Hvad er LCHF?

Hvad er LCHF?

LCHF er kort for Low Carb High Fat og er et udtryk for, at man spiser en kost, der indeholder få kulhydrater og meget fedt. Egentlig kan man sige, at man har vendt kostpyramiden på hovedet, idet man har vinket farvel til alle kornprodukter og stivelsesholdige kartofler og så selvfølgelig sukker.

Jeg har også forfattet en lille guide til, hvordan du kommer godt i gang med LCHF. Den kan du læse her: Begynderguide til LCHF og Keto

Læs også min serie om hyppige begynderfejl. Start her: Begynderfejl på LCHF

Men hvad spiser man så på LCHF?

Principperne er ret enkle. I stedet for en kornbaseret kost spiser man på LCHF sig mæt i:

Når man spiser på denne måde finder man ud af, hvor lidt man faktisk behøver pastaen under kødsovsen eller brødet rundt om burgeren.

Læs også: LCHF 2.0 – mine overordnede leveregler

Så hvad spiser man ikke på LCHF?

  • Kornprodukter (brød, ris, pasta, havregryn, morgenmadsprodukter) – heller ikke de glutenfrie af slagsen
  • Sukker (slik, sodavand, kage etc.)
  • Øl (flydende brød – æv!)
  • Fedt af dårlig kvalitet, dvs. margarine, transfedt, olier med højt indhold af Omega 6 (solsikkeolie, sojaolie, majsolie, tidselolie, vindruekerneolie etc.)
  • Tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler, lightprodukter med ingredienslister med ord, der ikke kan udtales

For mere introduktion til LCHF og lækre hverdagsvenlige opskrifter, anbefaler jeg min bog LCHF – Spis dig mæt & glad, som pt. har solgt i mere end 100.000 eksemplarer. Find den i din lokale boghandler eller online her:

Saxo.com – LCHF Spis dig mæt & glad (adlink)

Bog&Idé – LCHF Spis dig mæt & glad (adlink)

Her nedenfor ser du et udsnit af det mad, man spiser på LCHF. Det er faktisk ret enkelt!

LCHF

Jamen så spiser man jo mættet fedt!! Er det ikke farligt?

Nej, de seneste 5-10 års forskning har vist, at den sammenhæng, man troede, der var mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme hviler på vaklende grund. Tværtimod har det vist sig, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger, hvis det mættede fedt byttes ud med raffinerede kulhydrater eller med planteolier med højt omega-6 indhold.

Her er et par interessante studier:

A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.

Kilde: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease

Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.

Kilde: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis

Saturated fats are not associated with all cause mortality, CVD, CHD, ischemic stroke, or type 2 diabetes, but the evidence is heterogeneous with methodological limitations. Trans fats are associated with all cause mortality, total CHD, and CHD mortality, probably because of higher levels of intake of industrial trans fats than ruminant trans fats.

Kilde: Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies

Læs også:

Oversigt over videnskabelige studier om LCHF, Low Carb og Keto

Flere grunde til at spise fedt på LCHF

Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste. Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF.

Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater. Du forbrænder altså populært sagt fedt, imens du ligger på sofaen og ser TV og imens du sover om natten, fordi fedt nu er din primære energikilde eller din krops primære brændstof. At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med. At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.

Vil du gerne fordybe dig mere i de bagvedliggende teorier, kan jeg anbefale dig at læse disse: The Art and Science of Low Carbohydrate Living og The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (om træning på lavkulhydratkost) af Jeff S. Volek og Stephen D. Phinney. (adlinks)

Det bedste ved LCHF er…

At man er mæt, og at man har stabilt blodsukker dagen lang. En kost med rigeligt fedt giver nemlig lang og stabil mæthed, og det er noget af det første, folk bemærker, når de skifter fra en fedtfattig kost til LCHF. Det er en befrielse for de af os, der har levet med ustabilt blodsukker, og som har været nødt til at spise hver 2. eller 3. time for ikke at gå sukkerkolde. At kunne nøjes med at spise tre gode måltider i løbet af en dag fremfor at småspise hele dagen kan føles som en befrielse. Andre gode sidegevinster er mere energi, bedre søvn, færre humørsvingninger, osv. Listen er lang.

Og hvad med vægten?

Rigtig mange søger i første omgang LCHF med ønsket om et vægttab, og rigtig mange oplever, at de kan tabe sig og samtidig spise sig mætte for første gang i deres liv. Andre oplever, at vægten bare stabiliserer sig, og at de dermed slipper for elevatorvægt op og ned i en uendelighed.

Læs også: Tab dig med LCHF

For mere udførligt læsestof om baggrunden for, hvordan LCHF kan bruges til vægtnedgang, anbefaler jeg min bog Mæt & Slank med LCHF (adlink)

Har du snuset lidt til LCHF men har brug for konkrete anvisninger, ernæringsberegnede opskrifter og en kostplan til at komme i gang, anbefaler jeg mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide

Tilpas livsstilen til dig og dit liv!

Det kan være rigtig fint at tilpasse livsstilen, så den passer bedst muligt til dig og din hverdag. Vi er alle forskellige og har vidt forskellige behov. Vær dog opmærksom på, at du, hver gang du laver dine egne tilpasninger, bevæger dig væk fra originaltanken med LCHF. Synes du fx, at idéen om at lave LCHF + rugbrød + lightsodavand tiltaler dig mere, kan du ikke længere være sikker på at opnå de positive sidegevinster, du læser om her, der og allevegne.

Vil du vide mere?

Er du blevet nysgerrig efter at læse mere om LCHF  så tag et kig på mine LCHF-bøger, som er på dansk. Besøg også den svenske læge Andreas Eenfeldts blog. Han har lavet en fin og gratis folder på dansk om LCHF, som du kan hente her.

Eller tag små 10 min. og se denne fremragende lille film. Den er temmelig morsom.

Er der flere ting, du er i tvivl om? Så læs mere her:

5 LCHF-begynderfejl

Jamen hvor meget må jeg spise? – et bud på en LCHF-tallerkenfordeling

Må jeg spise (…) på LCHF?

LCHF – generelle spørgsmål

LCHF og vægttab

Derfor taber du dig ikke med LCHF

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF og ketose

LCHF – fertilitet, graviditet og amning

Striks LCHF - vægttab, ketose, kalorier og kostplan

145 kommentarer til “Hvad er LCHF?”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane.
    Jeg er ” på prøve” m lchf. Lækker mad, men kroppen skriger på pastafornemmelsen. Jeg har nu set en variant, som er lavet på kikærtemel. Er kikærter /humus et No Go eller er der grønt lys. Selvfølgelig i kontrolleret mængde ?.

    Svar
    • Hej Tanja

      Det afhænger lidt af hvad dit mål er. Hvis målet er at teste LCHF/Keto med henblik på vægttab, ville jeg ikke spise kikærtepasta osv.

      Hvis målet bare er at skære lidt ned i kulhydraterne, kan kikærtepastaen være et fint alternativ (bortset fra at det smager skidedårligt men det er jo ikke det, du spørger til ;-) )

      Svar
  2. Hej Jane. Jeg er simpelhen blevet så fascineret i lchf. Har et par venner der sværger til det. Jeg har for 9 år siden fået en gastric bypass operation, et barn og familie liv senere har jeg taget en smule på igen og ville gerne smide det igen. Men kan det lade sig gøre med lchf når jeg har fået den mave operation? Jeg syntes jeg har googlet og googlet men syntes ikke rigtigt at jeg kan finde noget om det.
    Mange hilsener Rebecca

    Svar
    • Hej Rebecca

      Ja det kan det godt men jeg har kun begrænset erfaring med det. I min forståelse med andre i din situation kræver det, at du spiser lidt mindre men flere måltider ift. fx de portionsstørrelser, jeg har i mine bøger. Prioriter protein og grøntsager, når du spiser og brug fedt til mæthed og energi og ikke som noget, man skal presse i sig for enhver pris.

      Håber det kan hjælpe dig lidt videre.

      Svar
    • Oprindeligt er LCHF og Keto jo helt det samme. Begge er kost, der foreskriver 20-30 g kulhydrat om dagen.
      Senere er man så begyndt at gradbøje det og er kommet op med fx ‘striks LCHF’ med 20-30 g kulhydrat, ‘normal LCHF med op til 50 g kulhydrat’ og ‘liberal LCHF’ med op il 100 g kulhydrat. Og det kan egentlig også være fint, for ikke alle behøver den helt kraftige kulhydratrestriktion. Men desværre betyder det, at mange af dem, der gør, starter med for højt et kulhydratindtag og derfor aldrig får de resultater, de havde håbet.

      Svar
  3. Hej Jane. Jeg er lige startet på keto. Det går rigtig godt, men jeg vil gerne vide, om jeg kan spise de hersens stenalderblandinger man kan købe i supermarkederne. De findes i mange udgaver som fx knækbrød, rugbrød og snacks. Hva mener du?
    Mvh Mette

    Svar
    • Konceptet i min Keto-bog er jo, at du kan spise lige det, du vil, så længe du holder dit samlede kulhydratindtag under 20-30 g pr. dag.

      Min erfaring er at de bedste resultater kommer af at spise kød, grøntsager og fedt og holde brøderstatninger på et absolut minimum. Har du bogen? Ellers finder du den her: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

      Svar
  4. Hej Jane,
    Jeg har været forbi Irma hvor jeg har set at de sælger glutenfri rugbrød (Hedebagerens).
    Rugbrødet består af:
    – fuldkornsrugmel
    – bygmaltekstrakt
    – skårne rugkerner
    – jod
    – surdejskurtur

    Tror du at det er ok at spise to-tre skiver af den slags rugbrød om dagen, hvis man følger LCHF/KETO?

