Hvad skal jeg spise, når jeg er syg?


Hvad skal jeg spise, når jeg er forkølet, har influenza, maveonde eller på anden vis er syg, er et spørgsmål, jeg jævnligt får på denne tid af året, så i dette indlæg får du forslag til det.

Jeg bliver sjældent syg, men hvis jeg gør, er det første, der sker, at jeg mister appetitten. Det er der en grund til, tænker jeg. At faste er i århundreder blevet brugt til at støtte kroppen under sygdom. Ved ikke at belaste fordøjelsessystemet (hver gang du spiser, sender du jo fordøjelsessystemet på opgave), har kroppen ro til at hele sig selv. Jeg respekterer derfor tit min appetitløshed og spiser ganske enkelt ingenting eller kun ganske lidt.

Det er der selvfølgelig en grænse for, hvor længe kan fortsætte, så her får du også nogle af de opskrifter, jeg tyer til, når jeg er i knæ.

KYLLINGEBOUILLON

Måske har du et minde om, at din mor eller mormor kom med hønsekødssuppe, når du var syg. Hønsekødssuppe eller kyllingebouillon af den slags, der er kogt på knogler og ikke kommer fra en bouillonterning, giver din krop et godt skud næringsstoffer. Rigtig kyllingebouillon er næringsrigt, proteinrigt og gelatinen, som kommer ud af knoglerne ved langtidskogning indeholder aminosyrerne prolin og glycin, som angiveligt har antiinflammatorisk og helende virkning. Så måske havde momse fat i den lange ende!

Så jeg drikker kyllingebouillon, når jeg er sløj (og faktisk også, når jeg ikke er). Det føles rart at drikke, hvis man fx har ondt i halsen.

Kyllingebouillon har du selvfølgelig altid i fryseren. At købe en dyr øko-kylling og derefter smide skroget ud uden at koge suppe på det er næsten blasfemi.

Kyllingebouillon - bone broth lavet på skroget fra en kylling. Helende og antinflammatorisk drik

Opskrift her: Kyllingebouillon

KYLLINGESUPPE

Hvis jeg har appetit til at spise er kyllingesuppe rart.

Kyllingebouillon - kyllingesuppe

Opskrift her: Kyllingesuppe med chili og hvidkål

VARM INGEFÆRDRIK

Når først forkølelsen har ramt dig, kan du ikke få den til at gå væk. Uanset hvor meget ingefær eller C-vitamin, du hælder indenbords. Men hvem ved, måske kan du forkorte dine lidelser. Under alle omstændigheder føles det rart at drikke denne varme og stærke ingefærdrik. Den giver varme i hele kroppen.

Varm ingefærdrik til at lindre din forkølelse - sukkerfri og low carb --> Madbanditten.dk

Opskrift her: Varm ingefærdrik

SMOOTHIE à la “vitaminbomben”

At drikke en smoothie føles også rarere end at tygge mad, hvis man har ondt i halsen, og så kan det være en kilde til letoptagelige næringsstoffer. Denne indeholder grøntsager, ingefær, citron og gurkemeje.

Boost dit immunforsvar med denne juice

Opskrift her: Vitaminbombe, du kan drikke, når du er sløj

Det kunne også være denne lilla grøntsagsjuice, som også har ingefær i sig.

Få en ren vitaminindsprøjtning med denne lilla grøntsagsjuice. --> Madbanditten.dk

Opskrift her: Lilla grøntsagsjuice med ingefær

TE MED FRISK INGEFÆR OG GURKEMEJE

At drikke varm te føles også lindrende. Alle burde have en mand, veninde, barn, der lige lavede sådan en kande te her. En skefuld kokosolie i giver lige lidt ekstra energi også.

Varmende te med frisk ingefær og gurkemeje - en supersund start på dagen! -- data-lazy-srcset= Madbanditten.dk” width=”651″ height=”651″>
Opskrift her: Te med frisk ingefær og gurkemeje

VARM KAKAO (mættende kakaodrik)

Denne varme kakao er meget energirig og er god til at få hældt lidt kalorier indenbords, når appetitten udebliver over flere dage. Det er ikke altid nok at få næringsstoffer indenbords. Nogle gange gælder det simpelthen også om at få energi (kalorier) ind, så kroppen får lidt kræfter til at komme til hægterne.

Kakaodrik med få kulhydrater -- data-lazy-srcset= madbanditten.dk” width=”651″ height=”651″>
Opskrift her: Varm kakaodrik med få kulhydrater

CHIAGRØD

Hvis jeg skal spise noget, der mætter og giver lidt fylde i maven, er chiagrøden et udmærket valg. Den er nem at spise og giver samtidig en træt krop lidt energi af arbejde med. Det kunne fx være denne med hindbær og kardemomme.

