Denne opskrift på indisk lammeret kan fint laves med hakket oksekød også. Det, der gør den rigtig lækker og hverdagsgod er de dejlige krydderier og de mange lækre toppings.
Ingredienser
- 500 g hakket lam
- 50 g løg hakket
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk frisk ingefær revet (eller stødt)
- 1 spsk koncentreret tomatpure
- 2 dl cremefraiche 38%
- 1-1½ dl vand
- 1 spsk stødt koriander
- 1 spsk kanel
- 2 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk gurkemeje
- 1½ tsk nelliker
- 2 tsk stødt spidskommen
- salt
Tilbehør
- 600 g blomkålsris
Toppings, fx
- ristet kokos
- ananas hvis du er ok med frugt
- rosiner hvis du er ok med de ekstra kulhydrater
Sådan gør du
- Brun kødet i smør/fedtstof og tilføj hvidløg, ingefær og løg.
- Hæld tomatpuré og alle krydderierne i og rør rundt.
- Tilsæt cremefraichen og vandet og lad simre under låg i 20-30 min, eller hvor lang tid, du nu har.
- Server med ristet kokos, rosiner, ananas i tern eller hvad du lige har.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
I går skulle vi egentlig have haft squash fyldt med krydret lammekød, men jeg frøs og havde lyst til noget varmt, comfyfood-agtigt. Lammekødet skulle bruges, og jeg var presset på tid, så det endte med en indisk lammeret. Og det blev faktisk rigtig lækker!
Indisk simremad er bare så nemt og lækkert og det falder altid i smag hos hele familien. Måske mest fordi der er så mange lækre toppings.
Nogle dage har man brug for comfyfood, og her er indisk simremad genialt. Varme, cremede saucer med aromatiske krydderier, som er gode at varme sig på, når temperaturen falder, eller bare når man har brug for lidt varmende mad. Jeg har aldrig været i Indien, og jeg har faktisk også kun ganske få gange spist indisk mad, men det hænder, at jeg laver det selv efter bedste evne.
Indisk gryde med oksekød
Forleden havde jeg et par pakker hakket oksekød, som jeg gerne ville lave noget af, som både kunne blive til aftensmad og til et par frokoster efterfølgende.
Jeg tog udgangspunkt i opskriften på en hurtig indisk lammeret og den var da virkelig helt fortrinlig, selv med oksekød, hvis jeg skal sige det selv. Jeg synes, det er lidt vanskeligt at angive præcise mængder af krydderier, da man jo smager til henad vejen.
Tilbehør til lammegryde
Jeg serverede retten med lidt valgfri toppings: ristet kokosmel, ristede mandelsplinter og rosiner. Ungerne elsker den slags, som de kan sidde og pille i, og som de kan pynte deres mad med. Lidt ananas i tern ville også have gjort sig godt, men det var improvisationsmad, så indholdet i skuffer og skabe var ikke lige til det.
Hvis du har mod på lidt mere arbejde i køkkenet kan jeg virkelig også anbefale raita og de mega lækre Naan-brød – uden mel, mælk og æg eller Naan-oopsies som er lidt nemmere/hurtigere lavet.
Fantastisk! Tak 🙏 Anede ikke det var Keto. Søgte bare på hakket lammekød.
Hej Jane
I din indiske ret har du rosiner og ananas, må man det? Jeg er glad for 2 spsk græsk youghurt til morgenmad, er det no go? Du er modstander af keto brød, gælder det også ketorugbrød og i så fald hvorfor? Jeg spiser en Skive om dagen. I starten var jeg super frisk og godt kørende, men jeg er mega træt og har meget mavesyre. Kød og fedt er jo syre. Min vægt står stille og jeg føler oftere sult end i starten. Findes der ketokonsulenter til os det ikke helt kan finde ud af det? Hilsen Hanne
Hej Hanne
Jeg synes, den eneste, der skal afgøre, hvad ‘du må’, er dig. Hvorvidt frugt kan spille sammen med din kontekst og dit ønske om kulhydratrestriktion er meget individuelt. Ift. Keto kan du læse her: https://www.madbanditten.dk/er-det-keto/
Min erfaring med Keto, når jeg hjælper klienter ned i vægt er at yoghurt og brøderstatninger er i toppen over grunde til at folk ikke får resultat. De giver for mange kulhydrater og kalorier og for lidt mæthed. Igen er det jo stadig dit liv og dig, det skal fungere for. Jeg deler bare mine overordnede erfaringer.
