Hvad er problemet med agavesirup?


Agavesirup – hvad er egentlig problemt med det? Er det sundt? Mange opfatter agavesirup som et sundt og naturligt sødemiddel, men det synes jeg er en sandhed med modifikationer. Lad os kigge nærmere på det.

Jeg brugte også agavesirup – engang!

Jeg har været flittig bruger af agavesirup og har syntes, at det har fungeret fint i min madlavning. Det søder fint, påvirker ikke mit blodsukker synderligt, og det har ikke samme bitre eftersmag som mange af de andre “naturlige” sødemidler.

Jeg havde godt set flere steder, at agave fik skæld ud for sit høje indhold af fruktose, men kender I ikke det med, at hvis noget fungerer, så orker man ikke rigtig at ændre på det?

Ligesom når sundhedsanbefalingerne fra diverse “sundhedseksperter” også ændrer sig hver uge. Man holder sig bare til det, man har fundet ud af fungerer for en selv, og det synes jeg egentlig også er den rigtigste måde at angribe det på. Ellers kan man jo heller ikke bestille andet end at sætte sig ind i studier her, der og allevegne.

Mærk efter i kroppen og fungerer det for dig, så er det nok ikke skudt helt forbi. Sammen med en generel åbenhed overfor nye idéer og tilgange, er det min tommelfingerregel.

Agavesirup - er det sundt? Hvad er problemet med agavesirup?

Derfor bruger jeg ikke agavesirup længere

Alligevel er der nogle ting, som har gjort, at jeg har luget agaven helt eller delvist ud af min kost. Og det vil jeg gerne dele med jer her. Samtidig vil jeg lige minde om, at jeg ikke er nogen sundhedsekspert eller har nogen ernæringsmæssig baggrund.

Så jeg læner mig derfor op af mere troværdige kilder, og du kan vælge at tage det, du kan bruge, og smide resten væk. Yes?

Agavesirup indeholder primært fruktose

Sagen er, at agavesirup indeholder store mængder fri fruktose. Små mængder fruktose, som man får ved at spise hel frugt, er ikke noget problem, men store mængder fruktose kan være det. Medmindre du brænder den energi af øjeblikkeligt, sendes fruktosen til leveren og ikke ud i blodbanen.

Fructose in high concentrations or frequently ingested in high amounts, is very damaging to the body. First, if it isn’t burned immediately for energy, it goes to the liver, where it is converted to triglycerides, the very same fats in the blood associated with heart disease if chronically at high levels (and also accociated with the small lipoprotein particle size, also not considered good). High amounts of fructose on a constant basis can contribute to Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) which even children are getting now from all the fructose in their diets.

Klippet HERFRA.

Kan I huske den gode Dr. Lustig?

Han havde en glimrende illustration af forskellen på kroppens behandling af glukose og fruktose. Hvor kroppen har brug for glukosen og bruger den i alle kroppens organer, sendes fruktosen direkte i leveren med det resultat, at du lagrer det som fedt på kroppen i stedet. Og hvem er lige interesseret i det?

Tag ti minutter og gense denne vigtige episode af Dr. Lustigs fremragende serie “The Skinny on Obesity”. Det er virkelig 10 minutter, der er givet godt ud.

Agavesirup indeholder 70-90% fruktose

Det, du så skal huske efterfølgende, er, at agavesirup indeholder 70-90 % fruktose, og så kan du begynde at overveje, om det skal være dit foretrukne sødemiddel fremover. Pokkers!

Når det så er sagt, så tror jeg ikke, det er så afgørende, om du bruger det ind imellem, så længe du er opmærksom på mængderne og hyppigheden.

Og at den største kilde til fruktose nu engang stadig er sukker. Sukker består jo af 50% glukose og 50% fruktose.

Se guide til sødemidler her: Guide til sødemidler

Få mere ud af Madbanditten

Få adgang til energiberegninger på alle opskrifter, få din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter, lav dine egne madplaner og få en indkøbliste til eller brug de madplaner, jeg laver til dig hver måned.

Alt dette og meget mere får du som PLUS-medlem🤩

Det koster mindre end 1 krone om dagen og du kan starte med at prøve det gratis i 7 dage her:

Prøv MadbandittenPLUS i 7 dage

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

40 kommentarer til “Hvad er problemet med agavesirup?”

Skriv en kommentar

  1. Jeg har fundet en amerikansk opskrift på paleo gulerods cupcakes hvor de anvender agave sirup. Er der et andet alternativ jeg kan benytte istedet – eller hvor kan jeg købe agave sirup?

    Svar