Chiagrød med hindbær og kardemomme - en dejlig og mættende variant af den populære chiagrød. Nem opskrift her:

Opskrift her: Chiagrød med hindbær og kardemomme

Og så måske det vigtigste af det hele: Væske. Jeg prøver at sørge for at drikke nok vand (eller te, suppe etc.) så jeg ikke bliver dehydreret.

HVAD SÅ, NÅR BØRNENE ER SYGE?

Jeg gør omtrent det samme, når ungerne er syge. Jeg prøver at få lidt ordentligt mad i dem, men de mister tit appetitten helt, når de er syge. Det er også fint i nogle dage, men mine unger er lidt til den magre side i forvejen, og især Vega, synes jeg, kan have svært ved at tage den tabte vægt på igen, efter hun er blevet rask. Og så bliver hun for mager, synes jeg. Så er hun syg i flere dage, gælder det nogle gange bare om at få kalorier i hende. Også selvom det betyder saftevand, kiks og is.

Hvad gør du, når du er syg? Har du nogle opskrifter eller ting, du tyer til? Del dit bedste tip herunder!

Er du frisk på en lille (vægt)udfordring?

Det er nu, du skal i gang, hvis du skal opnå et ansvarligt vægttab før sommerferien. Jo tættere på sommerferien, vi kommer, jo mere uansvarlige (og uholdbare) bliver strategierne.

Min vægttabsprotokol, Sommerklar med Madbanditten, hitter helt vildt i øjeblikket – skal du prøve den?

Læs om den her: Sommerklar med Madbanditten

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Hvad skal jeg spise, når jeg er syg?”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane
  Du er bare den bedste, altså <3

  Jeg har lige ligget syg i nogle dage og drømt om lige akkurat dét blogindlæg, du selvfølgelig for længst allerede har skrevet.
  1000 tak for endnu et brugbart, relevant, hjælpsomt indslag!

  Døjer fortsat med madlede og synes min mave har lidt svært ved fedt her i kølvandet, tænker jeg må arbejde mig langsomt op igen?

  Der dukkede især ét spørgsmål op under sygdommen: hvad sker der, hvis man plejer at leve efter striks keto, og man så spiser nogle kartofler eller en banan? Kan man risikere at få det dårligt, og på hvilken måde kunne det fx være?
  Jeg spørger, fordi jeg nu har spist efter dine keto produkter i ca. 5 mdr., hvilket jeg er 100% glad og tilfreds med — det var kun lige under denne omgang sygdom, at det virkede som om, mit system bad om sådan noget som banan, kartoffel, ris, havregrød. Jeg ved ikke, om det var gammel indlæring (BRAT og alt det dér), eller om det var et troværdigt signal. Har altså holdt mig til striks keto (mest bouillon og kød), ikke mindst fordi jeg var i tvivl om, det ville være uhensigtsmæssigt for kroppen lige pludselig at introducere kulhydrater — og hvordan ville jeg så kunne kende forskel mellem evt. kulhydrat-reaktionen og selve sygdommen, hvis du forstår hvad jeg mener. Har du nogle tanker/erfaringer/indsigt?

  Endnu en gang tak, og hurra for dig!
  Og nej du er ikke læge — du er jo langt klogere haha
  Kh fra din fan
  Xan

  Svar
  • Ej hvor dejligt. Altså ikke sygdom men at du fandt indlægget :)

   Der sker så absolut ingenting ved at spise en banan eller et par kartofler. Men spiser du 300 g blandselvslik og en pose chips får du det formentlig rigtig, rigtig dårligt, når du kommer direkte fra keto. Din krop er fedtforbrændende og derfor vil den omsætte kulhydrater langsommmere, så dit blodsukker får lov at være højere i længere tid. Skal du en dag spise mange kulhydrater, er det bedst at trappe lidt langsomt op, så din blodsukkerregulering lige kommer op i gear igen. Det vil give mindst ubehag.

   Målet er og bør være metabolisk fleksibilitet. Dvs. at kunne veksle mellem brændstoftyperne kulhydrat, fedt og ketonstoffer uden at mærke noget nævneværdigt til overgangen.

   Svar
   • Mange tak for svar, Jane. Det er betryggende at læse. Metabolisk fleksibilitet lyder smart og belejligt, forhåbentlig er jeg på vej derhen. Jeg ser frem til at eksperimentere lidt med det, når jeg er blevet frisk — bliver helt nysgerrig. Kunne især være smart i forbindelse med træning.
    Tak for hjælpen!

