Hormonfri prævention


Så utroligt mange af jer har spurgt til hormonfri prævention i kølvandet på mit indlæg om at stoppe med at bruge hormonel prævention og p-pille stop.

Men prævention er ikke rigtigt noget, vi taler om. Jeg ved knap nok, hvad mine nærmeste veninder gør, og det er da egentlig lidt skørt.

Så selvom det både er personligt og måske også falder lidt udenfor denne blogs tema, vil jeg gerne svare på det spørgsmål.

Valg af prævention

Inden jeg starter, vil jeg sige, at valg af prævention altid skal sættes ind i en kontekst.

Jeg er 40 år og gift med Søren, som jeg har været sammen med siden jeg var 22. Yes. 18 år. Fornyligt fejrede vi vores 14 års bryllupsdag.

Som jeg skrev i det tidligere indlæg, har jeg tidligere brugt både p-piller og hormonspiral. Næsten kun afbrudt af en periode hvor jeg gerne ville være gravid, var gravid og hvor jeg ammede.

Læs hele baggrunden her: Farvel til hormonel prævention

Mit valg af hormonfri prævention faldt på den metode, der hedder FAM. Fertility Awareness Method.

Efter at have været reguleret af syntetiske hormoner i så mange år, havde jeg sådan lyst til at tage ejerskab over min krop, min cyklus og min prævention. Måske lyder det lidt mærkeligt.

Temperaturmåling som prævention?

Kort sagt er FAM en metode, hvor man hver morgen måler sin temperatur, inden man står ud af sengen.

Kvinders morgentemperatur svinger sammen med den kvindelige menstruationscyklus. Hvis biologitimen ligger lidt langt tilbage, kan jeg lige hurtigt repetere den her i grove træk:

Den kvindelige cyklus er delt i to faser, før og efter ægløsning.

Cyklus starter med menstruation og med alle hormoner i bund. Herefter stiger østrogen gradvist for at modne æg.

I denne første fase af cyklus, er morgentemperaturen lav.

I takt med at østrogen stiger, sendes der signal til hypofysen om at frigøre luteiniserende hormon (LH), der sætter gang i ægløsningen.

Efter ægløsning stiger progesteron, og det samme gør morgentemperaturen. Morgentemperaturen forbliver høj i en tid.

Hvis ægget ikke befrugtes, falder progesteron og østrogen, og dette hormonfald signalerer til hypofysen, at livmoderslimhinden skal afstødes.

Dette hormonfald er det, du kan opleve som PMS i dagene før og omkring menstruation.

Og herefter starter det hele forfra.

Hvis du vil have syn for sagen, så brug to minutter på at se denne video: This is your period in 2 minutes Den er genial!

Min erfaring med hormonfri prævention

Jeg har brugt to apps, Natural Cycles og Fertility Friend, som jeg har plottet mine målinger ind i. Baseret på disse temperaturmålinger kan de her apps så forudsige, hvornår jeg er fertil og ikke-fertil.

Det minder jo lidt om den gode gamle med “sikre perioder”, som jo ellers i nok så mange tilfælde har vist sig ikke at være så pokkers sikker alligevel.

I starten var min begejstring lidt blandet.

Natural Cycles er hormonfri prævention udelukkende baseret på temperaturmåling og baseret på en avanceret algoritme udviklet af en kvindelig forsker, som tidligere har været med til at vinde en Nobelpris. Den er også lidt livrem og seler og i starten har man nærmest flere røde dage (=brug prævention!) end grønne.

Fertility Friend gav mulighed for at koble flere informationer på som fx brystspændinger, udflåd (sorry, der er bare ikke en pæn måde at sige det på), øget appetit, ægløsningssmerte etc. Og i en kombi af alle disse finder den så dine sikre/usikre perioder.

I starten oplevede jeg Fertility Friend som mest akkurat, men som tiden gik, har det ændret sig, hvor den nogle gange skyder heeeelt forbi, mens Natural Cycles bliver mere og mere præcis for hver måned, der går.

Midt i det hele modtog Natural Cycles så en udnævnelse som medicinsk udstyr, da deres kliniske tests havde vist, at app’en var lige så effektiv som p-piller og anden prævention (dog ikke spiral). Det fik selvfølgelig en masse mennesker, inkl. gynækologer til at blive vrede og råbe vagt i gevær, for sådan fungerer internettet i dag.

