Hva’ så tykke? Skal du ikke snart tabe noget af det ækle fedt?


Rooolig nu…! Sådan ville jeg aldrig tale til nogen, men det vil til gengæld Katrin Zytomierska. Hvis I følger lidt med i den svenske LCHF-debat på den anden side af sundet, kender I hende helt sikkert.

Udover at være kontroversiel debattør og blogger, har hun også skrevet en bog om, hvordan hun tabte sig 33 kilo med LCHF. Bogen hedder “Dags at bli smal! LCHF på mitt sätt” (=tid til at blive slank! LCHF på min måde).

Katrin Zytomierska

Imens meget slanketeori i øjeblikket går i retning af, at du skal acceptere dig selv, som du er lige nu, før du kan ændre på det, går Katrin Zytomierska i den anden grøft. Hun siger farvel til, at du skal elske dig selv og dine deller, og at din krop så vil hjælpe dig med at få dem til at forsvinde. Dine deller er ækle, og du kan begynde at elske dig selv igen, når du er blevet tynd! Sådan lyder budsskabet. 

I stedet for at øve dig i at sige pæne ting om din runde mave og dine bulede lår, foreslår Katrin Zytomierska, at du skal stille dig foran spejlet hver morgen og sige 5-6 gange højt til dit spejlbillede: Overflødigt fedt er ækelt! Når jeg bliver af med det, bliver jeg lykkelig igen! Det vil motivere dig dagen igennem til at overholde din diæt med det mål for øje, at du taber dig.

Ingen egenomsorg og selvkærlighed

Godt så! Jeg går meget ind for egenomsorg og selvkærlighed, og her er Katrin Zytomierska og jeg så forskellige. For hun tror på det modsatte. Og på den ene side er det jo direkte frastødende at skulle behandle sig selv skidt, men på den anden side er det forfriskende med en afstikker fra alle de positive affirmationer, som er så meget oppe i tiden. Og mennesker er jo forskellige. Nogle provokeres af denne facon, og andre motiveres. Denne bog er for dem, der motiveres af den slags.

Umiddelbart virker det ikke specielt sympatisk, og de gange jeg har set Katrin Zytomierska på svensk TV, har hun også vist sig at være noget af en krigerisk debattør. Men hun har en mission, og den forfølger hun. Hun vil hjælpe dig af med det “klamme fedt”, så du igen kan blive smuk og lykkelig.

Og den mission skinner også igennem hendes til tider grove sprogbrug. Personligt er jeg ikke så vild med koblingen mellem slank og lykke, men det er jo fint, at ville hjælpe andre til et mere lykkeligt liv. Vejen derhen kan vi så diskutere.

Hardcore LCHF-diæt

Katrin Zytomierskas metode er en hardcore LCHF-diæt. Det skal blive til en livsstil, men det starter som en diæt. Faktisk går hun skridtet videre end LCHF – nemlig helt til NCHF (no carb high fat), hvor hun i den første periode af vægttabet begrænser kulhydraterne til et absolut minimum. Senere slækker hun lidt på tøjlerne, men hele vejen er det en temmelig striks LCHF, vi har med at gøre.

For at holde motivationen oppe, anbefaler Katrin Zytomierska, at du tager dine ældste og mindste par jeans og prøver dem en gang om ugen. Jo længere, du kan trække dem op hver uge, jo mere motiveret bliver du for at fortsætte.

Jeg tror, det er få, der har den vilje og den motivation, som Katrin Zytomierska lægger for dagen. Personligt er der ikke noget, der kan sende mig i retning af chokoladen som et par jeans, jeg ikke kan få på. Men måske er du anderledes.

Alle kan blive slanke…

Men lige derude i den nære fremtid ligger dit mål, og det gør Katrin Zytomierska også meget ud af. Alle kan blive slanke, siger hun.  Og det du hele tiden skal holde dig for øje, er den dag, hvor du kan se dig selv i spejlet og udbryde “Fy fan vad snygg du är!” (fååårk hvor er du for lækker!”).

Bogen byder også på indkøbsplaner og ugemenuer og et par helt enkle opskrifter. Ingen af delene specielt appetitvækkende, men hvis du er ny til LCHF og trænger til en, der holder dig i hånden – og råber lidt af dig samtidig – så er dette bogen for dig. Hvis du gerne fortsat vil arbejde på at lære at elske dig selv og samtidig læse om LCHF,  ville jeg vælge en anden bog.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

9 kommentarer til “Hva’ så tykke? Skal du ikke snart tabe noget af det ækle fedt?”

