Hvad er STRIKS LCHF egentlig?


Jeg får en hel masse spørgsmål om striks LCHF fra alle jer derude, og det er jo herligt, som LCHF er eksploderet ud i det danske land – både her i forbindelse med starten på et nyt år, som jo for mange er tidspunktet, hvor man prøver kræfter med nye veje.

Men selvfølgelig også i forbindelse med udgivelsen af Mæt & Slank med LCHF, som I har taget så godt imod, at  trykkeriet nærmest ikke kan følge med. Tak for det i øvrigt!

Hvad må man spise på striks LCHF?

Men jeg kan se, at mange af spørgsmålene er ens, og jeg tænker, at jeg vil bruge min taletid i dag på at repetere de væsentligste punkter i det her STRIKS LCHF.

For jeg fornemmer, at det virker sværere, end det umiddelbart er, og den må jeg jo tage på min kappe, eftersom bogen handler om bl.a. striks LCHF, og jeg muligvis ikke har fået forklaret mig tydeligt nok.

Men faktisk er det ret enkelt.

Hvad er STRIKS LCHF? - Madbanditten.dk

Så når der opstår spørgsmål som: Må jeg spise quinoa? Eller hvad med boghvede? Eller de der havreklid, jeg har et kæmpe lager af, fra da jeg var på Dukan-kuren? Og hvad med skyr, glutenfrie havregryn, laktosefri mælk og nupobarer? Så er modspørgsmålet til det:

 • Er det en grøntsag der vokser over jorden?
 • Er det kød?
 • Er det et fedt mejeriprodukt?
 • Er det naturligt fedt?

Hvis svaret er nej, er svaret på spørgsmålet også nej. Har du flere spørgsmål til specifikke madvarer, kan du læse videre her:

MÅ JEG SPISE (…) PÅ LCHF? og “Er det Keto?”

Til sin strikse LCHF kan man vælge at lægge en smule nødder, bær og rodfrugter, hvis man vil det. Så har man stadig en god og solid LCHF-kost men med lidt mere at lege med. Det er så ikke længere en striks LCHF-kost men bare en almindelig LCHF-kost, eller hvad vi nu skal kalde det.

GRØNTSAGER OG STRIKS LCHF

Det er i mine øjne en misforståelse, at der ikke er plads til grøntsager, når du spiser STRIKS LCHF. Idet de øvrige store kulhydratkilder er reduceret til et absolut minimum, er der udmærket plads til gode mængder ovenjordsgrøntsager – også, selvom du barberer kulhydraterne helt ned til 20-30 g pr. dag. Vælger du fx primært kål eller salatgrønt, vil jeg mene, at der er plads til flere grøntsager, end de fleste orker at tygge sig igennem.

KØD OG STRIKS LCHF

Spis gerne kød, fisk eller fugl til hvert måltid. En tommelfingerregel kan være et stykke, som cirka svarer til din håndflade.

FEDT OG STRIKS LCHF

Fordi kulhydratindtaget på STRIKS LCHF er så lavt, tager vi det her med HIGH FAT ret bogstaveligt. Spiser du hverken fedt eller kulhydrat, får du ingen energi. Så husk at få godt med fedt på din tallerken. Det kan være en olivenolie, fed sovs, en dressing, en dip eller et par skiver kryddersmør.

Når vi ikke har med desserter og søde sager at gøre, har langt de fleste en naturlig kvalmegrænse for, hvornår de har spist for meget fedt. Der er dog ingen grund til at udfordre den kvalmegrænse. Det er langt bedre at stoppe, når du er mæt. Eller måske snarere, når du ikke er sulten mere.

KAGER OG BRØD PÅ STRIKS LCHF

Når vi bevæger os nede i det “strikse kulhydratleje”, er der ikke plads til alle de her LCHF-brøderstatninger og -desserter. Vil man gerne have fornemmelsen af en sandwich, kan man bruge oopsies, som er stort set kulhydratfrie. Det kan også være, man kan spise lidt kerneknækbrød eller grøntsagsfladbrød men i princippet er de få kulhydrater bedre brugt på grøntsager (synes jeg).

