Hvad gør man, når motivationen svigter?


Vi kan ikke være 100% motiverede for noget hele tiden. Sådan er livet desværre bare. Da jeg delte indlægget i går om at være 100% sukkerfri i 8 mdr, var der nogle, der nævnte noget med rygrad og motivation.

Rygrad ved jeg ikke rigtigt med, men det er stensikkert, at jeg ikke var 100% motiveret i 8 mdr. i træk. Det tror jeg ikke, man kan være. Og det fik mig til at tænke på en tendens, jeg ser ofte: Hvis noget bliver lidt træls på godt jysk, så skynder man sig at ændre kurs. Puh! Alt for at undgå ubehag!

Men meningen er ikke, at vi skal undgå ubehag. Ubehag er en del af livet. Og ubehag er en del af processen.

Hvad jeg gør når motivationen svigter:

Her kan du læse, hvad jeg gør, når motivationen svigter.

 • ✔ Jeg bliver i mit ægteskab, selv når jeg synes, at det hele drukner i madpakker og sure miner, fordi vi begge har for travlt med andre ting end hinanden. Jeg bliver, fordi jeg har forpligtet mig til det.
 • ✔ Jeg bliver ved med at passe mit job, selv når motivationen svigter, eller jeg synes, jeg mister fokus. Jeg bliver ved, fordi det nu engang er det,  jeg lever af.
 • ✔ Jeg bliver ved med at kramme mine børn og fortælle dem, at jeg elsker dem, selv når jeg har mest lyst til at pakke en rygsæk og rejse jorden rundt (alene). Jeg gør det, fordi jeg er deres mor.
 • ✔ Jeg holder fast i den kost og den livsstil, jeg ved er bedst for mig, selv når min mave driller eller bukserne strammer.
 • ✔ Jeg bliver ved med at spise *nogenlunde ok*, i mit tilfælde glutenfrit og så godt som sukkerfrit, selv når jeg synes, det er træls og besværligt. Fordi jeg ved, jeg har det bedst sådan, og jeg vil gerne have det godt.

Alt i livet går op og ned. Hvis vi hele tiden har en forventning om, at alt skal spille 100% for at være i orden, så er det, vi hopper fra parforhold til parforhold, fra job til job, fra kur til kur…

Hold ved, selv når det er svært

Efter regn kommer solskin og efter solskin kommer regn. Måske er din mand eller dit job irriterende i dag eller i disse uger eller måneder, men pludselig en dag vender det. Og så ser du mand/job i et andet lys og priser dig lykkelig for, at du ikke gik, da det hele så sort ud.

Men hvis du giver op, første gang du møder modstand, får du aldrig oplevelsen af, hvad det kan give dig at gennemføre noget eller at gøre noget vedvarende.

Se fx på dem, som lykkes med at opnå et stort vægttab. At tabe mange kilo tager mange måneder, og hemmeligheden bag hvorfor de lykkes er helt sikkert ikke, at de er udstyret med mere motivation end andre. Hemmeligheden er, at de bliver ved, selv når det er surt eller svært, og at de accepterer perioder med slingrekurs uden at panikke.

Selvfølgelig kan der være behov for at rette til undervejs, både i ægteskabet, i kosten og i livet generelt, men at starte forfra er sjældent nødvendigt.

Så hvad gør jeg, når motivationen svigter? Jeg bider i det sure æble, accepterer status quo og klør på i troen på, at det vender igen.

Hvad gør du? Har du nogle gode tip til, når motivationen svigter?

Læs også: Motivation til vægttab og Fastholdelse og motivation

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

23 kommentarer til “Hvad gør man, når motivationen svigter?”

Skriv en kommentar

 1. Jeg siger til mig selv, hvis du giver op nu, så dør du, fordi der kommer ingen og redder dig, du er nødt til at gennemføre.

  Svar
 2. Åh Jane. Jeg har fuld respekt for, at det er din blog – og er også enig i, at det handler om at holde fast, og at alt ikke kan være sjovt hele tiden.

