Agavesirup – hvad er egentlig problemt med det? Er det sundt? Mange opfatter agavesirup som et sundt og naturligt sødemiddel, men det synes jeg er en sandhed med modifikationer. Lad os kigge nærmere på det.
Jeg brugte også agavesirup – engang!
Jeg har været flittig bruger af agavesirup og har syntes, at det har fungeret fint i min madlavning. Det søder fint, påvirker ikke mit blodsukker synderligt, og det har ikke samme bitre eftersmag som mange af de andre “naturlige” sødemidler.
Jeg havde godt set flere steder, at agave fik skæld ud for sit høje indhold af fruktose, men kender I ikke det med, at hvis noget fungerer, så orker man ikke rigtig at ændre på det?
Ligesom når sundhedsanbefalingerne fra diverse “sundhedseksperter” også ændrer sig hver uge. Man holder sig bare til det, man har fundet ud af fungerer for en selv, og det synes jeg egentlig også er den rigtigste måde at angribe det på. Ellers kan man jo heller ikke bestille andet end at sætte sig ind i studier her, der og allevegne.
Mærk efter i kroppen og fungerer det for dig, så er det nok ikke skudt helt forbi. Sammen med en generel åbenhed overfor nye idéer og tilgange, er det min tommelfingerregel.
Derfor bruger jeg ikke agavesirup længere
Alligevel er der nogle ting, som har gjort, at jeg har luget agaven helt eller delvist ud af min kost. Og det vil jeg gerne dele med jer her. Samtidig vil jeg lige minde om, at jeg ikke er nogen sundhedsekspert eller har nogen ernæringsmæssig baggrund.
Så jeg læner mig derfor op af mere troværdige kilder, og du kan vælge at tage det, du kan bruge, og smide resten væk. Yes?
Agavesirup indeholder primært fruktose
Sagen er, at agavesirup indeholder store mængder fri fruktose. Små mængder fruktose, som man får ved at spise hel frugt, er ikke noget problem, men store mængder fruktose kan være det. Medmindre du brænder den energi af øjeblikkeligt, sendes fruktosen til leveren og ikke ud i blodbanen.
Fructose in high concentrations or frequently ingested in high amounts, is very damaging to the body. First, if it isn’t burned immediately for energy, it goes to the liver, where it is converted to triglycerides, the very same fats in the blood associated with heart disease if chronically at high levels (and also accociated with the small lipoprotein particle size, also not considered good). High amounts of fructose on a constant basis can contribute to Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) which even children are getting now from all the fructose in their diets.
Klippet HERFRA.
Kan I huske den gode Dr. Lustig?
Han havde en glimrende illustration af forskellen på kroppens behandling af glukose og fruktose. Hvor kroppen har brug for glukosen og bruger den i alle kroppens organer, sendes fruktosen direkte i leveren med det resultat, at du lagrer det som fedt på kroppen i stedet. Og hvem er lige interesseret i det?
Tag ti minutter og gense denne vigtige episode af Dr. Lustigs fremragende serie “The Skinny on Obesity”. Det er virkelig 10 minutter, der er givet godt ud.
Agavesirup indeholder 70-90% fruktose
Det, du så skal huske efterfølgende, er, at agavesirup indeholder 70-90 % fruktose, og så kan du begynde at overveje, om det skal være dit foretrukne sødemiddel fremover. Pokkers!
Når det så er sagt, så tror jeg ikke, det er så afgørende, om du bruger det ind imellem, så længe du er opmærksom på mængderne og hyppigheden.
Og at den største kilde til fruktose nu engang stadig er sukker. Sukker består jo af 50% glukose og 50% fruktose.
Se guide til sødemidler her: Guide til sødemidler

Vores krop er en slags kemisk fabrik, som er fuldstænig ligeglad hvad vi propper i den. Den forbrænder alt, på den ene eller anden måde. Det er os der skal vide, hvad vi vil have ud af det eller i hvad for en form skal den “komme ud” af vores krop. Vi ved at det er best for vores krop at spise fed, som indeholder hydrogen, jo mere des bedre. Hvorfor? Fordi ved forbrænding af 1 gr hydrogen i 8 gr ilt får vi 34,3 kcl mens når kropen forbrænder 1 gr kul i 2,6 gr ilt, får kun 7,6 kcal. Derfor skal vi spise dyrefedt, som indeholder masse hydrogen for at kunne præstere mere og være sund. Derfor skal vi begrænse antal kulhydratter om dagen og holde sig væk fra fruktose, som går direkte, uden at blive fordøjet, til tyndtarmen og altså direkte i blodbaner. Endnu er det være med meget koncentreret fruktose, som agavesirup eller honning ! Det er faktisk “sundere” at spise almindelig sukker !
