg ikke læst ordentligt på lektien, inden vi gik i gang. Nu indtager vi begge 1 tsk. salt i vand 2-3 gange dagligt. Det har hjulpet, men vi lider stadig under svimmelhed, specielt når vi bukker os ned. Min mand føler, at han går rundt og er konstant en lille smule svimmel. Han er begyndt at indtage lidt flere kulhydrater i form af frugt, bær og acidophilus tykmælk, da han absolut ingen energi har. Det har hjulpet lidt, men svimmelheden gør ham i dårligt humør. Han er tynd som en pind, og har desuden tabt 5 kg på de 2½ måned. Vi sørger for, at han får temmelig meget mere fedt, end jeg gør på en dag. Jeg vejer 15 kg for meget, har fedtlever og masser af bugfedt at brænde af, så det med flere proteiner, grønt og salt til mig, passer mig så fint.

      Det var en noget rodet smøre, du fik her, men for mit eget vedkommende har jeg nu besluttet at følge dit råd og hoppe på din Keto kostplan for at se, om jeg kan komme lidt mere op på hesten, end jeg føler jeg er, lige nu. Med hensyn til min mand ved jeg faktisk ikke helt, hvad vi skal gøre. Mere salt, mere fedt, mere kulhydrat, eller er det måske i virkeligheden kulhydraterne, som ødelægger hele billedet for ham?

      Håber du kan finde hoved og hale i mit skriv, Jane – og så siger jeg tusind tak for dit fantastiske stykke arbejde, som vi alle kan nyde godt af.

     • Hej igen
      Jeg ved desværre ikke med din mand. Det kan være så utroligt mange ting og det er umuligt for mig at skyde mig ind på uden at lave en mere dyberegående analyse af hans kost.
      Svimmelhed, lav energi og stort vægttab lyder jo mest af alt som virkelig langvarig Keto flu, hvilket primært er en ubalance i elektrolytbalancen pga. for lidt salt (eller ubalance med de andre mineraler). Det kan være svært at rette op på, når ubalancen er udtalt og derfor anbefaler jeg tit, at man gradvist øger kulhydratindtaget tilbage til måske 100-150 g om dagen. Og så bliver der til man har det godt igen. Næste gang man så forsøger sig med Low Carb, sænker man kulhydratindtaget gradvist og er opmærksom på det øgede saltbehov på hele turen. Det er også beskrevet i denne artikel: Keto flu

      Håber det kan hjælpe og god fornøjelse med kostplanen :)

 2. I den kostplan med nemme retter, hvad kan man da i M1 bytte laks ud med hvis ikke man er særlig vild med fisk :)

  Svar
  • Hej Sandra
   Bare brug skinke, kalkunpålæg, kyllingepålæg eller lign. i stedet👍🏼❤️

   Svar
 3. Hej 😊.
  Nu har jeg klaret en uge på keto udfordringen. Lidt anderledes, da jeg har erkendt, at jeg ikke kan finde ud af cronometer olign. Derfor har jeg købt spidskål, agurker, råd peber og gulerødder (keep it simpel 😊). Så laver jeg en skål kålhydrater 😁 og beregner mine proteiner. MEN ❗ jeg er i tvivl om hvor meget fedt jeg får, og hvad der sker, hvis jeg ikke får min. 50 gr????

  Svar
  • Hej Pia
   Æv med cronometer. Jeg synes, den er SÅ fed og jeg har lært så meget af den. Men jeg ved godt den lige kræver lidt tilvænning.

   Din krop har brug for fedt, uanset hvilken kost du spiser. Din hjerne har brug for fedt, dine hormoner har brug for fedt for at fungere optimalt og du har brug for energi fra fedt. Du må ikke frarøve din krop begge energikilder (fedt+kulhydrat). Ikke særligt længe af gangen. Det er dog meget svært at komme under 50 g fedt. Det vil kræve at du spiser fx kylling eller mager fisk og grøntsager uden fedtstof til alle måltider. Det gør du næppe (eller det er bestemt ikke meningen). Det er heller ikke meningen at du skal lægge dig op af den nedre grænse. Du skal tage ordentligt vare på dig selv❤️

   Svar
   • Hej Jane. Tak for svar 👍. Sådan tænkte jeg ikke lige på det. Jeg pøser olie på råkosten, mayonnaise hvis det er tun eller æg. Og på aftensmaden ikke noget, da det har det med at løbe ud.
    Jeg er vist lidt “alt-eller-intet”😏.

    Svar
 4. Hej Jane
  Jeg kunne godt tænke mig at vide HVOR mange mælkeprodukter der er “lovlige” på keto. Hvilke og hvor meget?