    Svar
    • Hej Sara
      Jeg tror, du har fået det hele lidt i den gale hals.
      Glutenfrit er jo fint for dem, som ikke kan tåle gluten men på LCHF/Keto er det kulhydratindtaget, vi er interesserede i. Og kornprodukter, glutenfrie eller ej, indeholder lige så mange kulhydrater som andre kornsorter. Fordi kulhydraterne skal holdes så lavt sammensætter vi kosten af grøntsager, kød og fedt og altså ikke brød og lignende. Derved bliver kosten jo også automatisk glutenfri – altså fordi vi ingen kornprodukter spiser.

      En anden ting er, at de ingredienser, du nævner, ikke er glutenfrie, så jeg tror, du må have kigget forkert på pakken. Både rug og byg indeholder gluten.

      Måske vil du have gavn af at læse lidt op på LCHF/Keto, og jeg tænker, at du vil have glæde af at starte med Keto-bogen. Så får du en god og solid introduktion og slipper for at blive i tvivl om denne slags: https://www.madbanditten.dk/keto-bog/

      Svar
  5. Jeg har købt den nye madplan….4 måltider…min uge er på 7 dage..på denne måde er der ingen lettelse i hverdagen, så skal jeg alligevel ud og finde 2-3 måltider med indkøb hver uge…ingen hjælp for mig

    Svar
  6. Kære Jane

    Jeg er lidt forvirret over det med at drikke vand med salt i. Jeg føler, det gør mig godt, og jeg drikker en del glas i løbet af dagen, men når jeg så læser på nettet, lyder det som om, at det kan være meget farligt at drikke saltvand?

    Er der nogen grænse for, hvor meget saltvand, man bør drikke? Og kan du sige noget om, hvordan opløsningen/forholdet mellem vand og salt bør være, for at det ikke er farligt?

    Mvh Søren

    Svar
    • Åh det er også svært at sige. Salt er vigtigt i en kontekst af få kulhydrater og vi er nødt til at huske, at det er anderledes for os end for andre brugere.

      Jeg plejer at anbefale op til 2 tsk salt pr. dag FORUDEN at man salter sin mad grundigt. Men altså 0,5-1 tsk salt i et glas vand 1-2 gange om dagen. Det plejer at være tilstrækkeligt. Hvordan man får det ekstra salt ind er uden betydning. Man kan skylle det ned i et shot eller man kan sippe af det dagen lang. Det vigtigste er at man får det.

      Med tiden kan saltindtaget blive lidt mere intuitivt, er min erfaring.. :)

      Svar
  7. Hej Jane
    Jeg er startet på LCHF kuren og har brugt din side til at komme i gang, den er virkelig brugbar. Jeg døjer en del med kvalme og mavesmerter, især om natten. Nu har jeg kun været på kuren i 5 dage. Så mon ikke det fortager sig. Du har tidliger svarret på mit spørgsmål om sojasovs. Tak for det. Jeg stillede et andet spørgsmål, men kan ikke huske hvor jeg skrev det. Så nu får du det lige igen.
    Hvor mange bær tænker du man må spise om dagen?
    Jeg spiser bær på min morgenmad og nogle gange i mine salater.
    Og så lavede jeg din bærkompot og musli til Chiagrød. Super lækkert.
    MVH Annette

    Svar
  8. Grunden til at jeg spurgte om det er løg vokser under jorden og efter hvad jeg kan læse så skal jeg undgå det men de findes i dine opskrifter derfor kom jeg i tvivl

    Svar
    • Yes, det forstår jeg?? Det er også en fin tommelfingerregel, da rodfrugter og andet underjordsgrønt indeholder flere kulhydrater end fx kål og salatgrønt. 200 g rodfrugt er hurtigt og nemt at spise. 200 g løg, not so much.

      Så det er kun en tommelfingerregel og det vigtigste er stadig, at dit daglige kulhydratindtag er lavt. Om du vil bruge dine få kulhydrater på løg, vingummibamser eller kål og salat er uden betydning. Min erfaring er, at det går bedst/nemmest, hvis man primært fokuserer på de sidste ;-)

      Svar
  9. Jeg kan se at man godt må spise løg er det både alm løg eller er det rød løg eller ingen løg er kommet lidt i tvivl hilsen Lars

    Svar
    • Jeg tror aldrig, at jeg er stødt på at løg er et problem. Det skulle da lige være ristede løg – haha! Almindelige løg bruges jo oftest i små mængder og giver en dejlig grundsmag.

      Svar
  10. Hey derinde, Spændende. Hvad siger atriaflimmer(hjerteflimmer) yil sådan en omgang LCHF?? har meget lyst til at gå i gang.

    Svar
      • Hej.
        Jeg kunne godt tænke mig at fortælle om hvordan mit hjerte har reageret på lchf.
        Men jeg er enig med Jane om at Steens spørgsmål er bedst at stille til lægen.
        Jeg lagde om til lchf for godt et år siden.
        Jeg har aldrig fået konstateret noget med hjertet, det skal siges, men jeg havde de sidste 2-3 år, ihvertfald, oplevet at mit hjerte kunne finde på at stå og “blævre”. Det var særdeles ubehageligt, men gjorde ikke ondt. Det forsvandt noget tid efter starten på lchf.
        Jeg kan sommetider opleve at mit hjerte slår langsomt 2-3 slag, når jeg slapper af. Jeg har læst et eller andet sted på nettet at det er normalt på lchf/keto.
        Mvh Lone.

        Svar
    • Hej Kristian

      Kornprodukter er ikke så smart på LCHF, da det indeholder mange kulhydrater. Både rug og majs er kornsorter. Løg kan du fint bruge i madlavning. Det ligger en fin bund for smagen i fx gryderetter etc.

      Svar
  11. Jeg har købt din keto bog, og er godt igang, :) men er blevet lidt i tvivl om hvad fedt producenten helst skal være i ost for den betegnes som fed ost ?
    Og er frisk mozerella ok ?

    Svar
    • Alle slags ost, måske undtagen dem, der står light, fedtfattig eller slankeost på.

      Det vigtigste på KETO er, at du spiser få kulhydrater, max 20-30 g pr. dag. Hvordan du forvalter det, betyder mindre.

      Svar
  12. Måske et lidt dumt spørgsmål. Men vil man kunne leve efter dine opskrifter og madplaner hvis man ikke kan tåle gluten?

    Svar
    • Det kan man helt bestemt. Jeg har ikke spist gluten siden 2010. LCHF er helt fri for kornprodukter og derved også for gluten.

      Svar
  13. Kære Jane
    jeg har lige set filmen “The Magic Pill” og det har virkelig sat nogle tanker igang… Jeg har 3 børn på 9,7 og 5 år og syntes der er gået alt for meget choko-pops i den. Jeg drømmer om at spise LCHF med familien! Mine børn er ikke kræsne, men de vil klart hellere have pasta med kødsovs end grønsagssuppe. Har du gode ideer til retter (også til madpakken) så alle kan være med? MVH stine

    Svar
  14. Jeg har fået svar på mit spørgsmål OG afklaring på hvad glukose-produceningen var hahah. Det var ketose og jeg havde misforstået det. Tak for hjælpen! :D

    Svar
    • Ah det giver bedre mening. Det er meget individuelt hvor længe det tager at komme tilbage i ketose efter at have spist et stykke kage. Det afhænger af størrelse og insulinsensitivitet. Udfordringen oplever jeg oftere er at det ene stykke kage skaber så stærke cravings (og ubehag) at det er svært at gå tilbage til kulhydratrestriktionen men er det ikke en bekymring, ville jeg ikke spekulere mere over det.

      Svar
  15. Hej Jane.
    Tak for meget inspiration. Jeg vil gerne start med LCHF kost grundet ustabilt blodsukker, hormon(u)balance og ønsket om et mindre vægttab. (5 kg)
    Mit spørgsmål lyder..
    Hvis jeg spiser LCHF til dagligt – holder retningslinjerne og kvitter alt sukker og hvede og alt man skal holde sig fri for, så må jeg gå ud fra at min krop selv begynder at producere det glukose som den behøver.
    Hvad vil der så ske hvis jeg én eller to gange om måneden spiser slik? (Cheatdays) ..
    Vil min selv-producerende glukose-produktion gå helt tilbage/starte forfra/gå tabt (Her vil jeg prøve at sammenligne det med hvis man begynder at ryge igen- og derfor skal hele stoppe-produkter igennem igen).
    ELLER.. Kan jeg holde få månedlige cheatdays uden at jeg ødelægger min egen glukose-produktion?

    OG … Det er vigtigt at gå fedt? Så hvis jeg får magert kød; så er det godt at få f.eks. flødesovs eller mayo. Er det rigtigt forstået?

    Tak for en dejlig inspirerende side – og god dag!

    Svar
    • Hej Helle
      Jeg forstår ikke helt hvad du mener med ‘selv-producerende-glukose-produktion’. Hensigten med LCHF er snarere at få kroppen til at skifte fra glukoseforbrænding og over til fedtforbrænding. Spiser du mange kulhydrater, vil det hæmme fedtforbrændingen og din krop vil igen forbrænde glukose. Den mængde glukose, som din krop stadig skal bruge, vil den få fra de kulhydrater, du spiser eller producere selv. Det kan den fint stadig.

