Jeg elsker en god hummus. I de perioder hvor jeg spiser Low Carb har jeg næsten altid en hummus stående i køleskabet, til de dage hvor frokosten lige skal gå lidt hurtigere.
Udstyr
Ingredienser
- 240 g kikærter udblødte og kogte
- 1 spsk tahin
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 spsk sesamolie
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk citronsaft evt, mere
- 0,5 dl vand kogevand, hvis du har
- salt
Sådan gør du
- Kom kikærter ned i en foodprocessor sammen med resten af ingrediserne. Riv evt. hvidløget så du undgår store stykker og sørger for at få det godt fordelt.
- Justér konsistensen med citronsaft og vand (evt. kogevand hvis du selv har kogt kikærterne). Blend til den bar den ønskede konsistens. Jeg foretrækker et sted mellem helt cremet og grov.
- Smag den til med både salt, spidskommen, citronsaft og tahin til den har den ønskede smag.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hummus, snittet spidskål, lidt kød (fx en rest fra aftensmaden) og evt. lidt hakkede saltmandler eller sojamandler, krydderurter eller krydderier og så har du en nem, lækker og mættende frokost.
Ærligt, jeg køber den ofte færdigrørt. Man kan sagtens få en virkelig god færdig hummus uden alle mulige tilsætningsstoffer. Men det er faktisk også virkelig nemt at lave en hjemmelavet hummus. Fordelen er også at du selv bestemmer hvilken olie den er rørt med, så du slipper for fx solsikkeolie og rapsolie (læs mere her i PLUS-artiklen: Guide til fedt).
Humus eller hummus?
Nå ja og så lad os lige slå fast, at ‘humus’ altså har noget med jord og jordbundstyper at gøre, og ‘hummus’ er en mellemøstlig kikærtepuré. Så har vi det på det rene… Selvom jeg er ret sikker på, at jeg også har en opskrift eller fire på ‘humus’ et sted (okay, den er her: hurtig humus og her blomkålshumus, her kebabsalat med chilidressing og humus ooog her grøn pizza med humus). Haha – lad den kaste den første sten, der aldrig begår fejl eller hvordan det nu er. Ja, jeg har åbenbart lige så lemfældig omgang med Biblen som jeg har med stavemåder til hummus/humus😅
Kan man spise hummus på Keto?
I princippet kan du spise alt på Keto, så længe du sikrer at dit kulhydratindtag ikke overskrider 20 g. Om du synes, at kulhydraterne er givet godt ud på hummus, er på den måde et helt frit valg.
Personligt spiser jeg gerne hummus på Keto. Jeg elsker en klat ovenpå min snittede spidskål fx og synes, at de kulhydrater er givet godt ud. Jeg får lidt cremethed og lækkerhed ud af det, og ikke en nævneværdig mængde kalorier. Jeg spiser dog ikke mere end en klat og det skyldes en kombination af kulhydraterne og at jeg får ondt i maven af bælgfrugter.
Smagsvariationer af hummus
Når du selv laver din hummus, kan den varieres i smag præcis, som du ønsker. Mange tilføjer også cayennepeber. Derudover kan du blende soltørrede tomater i, bagte peberfrugter, kogte gulerødder eller bagt rødbede eller hokkaido, frisk persille eller tilsætte chili.
Nogen foretrækker også at tilføje lidt yoghurt for at gøre konsistensen endnu mere cremet. Konsistensen er nemlig også noget, du selv kan lege lidt med, når den er hjemmelavet. Jeg foretrækker en cremet humus, lidt imellem den helt fine og cremede og så den mere grove version. Du kan justere konsistensen med både olie, (koge)vand og citronsaft.
Tilbehør til hummus
Hummus kan bruges næsten ligesom pesto, altså som en smagsgiver og en slags dressing til salater og andet grøntsagstilbehør fx stænger af agurk, gulerod, rød peber eller andet. Det er forresten også genialt at have med i madpakken.
Du kan også vælge at toppe den med fx agurk, tomat, oliven eller grillede grøntsager samt frisk mynte og/eller persille (som vist også kaldes en ‘loaded hummus’) og spise den med et stykke grillstegt kyllingebryst eller fisk.
0 kommentarer til “Hummus”