SELV SPISER JEG IKKE STRIKS LCHF…

Jeg spiser dog mest mad fra ovenstående fire kategorier. Hertil lægger jeg så lidt nødder, bær, rodfrugter og mørk chokolade. LCHF-desserter og -brød spiser jeg sjældent. Sådan har jeg det bedst. Og sådan synes jeg, det fungerer bedst på den lange bane. Læs mere her: Sådan skifter jeg mellem Low Carb og Keto

Din opgave består i at finde ud af, hvordan du har det bedst. Og det er der ingen andre end dig selv, der kan fortælle dig, hvordan er. Mit bud på en tallerkenfordeling (for mig) kan du se HER.

Så der er altså ikke så meget hokus-pokus i det. Det er bare helt almindelig mad. Spist i mængder til du er mæt. Og allesammen madvarer, du kan få i din lokale Netto. 

Men lad os også lige holde fast i, at det her ikke er noget facit for sund kost. Du kan sagtens spise en sund kost, hvori der indgår havregryn, quinoa og andre sager. Det vil ikke være STRIKS LCHF (eller LCHF i det hele taget), men det betyder jo ingenting, hvis det fungerer for dig.

OG VÆGTEN…..

STRIKS LCHF kan være nyttigt for dig, der gerne vil gå ned i vægt. Men du kan også sagtens gå ned i vægt på en liberalere LCHF. Og enhver anden kost jo i øvrigt, men nu holder jeg mig lige til LCHF her.

Vægttab handler ikke om at finde en magisk energiprocentfordeling. Den bedste “kur” er den, du kan holde på den lange bane. Og her er det op til dig at finde ud af, hvilken kost du kan leve med. Måske finder du ud af, at du har det bedst på STRIKS LCHF, og så ved du det, men det kan også være, du finder glæde og frihed i at have lidt flere valgmuligheder i kosten. Og så ved du det.

LÆS OGSÅ:

LCHF og vægttab og LCHF og ketose

Vil du gerne dykke yderligere ned i emnet, anbefaler jeg dig mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide

Her får du både både relevant teori om LCHF, ketose, kulhydrater og kalorier, 30 ultranemme “strikse” opskrifter og to ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Se mere her:

#striksLCHF – en praktisk guide

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

99 kommentarer til “Hvad er STRIKS LCHF egentlig?”

Skriv en kommentar

 1. Hej kære Jane.
  Jeg har lige købt din Sommerklar guide og jeg er spændt på at komme i gang.
  Der er dog lidt forvirring i mit hoved omkring det med fedt da jeg nu skal sætte mine måltider sammen. I guiden lægger det op til at man ikke spiser for meget fedt, imens STRIKS LCHF opfordrer til at spise meget fedt.
  Hvordan skal jeg lige lande med det ?
  Kærlig hilsen Eivør

  Svar
  • Hej Eivør
   Du skal følge Sommerklar, synes jeg. Det vil give dig et lavere kalorieindtag og derved vil vægten gå mere ned (hvilket jeg gætter på er målet). Mange endte jo desværre med at overgøre fedtindtaget og derved mistede ‘striks LCHF’ lidt sin effektivitet (til vægttab).

   Sommerklar er en protokol for sig. Den er ikke ‘striks LCHF’, Keto eller lign. :)

   Svar
 2. Hej Jane.
  Jeg nyder din blog, dine opskrifter og din mad.
  Jeg er dog i tvivl når det kommer til en snack efter min træning og løbeture, da de fleste synes at man skal indtage en masse protein efter motion især min kæreste.
  Jeg lyster ikke til de store proteindrikke eller lign. man kan købe i træningscentrene.
  Har vænnet mig af med ris, pasta, kartofler og brød, hvilket jeg ikke savner.
  Så har du et råd til, hvad jeg kan spise efter min træning, når ikke protein er det bedste på LCHF?
  Mvh og tak

  Svar
  • Hej Jeanne
   Jeg synes, du skal køre ind af protein. Idéen om at protein er noget, man skal spare på, er forkert. Protein er det vigtigste makronæringsstof og bør være din førsteprioritet. Selv gør jeg det, at jeg sådan nogenlunde timer træningen, så jeg har et hovedmåltid senest 2 timer efter og helst 1-1,5. Så slipper jeg for snacks og mellemmåltider, hvilket jeg synes er super bøvlet.

   Jeg synes, du skal overveje en af mine Keto-bøger. De prioriterer protein imens kulhydratindtaget holdes helt lavt (20-30 g pr. dag)

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg har en datter på et år, jeg syntes det er svært at gennemskue om man kan bruge dette som en livsstil også til hende eller hvad man skal gøre der. Både hendes far og jeg kunne godt smide nogle kilo men det jo bestemt ikke det hun skal. Har du nogen råd til hvordan man får det til at fungere ?