      Jeg er ikke fan af idéen om cheatdays, men jeg er fan af at lade den slags være et personligt valg. Du kan læse mere om det her: https://www.madbanditten.dk/2016/03/05/lchf-ketose-og-cheat-days/

      Det er vigtigt at spise ekstra fedt, når man spiser få kulhydrater, da man ellers bliver sulten og energiløs. Er kødet fx magert, vil en fed sovs til være en god idé.

      Svar
      • Der må simpelthen være boget jeg har misforstået så. (Upsi).

        Okay- MEN.. er dét at gå fra glukoseforbrænding til fedtforbrænding en lang process? (Hvor længe er det sukker man indtager i kroppen?)

        Altså; hvis jeg til en fødselsdag spiser et stykke kage

        Men de næste to uger spiser LCHF

        Er det så bare når dét stykke kage er forbrændt, at jeg begynder at fedtforbrænde igen?

        Tak for dit svar!! :D

        Svar
  16. Hej Jane.

    Jeg er en mand på 42, jeg er 181 høj og vejer 79 kg, hvilke ikke er en alarmerende vægt. Mit problem er egentlig heller ikke vægten som sådan, men derimod min fedt procent, som pt er på 18%. Jeg har været på alverdens slankekure og kan fint tabe mig, men jeg taber mere muskelmasse end fedt og det er super demotiverende og det er derfor aldrig rigtig lykkedes at få fedtprocenten ned. Mit spg. er så, er LCHF det rigtige for mig hvis hovedformålet med dieten/kostomlægningen vil være fedtforbræding og ikke vægttab? Hvad er dine erfaringer med fedtforbrændingen kontra muskeltab på LCHF?

    Sidste spg. Hvordan gik det for de få mænd du har haft med på dit forløb – var der lige så stor succesrate som hos kvinderne?

    Mvh Karsten

    Svar
    • Hej Karsten

      Super spørgsmål. Hvis jeg skal starte med det sidste først, så er LCHF/keto super effektivt for mænd og mænd får ofte bedre resultater end kvinderne. De elsker maden og fedtet rasler af dem. Nu har du allerede en relativ lav fedtprocent, hvor de mænd, der tiltrækkes af mit forløb ofte kommer med stor overvægt.

      Vægttab medfører næsten altid et tab af muskelmasse også, og det vigtigste måde at forebygge dette er ved hjælp af 1) styrketræning og 2) tilstrækkeligt protein, hvilket vi meget eksplicit arbejder med på Keto og mine forløb.

      For at tabe fedt skal du være i kalorieunderskud (også på keto) og er du i kalorieunderskud, stiger dit proteinbehov. På Keto plejer jeg at sige, at vi skal have mindst 1 g protein pr. kilo kropsvægt og helst 1,5 (1,6 for at være helt præcis), som angiveligt er det bedste leje ift. muskelopbygning. Bemærk her at kød indeholder 20 g protein pr. 100 g.

      Idet du allerede er slank, vil styrketræning være et super værktøj til bedre kropskomposition, og jeg vil anbefale dig at tænke det med i din strategi.

      Sidst men ikke mindst er de fleste fedtprocentmålere helt uhyrligt upræcise, så medmindre du har mulighed for at få lavet en Dexa-scanning, ville jeg tage diverse andre målere med et gran salt. Når du går på slankekur, taber du ofte en del væske i starten og da væske i almindelige fedtprocentmålinger tæller med som ‘lean mass’ kan det fejlagtigt se ud som om du taber muskelmasse. Så brug dem evt. kun til at give en indikation af trend over tid.

      God fornøjelse med det!

      Svar
  17. Hej Jane.
    Vil bare spørge om det er muligt at printe lchf madpyramiden ud i A4 størrelse. Jeg synes godt jeg kan bruge den som arbejdsredskab i køkkenet, og som visuel forklaring til folk der er nysgerrige.
    Mvh Lone.

    Svar
  18. Hej Jane,
    Nu har jeg siddet og klikket lidt rundt på din side. Da jeg ikke kan spise gluten virker LCHF jo som noget lige for mig. Jeg har dog også lidt mere allergi og er bange for at det vil gøre det sværer for mig at gå all in på LCHF.
    Der er tale om, rå tomat, rå løg (alle slags), rocula salat, ingefær, peberod, fennikel..

    Dertil synes jeg ikke at kunne lære mig frem til holdningen til plantemælk og den “nye” plantebaserede smør fra naturlig, hvordan passer disse ind i LCHF?

    Om ikke andet er dine opskrifter lækre, især din hønsesalat med asparges er at hit herhjemme!

    Svar
    • Hej Katrine
      Jeg tænker ikke at det er et problem at undgå de grøntsager, du ikke kan tåle. Dem lader du selvfølgelig bare være med at spise og i stedet spiser du så dem, du kan tåle.

      Plantemælk er mere end noget andet dyrtkøbt vand, og det synes jeg er lidt spild af penge. Jeg ville gå efter en fuldhed kokosmælk i stedet. PLantebaseret smør kan jeg ikke fine én eneste god grund til at spise og jeg fraråder generelt al brug af margarine, hvilket jeg anser den, du nævner for at være. Smør eller kokosolie er klart bedre valg. :)

      Svar
  19. Hej

    Jeg har et lille hurtigt spørgsmål som jeg håber du kan være på: hvor mange procent kulhydrat må et produkt indeholde for at man må kalde det for low carb? Og regnes det på vægten eller på kilojoule?

    På forhånd tak

    Hilsen Thomas

    Svar
    • Åh jeg ved ikke om der findes sådan rigtige regler for det, men en tommelfingerregel kunne være 5 g. kulhydrat pr. 100 g. Altså målt på vægt og ikke i energiprocent. Men det er bare en tommelfingerregel og ikke sådan bøjet i neon :)

      Svar
  20. Hej Jane ! Tak for dig og at du deler ud af alt det du ved. Jeg har nu i 14 dage været på striks LCHF – og kan næsten ikke få armene ned.
    Jeg har en laaaaang liste over ting jeg har bøvlet med de sidste små ti år og som har været tiltagende over årene. Enormt svingende blodsukker, flere dårlige dage end gode dage med hensyn til psykisk overskud, ophobning af væske i kroppen, maveproblemer, udslæt i ansigt, hedeture, bare for at nævne nogle……
    For tre år siden var jeg hos en biopat/kinesolog som fandt frem til, at der var rigtig mange ting jeg skulle stoppe med at spise. Jeg var på sammen bruddets rand, det var blandt andet mælkeprodukter, brød, sukker og et hav af andre ting. Jeg træner meget og er konstant sulten og kunne næsten ikke se mig ud af det – jeg oplevede en forbedring af mine maveproblemer og også lidt forbedring på blodsukkeret – men det var mildest talt uoverskueligt og jeg synes jeg evig var på jagt efter hvad jeg kunne spise. Mit behov for mad er stort og fylder meget i hverdagen, jeg træner meget og lige så snart jeg bliver sulten skal der gerne noget ind, eller bliver jeg i meget dårlig humør, stresset over det mindste og får en hoved pine der varer til dagen efter. Jeg har haft en fornemmelse af at jeg ikke tåler kulhydrater særlig godt, men har ikke kunnet finde ud af hvor jeg så skulle få energi til min styrketræning og løb ( Jeg dyrker styrketræning 5 gange ugentligt og løber 4 gange om ugen) Det kræver masser af energi = mad !
    Sådan har jeg nu bøvlet rundt i tre år, maden/kosten har fyldt 80 % af min tid. Jeg har fulgt forskellige blogs og blandt andet også din – fået rigtig mange godt tips men ikke gået “all in”. Min bedre halvdel kommer hjem for ca 14 dage siden, han har været til akupunktur behandling og blevet anbefalet en kostændring til LCHF. Og han er fast besluttet på at afprøve det. Jeg tænkte bare Åh nej endnu mere bøvl med forskellig mad der skal laves og flere specielle hensyn der skal tages…..han siger så, at det ligner lidt det som jeg gør. – jeg blev så alligevel lidt mere nysgerrig og beslutter at starte sammen med ham. Og det er bare totalt striks fra start……og hold da op hvor kan jeg næsten dag for dag mærke og se de forandringer der sker i min krop. Jeg blev opmærksom på, at jeg faktisk ikke har fået nogen form for fedt og også været sparsom med kulhydrater, det forklarer en del.
    På søndag har vi været igang i 14 dage – jeg har ingen ophobning af væske i kroppen ! min ansigtshud er i den grad faldet til ro og blevet pæn! Jeg har et enormt stabilt blodsukker og ingen cravings (før stod jeg nærmest med hovedet inde i skabene imellem måltiderne på jagt efter noget jeg kunne proppe mig med. Jeg spiser tre måltider om dagen i et stille tempo og spiser ikke mere end at jeg er tilpas. Før åd jeg…proppede maden i munden og tænkte allerede på det næste måltid før jeg var færdrig. Jeg har haft psykisk overskud i alle dagene ! Jeg bliver mæt her gang. Og jeg er sulten på en helt anden måde….sulten i maven og ikke i hovedet som kunne blive til en rigtig ubehagelig oplevelse.
    Mine svedture er markant blevet mindre dag for dag og jeg har i de sidste tre dage ingen haft !
    LCHF er min redningsplanke og den passer perfekt ind i min hverdag – det falder mig meget let og naturligt at følge principperne.
    Jeg har været lidt udfordret på træningfronten – mine ben har føltes som betonklodser under løb og jeg blev hurtig udmattet under min styrketræning – det er dog ved at vende i de her dage.
    Som skrevet før, så har jeg sq svært ved at få armene ned – jeg kan næsten ikke huske hvornår jeg har haft det så godt i så mange dage i træk.
    Så TAK <3

    Svar
    • Hold nu op, sikke en dejlig kommentar! Og det “sjove” er, at du bare overhovedet ikke er alene med den oplevelse. Der sker bare noget i kroppen, når man reducerer kulhydrater og øger fedtindtaget – det er SÅ tankevækkende. Jeg kan selv følge dig et langt stykke henad vejen.