Hormonfri prævention er ikke for alle

Inden jeg skrev dette indlæg, spurgte jeg mig selv, om jeg ville lade min datter bruge denne type hormonfri prævention, når hun om nogle år skal til at forholde sig til fertilitet. Eller om jeg ville have ladet mit eget 18-årige jeg bruge den, og mit svar er klart nej.

Morgentemperaturen påvirkes af mange ting (søvn, sygdom, alkoholindtag, tidspunkt den tages etc.), så det kræver et ret så regelmæssigt liv at få det til at fungere. Det har jeg.

Jeg har brug for ekstrem regelmæssighed for at sove bedst muligt, og jeg går i seng på samme tidspunkt hver aften og står op kl. 6.30 hver dag og vågner ofte der i weekenden også. Ind imellem hænder det, at jeg sover til 7.30, men det er meget sjældent længere.

Har jeg en nat sovet dårligt, eller hvis jeg føler mig sløj, har drukket alkohol eller lign. springer jeg enten morgenmålingen over eller noterer den med en besked om, at algoritmen ikke skal tælle den med. I mit tilfælde er det måske 1 måling i måneden, hvor det for mit yngre jeg ville have været markant flere.

Det var derfor jeg startede med at skrive det om konteksten. At bruge denne metode passer fint i min kontekst.

Som back-up har jeg et Gaya pessar liggende i skuffen men jeg har ikke prøvet det endnu, må jeg indrømme. Jeg blev lidt skræmt af størrelsen på det, men det er sikkert bare mig, der er sart. Og kondomer… :-/

Kvinde, kend din cyklus!

Dette er langt fra en perfekt løsning. Faktisk synes jeg, det er dødirriterende igen at skulle forholde mig til prævention og graviditetsrisiko, og jeg ville ønske, der var en nemmere løsning.

Til gengæld synes jeg, det er uhørt rart at have en føling med, hvor min krop er.

Det kan måske lyde lidt hippie-agtigt, men når man tænker på, hvor mange hormonelle forandringer kroppen går igennem hver måned, er det både rart og lærerigt at kunne spejle ændringer i humør, vægt, fordøjelse etc. mod dette.

I mine tidligere hormonfrie perioder har jeg oplevet, at min krop spassede fuldstændigt ud i et virvar af hormonelt kaos. Vi er tilbage i mine fedtfattige, lightprodukt-dage her.

Jeg bliver derfor helt stolt for hver måned, der går, hvor jeg har regelmæssig cyklus. Det tror jeg aldrig, jeg har haft før. Pt. kører jeg på 5. måned med en regelmæssig cyklus på præcis 29 dage. Tænk, at jeg skulle blive 40 år, før jeg oplevede det.

Jeg har stadig lyst til at få målt alle mine hormonniveauer og på den måde tage en status her halvvejs i livet, men jeg er ikke kommet til det endnu.

Erfaringerne er baseret på mit liv og min kontekst!

Da jeg sidst skrev indlægget om mit farvel til hormonel prævention, prøvede jeg at være meget tydelig med, at jeg ikke opfordrede til hverken ubeskyttet sex eller præventionsstop, men alligevel blev jeg beskyldt for at være uansvarlig eller for ikke at tage mit ansvar som blogger alvorligt.

Jeg håber, at det i dette indlæg er tydeligt nok, at jeg deler mine erfaringer baseret på mit liv og min kontekst og ikke andet.

Intet af ovenstående er sponsoreret.

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

37 kommentarer til “Hormonfri prævention”

Skriv en kommentar

  1. Tak fordi du deler!
    Det kan ALDRIG blive dit ansvar, hvad andre gør.

    Du deler ud af din egen viden og holdning og så kan folk tage det de vil bruge og lade resten gå i glemmebogen.

    Jeg bliver meget inspireret til at tage min sidste p-pille når min pakke er slut.

    Jeg har hentet de 2 apps og jeg glæder mig til ikke at være Hormonella mere :D

    Svar
    • Jamen du har helt ret. Det er utroligt som internettet tolker egne oplevelser som et forsøg på diktat til noget, alle bør gøre. Fri vilje eksisterer jo stadig. Suk.