  Svar
  • Det synes jeg fint kan forenes. Det er jo helt almindelig mad. Du laver bare ris, kartofler etc til din datter og så nøjes du og manden med grøntsagerne :)

   Svar
 4. Hej Jane,
  Jeg er netop gået i gang med LCHF ? Jeg har læst en del på din side – sikken en fantastisk side ? Jeg kunne godt tænke mig her i starten at bruge en dansk app til at logge alt min mad, for at skabe overblik. Jeg kan dog ikke finde en app der regner kulhydrater i tilgængelige/netto kulhydrater. Findes det? Eller skal jeg selv sidde og beregne det hvis jeg ønsker at kende mit samlede daglige indtag af dette? Appen skal selvfølgelig også måle kcal og protein. Bruger fx Lifesum nu og der kan jeg godt få dem opdelt, men den regner begge dele med i det samlede regnskab for dagen og så ryger overblikket.
  Det er ikke fordi det skal være en ‘millimeterkur’, men her i starten vil det skabe større overblik og forståelse for mig – vedr. kulhydrater, hvor meget jeg indtager netto. Ønsker ikke at logge på sigt ?
  Og så lige et tillægsspørgsmål: Har nu læst flere steder at der er plads til ‘gode pølser’. Kan du give mig et eksempel på en pølse der kunne være ok at bruge på panden?
  Tak for din fine side.
  Mvh. Signe

  Svar
  • Hej Signe
   Jeg bruger madlog, når jeg skal regne noget ud. Det fungerer fint, synes jeg.
   Det her med nettokulhydrater og tilgængelige kulhydrater er vist ikke så relevant i DK, hvor fibrene er frasorteret kulhydratantallet, så du skal bare gå ud efter det totale antal kulhydrater. Det vil altid være det sikreste.
   Når jeg køber pølser, går jeg efter et højt kødindhold (gerne +80%) og et lavt kulhydratindhold (mindre end 5 g pr. 100 g). der findes flere og flere at vælge imellem derude efterhånden.
   Og tak for de pæne ord :)

   Svar
 5. Hvordan med bær hvor meget må man få om dagen hvis man gerne vil tabe sig?
  Og hvornår ved man at man har fået max 50 gram kulhydrater om dageb?

  Svar
  • Hej signe
   Det er umuligt for mig at svare på. Det afhænger jo af hvad man i øvrigt spiser. Min erfaring er, at hvis man sigter efter max 50 g kulhydrater om dagen og primært får disse fra ovenjordsgrøntsager, så kan der godt blive plads til en lille portion bær.

   For at lære kulhydratindholdet at kende, kan man logge sin mad via fx madlog. Man kan også bare tjekke madvarernes kulhydratindhold og gå efter at spise madvarer med max 5 g kulhydrat pr. 100 g. Det vil automatisk nedbringe kulhydratindtaget til under 50 g.

   Svar
 6. Hej Jane

  Jeg er liodt i tvivl om hvordan jeg skal udregne mængden af kulhydrater når man er på striks LCHF, på varerne står der næsten altid mængden af Kulhydrat og nedenunder står der ofte Heraf sukkerarter, hvilke af de to tal er det jeg skal bruge i mine beregninger af mit daglige kulhydrat indtag.

  Mvh
  Søren

  Svar
  • Du skal kigge på det samlede kulhydratantal. Herefter kan du i princippet fratrække kostfibre, da det er kulhydrater, der ikke optages i kroppen og altså ikke påvirker blodsukkeret :)

   Svar
 7. Hej
  Jeg er begyndt på den strikse LCHF og synes ikke rigtig det går hurtigt nok. har kun tabt 1,5 kilo på 2 uger. kan man risikere at få for meget fløde og fedt eller skal man bare spise igennem af det?
  et andet spørgsmål er den at jeg skal have gæster og tænker at jeg egentlig godt kan servere citronfromage hvis bare jeg skifter sukker ud med sukrin – men er i tvivl om jeg må få husblas må jeg det?
  en sidste ting er det med grøntsager har kigget lidt rundt og kan ikke rigtig finde ud af fordelingen i den strikse. for på billedet over de forskellige står der at man skal have flere grøntsager en fedt og andre steder har jeg fundet det omvendt – hvordan skal ens fordeling være når man er på striks LCHF
  håber at du kan hjælpe på forhånd tak.

  Svar