Der er ikke noget, er hedder at ‘kød er syre’. Det hører til en syre-base diæt, som ikke har hold i videnskaben.
Jeg tror, du vil regulere sult hvis du følger keto-retningslinjerne med kød, fedt og grøntsager og husker at følge saltanbefalingerne. Genlæs Keto-bogen kapitel 7.
Ps.: Alle Halal-slagtere har både friskt, hakket lam og hakket lam & kalv.
Det er bare et tip, ikke en opfordring til at høre meninger om halal-slagtning!?
Haha, elsker den sidste sætning! Internettet er blevet et svært sted at begå sig efterhånden ;-)
Tak for endnu en dejlig og nem opskrift, der fik mig til at rode hele krydderiarsenalet igennem?
Jeg lå heldigvis inde med det hele, undtaget lammekød, så det blev af hakket okse -og smagte skønt!
Jeg spiste rester til frokost i dag og der var den nærmest bedre, så næste gang laver jeg dobbelt portion?
Jeg vil dog lige gøre opmærksom på, at hvis man bruger creme fraiche 18%, må det ikke koge med; så skiller det!
Rør det i, lige inden det spises, eller skift det ud med piskeføde.
Jeg synes dog bedst om opskriten som den er!? -syrligheden fra creme fraichen en go.
Mie
Fantastisk! Tak for tip!
Og ja, dejligt at komme igennem nogle af de mange krydderier, der hober sig op i skufferne, ikke? ;-)
Hej Jane.
Lige den opskrift jeg stod og manglede.
Har du evt erfaringer med slagteren på toftegårdsplads i henhold til hakket lam?
Mvh Veronika som også bor i Valby.
Man kan faktisk få hakket lam rigtig mange steder. Det er bare altid pakket ind, bag alt det “sædvanlige” som hk gris, ko osv. Bilka har lam i flere afskygninger, og det samme har Irma :-) God jagt
Hej Mette, jeg får hakket lam fra Middagsfred, som er et svensk madkoncept, der leverer måltidskasser. Jeg har heller ikke stødt på det i danske supermarkeder. Irma ville da være bedste bud. Ellers er det en tur til slagteren!
Hvor køber du hk. lam henne? Det synes jeg aldrig, jeg støder på i hverken Netto eller Irma, hvor jeg gør mine indkøb.
Det smagte helt vidunderligt :)
Herligt Anne, håber det smager :)
Tak for inspiration, jeg havde en pakke hakket okse i køleskabet og resten på lager (undtagen creme fraiche, så den er skiftet ud med fløde :p )
Det dufter godt so far…
Hej Rikke. Jeg bruger også den uden smag. Jeg er heller ikke så vild med, at kokossmagen skinner igennem i madlavningen. Det er min opfattelse, at den uden smag stadig har de samme sundhedsmæssige gevinster, men selvfølgelig er den jo behandlet yderligere for at fjerne smagen.
Men det er et godt spørgsmål. Andre som ved noget her?
Hej Jane.
Jeg har et spørgsmål ang den kokosolie der hedder Cocosa. Den findes i 2 varianter – en med og uden smag. Den uden smag, er det stadig på højde med den med smag, i forhold til det sundhedsmæssige? Har overvejet at købt den til at stege i. Tror jeg vil blive træt af kokossmagen :)
Hilsen Rikke..