Skriv en kommentar

 1. Åh ja den gode Katrin. Der er store bølger i luften her oppe i Sverige, når snakken falder på hende. I tv-debatter har hun været heldig at få taletid, men hendes udtalelser er ikke for konstruktive. Ala “Det virker på mig” og bliver hun sagt imod råber hun bare højere.
  Og som en kommenterede tidligere er det nemmere, når man i forvejen har været slank og det kun drejer sig om graviditetsovervægt. I mine øjne har hun en lettere anorektisk tilgang til hendes diæt, sådan lidt alt eller intet.

  Svar
  • Jeg er meget enig med dig. Jeg har også set debatter med Katrin, hvor det var hendes stærkeste argument, og det forstyrrer debatten en smule, når hun står side om side med fagfolkene. Men hendes viljestyrke synes jeg er inspirerende. Men mest af alt er jeg faktisk lidt ærgrerlig over, at den debat sidestiller LCHF med en slankekur. Det hele handler om at tabe sig. Og helst hurtigt. Det er da også et vigtigt budsskab, men jeg synes også det er med til at drukne hele konceptet. I mine øjne handler det mere om livsstil, sundhed, velvære, etc. At der forsvinder et par kilo på vejen, er jo bare en dejlig bivirkning.

   Svar
 2. Man behøver vel ikke at hade sig selv fordi man ikke elsker sit fedt og sin runde mave.
  Men bortset fra det bryder jeg mig heller ikke om hendes facon.

  Svar
 3. The secret is to cut your food intake by half to begin with.
  Drink a lot of water and if you can eat hot peppers, do
  so by all means. They will help to burn off the fat
  in the body, believe it or not.. Do not eat after 7 pm and take a walk every night for 35 minutes.
  No need to jog. Just fast pace walking.. . You will shed the
  pound if you stick to this. Do 15-20 min. workout like push-ups, sit-ups in the
  morning before eating. Then have breakfast. Don’t worry, exercising before eating is another trick to lose weight.. . Stay away from anything white like bread, pasta and substitute with whole wheat. . . Cheers

  Svar
 4. Uh, jeg bliver altså en smule bange for hende! Jeg er vist hverken til at elske eller hade mit overskydende fedt, men jeg må jo leve med det indtil det er væk, så jeg er nok et sted midt i mellem. Sådan nå-er-du-der-endnu-din-møgdelle-jamen-så-må-vi-jo-dele-krop-endu-en-dag agtig…

  Svar
 5. Puha – hold da op en stil hun lægger for dagen. Jeg ville personligt ikke kunne holde til at skulle motivere mig selv med selvhad, og jeg tænker om der ikke er risiko for at du aldrig bliver slank og sund nok hvis man følger hendes tilgang?
  Den approach duer nok kun for folk der VED at de kan slanke sig og pludselig er blevet tykke f.eks. som følge af graviditet, medicin eller lignende. Jeg tænker i hvert fald at man skal have en god og sund psyke for at kunne lykkes hvis man bygger motivationen på selvhad, og det vil næppe virke for folk der allerede har fejlslagne slankeforsøg med i bagagen.

  Svar
 6. Jammenaltså det kan da helt sikkert virke på nogen.. Jeg har dog i årevis forsøgt at skælde mit fedt ud, og det er det ikke forsvundet af, til gengæld er jeg blevet ked af at tænke sådan om mig selv.
  Måske er det min alder (35+) der gør, at en helt slank krop ikke er det vigtigste nu, det er mere livskvalitet og sundhed der er i højsædet, og jeg forsøger at fylde gode ting i kroppen, og få bevæget mig i naturen, og det har helt klart gjort mig lykkeligere!
  Bogen er dog helt klart et bedre valg, end min allerførste slankebog af Susan Powter, hvor jeg lærte at leve af ekstremt fedtfattig, kulhydratrig mad.=D

  Svar
  • Jeg er helt sikker på at fokus på livskvalitet og sundhed fører nemmere til lykke end en slankekur. hvor man skal skælde sig selv ud hver dag, indtil man er blevet tynd nok… :)

   Svar