      God fornøjelse. Jeg er landet på Naturals Cycles og kører nu på 28. cyklus. Er så glad for den beslutning :)

      Svar
  2. Hej Jane. Hvor har du købt Natural Cycles termometer henne? Jeg skal til at overgå til FAM prævention, men mangler et godt termometer. Hilsen Sophie

    Svar
  3. Hej Jane
    En ting du også skal tænke på, er hvor meget data du hælder ind i de apps og hvad disse data bruges til. Det kan være skræmmende.

    Svar
    • Ja. Har du noget særligt i tankerne? Pt tænker jeg at min morgentemperatur er relevant for ganske få….

      Svar
      • Jeg har lige været til foredrag om personlige data, og der er penge i dem, fx supermarkeder der målretter tilbud, kvinder med pms =chokolade, tror de ud fra din cyklus at du er blevet ravid? Ja, men så er det fokus for de reklamer du får, etc.

        Svar
        • Ah ja. Men ift. reklamer og retargeting er jeg ikke så nervøs. Jeg vil gerne have relevante reklamer! I hvert fald hellere end irrelevante.
          Men Google og FB ved allerede alt om os og den tanke kan jeg godt synes er skræmmende. Fx ift. misbrug af personlige data og identitetstyveri.

          Svar
  4. Hej Jane
    Jeg har i flere år fuldt min cyklus med morgentemperatur. Jeg har dog ikke prøvet de smarte apps, men selv noteret i en kalender the old fashion way. Det er så rart at følge med i ens cyklus som du skriver. Og også efterhånden blive opmærksom på hvilke tider på måneden der er meget energi og skal ske meget og hvornår man skal huske at have tid på sofaen.. Vi har i snart to år caya pessar når temperaturen diktere det, og jeg synes det fungere rigtig godt :) Det er ikke så farligt, men kræver lige at man prøver det et par gange. Held og lykke med det ;)

    Svar
    • Ej, det havde jeg lige brug for at høre :) Tak for dit input. Jeg skal have taget mod til mig med det pessar!

      Svar
  5. Hej Jane
    Tak for et alletiders indlæg. Jeg bruger dig selv p-piller, har dog ikke planer om at lade vær med benytte dem, da jeg absolut ingen planer eller lyst til børn lige pt. Men nu hvor vi lige snakke om det lidt “alternative” har du prøvet organic cup? I stedet for bind og tamponer osv. Jeg er selv kæmpe fan, og har benyttet den i over et år efter hånden..

    Mvh Lena

    Svar
  6. Tak for et super indlæg kender følelsen af ikke flere hormoner og fremmedlegemer. Jeg er med årene kommet til at døje med en del forskellig allergi så. Jeg har skåret næsten alt parfume og parebener fra. Og dit indlæg har gjort mig opmærksom på denne mulighed jeg ikke havde hørt om før ???

    Svar
  7. Sjovt herhjemme bruger vi ikke præsentation. Men det er den simple grund at vi ikke kan blive gravide uden hjælp. Jeg har mærket min krop siden 2011 da min søn blev født. Det er både godt og skidt. Men rart at vide min krop ikke er fyldt med hormoner. Dog har jeg fået migræne med som “bonus” inden for de sidste 2 år. Den kunne jeg godt klare mig uden.

    Svar
  8. Hvis i ikke skal have flere børn, er det jo et nemt lille ambulant indgreb for en mand at blive steriliseret. Det blev min mand for mange år siden, og hvor var det dejligt at prævention, efter maaaaange år, ikke længere var mit ansvar.
    Og så er det helt hormonfrit ?
    MVH Susanne

    Svar
      • Min mand er også blevet steriliseret, og det er SÅÅÅÅ skønt! Det er et MEGET lille indgreb, der udføres med lokalbedøvelse og nærmest ingen risici :-) og bonus er, at man langt oftere kan have sex (fremfor hvis kvinden skal holde øje med ægløsning, temperaturændringer osv.) ;-)

        Min mand var også først lidt skræmt ved tanken, men han fik talt med et par mænd, der begejstret fortalte om det helt ukomplicerede indgreb. Måske din mand blot skal “oplyses” lidt mere -ikke fra dig, men fra andre mænd, der selv har fået foretaget indgrebet?