  Men lige præcis den med ægteskabet synes jeg er svær. Det er sgu ikke det samme som at holde sig fra sukker eller holde sig til grøntsagerne. Det er mere komplekst, er min erfaring. Med en skilsmisse i bagagen og kendskab til talrige andres må jeg sige, at det meget, meget sjældent er mangel på viljestyrke, der er årsagen til, at folk går fra hinanden.

  Sorry, jeg blev nødt til lige at pippe lidt her.

  Svar
  • Nej men det mener jeg bestemt heller ikke. Min pointe her var bare, at vi også gør og er nødt til at gøre ting, selvom vi ikke synes, det er så skidefedt, og at det er ok. Og det gælder alle ting i livet. Jeg kan tælle flere eksempler fra mit eget ægteskab, hvor jeg kunne have valgt at gå, men hvor jeg valgte at blive. Måske blev jeg fordi jeg inderst inde vidste, at det ikke var forbi. Det er jo svært at sige. Der var ingen fingerpegning ment i det. Det var bare et eksempel fra mit liv.

   Svar
 3. Mit holdepunkt er et mantra – nærmest – som sammenfatter essensen af det du skriver til sidst i dit indlæg.
  This, too, shall pass.
  Stammer efter sigende fra engang i oldtiden, hvor nogle digtere blev bedt om at finde en talemåde som passede i alle situationer. Det ved jeg ikke om det gør – passer i alle situationer. Men jeg ved, at det næsten altid dukker op, når jeg synes, et eller andet er helt håbløst. Og også nogle gange, når alt er helt perfekt (men så er det mere forbundet med en slags taknemmelighed over et fint øjeblik eller en dejlig tid).
  Det lyder måske underligt, at noget så simpelt kan have en stor effekt, men det har det. Noget med at løfte blikket, så perspektivet lige bliver justeret lidt længere ud.

  Og så det, jeg egentlig kiggede ind for at skrive: TAK for det virkelig gode materiale i ‘Striks’. Jeg sprang med på vognen efter en lang periode med slingrekurs hvor den ene undskyldning tog den anden og overskuddet til at planlægge var aldeles væk. Trods snart fem år med liberal LCHF langt det meste af tiden, og masser af teori og praksis i bagagen, var jeg kørt af sporet efter en periode hvor livet gik sine egne veje. Købte mest materialet, fordi jeg tænkte at to ugers færdig madplan var lige hvad vi havde brug for, for at komme i gang igen uden at skulle tænke for meget – samtidig med at jeg godt vil af med de ekstra kilo, som er resultatet af et stresset halvår med for lidt søvn og for mange overspring.

  Er lige gået ind i uge 2 med striks, og har masser af energi og overskud, en skøn følelse af ro, – og et enkelt spørgsmål: Ved du om fibrene i grøntsagerne bliver mindre gavnlige for kroppen, hvis jeg drøner en god del af dem i vitamix’en om morgenen? Det eneste jeg savner er nemlig den greenie, jeg plejer at drikke sammen med morgenmaden (spinat, broccoli, hvidkål, ingefær, gurkemeje, halv avocado, lidt citronsaft, lidt olivenolie, lidt salt, vand). Men er i tvivl om, om, om den vil betyde, at jeg får for lidt fibre. Specielt fordi min elskede superblender jo kan lave selv de groveste grønsagsrester om til noget, der minder om fløde…

  Svar
  • Jeg elsker også “this, too, shall pass”. Især fordi den har været så svær for mig at lære rigtigt. Og stadig er egentlig. Jeg bliver så nemt opslugt i øjeblikket og tror, at de problemer, jeg står med, vil vare resten af mit liv. Ja, ja, drama queen nogle gange :)

   Og hvor dejligt at høre at du er glad for online guiden. Når du blender grøntsager, nedbryder du i hvert fald nogle af fibrene og kulhydraterne derfra vil være mere tilgængelige, end hvis du havde spist samme mængde grønt og tygget dem. Om det er ubetydeligt, ved jeg faktisk ikke. I din situation tror jeg bare, jeg ville prøve mig lidt frem. Det er jo samtidig en fin måde at få et ordentligt skud næringsstoffer, og det virker fjollet at savne noget, der er så godt for dig.