      Desværre er der mange, der aldrig prøver at gå all-in. De sparer lidt på fedtet stadig og derved får de sjældent en god oplevelse med LCHF. Der er jo en grund til at det hedder HF/high fat. Det er virkelig vigtigt! :)

      Svar
  21. Hej Jane
    Jeg har været på din kost siden januar og har tabt 4 kg det er så fedt men håbede mit for høje kolesterol ville gå ned men nej !! Tror du ikke bare jeg skal fortsætte da jeg skal ha det målt igen om 2 mdr, mit blodtryk er gået fint ned siden januar !!
    Vil bare så gerne blive på den super fine kost da det for første gang giver mig et bedre liv!! Og min læge tror ikke på det hvad tænker du Jane ??
    Tusinde tak for din super site
    Gitte

    Svar
  22. Hej Jane,
    Må man spise økologisk peanut butter på lchf eller ketose?
    Og har sukkerfri tyggegummi en stor indvirkning på disse?

    Jeg synes det kunne være spændende at blive peget lidt mere i retning af ketose, da min mave er ekstremt sart. Kan se du ikke laver kostplaner, men kunne du måske lave en ketose pyramide, ligesom der er en lchf pyramide på din side? :)

    Vh Sine

    P.s. Jeg beundrer dig og dit arbejde helt enormt

    Svar
    • Hej Signe
      Peanutbutter og andre nøddesmør kan sagtens være fint – også i ketose. Det største problem, om du vil, er kalorierne og at mange overspiser i det, og det er mest, hvis du gerne vil bruge ketose til vægttab.
      Sukkerfrit tyggegummi kan være fint i ny og næ.

      Jeg har netop lavet et online produkt, som fokuserer på striks LCHF og ketose og det bliver lanceret snart – dog først i mit nyhedsbrev og først senere på bloggen. Tilmeld dig evt. nyhedsbrevet her: https://madbanditten.simplero.com/page/61301

      Svar
      • Tak for lynhurtigt svar! Jeg har netop tilmeldt mig dit nyhedsbrev.

        Jeg vil rigtig gerne over i lchf, og ketose. Ikke for at tabe mig, men fordi jeg finder den måde at spise på meget interessant.
        Ligeledes har jeg et job hvor jeg ikke kan spise 6 måltider om dagen, og vil egentlig gerne spise 3-4 måltider og ikke gå og være sulten.

        Men jeg vil også gerne kunde skelne imellem striks lchf og ketose, for der er vel en forskel?
        Jeg har købt din nyeste bog og lavede igår langtidsbraiseret andelår, og de var SÅ lækre! Mums!

        Mit største problem med at skulle leve efter lchf er nok at jeg gerne vil have en dag om ugen hvor jeg kan spise sukker. Jeg har som det ser ud nu, 1 dag hvor jeg spiser ekstra god mad, både til morgen, frokost og aften, men maden er ikke usund. Det er gode råvarer, økologi og lavet fra bunden. Men det er den dag hvor jeg spiser ekstra smør eller fløde f.eks. Eller peanutbutter. Men den dag kan der altså også sagtens ryge noget vandmelon eller friske bær, eller en portion lækker glutenfri havregrød indenbords (og hvis vi er i biografen eller har besøg eller er ude, drikkes der zero cola, spises et enkelt stykke kage eller en god håndfuld chokolade eller popcorn)

        Jeg ved at det tager noget tid at komme i ketose igen når man tager de der carbs dage, men er der noget der er bedre end andet ifht at man ikke ønsker hele forbrændings maskinen til at omstille sig igen fra glukose til ketose?

        Jeg har sindssygt mange spørgsmål ? Men jeg holder her og glæder mig til at se nyhedsbrev og fremtidige ting fra din hånd. Og hvis du skulle have interesse i at se hvad jeg spiser til dagligt, og måske guide mig i ketose retning så er jeg meget interesset.

        Vh Sine

        Svar
  23. Hej Jane.

    Jeg er startet på lchf idag, efter at have leget med tanken et par uger.

    Min udfordring her og nu er at jeg er alene med to børn, fordi min mand er udsendt med Forsvaret. Inden min mand tog afsted forberedte vi en del mad til fryseren, så det bliver lidt nemmere for mig at komme igennem “ulvetimen” med trætte, sultne, utålmodige børn. Problemet er at da vi forberedte maden, var jeg ikke startet på lchf, så det er panerede schnitzler, rørt fars (med hvedemel) og kødsovs med gulerødder i.

    Spørgsmålet er hvordan jeg bærer mig ad med at gøre ovennævnte retter lidt mere lchf?

    Tak for inspirerende artikler!

    Svar
    • Hej Maja
      Hvis jeg var dig, tror jeg, jeg ville se igennem fingre med det i de retter, I har forberedt. det er næsten ærgerligt andet, synes jeg. Gulerødder i kødsovs og lidt mel i en fars tror jeg næppe vil gøre en stor forskel. Måske den panerede schnitzel bliver i overkanten så enten kan du spise noget andet den dag eller bare lade den dag være “higher carb” og så i fremtiden forberede mad med mindre mel. Sådan tror jeg, jeg ville gøre.

      Håber du bliver glad for dit valg :)

      Svar
  24. Hej Jane :-) tak for en FANTASTISK blog og bog (Mæt og slank med LCHF)! Jeg har nu været på striks LCHF i en uge og det er det fedeste ;-) jeg er vild med ikke at være sulten hele tiden og det er fedt ikke at have vilde humørsvingninger.
    Jeg har været (er det vel stadig) den største sukker addict ever og har længe godt vidst at det både har forhindret mig i at tabe mig men at der også har været en reel risiko for at jeg ville ende med sukkersyge og en masse andre trælse lidelser.
    Problemet har været at jeg ikke har vidst hvad jeg skulle gøre ved det for hver gang jeg har skåret ned er jeg faldet så eftertrykkeligt i og i den dybe ende.
    Jeg har mange gange tænkt at det måtte være alt eller intet men troede ikke det var muligt. Hvad skulle jeg ellers spise til morgenmad hvis ikke det skulle være havregryn med sukker og mælk eller et eller andet brød for yoghurt er man jo ikke mæt af ret længe. Det ved jeg nu og jeg elsker det.
    Jeg har også fundet glæden ved at lave mad. Noget jeg aldrig har oplevet før. Jeg var altid for sulten til at nyde processen det skulle helst går hurtigt for ellers (!) og det var lettere hvis det var andre der lavede det (min mor, kæreste osv). Nu nyder jeg at trylle noget skønt frem i køkkenet som er godt for min krop og som gør mig mæt.
    Du skriver et sted at det bliver muligt at glemme et måltid jeg da jeg læste det tænkte jeg at det ALDRIG ville ske for mig. Men du har ret! Jeg har allerede oplevet det flere gange. Før kunne jeg ikke leve uden min morgenmad som jo nok også var dagens største sukker kick men i dag var klokken 12 da jeg tænkte at jeg var ved at være sulten :-) i går blev min frokost til tidlig aftens mad da jeg først var sulten kl 16. Det har jeg aldrig oplevet i andre perioder af mit liv hvor jeg har spist “sundt” (talt kalorier og spist flere grøntsager for at tabe mig).
    Jeg er godt klar over at LCHF ikke er din ide men du har gjort det forståeligt for mig og gjort det muligt at komme igang :-) Du skriver rigtig godt og jeg kan godt lide din måde at skrive på hvor du både er saglig og personlig. Det er for mig også et plus at du ikke har eller har haft vægtproblemer for jeg synes at det er en fed tanke at LCHF er for alle og ikke kun noget man udsætter sig selv for hvis man er overvægtig. Selvfølgelig er striks LCHF nok en form som mest bruges til vægttab men den passer mig rigtig godt for jeg er lidt for mange gange blevet tacklet af den hvide drage (sukker, slik og andre søde sager) et stykke er aldrig nok!

    Tak tak tak

    Jeg glæder mig til at prøve nogle af dine spændende opskrifter selvom der er lidt tid endnu til jeg vil vove mig ud i kager eller brød. Jeg skal lige nyde det der ketose :-)

    Ha en fantastisk sommer :-)
    Mange knus Karin

    Svar
    • Kære Karin
      TUSIND tak for den kommentar. Du begriber ikke, hvor meget du lige får sagt, som virkelig går lige i hjertet på mig. Det er lige netop kommentarer – og oplevelser – som din, der gør mit arbejde det hele værd.