        Svar
  9. Kære Jane.
    Tak for at bringe dette vigtige emne op.
    Jeg er selv 40 og blev steriliseret for snart fire år siden. Det er den bedste præventionsbeslutning jeg nogensinde har truffet!
    Med to dejlige piger ved jeg, at jeg ikke vil have flere børn.
    Jeg har taget P-piller (før jeg fik børn), mini-piller imellem mine børn og efter samt haft hormonspiral en måned. Hormonspiral var for mig det værste ever! Jeg ændrede fuldstændig personlighed, blødte hver eneste dag den måned, jeg havde spiralen, følte mig depressiv og tog knap tre kg på på ingen tid.
    I hvert fald kan jeg på det varmeste anbefale sterilisation for kvindens vedkommende.
    Min krop er så meget gladere og jeg skal aldrig bekymre mig om, hvorvidt jeg er gravid eller ej.
    Ingen fremmedlegemer i min krop heller.
    Desuden ville jeg være ret ked af at afstå fra at være sammen med min mand netop omkring ægløsning. Det er virkelig primetime i min cyklus ?

    Svar
    • Præcis det med “primetime” bragte jeg op overfor Søren i går. Det er jeg så enig med dig i!

      Jeg er dog ikke vildt begejstret for tanken om sterilisering. Jeg er dog 100% afklaret med at jeg aldrig skal have flere børn men selve indgrebet. Sidste gang jeg skulle opereres med kikkert, endte det med en større snit, fordi jeg er opereret så mange gange i maven tidligere har en hulens masse arvæv. Og udsigten til endnu en operation huer mig ikke, må jeg indrømme…

      Åh what to do… :-/

      Svar
  10. Tak for dit indlæg. Det var spændende læsning! Jeg har selv brugt fertilityfriend og temperaturmetoden til at blive gravid med (og lære min cyklus at kende), så jeg overvejer at fortsætte med den efter fødslen med omvendt fortegn. Men jeg er helt enig med dig i, at det jo så er fordi jeg er voksen, har en helt fast partner og faktisk godt kan overskue, hvis det glipper og jeg alligevel bliver gravid før tid (og i øvrigt synes jeg selv, jeg kan mærke ægløsningen bedre end appen, men det er også fordi jeg har øvet mig, mens jeg prøvede at blive gravid – det har jeg uddybet på min blog, hvis nogen vil vide mere om det). Men spændende at høre dine oplevelser. Mh Camilla/Fabelmor

    Svar
  11. Hej!
    Jeg er ovre den fødedygtige alder men har altid svoret til spiral (kan desværre ikke huske navnet, men den er hesteskoformet med “modhager” og rigtig effektiv – uden hormonindhold.
    Det skal nævnes, at jeg aldrig blev gravid (helt efter eget valg) eller havde bivirkninger af nogen art ved brug af den nævnte spiral.
    Mvh. Susanne, Horsens

    Svar
  12. Hej Jane

    Prøv trygt dit pessar – lad dig ikke skræmme af størrelsen, det foldes fint sammen og kræver blot et par øvelsesgange, inden det nemt og ubesværet smuttes op på plads.Og det er nemt at mærke, at det er på rette plads bag kønsbenet, og at livmoderhalsen er dækket af det. Og man mærker ikke, at man har det på.
    I en “akut situation” har jeg også haft det på i svømmehallen under menstruation, hvor jeg ingen tamponer havde liggende. Fungerede fint :-) (men der skal man nok bruge en af de iøvrigt populære “cupper” i stedet for, hvis det skal være “rigtigt” :-)

    Hilsen en jordemoder

    Svar
    • Ej men du har så ret. Jeg skal selvfølgelig bare tage mig sammen :) Ulempen ved temperaturmetoden her er jo også, at grunden til, at den er så sikker jo netop er, fordi den går med livrem og seler og pludselig har man noget, der ligner en halv måned, hvor man alligevel skal bruge prævention. Og det duer heller ikke helt…

      Svar
  13. Super fint indlæg.
    Jeg selv nåede kun at tage p-piller i 6 måneder inden jeg som 16-årig fik en blodprop, så de der hormoner har aldrig siden fundet vej til min krop. Den har derfor stået på kobberspiral af flere omgange, men i forbindelse med ønsket graviditet begyndte jeg at mærke efter i min egen krop og ligge mærke til udflod osv. Det er virkelig tilfredsstillende at man ved hvad der sker “der inde” :-)
    Jeg bruger en anden app, men tror jeg lige vil kigge lidt nærmere på dem du nævner i indlæget.