Bemærk sætningen “High amounts of fructose on a constant basis” – ALLE fødevarer er dødbringende, hvis man får nok af dem. Alt med måde, så er agavesirup tusind gange bedre end sukker, som skaber afhængighed og feder. Jeg har tabt 10 kilo på 4 måneder og bruger ahornsirup og agavesirup i stedet for sukker – og jeg har det bedre end nogensinde før :)
Jeg er helt enig med dig i det med mængderne, men jeg er uenig med dig i, at det er bedre end sukker. Men altså hver sin gift eller noget. Og tillykke med dit flotte vægttab!
Nu linker du til en video med Dr. Lustig. Hvad hvis jeg så linker til denne video som modsvar? Hvad siger du så? Han er måske nok utålelig at høre på… men har han fat i noget?
Hvad jeg prøver at sige er: at det ligger online på nettet er ikke ensbetydende med man skal tro på det. Personligt ved jeg ikke selv hvad jeg skal tro. Begge lyder meget overbevisende. Hvilket sender mig retur til start.
http://youtu.be/OEmkTUVQX8Q
Hej Jane.
Jeg har lige fået konstateret fruktosemalabsorption hos en mave- tarmspecialist og havde i forvejen laktoseintolerance samt forhøjet kolesterol, så jeg har fået lidt af en udfordring m.h.t. madvarer.
Fik at vide, at jeg godt må spise frugter og grøntsager hvor fruktoseindholdet enten er lig med eller mindre end glucoseindholdet, da det er glucosen der fører fruktosen væk fra tarmen.
Han anbefalede mig at checke de madvarer jeg kan lide i DTU’s database over madvarer, og den er rigtig god. De har godt nok ikke endnu fået checket alt, men kan i stor udstrækning bruges. Hvis ikke du kender den hæfter jeg lige ved min besked.
Mvh Kate
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_alphlist.asp
Tak. Jeg kender godt foodcomp og bruger den lystigt!
Hej Jane
Tak for et fint indlæg. Hvad tænker du om honning som sødemiddel? Og honnings påvirkning på blodsukkeret?
Vh salli
Hej Jane, Jeg kan ikke få fat i Yaconsirup – kan jeg erstatte det med Agavesirup eller har du et andet forslag?
Agavesirup er ikke smart. Så hellere kokossirup eller Sukrin Gold.
Hvad med nogle af de naturlige sødemidler som er populære i Raw-verdenen, såsom lucuma? Eller mesquite eller carob (som dog vel er at betragte som bælgfrugter)?
De har selvfølgelig alle et højt indhold af kulhydrater – men hvis man bruger dem i meget små mængder, så ville det måske fungere for nogen. Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, ligger GI for dem alle omkring 25-30.
Jeg tænker ligesom dig, at det jo er ting, man bruger i små mængder og ved sjældne lejligheder og derfor synes jeg fint, de kan gå an ;)
Hej Jane…
Jeg er ny i brug af LCHF, men er blevet en stor fan af din hjemmeside. Har for mange år siden fået konstateret PCOS (og er en af dem som stor set “lider” af alle de symptomer man skriver om, men aldrig nogensinde fået at vide at man kunne gøre noget ved det. Så nu er jeg barnløs (og i mine øjne for gammel til at blive mor, har accepteret dette og elsker mine nevøer og niecer så meget mere :-D)….så har mine forældre heldigvis en fantastisk nabo, som fortalte om LCHF og om din hjemmeside. Nu har jeg fulgt livsstilen i næsten en uge og har endnu ingen trang til søde sager, hvilket er helt fantastisk at opleve og jeg læser med glæde dine indlæg…og som du selv siger, tager det til mig som jeg føler jeg kan gøre brug af.
Nu arbejder jeg 7 nætter om ugen og har 7 nætter fri….har du nogen forslag til hvad der kan være en god ide at tage med på arbejdet, af mad….skal jo ikke ligge for tungt, men skal jo være mæt, så jeg ikke går til slikskålen eller sodavand…eller hvad jeg nu kunne finde på :-D
Tak for en god side og hjælp indtil videre :-D
MVH
Charlotte……
Hård kogte Æg er altid perfekt :) En stak Frikadeller er heller ikke til at tage fejl af! Nogle Bær, en Frugt, måske en håndful Mandler osv.
Held og lykke med det :)
Ok – det er jo godt at vide – så jeg vil bruge sukrin gold og kokossukker. Jeg håber at EU snart frigiver yaconsirup – jeg var så spændt på den.