      Og så deler jeg bare fuldstændig din oplevelse – tænk, at det er muligt at have det sådan. Det er jo SÅ dejligt! <3

      Svar
  25. Hej Jane.
    Tak for dine udførlig svar på mine spørgsmål.
    Har lige brug for din ekspertise en gang til.
    Jeg fandt et produkt på nettet – nemlig sukkerfri chai te. Til min store glæde stod der, at produktet var kulhydratfrit. Da jeg så fik det hjem, stod der, som det første på indholdslisten på produktet, at det indeholdt maltodextrin. Hov, Hov, tænkte jeg så. Havde jo lige nørdet alt det der med sukkererstatninger og var stødt på, at maltodextrin var en stor synder ift. GI-indeks. Det skulle angiveligt være værre end almindelig sukker. Så nu har jeg to modstridende informationer. Det smager brand godt, det der pulverte – men har en snigende fornemmelse, at den er hel gal. Ved du noget om maltodextrin? Stevia er jo også et kulhydrat men jo GI-neutral og “tæller” derfor jo ikke rigtigt som så. Ved du noget om det her?
    Mvh. Elena

    Svar
    • Stod der virkelig kulhydratfrit på et produkt med maltodextrin? Det ville jeg kassere lige med det samme.

      Svar
  26. Jeg har nørdet emnet på et mere medicinsk niveau og har nogle spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe og med. Er i gang med LCHF på 3. uge – desværre med mange gener.

    Følgende håber jeg, du kan give mig en forklaring på:
    Sådan rent lavprakisk: I dag kiggede jeg på græsk yoghurt 10% og den havde højere kulhydrateindhold en f.eks. ymer og ylette. Hvorfor anbefales så græsk yoghurt?

    Mere overordnet: Har læst flere publikationer hvor der beskrives, at både proteinrig kost , så som kød, og fede mælkeprodukter, så som fed ost, har et højt insulinudskillelsesindeks. Lavt GI (da det jo ikke indeholder KH). Det giver slet ikke mening i mit hoved. Så vidt jeg forstår, handler det jo om at holde insulinudskillelsen lav (derfor ingen kulhydrater), men hvis den hæves af kød og fede mælkeprodukter, er man så ikke lige vidt? Hvad er det, jeg ikke får koblet korrekt eller overser i mit ressonement?

    Vedr. sødestoffer (som jeg så også lige nørdede, nu jeg var i gang ). Så vidt jeg kunne læse mig til, er hverken Stevie eller sukrin mere eller mindre insulinproduktionsprovokerende end f.eks. aspatan eller mange af de andre sødemidler. Så hvorfor anbefaler du sukrin og stevia?

    Du plejer at være så venlig at svare udførligt på henvendelser, så jeg håber du kan bringe lidt orden i min forvirring. Der er formodentlig et led jeg overser, selv om jeg deslige har nørdet din blog ?.

    Takker på forhånd meget ?.

    Mvh. Elena

    Svar
    • Hej Elena

      Tak for din kommentar og dine gode spørgsmål.
      Når der anbefales græsk yoghurt i stedet for fx ymer/ylette, er det fordi du vil blive mæt på en langt mindre portion og derfor spise mindre (og derved færre kulhydrater). Sammenlign fx selv forskellen på at spise 200 g græsk yoghurt 10% og 200 g ymer. AF sidstnævnte vil du med al sandsynlighed hurtigt skulle spise igen.
      Insulinindexet er virkelig interessant – også i denne sammenhæng – men desværre er det endnu ikke så godt undersøgt.
      Men netop det her med at spise for meget protein er en klassisk begynderfejl på LCHF, da insulinudskillelsen kan forhindre at kroppen sætter over på fedtforbrænding (ketose). Især de syrnede mælkeprodukter scorer højt på insulinindexet men det samme gør ost – og kød i mindre grad. LCHF er, som du ved Low Carb High Fat – og moderate protein. Vi spiser ikke meget protein men meget fedt. Med en sådan kost vil insulinudskillesen være så lav, at kroppen havner i ketose.
      At stevia og sukrin er insulinudskillende har jeg aldrig hørt om, så det ved jeg desværre ikke noget om. Men under alle omstændigheder er det jo ikke noget, man lever af. Når de anbefales i denne sammenhæng, er det fordi de er naturlige sødemidler (modsat aspartam som er kunstigt fremstillet) og fordi de har et GI på 0. Stevia er dog en historie for sig, idet købeprodukterne lukrere på den naturlige stevias gode ry og rygte men det er en helt anden sag.
      Håber ovenstående gav mening :)

      Svar
      • Prøver lige igen -min respons forsvandt lige før.

        Først og fremmest tak for dit svar. Desværre gav det ikke helt mening for mig.
        Du skiver: “Vi spiser ikke meget protein men kød”. Det forstår jeg ikke helt af flere grunde. Æg er da en stor del af kosten – det må da tælle som protein. Hvor ellers kan man få for meget protein når f.eks. bælgfrugter er of limits?
        Hvis fede mælkeprodukter skaber højere insulinudskillelse end kød, hvorfor så ikke spise mere kød end ost?

        Jeg udtrykte mig vist noget kluntet ift. sødestoffer. Hverken Stevie eller Sukrin har GI over 0, men det har de andre sødemidler heller ikke. Syntes at have læst (men det så nok ikke på din side), at man skulle holde sig fra f.eks. Cola zero da GI ville stige.

        Håber du kan bare over min “Spørge-Jørgen-hed” ?

        Svar
        • Ej men det er da også mig, der vrøvler! Har strakt rettet min tidligere kommentar. Min pointe er, at vi ikke spiser meget protein på LCHF, vi spiser meget FEDT. Low carb HIGH FAT – ikke HIGH PROTEIN. Og ja, æg, kød, mælkeprodukter, det hele tæller med i proteinregnskabet men samlet er det ikke det, vi øger indtaget af på LCHF. Det er fedt.
          Mht. sødemidlerne er Sukrin og stevia de foretrukne fordi de har en naturlig oprindelse, hvor de andre er kunstigt fremstillet (altså uden nogen naturlig herkomst). Jeg fraråder brug af kunstige sødestoffer pga. min indboende skepsis og ser igennem fingre med mit eget lille forbrug af såkaldte naturlige sødestoffer. Håber, det giver bedre mening nu :)

          Svar
    • Hej Mia
      Ja, det har jeg faktisk. Min fars kone bl.a. og flere, som jeg møder til foredrag, som ser sig “helbredt”. Det er dog ikke altid historierne er lige mirakel-agtige. Nogle gange handler det om bedring af symptomerne og mindre medicin men lidt har også ret, tænker jeg :)

      Svar
  27. Jeg ved åbenbart for lidt om kulhydrater. Hvordan skal jeg spise for at holde mig på 30- 40 gr kulhydrater om dagen ?? ( vægttab)

    Svar
    • Hvis du holder dig til de retninglinjer, der står øverst på denne side, er du rigtig godt på vej :)

      Svar
  28. Hej Jane

    jeg vil lige høre om du har en god ide :-) jeg er ret ny i dette univers, men nyder det. Når jeg har spist får jeg en sygelig trang til noget sødt, skal virkelig skrue viljestyrken på…
    har du en god ide til at jeg kan undgå dette?
    på forhånd tak
    P.S. hvis man kan svensk er der et helt magasin om LCHF kan bestilles gennem “Kostdoktorens” hjemmeside de sender også til Danmark, mange gode opskrifter anderledes..

    Svar
    • Den hyppigste årsag til sukkertrang er at du spiser for lidt mad eller for lidt fedt. Så første skridt er at skrue op for disse.

      Sejt at magasinet kan sendes til DK. Det vidste jeg faktisk ikke!

      Svar
    • Ja helt sikkert! Det hele tæller. Men avokado indeholder også en pæn del kulhydrat, så den er ikke smart som primær fedtkilde. Her skal der smør, olivenolie, kokosolie, mayo etc. på menuen ;)

      Svar
  29. Hej Jane,

    Jeg er begyndt at “snuse lidt” til LCHF idet jeg har en veninde, der virkelig stortrives ved at følge principperne. Men jeg spekulerer på hvad man gør når man er laktoseintolerant – er det overhovedet muligt at leve efter principperne så? Jeg bemærker jo at en stor del af de retter jeg har set indeholder laktose.

    Bedste hilsner
    Gaia

    Svar
  30. Jeg er helt ny på lchf. Vil lige høre dig. En kop kaffe med kokosolie og fløde istedet for smør.
    Er det okay

    Svar
  31. Tak for svaret.
    Du har selvfølgelig ret i, at man ikke skal pille ved noget der virker godt. Det er rigtigt, at jeg trivedes fint. Dog synes jeg, at jeg fik lidt for meget sukker (dog stort set aldrig hvidt brød og pasta) – ligesom mange andre, der motionerer meget.
    Derfor synes jeg det er værd at give en chance.
    Jeg har jo også oplevet det positive, at jeg er mindre sulten. Før spiste jeg ca. 6 gange dagligt. Jeg oplevede det ikke som et problem, da jeg fik dejlig meget frugt. Nu spiser jeg vel 3-4 måltider.

    Den bedste ændring er, at jeg i stedet for kaffe m. skummetmælk – halvt af hver + en tur i microovnen nu i fulde drag nyder kaffen med piskefløde !!!

    Ang. kramperne er jeg også selv kommet frem til, at det nok er magnesium, jeg kommer til at mangle ved lange løb (jeg har aldrig natlige kramper) – så nu er jeg kommet til den konklusion, at jeg må finde noget med rigeligt magnesium, stadig spise frugt (i lidt mindre mængder) OG fortsætte med mit dejlige økologiske fuldkornsrugbrød fra Emmery (1-2 skiver dagligt).