    Svar
 2. Hej Jane.
  Kan du anbefale en god slow cokker?
  Jeg har slet ikke forstand på sådan en, hvor stor skal den være og sådan kan jeg være i tvivl om, jeg mener jeg koger måske den samme mængde kyllige bouillon som dig, selvom jeg næsten kun er mig.
  Tak hvis du vil svare.
  Pernille

  Svar
  • Ja godt spørgsmål. Jeg har den, der hedder Crockpot. Det er både navnet på mærket og typen og af slow cooker. Den, jeg har er denne: https://www.kitchenone.dk/produkt/crock-pot-5-7-liter-slow-cooker/

   Jeg er lidt i tvivl med størrelsen. Min er ret stor men det skal den være for at der kan være en hel kylling i fx, tror jeg, så jeg tror næsten jeg ville gå efter den også.

   Jeg tror du ville have meget glæde af sådan en. Jeg sled min den første op på 3-4 år og valgte at købe nøjagtig samme model igen. Der findes helt sikkert mere avancerede modeller, men denne passer mig fint :)

   Svar
   • Hej igen Jane.
    Nu har jeg modtaget min CrockPot – fik den til 700,00, vidste ikke rigtig om jeg havde råd indtil jeg så den normalt koster 1300kr – hey jeg er heldig.
    Men har lige et par spørgsmål, hvis du har tid på et tidspunkt.
    Der står man skal sætte den på noget ikke brandbart og samtidig skal den stå med luft omkring og ja, synes det er lidt mange forbehold, havde tænkt at stille den på det slukkede kommfur, men det er måske no go?
    Og der står at man ikke må komme mere end 3/4 i den men synes det ser ud som om du har helt op til kanten?
    Skal jeg bare lade være med at være nervøs for det ene og det andet.
    Tak, når du har tid
    Den usikre :-)

    Svar
    • Godt spørgsmål. Min står bare på køkkenbordet og ja, når jeg laver bouillon fylder jeg den godt op. Jeg tror måske jeg bare aldrig har læst brugsvejledningen :)

     Svar
 3. Når jeg har feber, kraftig hovedpine eller kvalme, spiser jeg tit yougurth med bær eller A38 med bær, ellers så spiser jeg det uden bær. Jeg spiser også tit bare frugt jeg tager og laver et rigtig lækkert frugt fad og sætter det ved min seng så kan det stå der til jeg bliver sulten så kan jeg bare tage et dejligt lille stykke frugt?.

  Svar
 4. Hej jeg er 12 år, og lige nu ligger jeg her hjemme og er syg, jeg har ondt i halsen, er forkølet, sover næsten hele tiden, ondt i hovedet og så har jeg ikke lyst til at spise noget, ved i hvad der er godt at spise eller drikke når man har det sådan?

  Svar
  • Søde du! Drik godt med vand eller te. Væske er det vigtigste. Måske lidt suppe til aftensmad ville være rart for en øm hals. Rigtig god bedring.

   Svar
 5. Hvis man er så uheldig at få sig en gang omgangssyge/roskildesyge.. Har jeg fået en fantastisk opskrift af min tidligere svigermor.. Hun arbejder på et plejehjem, og oplever ofte ældre som skal tage på i vægt.. 1/2 liter fløde, 1/2 liter kærnemælk, 2 æg, 2 spsk sukker og vanillesukker efter smag… hele skidtet blendes og stilles på køl.. tilsæt eventuelt den frugt du kan lide.. kan holde sig et par dage på køl, og man kan tage et glas i ny og næ.. :D Min mor har prøvet det, elsker det, og har taget 1 kilo på i løbet af en uge :D protein, fedt og kærnemælken gør godt :D ikke slankevenlig, men har man tabt sig for meget eller er syg, er det dæleme en god opfindelse :D

  Svar
 6. Jeg lytter til hvad min krop har lyst til, hvilket som regel er råkost med gulerod, æble og rosiner. Sidst var det ymer.

  Svar
 7. Jeg skulle faktisk også lige til at spørge dig om noget lignende. Dog i forhold til hvis man har haft roskildesyge/omgangssyge/diarre, og nu skal i gang med at spise igen. Klassisk siger man hvidt toastbrød, revne æbler og cola. Men min krop siger nej tak til det.
  Bouillon vil jeg have i tankerne. Resten af dine forslag er mere forkølelse/influenza-rettede, men har du andre ideer til mild mad efter omgangssyge?

  Svar
  • Omgangssyge er ofte så kortvarig at jeg ikke når at spise noget der. Når jeg så skal i gang igen, starter jeg bare stille op. Gerne suppe, kød og kogt/dampet grønt etc. Noget, der ikke er for hårdt ved maven. Men ofte er jeg sulten efter sådan en omgang så overgangsperioden bliver som regel kort :)

   Svar