Er du stødt på Pomace olivenolie i dit supermarked? Eller har du slet ikke lagt mærke til ordet Pomace på de ellers så fine olivenolieflasker? Måske har du endda købt en med hjem, fordi den var billigere end de andre olivenolier og hvem vil ikke gerne spare i madbudgettet i øjeblikket?
Hvad er Pomace olivenolie?
Pomace olie fremstilles af resterne (pomace) fra den første presning af oliven til olivenolie. Olien udvindes fra restmassen – olivenskind, kerner og frugtkød – ved hjælp af varme og kemiske opløsningsmidler (fx Hexan), da de sidste dråber olie ikke kan hentes ud ved presning alene. Dette fjerner de fleste antioxidanter og polyfenoler (det er dem, der gør den ægte olivenolie sund). Det gør Pomaceolien relativt smagsneutral og derfor bruges den ofte til stegning og friture i industrien.
Er Pomace olie sund?
Pomace olie har ikke de samme sunde egenskaber som ekstra jomfruolivenolie. Hvis målet er at få olivenoliens sundhedsfordele, især fra antioxidanter og antiinflammatoriske forbindelser, bør du vælge ekstra jomfruolivenolie.
Pomace er en raffineret olie, der tidligere primært har været brugt i industrien og i restauranter som friture, men som nu, pga. de høje priser på ægte olivenolie, har ramt forbrugerne.
Men fordi den pakkes ind som en flot olivenolie, er det nemt at komme til at købe den uden at vide, at det ikke er olivenolien og dens sunde egenskaber, man har fået med hjem.
Den indeholder dog stadig en vis mængde enkeltumættede fedtsyrer, men altså betydeligt færre bioaktive stoffer.
Hvad skal man kigge efter, når man køber olivenolie?
Hvis du vil have en ren olivenolie af god kvalitet, er det bedst at gå efter ekstra jomfruolivenolie (extra virgin olive oil). Ekstra jomfruolivenolie er den fineste og mest uforarbejdede type olivenolie, den er koldpresset uden kemikalier, og har et højt indhold af antioxidanter og smagsstoffer.
Den har et højt indhold af antioxidanter (især polyfenoler), som er gavnlige for hjerte-kar-sundhed og inflammation. Den er rig på enkeltumættede fedtsyrer, som er forbundet med lavere risiko for hjertesygdomme. Og så smager den ægte vare fuldstændig pragtfuldt.
Brug ekstrajomfruolivenolie på salater eller i dressinger. Den kan godt tåle mild opvarmning, men jeg foretrækker som regel kun at bruge den uopvarmet.
Vil du have mere viden om sunde fedtkilder?
Læs min Guide til fedt. Det er en PLUS-guide, men den kan læses gratis i de 7 dages prøveperiode.
0 kommentarer til “Hvad er Pomace olivenolie?”