    Så alt i alt er jeg glad for konceptet og synes de allerfleste opskrifter er rigtig dejlige.
    VH Elsebeth

    Svar
  32. Hej
    Jeg har nu været på LCHF siden 15/8. I stor træk fungerer det for mig. Jeg har tidligere spist “rigtig sundt” efter de gængse anbefalinger. Har aldrig haft problemer, ingen oppustet mave, ikke overvægtig og haft en MEGET fin fordøjelse.
    Er nu blevet inspireret af søn og svigerdatter til denne livsstil.
    Desværre bliver jeg ekstremt forstoppet (måske for lidt grønt, da fedtet gør mig meget mæt). Jeg løser det med noget faste og rigtig meget væske.
    Den egentlige grund til dette indlæg er at jeg løb halvmarathon 14/9 og fik krampe i benene de sidste 5-6 km. Det har jeg aldrig fået på min sædvanlige kost.
    Nu skal jeg løbe E-løbet 6/10 og vil nødig ha´ødelagt mit løb igen. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad jeg kan have manglet – tror ikke selv det er sukker (måske væske eller salt?
    Nogen bud??
    VH Elsebeth

    Svar
    • Forstoppelse er normalt i starten men det skal helst ikke vare ved. Jeg hæfter mig ved at du trivedes fint på din gamle kost og jeg mener ikke nødvendigvis man skal pille ved noget, der virker :)

      Krampe ved løb kan både skyldes væske- eller saltmangel eller måske at din krop ikke er tilstrækkeligt fedtdrevet og derfor manglede glukose. Ofte skyldes natlige kramper i benene magnesium-mangel men det ved jeg ikke, om du er generet af…

      Svar
  33. Hej Jane!
    Jeg er stød på LCHF flere steder gennem det sidste år, men er nu så småt begyndt at forene mig med tanken om, at det måske er det bedste at undvære mit ellers så kære brød, ikke for vægtens skyld, men for energiens skyld :)! – Har den sidste uge givet mig i kast med pandekager, pizzabund og kernebrød. Jeg er nok bange for at det kommer til at tage for meget tid, med megen ekstra madlavning, og med 2 små børn og en forestående bacheloropgave, kunne netop det blive en udfordring, men har alligevel besluttet at droppe kornprodukter og brød i første omgang! Nu vil jeg så høre hvilke olier udover kokosolie der er gode at spise? Du nævner at bl.a. solsikkeolie ikke er godt, gælder dette også rapsolie?
    MVH. Sandra

    Svar
  34. Pingback: LCHF
  35. BBC Horizon havde et program “Sugar Vs Fat” som blev vist feb. 2014 – har du set den? Den er yderst interessant.

    Svar
  36. Hej, jeg er ret ny til det her lchf (synes egentlig det går meget godt. Er ganske positiv). Jeg har derfor et enkelt opklarende spørgsmål om hvad der er vigtigst. At holde det daglige kulhydratsindtag under et givent niveau (f.eks. 50g om dagen), eller at holde mængden af kulhydrater i de individuelle måltider så lav dom muligt?
    Og så i øvrigt stort Thumps Up til din blog, den er fantastisk!!

    Svar
  37. Har set dette LCHF kost på flere sider, og været inde og læse om det. Men og for mig er der et stort men, som diabetes patient (type2) er fedt og frugt ikke godt, mit blodsukker stiger blot jeg næsten ser på flødeskum. Hvordan forholder i jer til dette.

    Svar
    • LCHF-kost er godkendt til diabetikere i både Sverige og USA, da det er den mest blodsukkerstabiliserende kost, du kan spise. Det er kulhydraterne, som får dit blodsukker til at stige, ikke fedt. Hvis du tager medicin, skal du være opmærksom på at du kan behøve væsentligt mindre doser efter overgang til LCHF.

      Svar
  38. Hej Jane,

    Kan det passe at jeg har læst et sted, at nogle mennesker med kroniske smerter, fx, i ryggen, har oplevet en forbedring af sit smerteniveau efter at de er gået over til at leve efter LCHF ? Ved du det ? :-)
    På forhånd tak for svar ;-)

    Kh. Tine

    Svar
    • Jeg har nogle gange hørt fra folk med fibromyalgi at de har oplevet bedring i smerterne efter overgang til LCHF….

      Svar
  39. Hej Jane
    Er startet på LCHF, og synes det er super, men mange ting man skal sætte sig ind i,men jeg klør på.
    Vil høre om man må spise proteinbar som mellem måltid, så som nutrillet eller nupo?

    VH Helle

    Svar
    • Det vil blive et nej herfra. På LCHF spiser man rigtig mad. Ikke mærkelige barer med tusind ingredienser, man hverken kan læse eller forstå ;-) Er du sulten mellem måltiderne, kan du snuppe en blok ost, lidt nødder eller en kaffe med fløde ;)

      Svar
  40. Hej :)
    Jeg er ved at lære om LCHF, men nogen af dine link angående hvad man må spise osv. virker desværre ikke :(
    Jeg er meget interesseret at vide mere om kuren.
    Jeg har lidt svært ved at forstå, at man må spise alt det fedt, fordi det har jeg altid lært at det var fy fy.
    Jeg er overvægtig, så det er vigtigt at jeg får tabt mig nogen kilo, så syntes umiddelbart at denne kur virker som noget for mig. Kan det virkelig passe at man kan spise alt det fedt?

    mvh Anja

    Svar
    • Ja, det kan virkelig godt passe. Når du samtidig spiser få kulhydrater, skifter din krop brændstof og begynder at brænde fedt som energi :)

      Hvilke links duer ikke? Jeg synes, de alle virker herfra… :-/

      Svar
  41. Hej.

    Håber du kan hjælpe. Er nybegynder og læste din bog igår. De største udfordringer for os ( kan se det er nævnt af en del ) er morgenmaden.

    Er havregryn med A38 et totalt no go?
    Du nævner æg. Spiser i det nogen gange bare kogt om morgenen uden noget til? Her tænker jeg når tiden er knap. Vi har her i weekenden lavet omelet med grønt og gouda. Haps!! Glæder mig til at komme igang.

    Svar
  42. Hej Jane.

    Spændende hjemmeside, jeg har fået den anvefalet af flere der lever efter LCHF stilen. Jeg synes jeg har så mange spørgsmål, at det næsten ikke kan svare sig at skrive dem ned, fordi det ville tage dig et år at svare tilbage på dem alle. *griner*
    Så nu er vi bare gået i gang med livsstilen, godt vejledt af min niece der har levet efter LCHF i lang tid, og så selvfølgelig din blog her.
    Mit største problem er proteinerne i forhold til det at tabe sig, men så vidt jeg lige kan “regne ud” uden at veje min mad, så får jeg så mange proteinet i løbet af en dag, at jeg ikke kan tabe mig ved denne livsstil. Desuden er jeg også begyndt at træne hver anden dag, og det kan da også kun hjælpe på det.

    Selvom det kun er 2. Dag på LCHF har ingen af os syndeligt med startvanskeligheder, men vi drikker også rigeligt med vand og spiser så meget bacon og æg og smør og ost vi kan slippe afsted med. ;) Næste projekt er at få lidt flere grøntsager ind i måltiderne, så vi ikke kommer til at overspise og på den måde IKKE tabe os. :)
    Synes allerede min sukkertrang er helt pist væk, selvom vi helt har skåret alle kulhydrater fra, fra den ene dag til den anden, bortset fra dem vi får i små mængder i denne livsstil. Er gået specifikt efter varer med så lavt kulhydratindhold som muligt, og så meget fedt som muligt. :)

    Jeg var som sagt lidt i tvivl mht det med proteiner og om vi evt fik for mange, men så fandt jeg lige denne side http://www.kalorietabel.dk/groentsager.htm som jeg synes var god når det kom til grøntsager.
    Vi vil jo gerne prøve at opleve kroppen komme i ketose-tilstand så vi kan se at komme af med noget af den badering omkring maven. Svømmehallen har ringet flere gange og bedt om at få den tilbage snart. ;P *griner*
    Har bestilt de de ketose-sticks på apoteket, bare for at have en nogenlunde ide om, om vi er på vej eller hvad. Og har KUN gjort det fordi jeg af natur er skide perfektionistisk, og specielt ikke gider at gøre noget halvt hvis det interesserer mig….. som denne livsstil og det medfølgende vægttab gør.

    Nå men nu må jeg hellere takke af for denne kommentar, der skal også være plads til de andre. :)

    Igen tak for en inspirerende blog. Skal snart have fundet din første bog og ønsker mig den anden i fødselsdagsgave.

    Mange knus og tak fra Sabrina

    Svar
    • *der skulle stå: så får jeg IKKE så mange proteiner, at jeg IKKE kan tabe mig, så det er jo godt nok. :)

      Svar
    • Sikke en dejlig lang og glad kommentar :-) Du er jo allerede godt på vej. Der er ingen grund til at gå alt for akademisk til værks. Bare spise grøntsager kød og godt med fedt. Så er resten bare små-detaljer :)

      Svar
  43. Hej Jane.
    Jeg har nu bestilt din bog, og ser frem til at komme ind i din madverden. Jeg skal selvfølgelig sætte mig ind i detaljerne… blot er jeg jo lidt ked af, man ikke må få for mange bønner og linser, da jeg godt kunne tænke mig at leve mere vegetarisk, men det går jo ikke så godt i spænd med de (fede) animalske produkter.
    Jeg er en af dem, der har været på talrige kure og såkaldte livsstilsændringer, kunne faktisk godt tåle at tabe 30-40 kg. Men jeg vil da glæde mig til ikke at skulle tælle kalorier og veje min mad og gå efter lav-fedt produkter på supermarkedernes hylder ! Din blog her er jo helt fantastisk, vil bestemt kunne finde støtte herinde til at ændre mit madindtag.
    I din gennemgang af maveproblemer, beskriver du så vidt jeg kan se kun forstoppelse, men mit problem er det omvendte, min mave sprutter, bobler og buldrer, så jeg tænker på om der er noget, jeg ikke kan tåle, gluten måske… eller mælkeprodukter. Det må jo komme an på en LCHF-test :-) Glæder mig i hvert fald til at komme igang, og sukkerstadsen tror jeg sagtens jeg kan undvære, jeg er jo så vant til forbudte ting under alle mine diverse kure.

