Er det bedst at tabe sig hurtigt eller langsomt? De fleste vil svare, at vægttabet kun kan gå for langsomt, og at det selvfølgelig er bedst at tabe sig hurtigt. Jo hurtigere, jo bedre. Vægttabet er noget, man helst skal være i mål med i går.
Der er også noget litteratur, der indikerer, at det er vigtigt med nogle hurtige resultater i starten. Det er med til at styrke troen på sig selv og på, at man er på rette spor med sit projekt.
Og på sociale medier hyldes det hurtige vægttab også. Og det er jo dejligt, men det er også lidt synd, for det langsommelige vægttab har bestemt også sine meritter.
Høj motivation eller langvarige vaner
At tabe sig hurtigt er tegn på høj motivation og på, at man er lykkes med at lave store forandringer med store resultater til følge. Og det er superdejligt.
Men ingen er topmotiverede hele tiden.
At tabe sig langsomt og stødt og holde vægten over lange perioder er tegn på, at man har lært sig tålmodighed, og at man er lykkes med at tilegne sig nye vaner. Disse er mere værd på den lange bane end en kort periode med høj motivation.
For som vi har talt om flere gange, er et vægttabsprojekt ikke noget, der stopper den dag, der står et bestemt tal på vægten. Nu følger den mindst lige så vigtige fase 2, nemlig vægtvedligeholdsfasen.
Der kommer aldrig et tidspunkt, hvor du kan vende tilbage til din gamle livsstil, uden at den gamle vægt følger med som en klæbrig, irriterende makker.
Risici ved hurtigt og langsomt vægttab
Der er risici forbundet med både hurtigt og langsomt vægttab.
Taber man sig hurtigt, er det, fordi man lykkes med et stort kalorieunderskud. Jo større kalorieunderskuddet er, jo større er også risikoen for, at man taber muskelmasse.
Det kan virke ubetydeligt, hvis man bare er fokuseret på tallet på badevægten, men det er bestemt ikke ubetydeligt for forbrændingen, for hvordan kroppen ser ud efter vægttabet eller for chancen for at bevare vægttabet efterfølgende.
De bedste våben i kampen mod tab af muskelmasse under vægttab, er nok protein og styrketræning. Det kan ikke siges nok gange.
Taber man sig derimod langsomt, er risikoen, at man demotiveres af den langsommelige fremgang. Den selvoplevede indsats kan føles høj, og hvis de ønskede resultater ikke står mål med dette, kan man blive demotiveret og ende med at opgive.
Realistisk forventningsafstemning
En af de helt store stopklodser er urealistiske forventninger. Disse opstår ofte i sammenligningen med andre.
Men vi er ikke ens. En person med stor overvægt vil i de fleste tilfælde tabe sig hurtigere end en, der er normalvægtig, og som bare gerne vil af med et par kosmetiske kilo.
Men manglende indsigt spiller også en rolle.
Hvor mange kulhydrater spiser du?
Når jeg får beskeder fra frustrerede folk, der ikke synes, de opnår tilfredsstillende resultat med Keto, spørger jeg dem ofte, hvor mange kulhydrater de spiser, og hvor mange kalorier de spiser.
Og i 9 ud af 10 tilfælde kan de ikke svare på det. I stedet svarer de ting som ‘jeg følger dine opskrifter’ eller ‘jeg spiser Keto’. Men disse svar kan jo betyde alt muligt, og jeg har ingen mulighed for at gætte, hvor der skal sættes ind.
Som en generel betragtning kan jeg dog sige, at langt de fleste spiser flere kulhydrater, end de tror, og derved får de ikke den appetitregulerende effekt, som Keto er kendt for, og de ender derfor med at spise flere kalorier, end de bør for at opnå vægttab.
Der er ofte også nogle ‘darlings’, de ikke vil slå ihjel. Her mener jeg fx den konstante insisteren på at drikke sin kaffe med mælk, spise skyr eller yoghurt med bær og mandler til morgen eller snacke frugt som mellemmåltid. No bueno, hvis målet er Keto.
At være parat til at gøre noget andet, end man plejer for at få et andet resultat, end man plejer, er forudsætningen for at komme ud af vægtstilstanden.
Livsstil med vægttab som bivirkning eller hurtigt fedttab?
Det eneste, der kan give et varigt vægttab, er en permanent livsstilsændring. Der findes ingen genveje til dette, og det er derfor, det er så vigtigt at bygge det ben på, der handler om at få indarbejdet varige vaner, om at kende sig selv, sin krop, sine triggertanker og sine gråzoner.
Alle disse ting arbejder vi med på mit Kickstart-kursus, og det er derfor jeg så tit skriver, at kurset er meget mere end mad og opskrifter. Det er et kursus, der når hele vejen rundt om dig og alt det, der skal til for at opnå varigt vægttab.
Men er livsstilen og vanerne på plads, og oplever man ikke, at fedttabet følger med som afledt bivirkning, er der intet i vejen for, at man i en periode strammer ind og skruer op for fedttabet.
Det er det, vi gør på Keto Udfordringen. Det er ikke livsstil. Det er hardcore fedttab.
Og det kan der også være enormt meget læring at hente i. Fx giver det en stor tilfredsstillelse at lykkes med noget, der faktisk er svært, og det er bestemt også lærerigt at blive tvunget til at se sine egne uvaner sort på hvidt.
Så hvad er bedst? At tabe sig hurtigt eller langsomt?
Hvis jeg skal vælge, falder min stemme på det langsomme vægttab. Det sælger jo ikke mange bøger men til gengæld er det langtidsholdbart. Men jeg holder nu stadig fast i også, at der i en livsstil, hvor de gode vaner er på plads, også er plads til at gå lidt aggressivt til værks i kortere perioder af gangen.
hvad er forsidebilledet? en avocado? Ser afsindigt godt ud!
Ja netop. To halve avokadoer, der agerer bund og top :))
thanks!!! Det må prøves!