   Men netop dette er jo en af udfordringerne med striks og der, hvor der kan være store individuelle forskelle i kulhydrattolerance. Så ikke noget entydigt svar herfra… :-/

   Svar
 4. Hvor er jeg glad for at høre din holdning til ægteskabet. Den er sjælden. Men jeg er helt enig. Foreløbig har vi klaret den gennem 5 års ægteskab, 2 børn og et kæmpe renoveringsprojekt der stadig mangler en hel del. Jeg må se om jeg kan overføre min vedholdenhed til mine kostvaner også. ? de bedste hilsner fra Mette Hempel. Og jeg er stadig meget glad for den gode bog jeg vandt for et stykke tid siden. Bruger den jævnligt ligesom de andre lidt ældre bøger. ?

  Svar
  • Ja måske er den sjælden :) Men vi har været gift i 13 år og sammen i 17 og har også taget vores andel af kriser, både personlige og ægetskablige, så det er også baseret på oplevelsen af at også kærligheden og samhørigheden svinger. Det, jeg hæfter mig ved, er, at den kommer tilbage. Og det ville jeg ikke vide, hvis jeg var gået første gang, der opstod problemer.
   Og hvor er jeg glad for at du er glad for bogen :)

   Svar
 5. Find dig nogle gode ‘støtter’ – veninder, ægtefælle, psykolog. Bed om hjælp til at modstå fristelserne og støtte op om målet ?

  Svar
 6. Hej Jane
  Tak for et godt produkt med striks lchf, som jeg for nylig har købt og tak for muligheden for at stille spørgsmål.
  Jeg vil bare gerne forhøre mig om det “i orden” ift de kalorie beregninger du har lavet i guiden, at jeg til morgenmad og evt frokost indtager en zero carb kakao m æg og lidt mindre fedt end i opskriften på denne? Dvs jeg følger guidens forslag (variationen af grønt afviger måske lidt alt efter hvad der i køleskabet, men ikke mængden og til måltidet drikker jeg så den lækre kakao. Jeg er, som måske mange andre, bange for ikke at blive mæt og her hjælper den. Derudover var jeg chokoman førhen og kakaoen i drikken samt fedt og æg, er en skøn erstatning for rigtig chokolade. Det hele føles smadder godt og ved at spise lchf generelt er mit humør mere stabilt. Håber så også på, at der på sigt ryger et par efter fødsels kilo i farten. Dog ved jeg ikke om jeg så får for mange kalorier ift guidens beregninger ved en eller to zero carb kakaoer om dagen?
  Håber mit spørgsmål giver mening.
  Bedste hilsner
  Charlotte

  Svar
  • Hej Charlotte
   Hvis du mener, at du udover de angivne måltider lægger zero carb latten oveni? Så tror jeg, du vil sluge dit kalorieunderskud og derved ikke gå ned i vægt… Jeg ved ikke lige om jeg har forstået dig rigtigt…

   Svar
   • Hej Jane,
    Tak for svar. Prøver at spørge på en anden måde (er selv lidt forvirret) – må man drikke low carb kakao som supplement til en opskrift, med mulighed for stadig at gå ned i vægt? Der står man skal tilpasse mængden af fedt i den drik til enten måltidserstatning eller tilbehør til anden mad. Eksempelvis spiste jeg imorges spejlæg m ost og avocado fra guiden og laver så en kakao m ca 35 gr fedt i som supplement. I din bog (mæt og slank) står der eks at man kan bruge low carb kakaoen for at hæve fedtindtaget for at opnå optimal ketose. Men fornemmer lidt at jeg har misforstået, hvornår jeg kan lave el supplere med den drik. Hvornår ville du selv bruge den?
    På forhånd tak for hjælpen fra Charlotte

    Svar
    • Nu er jeg også lidt forvirret. Du spørger ud fra kostplanen i online guiden, ikke? Den er jo beregnet sådan, at du får 1.600 kcal pr. dag for at sikre at du er i kalorieunderskud og vil gå ned i vægt. Drikker du udover det en kakao med 35 g fedt, vil det sluge dit kalorieunderskud medmindre du tager noget andet ud.
     Følger du ikke kostplanen men sammensætter selv din kost, kan kakaoen sagtens indgå. Men du skal stadig sørge for at være i kalorieunderskud, hvis du vil ned i vægt.

