Hver 10. voksne dansker spiser LCHF og stenalderkost


Kan I huske den undersøgelse, som Fuldkornspartnerskabet sammen med Kræftens Bekæmpelse udsendte en pressemeddelse om, imens jeg var i Paris? Den har Lars Dahlager nu analyseret videre på, og det er blevet til en spændende artikel i dagens udgave af Politiken.

Undersøgelsen, som analysebureauet YouGov har foretaget for Fuldkornspartnerskabet (sammenslutning af Fødevarestyrelsen, sundhedsorganisationer og brødproducenter) er baseret på 1003 adspurgte danskere og viser, at hver 10. danske voksne spiser – periodevist – inspireret af  LCHF  og stenalderkost.

Hver 10.!! 34% af de adspurgte kender til LCHF og 45% kender til stenalderkost/palæo. 36% har skåret ned på indtaget af hvidt brød, pasta og hvide ris i løbet af de sidste 5 år. 8 % har udelukket gluten, men langt de fleste (96%) spiser dog stadig rugbrød.

Ærgerligt for sundheden?

Talsperson fra Fuldkornskampagnen synes, det er “ærgerligt for sundheden”, at mange udelader fuldkorn i kosten, og talsperson fra Fødevarestyrelsen synes, at det er problematisk, fordi mange vil komme til at mangle fibre, og hun køber ikke den med, at man kan få fibre fra grøntsager. Hun mener derimod, at “folk hører, hvad de vil høre og bare vælger at spise kød og fedt og glemmer grøntsagerne“. Hvor hun ved det fra, ved jeg ikke.

Fedmeforsker fra Københavns Universitet tolker det derimod som et udtryk for, at flere danskere er interesserede i at leve sundere, og han ser ingen grund til bekymring, idet “både LCHF og stenalderkosten formodentlig er sundere end den gennemsnitlige danske kost med for mange kalorier, for meget sukker, for meget salt og for meget mættet fedt“.

Alle udsagnene er givet vis rigtige. Både en kost efter de officielle anbefalinger, en LCHF-kost og en paleo-kost kan være både sunde og usunde.

Det ligger alt sammen i tolkningen og i den enkelte person, som indtager den. En kost med få kulhydrater er ikke automatisk en sund kost, ligesom en kost med mange kulhydrater ikke behøver være en usund kost.

Og at noget er rigtigt for den ene, betyder ikke automatisk, at det er rigtigt for den anden. Sådan konkluderer Umahro i artiklen, og det er jeg meget enig med ham i.

Mange spiser LCHF eller palæo

Men altså, hver 10. dansker spiser LCHF eller stenalderkost. Det er altså virkelig mange, og jeg tror (eller håber – jeg kan ikke lige mærke forskel), at vi derfor nu er ude over, at disse kostretninger bare er et modelune og noget der er umuligt at “holde i længden”.

Det er faktisk muligt at tilpasse sin kost med færre kulhydrater og leve fint med det. Også uden hysteri og dogmer. Bare ved at spise en kost med fokus på naturlig mad.

Jeg er med på, at yderlighederne kan være svære at leve lykkeligt med på den lange bane, men mit gæt er også, at det nok er de færreste, der vælger dem som livsstil. Men det er som sagt et gæt. Jeg ved det reelt ikke.

Hvis du vil læse mere om undersøgelsen, så stik ned og køb Politiken i dag.

Hver 10. voksne dansker spiser LCHF og Paleo --> Madbanditten.dk

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Hver 10. voksne dansker spiser LCHF og stenalderkost”

Skriv en kommentar

  1. Også jeg er så glad for at du gang på gang understreger, at det er naturlig mad, du går ind for. Jeg læste også artiklen i Politiken i går, og selvom den er bede end de fleste, der handler om LCHF, irriterer det mig gang på gang, at journalisterne har så meget fokus på, at det er “tilladt” at spise mættet fedt. Det er jo ikke sådan at flertallet af os, vælter os i smør og piskefløde.
    Jane, med din blog, dine bøger og dine holdninger har du fået mig ind på et madspor, som gør mig såååå godt. Og glad. Tak!

    Svar
    • Velbekomme og tak for din kommentar, Lisbeth. Jeg synes også, det kan være trættende, men det er nok igen nuancerne, der er svære at få med i sådan nogle artikler. Og som du også er inde på, er dette måske den mest sobre, jeg hidtil har set, så thumbs up for det! :)

      Svar
  2. Jeg spiste lchf i en periode og gør det stadig en gang i mellem. Noget af det vigtigste, jeg har taget med mig, er netop at jeg er blevet langt bedre til at spise grøntsager. For mig kommer det helt naturligt når man ikke fylder sin tallerken med pasta.

    Svar
  3. Jeg er rigtig glad for din tilgang til lchf og din konstante påmindelse om at det handler om rigtig mad. Derimod var jeg en del af lchf gruppen på facebook i en periode og var overrasket over i hvor stor stil grøntsager var reduceret til kulhydrater, mens fx mælkeprodukter udgjorde en stor del af kosten. I sådan en kost kan der ikke findes mange kostfibre.

    Svar
    • Ja det er trist. Jeg er med vilje ikke medlem af nogle af de grupper. Omvendt hører jeg fra rigtig mange, som siger, de aldrig har spist så mange grøntsager som efter de er begyndt at spise LCHF-inspireret. Simpelthen fordi der skal noget fylde på tallerkenen der hvor pasta, ris og brød plejede at ligge.

      Svar
      • Det tror jeg du har ret i. Jeg tror simpelthen, at der sker en naturlig selektion af medlemmer, når man har svært ved at finde mad man har lyst til at spise i grupperne :-)

        Svar