    Svar
    • Nej, det bliver i hvert fald en mere liberal variant af LCHF så. Det kan såmænd også godt være fint. Bønner og linser kan også godt give maveballade, så det kan måske være en idé at udelukke dem i en periode og se, om der er bedring :-)

      Svar
  44. Tak for svar :)

    Så er vi ret enige, da han aldrig har fået risgrød o.lign. Det eneste grød han får er havregrød. Derudover øllebrød, rugbrød med pålæg samt grøntsagsmos og kød.

    Svar
  45. Hej Jane.

    Tak for en super spændende blog med masser af læsning :) Jeg er helt newbie inden for LCHF og er netop startet så småt op. Jeg har en søn på 8 mdr. som er ved at være godt i gang med fast føde og hver gang jeg giver ham mad, tænker jeg straks på LCHF og hvor meget hans mad modstider konceptet. Hans primære ernæring er havregrød, hirsegrød, frugtmos, rugbrød, grøntsagsmos, hvor kartoflen for det meste spiller den primære rolle.

    Har du nogle tanker omkring det mad der anbefales til spædbørn, da det jo stort set er alle de “forbudte” varer fra LCHF? Jeg er udmærket klar over, at spædbørn ikke skal følge LCHF, men det er da tankevækkende hvor stor forskel der er på hvad vi spiser…

    Svar
    • Jamen, jeg har da helt sikkert en holdning til det. Hvis jeg havde små babyer i dag, ville jeg nok tune ned på risgrød og den slags “tom mad” og skrue op for den rigtige mad som grøntsagsmos (med godt med fedt), æg og kød men samtidig også holde fast i havregrøden (med smør) og rugbrød med smør og godt pålæg.

      Den svenske læge Andreas Eenfeldt (kostdoktorn.se) har opfostret sin datter helt uden grød/korn. Så det er en mulighed :-)

      Svar
  46. Kære Jane,

    Tak for svar …. jeg har lige et tillægsspørgsmål… kan alle dine opskrifter anvendes hvis man ønsker vægttab? Kan man på en eller anden måde se hvad man kan anvende ved vægttab og efter?

    :)

    Svar
    • Nej, sådan kan man ikke sige det. Man er stadig nødt til at tænke selv ;-) Hvis ønsket er vægttab ville jeg gå efter grundprincipperne, som er ovenjordsgrøntsager, kød af god kvalitet, fede mejeriprodukter og naturligt fedt :-)

      Svar
  47. Kære Jane,

    Er det korrekt forstået at ved LCHF – så er det kulhydraterne der spiller en rolle – også selvom de kommer fra grønt – altså hvis man ønsker vægttab…

    Jeg tænker at det er det grønne, der holder os sunde – me hvis det er sådan – kunne man så forestille sig at man i vægttabsperioden kan upgrade ved at spise eksempelvis dr. Roberts grønne pulver… tjek herhttp://www.phmiracleliving.com/p-378-doc-brocs-power-plants.aspx

    jeg er usikker på om det er en fornuftig måde at tabe sig på….

    Tak for fin side :)

    Svar
    • Det kender jeg slet ikke, det pulver. Jeg synes da det er lige så fint at spise en masse ovenjordsgrøntsager. Det giver ikke mange kulhydrater. Og så selvfølgelig moderat med protein og godt med fedt :-)

      Svar
    • Det vil i hvert fald være et forsøg værd. LCHF er i udgangspunktet anti-inflammatorisk og der findes mange gode historier om folk, som oplever bedring ift. migræne og en masse andre dårligdomme.

      Svar
  48. Hej :) har købt din bog og bruger især dine lækre pandekager som snaks og holder mig 100% fra hvede og sukker .min mave har det så godt !! jeg har forstået konceptet men er lidt bange for at gå all in. Når man nu på forhånd har en tendens til at over spise så synes jeg der er en stor risiko for at tage på :( og det er ikke helt hensigten . Burde man så ikke i starten for en “sikkerhed” skyld tælle sine kalorier ??

    Svar
  49. Jeg har tænkt at starte på lchf, men er blevet skeptisk. Jeg har læst, at ens fedtprocent skulle stige? Er det sandt? Og i så fald, kan det ikke være sundt

    Svar
    • Tjah, hvis du måler din fedtprocent hver dag, kan det da godt være, den vil stige i starten, hvor en del af dit vægttab vil være væske og din krops fedtandel derfor procentuelt vil være større. Jeg vil anbefale dig at lægge måleredskaberne lidt på hylden og fokusere på at lære at spise din krop tryg og mæt. Mærk hvordan det føles i kroppen at spise rigtig mad og se om maven føles fladere og bukserne løsere efter en tid. LCHF er ikke en mirakelkur. Det er en måde at spise på, hvor du stille og roligt kan gå ned i vægt samtidig med at du spiser dig mæt.

      Svar
  50. Har læst om denne kost på flere sider, og er nu igang med denne kost på anden uge. Det smager jo skønt, og jeg finder så mange gode opskrifter. Men en ting nævnes ikke og det under mig. Må man spise linser og bønner ?

    Kh. Trine.

    Svar
  51. Hej Jane :)
    Rigtig inspirerede blog du har :) jeg er nu på 4. Uge med LCHF og jeg nyder at jeg endelig er mæt og ikke behøver spise hele tiden :)
    Jeg har et spørgsmål; jeg skal på weekend ophold nu her, og jeg har spurgt hotellet hvordan med deres morgenmads buffet. Jeg fortæller dem at jeg ikke spiser mel og sukker og de er meget imødekommende. De har glutenfrit brød – men må jeg spise det? Jeg er ikke sikker på hvad de indeholder, ud over der ikke er gluten i. De har sagt jeg er velkommen til at medbringe mit eget, så jeg overvejer stærkt at bage noget kernebrød jeg kan tage med. Det var vist lyst brød det de havde uden gluten.

    Svar
    • De fleste morgenmadsbuffeter har heldigvis æg og ost og grønt i en eller anden form og derfor plejer det at være nemt nok. Glutenfrit brød ville jeg ikke vælge. Så hellere en skive af kernebrødet :-)

      Svar
  52. Hej Jane

    Hvad med mængder?
    Hvor meget kød og hvor meget grønt skal der være på en tallerken?
    Hvis man spiser græsk yoghurt om morgenen – hvor stor må portionen være? Topper med nødder og frugt samt lidt ahorsirup
    Synes det er svært af finde ud af hvor meget man skal spise pr måltid.

    Glæder mig til din bog kommer med posten

    Hilsen Lotte

    Svar
    • Jamen jeg er jo så kedeligt indrettet at jeg helst ikke giver mængdeangivelser, da jeg synes, man bør lære sin egen mæthed at kende. Opskrifterne i bogen giver dog selvfølgelig et fingerpeg til portionsstørrelser, men de er åbne for individuelle fortolkninger. En, som vejer 60 kilo og er stillesiddende, skal jo ikke spise det samme som en, der vejer 90 kilo og som træner hårdt og tit. En som spiser 2-3 gange om dagen, skal ikke spise samme portionsstørrelser som en, der spiser 5-6 gange. Kan du følge mig? Du skal spise til du er mæt. Ikke overmæt, bare mæt. Og det ved jeg godt kan være svært at mærke, men at lære den følelse at kende er en virkelig god investering.

      Jeg spiser tre gange om dagen, og jeg fylder normalt en halv tallerken med ovenjordsgrønt, tager et stykke kød/fisk/kylling og lægger en god portion sovs/dip/fedt til. Alt efter appetit, naturligvis ;-)

      Svar
  53. Jeg holder også lige øje med svar på Glucosaminen! Jeg er lige begyndt at tage det idag, for at jeg forhåbentlig kan slippe for methotrexaten….

    Så er lidt spændt på, om det kan ha’ en negativ effekt på kroppen ifht sukkeret…

    Svar
  54. Hej Jane og andre læsere.
    Så er jeg her igen med et spørgsmål, idet min vægt har stået stille siden de 2 kg, der røg indenfor de første 10 dage.Og jeg synes heller ikke at målebåndet viser nogen forandring. Jeg spiser glucosamin pga. slidgigt i bla. knæ og tå (og det virker på mig…). Det er jo et sukkerstof og jeg kan ikke finde noget litteratur, der kan oplyse mig om kulhydratindhold. Ved du/I noget om det? Kan det mon være en årsag til at jeg ikke taber mig?
    Kh. Tine

    Svar
  55. Rigtig spændende læsning, jeg hæftede mig ved den med blodsukkeret, for jeg finder i lange perioder mig selv småspisende hele dagen. Jeg er ikke overvægtig, men har den obligatoriske mavedelle (som jeg også har læst andet sted LCFH måske kunne hjælpe lidt på?) og er træt af at tro jeg er småsulten hele tiden, så tænker om mere LCHF i kosten måske kunne hjælpe?
    Min næste tanke er så om det ikke er noget dyrt at leve sådan? Vi er fx glade for Skyr herhjemme, men selvom der ryger mindre ned ad gangen koster det stadig noget mere end en liter A38 el tykmælk…. Og hvad med tiden ift. Madlavning, er det bare et vane spørgsmål?

