Hvad er en airfryer?


En airfryer er en lille effektiv varmluftsovn. Airfryeren cirkulerer den varme luft hurtigt rundt og tilbereder derved maden. Faktisk kan den både fritere, grille, stege og bage.

Fordelen ved airfryeren er netop, at varmen cirkulerer hurtigere rundt. Det gør, at en airfryer ofte tilbereder maden hurtigere end ovnen. Den hurtige cirkulering af varmen gør også, at maden bliver sprød udenpå samtidig med at saftigheden bevares indeni fx grøntsagerne, frikadellerne eller kyllingen. Hvis du vil vide mere om hvad forskellen er på en aifryer og en ovn, kan du læse mere her.

Indlægget indeholder affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

Hvad kan en airfryer?

En airfryer kan bruges til både at stege, grille, fritere og bage, både grøntsager, kød, kage og andet bagværk og også hele retter som æggekage, mørbradgryde eller koteletter i fad. Det kræver dog som regel noget ekstra udstyr.

Særligt synes jeg, du skal forsøge dig med fx hele stykker kød eller kylling, det giver et virkelig overraskende godt resultat. Jeg er ikke nem at imponere men jeg er ærligt talt virkelig imponeret her.

Du kan også riste nødder, tørre frugt, koge æg og stege bacon. Faktisk er jeg blevet overrasket over, hvor meget man kan tilberede i airfryeren.

Hvilken airfryer skal man vælge?

Hvilken airfryer du skal vælge, afhænger af dit behov og ønsker til brug af airfryeren. Du skal blandt andet kigge på kapacitet / rummelighed, låge vs. skuffe, design ift. både udseende og størrelse samt lyd og evt. strømforbrug.

Læs mere om hvilken airfryer jeg har valgt og hvilke overvejelser du skal gøre dig inden køb, lige her.

Er en airfryer dyr i strøm?

Nej, en airfyer er ikke dyr i strøm. Selvom det naturligvis afhænger af hvor længe den kører og hvad elprisen er mens den er tændt. Du kan selv beregne din airfryers forbrug (kWh) ved at gange effekten i kW med timer (h) brugt. Fx bruger min Philips airfryer 2000 watt = 2 kWh, altså 2 kW i timen. Bruger jeg den i 30 min altså 0,5 time bliver regnestykket sådan her: 2 kW x 0,5 h = 1 kWh for en halv times tilberedning. Det skal så igen ganges med prisen for 1 kwh, for at vide hvor meget det har kostet dig.

Resultatet af regnestykket er dog formentlig langt højere, end hvad maskinen egentlig bruger, da den ikke konstant bruger 2000 watt i de 30 min den er i brug. Hvis du gerne vil vide præcis hvad din airfryer bruger i strøm, har jeg ladet mig fortælle at du kan låne eller købe en energimåler eller et såkaldt “spar-o-meter” som kan sluttes til stikkontakten. Du kan udregne din airfryers strømforbrug og omkostning lige her.

Hvad bruger man en airfryer til?

Du kan lave alt i an airfryer, som du ville have brugt ovnen til. Det vil sige at den altså både kan bruges til grøntsager, kød og bagværk. Derudover er der også nogen der koger æg i deres airfryer og bruger den til gryderetter, som ellers ville være blevet lavet på komfuret. Mange vil altså påstå at man kan lave flere retter i en aifryer end i en ovn.

Jeg har oprettet en samling til mine airfryeropskrifter, så hvis du har en airfryer og søger opskrifter at lave deri, kan du altså finde inspiration der og vil du have lækre Keto opskrifter til airfryer har jeg lavet en e-bog med 30 lækre keto-opskrifter her.

Husk også at tippe mig, hvis der er noget, du synes, jeg skal prøve at lave.

Tilbehør til en airfryer

Jeg har ikke købt mere tilbehør til min airfryer end det, der fulgte med, nemlig grillspyd og en rist. Grillsprydene og risten har jeg brugt til fx stegt flæsk. Men som jeg forstår det, kan grillristen også bruges til fx at lave grøntsager forneden og hakkebøffer øverst. Det har jeg dog tilgode at prøve.

Udover grillrist og grillspyd kan man også købe alt muligt andet tilbehør. Både bagepapir med huller, rotisserie, silikoneforme, æggeholder, bageform med hank, muffinsforme, opdeler til selve rummet og meget mere.

Jeg kunne godt forestille mig, at jeg måske skal supplere op med en bageform med hank, hvor man kan lave æggekage og gryderetter direkte i. Det er dog vigtigt at sikre sig, at luften stadig har mulighed for at cirkulere rundt i airfryeren for at maden kan blive tilberedt.

Hvad er en airfryer? Hvad kan en airfryer og hvad bruger man den til? Læs mere her om hvorfor du skal eje en airfryer

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

13 kommentarer til “Hvad er en airfryer?”

   • Jeg har overvejet at prøve det,men det bliver efter at jeg har stegt en hel kylling i min airfryer.
    Jeg skal lige have fundet en kylling,som kan være i min af på 2 liter.

    Svar
 1. Du kan ikke regne strømforbruget ud fra effekten af din airfryer eller ovn. Når den ønskede temperatur er opnået, vil den slukke og tænde for varmen for at holde temperaturen ens. Ellers ville du brænde din mad på hvis den aldrig slukkede under tilberedning. Prøv at sætte et “spar-o-meter” på, og se at det faktiske forbrug er meget lavere end dit udregnede. Du kan låne det gratis på nogle biblioteker. En airfryers ovnrum er mindre end en ovns, derfor er strømforbruget lavere på trods af lignende effekt.

  Vh elektrikeren

  Svar
 2. Jeg har et vennepar der har en. Mega smart. Men jeg stinker altid værre end en 90’er grillbar når den har været tændt. Kan ikke umiddelbart læse mig til om det er noget en airfryer gør generelt?? Hvad er din/jeres oplevelse med lugt? Bor i en lille 3.værelses og ville være ret træt af at føle at jeg sov nede på grillen når den havde været igang 😂😂

  Svar
 3. Jeg har skiftet den almindelige airfryer ud med en ovnmodel, fordi jeg syntes, at det var bøvlet at få maden op fra skuffen, og jeg er supertilfreds med skiftet 😁
  Jeg sparer heller ikke strøm i forhold til den almindelige ovn, fordi jeg simpelthen ikke har brugt den til små portioner mad, men det er herligt at få ovnmad igen!
  Jeg kan bage 6 boller eller et brød i den, når jeg føler for den slags – og Djævlekyllingen er genial at tilberede i den 😋

  Svar