     Håber, det gav mening :)

     Svar
     • Jo jeg spørger ud fra online guiden. Af nysgerrighed, hvad menes der så med at man kan drikke low/zero carb drikken som tilbehør til anden mad? Hvis man skal holde sit kalorie underskud, kan det vel ikke lade sig gøre vel? :) Jeg er bare meget vild med den og håbede nok lidt naivt at den godt kunne være med i regnestykke også fordi der står mere fedt=mere mæthed under opskriften på zero carb latten/kakaoen :-)

     • Du kan sagtens drikke den, og du kan sagtens drikke den som en del af dit måltid, men dette måltid vil så sandsynligvis skulle være lavere i kalorier end det, jeg har foreslået i kostplanen for at bevare dit kalorieunderskud. Men hvis du fx laver dig et måltid mad, en salat fx, baseret på grøntsager, kød og fedt for, lad os sige 300 kcal og vælger at drikke en kakao til en værdi af 300 kcal, ja, så har du samlet set spist et måltid inkl. kakao for 600 kcal. Min pointe er bare, at alle kalorier, du indtager tæller, og du derfor ikke kan lægge den oveni den kostplan, jeg har lavet. Men det gælder jo alt, du vil lægge oveni.

 7. Vel skrevet. Man kan have dage, hvor motivationen bare svigter og man træder ved siden – f.eks. vægttabet, men jeg ved i hele min krop, hvor godt det er for mig at leve low-carb og medium fat. Jeg har ro i kroppen, og jeg har ikke hele tiden lyst til slik og søde sager. Det bruger jeg – at prøve at genkalde mig følelsen af – når jeg er kørt sur.

  Og jeg er faldet i vandet, men jeg kommer hurtigere og hurtigere tilbage på hesten, fordi jeg ved, hvad der fungerer bedst for mig.

  Nogle gange ‘hjælper’ omgivelserne én til at gøre det mere svært. I øjeblikket synes jeg at møde mange mennesker, der mener at jeg godt lige kan “stå af kuren” i dag, i dette øjeblik, for at nyde den kage de har bagt – og at jeg nu ikke skal blive fanatisk, men huske at leve livet.

  Jeg er blevet god til at sige nej tak og fastholde det, fordi jeg har fortjent at have ro i kroppen, men det føles ind i mellem trættende, at det kan føles som en hel magtkamp. Samtidig kan jeg mærke, at det faktisk er med til at give mig den motivation til at fortsætte, kommer jeg lige til at tænke på.

  Så ja, motivationen kommer af at vide og mærke, hvad der er bedst – og af at vide, at meget vender på et tidspunkt og bliver godt. For du har helt ret – hvis man bare vender om ved første modstand, så lærer man aldrig at nyde det, når tingene atter falder i hak.

  Svar
  • Tak for den gode kommentar, Stella. Det, du beskriver med at du “vælger dig” snarere end af du fravælger andre ting har jeg selv oplevet som en stor afgørende faktor. Jeg vælger at have det godt. Mange ting bliver ubetydelige derefter… :)

   Svar
 8. Mit mantra er “bare fordi du har en dårlig dag idag, betyder det ikke at du har et dårligt liv”.
  Det hjælper mig til at se det hele i et lidt større perspektiv☺️

  Svar
 9. Når min motivation svigter, så prøver jeg at tænke på de positive ting der er i livet. Du har listet mange af dem op, som gør jeg også “hænger i” og bliver ved. Og det er faktisk det hele værd.
  For mig i dag, så har det været en god hjælp bare at læse dit indlæg.
  Håber I alle får en dejlig dag. :)

  Svar