    Hilsen fra en totalt nybegynder som først lige er faldet over denne fantastiske side (pga div. Lækkeri opskrifter…… ;)
    Camilla

    Svar
    • Taljemålet er det første, der svinder ind, når man spiser LCHF ;-)
      Om det er dyrt? Tja, mad er jo ret dyrt, hvis man vil have kvalitet, og kød og grøntsager er ikke billige. Men slik og sodavand er jo heller ikke gratis og de penge bruger man jo ikke længere. Men derudover synes jeg egentlig selv, man bestemmer, hvor dyrt det skal være. Hakket oksekød er jo ikke specielt dyrt. Og det tager ikke længere tid at snitte noget hvidkål eller noget squash til under kødsovsen end det gør at koge en portion pasta. LCHF kan jo – som al anden madlavning – laves i alle ambitionsniveauer. :-)

      Svar
  56. Ja, det skal helst bare fungere. Jeg ser lige tiden an et par dage, ellers prøver jeg magnesia. Tak for svar.
    Kh. Tine

    Svar
    • Hejsa, kan anbefale rødbede. Tager selv Vita Biosa hver dag og har ikke haft problemer med maven siden jeg lagde min kost om for et par år siden men tager nu også, på grund af for lavt mavesyreniveau, et rødebedeshot hver dag og DET sætter i hvert fald gang i maven :-)
      (Laver juice af rødbede, æbler, ingefær og citronsaft)

      Svar
  57. Hej Jane,
    jeg er nybegynder på LCHF, har været i gang i 3 uger nu og har det bedre end aldrig før. Det er stadig lidt underligt med fedtet, specielt fløde og smør…. Min mave er bare gået i stå! Spiste før rugbrød, skyr, mange gulerødder. Nu får jeg åbenbart ikke kostfibre nok, selvom jeg spiser meget grønt. Er begyndt på Vita Biosa og også Husk, men synes det er noget trægt. Har du nogle gode tips?
    Kh. Tine

    Svar
    • Min oplevelse er, at min mave fungerer langt bedre uden alle de fibre. Og det er jo helt omvendt end hvad jeg ellers har lært. Men lige netop det med maven og fordøjelsen tror jeg virkelig er meget individuelt, og en overgang fra kornrig kost til LCHF kræver altså tilvænning. Mine bedste råd er grøntsager nok, fedt nok, motion nok og Vita Biosa. Sukker og stress er de to ting, der kan få min mave til at gå i stå, så for mig handler det også om at have god tid om morgenen. Hvis det er rigtig slemt, kan du købe magnesia tabletter på apoteket, som kan hjælpe med at sætte gled i tingene. Forstoppelse er ikke bare ubehageligt, det er også usundt. Pøj pøj :-)

      Svar
  58. Hej Jane – jeg er knust. Efter kun 10 dage på LCHF (for fuld skrue godt nok) har jeg fået problemer med mine galdeveje. Jeg fik fjernet min galdeblære for små to år siden og har ikke haft synderlige problemer siden. Nu efter halvanden uge på meget æg (hvilket jeg ikke tålte før operation) og fedt (ligeså) har jeg fået anfald igen….. Har du hørt om nogen, der har haft samme problemer med LCHF kost – og hvad gjorde de evt.
    Det er rigtig ærgerligt, for kosten fungerede simpelthen så godt for hele familien. Jeg har en pige, der er i god bedring efter en spiseforstyrrelse, og for hende er det meget vigtigt, at hendes blodsukker holdes stabilt, så hun ikke bliver “fristet” og overspiser igen. Derudover har jeg en lille pige som er meget sukker-påvirkelig, og for hende har kosten også bare givet super hurtige resultater. Alt i alt vil det være så øv at skulle skippe den gode kost og tilbage på en kost med mindre fedt og flere kulhydrater. Hvad gør jeg?
    Hilsen
    Lisbeth

    Svar
    • Hej Lisbeth – mand, hvor ærgerligt, hvad? Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om at være stødt på er, at hvis man har fået fjernet galdeblæren, så kan man være nødt til at øge fedtindtaget lidt langsommere end ellers. Kroppen har jo brug for galde til at nedbryde fedt og det kan tænkes at produktionen ikke har kunne følge med, hvis du er skiftet kost fra den ene dag til den anden. Men det er bare et bud. Der er lidt mere læsestof HER, men bedste bud er nok at gå forsigtigt frem og se om kroppen følger med eller ej.

      Det er dejligt at høre at dine piger har gavn af det. Mine tvillinger har også god gavn af LCHF :-)

      Svar
      • Tak for hurtig svar Jane – det vil jeg “boge” lidt i. Og apropos; et stort tillykke med din egen bog. Ser spændende ud?
        Er også vild med dine nye videoer – det giver altså en anden dimension, når man kan se, hvordan du laver tingene :-)
        Hilsen
        Lisbeth

        Svar
  59. Hej :)

    Jeg synes, du har nogle super lækre opskrifter – Jeg er blevet meget inspireret :)

    Jeg har undersøgt en maaasse ting, over lang tid.. Og jeg forstår godt tankerne bag at spise LCHF. Men der er én ting, som min meget matematiske hjerne simpelthen ikke kan forstå: Hvorfor tager man ikke på i vægt ved denne kost?

    Jeg har lært dette: Hver gram kulhydrat og hver gram protein indeholder et bestemt antal kalorier, det samme gælder for fedt – hvor kalorierne pr. gram dog er dobbelt så høj som for kulhydrat og fedt.

    Hvis du (udfra højde, vægt, alder, aktivitetsniveau, motion) udregner det kalorie-behov, der vil give dig en stabil vægt – altså at du med dette daglige indtag hverken tager på i vægt eller taber dig. Hvis du så erstatter dine kulhydrater med fedt, så skal du (pga. kalorieindholdet i fedt) enten spise meget meget lidt af det, eller også vil du da tage på i vægt..? Flere kalorier, end dit behov (ca. 2000 pr. dag for kvinder) giver vægtøgning?

    Det blev måske lidt kludret, men håber du forstår spørgsmålet og kan hjælpe mig? :)

    Hvis der er plads til flere spørgsmål, så vil jeg gerne høre din mening til, hvorfor du tror, Sundhedsstyrelsens anbefalinger er så langt fra LCHF? Jeg er nok en meget autoritets-tro type, som naivt tror, at anbefalinger er nogle, der er bedst at følge :)

    Hilsen en nysgerrig Susanne, hvis hjerne har brug for at matematikken hænger sammen :)

    Svar
    • Hej Susanne
      Jamen jeg forstår dig sagtens :-)

      Det er jo helt rigtigt, at 1 gram fedt indeholder flere kalorier end 1 gram kulhydrat, men mængden af mad, du spiser er jo ikke konstant. Dvs. det er jo ikke sådan, at du i stedet for 80 g rugbrød til frokost, spiser tilsvarende mængde fedt på LCHF.

      Her er pointen, at “en kalorie ikke er en kalorie”, som vi ellers har lært, men at det snarere handler om, hvad maden gør ved dig, når først den er kommet ind i din krop. Kulhydrater får dit blodsukker til at stige, hvilket får din bugspytkirtel til at udsende insulin. Insulinet sikrer, at kulhydraterne føres ind i cellerne og i musklerne, og inden for kort tid har insulinet slået blodsukkeret så langt ned, at du begynder at føle dig sulten igen. Og så spiser du igen. De fleste, som spiser kulhydratrig kost, må derfor spise ofte for at holde blodsukkeret stabilt.

      På LCHF får du ikke de blodsukkerstigninger, da du ikke spiser de store mængder kulhydrater. I stedet spiser du fedt, som mætter langt mere og i længere tid. Det betyder. at du over dagen ender med at spise mindre eller færre gange end du gør på kulhydratrig kost. Og du slipper for de høje insulinniveauer. Så længe der er et højt niveau af insulin i blodet, forhindres din krop i at forbrænde fedt effektivt, idet insulin er kroppens fedtlagrende hormon. På LCHF bruger du fedt som primær energi, og der er jo – hos de fleste – gode lagre at tage fra, hvis energien skulle slippe op.

      Her kan du se hvad jeg har spist på en gennemsnitlig dag på LCHF: https://www.madbanditten.dk/2012/11/28/lchf-energiprocentfordeling/

      Som du kan se, er det intet problem at holde sig under 2000 kcal på fedtrig kost. Ja, mange oplever det faktisk som svært at spise mere, fordi maden mætter mere og på en anderledes måde end en kost med mange kulhydrater.

      Hvorfor anbefales vi så en anden kost end det? Det er jeg ikke sikker på er en diskussion, jeg tør gå for meget ind i.

      Jeg ser sådan på det, at ens kost bør sikre stabil vægt, god energi, godt humør, god appetitregulering, minimal sukkertrang og god søvn om natten. Det får jeg af LCHF, men det fik jeg bestemt ikke af at følge de officielle anbefalinger. Men her er vi jo alle forskelligt indrettet ;-)

      Gav det mening?

      Svar