God weekend
Hej Jane. Jeg er lidt ny i det der low carb, og jeg gik og troede at jeg var sund, når jeg bruger agavesirup i stedet for sukker…. Men hvad så med yaconsirup, det indeholder vel også frugtose, men er det lige så lever-skadeligt?
Ja, der har jeg også været men man bliver jo klogere hele tiden. Yaconsirup har ikke et særligt højt fruktoseindhold, så den kan du roligt bruge. Den indeholder fructooligosaccarider, men det er ikke det samme som fruktose.
Hej Jane, jeg har læst et sted at tørrede tranebær har lavt GI og ikke påvirker blodsukkeret ret meget, ved du noget om det? Og jeg kan se at du her nævner abrikoser – er de også okay ind i mellem, eller er det så bedre med et stykke frugt?
Jeg har ikke noget klogt at tilføje, jeg får bare total spat af, at alt er så pisse farligt. Og jeg er en af dem, der hopper lige i, og bliver total mad angst.
Fødevarer som sukrin og sukrin+ har jeg liggende i skuffen, og bruger dem ind i mellem, men jeg er endnu ikke helt tryg. For mig føles det som et “kunstigt” sødemiddel, og det vil jeg jo helst gerne undgå. Det virker meget processed, og det er det jeg primært styrer udenom.
Og det der med sund fornuft…sådan en sund fornuft varierer jo gevaldigt fra person til person, så den er heller ikke nem…
Jeg ser egentlig ikke sådan på det, at det er farligt. Jeg ser bare sådan på det, at man nok ikke skal spise agavesirup og tro, at man har gjort sin krop en tjeneste. Men man behøver jo heller ikke gøre den en tjeneste hver gang. Og det er jo det samme, når man/vi/jeg spiser sukker, drikker alkolhol eller gør andet, som ikke lige netop er i sundhedens tjeneste. Men vi (jeg) gør det jo alligevel. Ikke dagligt, men ind imellem.
Kære Jane,
Jeg tænker om ikke palmesukker eller kokossukker kunne være et alternativ. Jeg ved det er meget nemmere for min krop at fordøje, men der er selvfølgelig stadig kalorier i – og jeg ved ikke hvor stor andelen er af fructose. Jeg kan mærke at jeg skal være påpasselig med mængderne, da jeg stadig let tager på i vægt, men jeg får ikke træthed/tunghed i min krop som hvidt sukker … Og palmesukker har i hvert fald et forholdsvist lavt GI samt en del vitaminer, mineraler og sporstoffer er bibeholdt i produktet – jeg tænker det er en god ting ;) … ???
KH Ditte
Det er i hvert fald mit foretrukne. Det har bare den lækreste ahornagtige smag. Uhm :-)
Ja, tror heller ikke at leveren skelner der :)
Men selvsagt er det op til enhver hvordan man prioriterer og hvor man vælger at lægge sin energi/bekymring ift. hvad man byder kroppen.
Vin og øl bør vel også være i meget moderate mængder ;)
Jeg kender ikke til moderate mængder, når det kommer til stimulanser! LOL!
Netop! Alkohol og sukker er to sider af samme sag
Jeg synes måske at diskussionen kan blive lidt afsporet til tider. Hvad handler det om? At søde en dessert til 4 personer med 2 stk agavesirup eller spise mange, mange poser vingummie?
Alt frugt indeholder fruktose, og når det bliver tørret bliver andelen større. Det er derfor ikke nogen gangbar vej at gå over til dadler og rosiner, hvis man vil slippe af med fruktosen. Abrikoser kunne evt være ok med 4.5 g fruktose/ 100 g mod 17g i dadler. Laver man sin egen ekstrakt er vi jo igen ovre i et koncentrat.
Uanset, så synes jeg at man skal lade være med at blive hysterisk på dette punkt, når man samtidig gerne hælder mange glas vin ned, og alkohol netop også fedt i leveren. Fjern noget af alkoholen i stedet, så er der også plads til desserten, tænker jeg.
Jeg kan godt følge dig
men tænker også at det er lidt naivt at tro at agave siruppen er åh så naturlig – det er jo trods alt et ret koncentret produkt.. som jeg godt gad se en film om produktionen af -der hvor jeg gerne vil hen er at vi ikke tror at vi skal spise søde ting hver dag :) uanset om de er agave, sukrin eller stevia sødet…
at frugt igen bliver noget man ser frem til og synes er slik sødt :)
Jeg siger ikke at agave sirup er naturlig. Den er forarbejdet – ligesom vin feks er. Men jeg undrer mig over at man forsager agave sirup, fordi det omsættes til fedt i leveren, – hvis man samtidig fortsætter med alkohol, som gør netop det samme (og derfor er årsagen til “ølmave”).