  Ligeledes har jeg også haft svært ved helt at finde svar på hvad man må drikke ud over vand, the uden noget og kaffe uden mælk…hvilket ALLE 3 er noget jeg ikke holder af at drikke…så for mig er den største udfordring ikke maden, men ABSOULUT drikkevarene.
  Er der ikke andre ting der kan være ok? Måske i mindre mængder?
  Som feks tranebærjuice (som jo skulle være udrensede), skummetmælk, light saftevand eller light sodavand osv.?
  Jeg VED godt du ikke er fan af light produkter…men KAN det fungerer på keto med lidt af det ind over?
  Mvh Bettina

  Svar
  • Hej Bettina
   Jeg føler, du er på vej ud af et lidt galt spor. Keto handler ikke om tilladte og forbudte madvarer. Det handler alene og udelukkende om at du samlet set ikke skal spise mere end 20 g kulhydrat dagligt. Hvad du bruger de kulhydrater på, er ligemeget ift. Keto. Læs om det her: Keto handler om kulhydratrestriktion

   Keto og vægttab er dog to forskellige ting og ikke alle ting, som vil passe ind i Keto (max 20 g kulhydrat) vil være lige egnet til vægttab. Er målet vægttab, er det mest effektivt at bruge dine meget få kulhydrater på grøntsager i stedet for på mælkeprodukter. Det vil give dig mere mæthed pr. kalorie og vil hjælpe dig til nemmere at opnå kalorieunderskud og vægttab.

   Det kunne godt lyde som om keto ikke helt er det rette valg for dig. Har du overvejet Low Carb i stedet? Det lyder til at du bedre vil kunne få det til at fungere. Læs om forskellen her: Forskellen på Low Carb og Keto

   Svar
 5. Hej Jane,
  Du skriver er sted at Keto Udfordring kun sælges i en begrænset periode? Kan den stadig købes om nogle måneder?
  Jeg er stadig ret ny i keto universet, dog efter lange perioder med low carb, men tænker det bliver en lige vel hård start at gå i gang nu…

  Svar
  • Hej Kristina
   Ja, den vil stadig være til salg. Planen var oprindeligt at den skulle inkorporeres i et større kursus, men det er jeg gået væk fra så den tekst kan jeg lige slette. Og ja, den er lidt hardcore at starte med. Keto kostplanen er bedre at starte med som nybegynder. Den er også lidt til den hardcore side men kan bedre modereres :)

   Svar
   • Super, tak for svar.
    Kører lige pt efter dine 2 keto bøger – så napper jeg udfordringen når jeg er klar til det…

    Svar
 6. Hej Jane. Hvordan ved man hvor mange skriver kalkun eller hvor mange æg man skal have pr måltid.? ☺️
  Hilsen Janni

  Svar
 7. Jeg kunne godt tænke mig at spørge til fedt på tallerkenerne. Ikke en eneste lille dut mayonnaise at finde 😅 spiser du mere fedt til andre måltider? Eller fungerer det bare bedst for dig uden? Jeg ville opleve flere af disse måltider som tørre, hvis jeg ikke kunne tilsætte noget pesto eller tilsvarende. Samtidigt spiser jeg keto med henblik på vægttab, og er derfor interesseret i at høre om sammensætningen på tallerkenerne. Jeg er bange for, at hvis jeg skruer ned for fedtindtaget, så mister jeg motivationen for at holde den ketogene kost. Samtidigt synes jeg også at vægttabet går for langsomt (9 kg på et år)
  Jeg håbe, at du kan komme med et indspark 😅

  Svar
  • Hej Liv

   Når jeg ikke spiser mælkeprodukter, er fedtkilderne ofte lidt usynlige og kommer fra fx proteinkildens fedtindhold eller fra olivenolie.

   Samtidig er en del af måltiderne spist som en del af Keto Udfordringen og her er idéen at skrue ned for fedt på tallerkenen, for at øge forbrændingen af kropsfedt. Der er samtidig retningslinjer for salt- og mineralindtag, som sikrer at man kan gå virkelig langt ned i kalorieindtag uden enorm sult. Lidt sult er der men på ingen måde uudholdeligt. Til gengæld ryger der op mod et kg på vægten om ugen og det er sgu meget dejligt at gøre kort proces på den måde en gang imellem. Det er ikke en kulinarisk rejse. Det er kost med et formål. Måske kunne du have lyst til at give den et skud?

   Og så holder jeg virkelig meget af enkel mad og spiser sjældent mere avanceret end dette. Kød, grøntsager og fedt. That’s it.

   Svar
 8. Hej

  Super lækkert med disse indlæg især i forhold morgen og frokost. Bruger du nogensinde købt pulled pork i nemhedens tegn? Jeg har aldrig været vild med frokostmåltidet – men min krop siger at jeg behøver det. Derfor er jeg vild med nemme ting, som peberfrugtmadder eller chaffler med blomkål og skinke, hvor jeg kan lave til hele ugen på en gang… Pulled pork kunne komme på listen over nemme tiltag, skal bare lige have tjekket ingredienserne…

  Hilsen Sus

  Svar
  • Øhm nej, faktisk ikke. Jeg synes, det er så nemt lige at gnide i en krydderiblanding og så bare smide i crockpotten om formiddagen. Så står den der til aften. Men jeg synes, jeg har kigget på de færdige engang, men jeg er lidt i tvivl om det var her i DK eller i Frankrig, men som jeg husker det, var de faktisk ret anstændige i indhold.

   Svar