Fint at du slagter et par hellige køer :)
også selv om det gør ondt…
Jeg har personligt aldrig forstået hypen om agave sirup og mest brugt ahorn sirup fordi det smager godt ;) og honning fordi jeg selv har bier.
Ved udemærket af begge også indeholder fruktose men så længe man styre sit forbrug ;)
En hel kage bagt idag med 3 spsk honning og mit blodsukker har det fint :)
Ja, mængder spiller helt sikkert en rolle også ;-) Jeg var egentlig glad for agavesirup, både pga smagen og pga det lave GI. Men hvad hjælper det, at blodsukkeret er intakt, hvis leveren bliver oversvømmet?! :-(
Jeg har ikke tænkt mig at lade mig skræmme af agavesirup-problematikken (måske fordi jeg den anden dag købte en masse flasker til 10 kr. på tilbud, fordi de snart udløber på dato – og jeg kan altså ikke få mig selv til at smide dem ud) – jeg bruger det jævnligt i små doser, og ligesom Sjønne tror jeg også det handler om at variere sit forbrug af alt.
Nu siger de jo også at man nærmest kan dø af for mange æg!!
Nå men egentlig ville jeg også bare komme med et forslag til et alternativ – nemlig hjemmelavet daddel”sirup”.
Fandt lige et tip til det på en amerikansk blog (selvom det var mere purékonsistens) og i den første raw kogebog jeg har købt. Har lige lavet min første portion, og det smager fantastisk – og jeg tror faktisk det vil kunne søde næsten lige så meget som agave!
Dadelsirup lyder godt nok lækkert, Heidi, men påvirker det ikke blodsukkeret? – spørger jeg uden at vide, om du overhovedet er sukkersensitiv som jeg ;-) Måske kunne man lave abrikossirup og derved få et lidt lavere GI…
Ups – jo det gør det garanteret (nej jeg er ikke sukkersensitiv som sådan, er kun low carb stilen for at tabe mig, og generet leve sundere og bedre).
Hvis abrikoser har et lavere GI end dadler, så er det måske løsningen i stedet, uden at jeg ved om det søder lige så meget!
Nu siger de jo også at man nærmest kan dø af for mange æg!!
ja og det er ikke noget nyt. Og der er bestemt noget om snakken; ind i mellem er det “de” siger – faktisk sandt.
En gang grinede man jo også af ikke-rygere.
Har det sgu lidt svært med sådanne “videnskabelige” skræmmekampagner – Doktoren får endda nævnt Gud…
Det er sådan noget jeg kalder “Mad-terror” – og frygt for at blive syg eller ligefrem falde død om af at indtage en bestemt type mad, er ikke det der skal til for at få folk til at spise sundere.
De kunstige sødemidler ville blive vinderen hos mange, og det kan man jo ende med at blive endnu dårligere stillet af.
Hvis man gik lidt op i hvordan madvarerne bliver brugt, og i hvilke mængder, og samtidig sørgede for at undgå alt det industrielt processerede mad – ja, så tror jeg ikke man bør gå og frygte den ene eller anden type sødemiddel i sin hverdag.
Her i hytten bruges der både rørsukker, honning, sirup i mange varianter og også agavesirup – men i alle tilfælde i moderate mængder. I mange tilfælde er det også andre egenskaber ved sukkeret der bestemmer hvilken type der skal bruges.
God søndag! :)
Ja, man skal lige kunne klare den amerikanske retorik :-)
Jeg er meget enig i din grundtanke om at undgå det industrielt fremstillede mad og bruge sin fornuft for resten. For sandheden er jo også, at ingen af os ved, hvad der er “rigtigt” og hvad der ikke er. Derfor kan jeg også godt lide idéen om at skyde lidt med spredehagl, når det kommer til sødning. Bruge en lillesmule af det meste. Det er de færreste ting, der vil have stor negativ effekt på os, hvis de kun indtages i små doser.
Syntes det er -super- fedt at du tager disse emner op, det er jo lige så vigtigt som alt andet. Jeg tror at man må vælge, hvad man mener er godt for en og stadig have decent samvittighed over for en selv. A: Leve med det djævelske hvide stads. B: Leve med sukrin og dets søstre. C: Leve helt uden sukker.
Kan godt se at agavesirup og sukrin mm, ikke er sunde for os, men jeg personligt vil ikke kunne undvære sukrin. Så hellere lidt og med måde end slet ikke noget :)
Sådan har jeg det også. Et bevidst forbrug prøver jeg at kalde det. A og C vil i hvert fald aldrig fungere for mig på den lange bane.