    Svar
  14. Jeg var omkring 30 år, da jeg slap p-pillerne og prøvede pessar. Frygtlig besværligt med creme *allevegne*. Men jeg fandt en bog, hvor jeg læste om en uhyre enkel metode til at finde ud af hvor i cyklussen, man er; udflådet er enten “slattent” eller elastisk. Et æg er klar, når udflådet er elastisk. Det har virket for mig gennem alle de år (jeg er 52 nu).

    Svar
    • Måske et dumt spm, men når det er elastisk, så er det vel der, hvor man er frugtbar (og i risikozonen, hvis man ikke vil være gravid) right?

      Svar
    • Jeg brugte sekret-metoden i en periode som ung, efter 2 børn. Var forbløffet over at sekretet er så forskelligt og at man overhovedet ikke er i tvivl om hvor når det er elastisk. En halv-elastisk dag tog jeg chancen alligevel – og blev gravid. Så man skal være meget, meget omhyggelig og disciplineret. Men så virker det også. Evt. kondom og/eller pessar på usikre dage.

      Svar
  15. Sikke et spændende indlæg og lige hvad jeg havde brug for at læse ??

    Jeg er nemlig samme sted og har netop fået taget min kobberspiral ud i torsdags, da jeg ligesom dig ikke vil have fremmedlegemer i kroppen. Faktisk skrev jeg det her blogindlæg for nogle uger tilbage, hvor en masse kvinder delte deres erfaringer. Vi snakker nemlig ALT for lidt om det.

    Jeg tror jeg ender med en kombination af Natural Cycles og kondom. Jeg overvejede også LadyComp, som er lidt derhen af, men jeg synes den er alt for dyr lige pt.

    Svar
  16. Hej Jane, godt at høre at du trives med din beslutning om at stoppe med hormonerne:-) Jeg har været off p-piller siden 2013, og har ikke brugt prævention siden. På trods af at min cyklus kan svinge ml 27-31 dage, ved jeg med ret stor sikkerhed hvornår jeg har ægløsning, selvom jeg ikke måler min temperatur, så det er relativt nemt for mig at identificere de kritiske perioder:-) Som du også siger, ville jeg helt sikkert ikke anbefale metoden til en 20-årig mig, men nu hvor jeg er lidt mere moden og stabil :-) fungerer det rigtig godt. Jeg er så glad for ikke at have min cyklus styret af andre ting end min egen krop, og at jeg nu er meget bedre til at læse de signaler, den sender mig.

    Mange hilsner,

    Pia

    Svar
  17. Tak for en fin artikel. Faktisk lige hvad jeg havde brug for, da jeg har fået fjernet min hormonspiral for et par uger siden.
    Jeg vil prøve de apps, men jeg synes at det er lidt sjovt at tænke på, at sidst jeg målte min morgentemperatur, var det for at blive gravid:-)

    Svar
    • Det sjove er faktisk, at fertility friend er en graviditets-app, som jeg så bare har brugt “omvendt” mens man hos Natural Cycles kan indstille den til om man ønsker at blive gravid eller undgå graviditet. Men metoden er jo den samme :)

      Svar
  18. Kære Jane. Tak for sin dejlige blog!!
    Har du overvejet at bruge en kobberspiral? Den er jo super sikker og helt uden hormoner . Jeg har selv en som jeg er rigtig glad for :)

    Svar
    • Ja det har jeg. Jeg vil ikke have flere “fremmedlegemer” ind i mig, så det er ikke rigtigt en mulighed :)

      Svar
      • Tusind tak for din deling?? Det er et område jeg selv har spekuleret meget over.
        Smed mine p-piller tilbage i 2013 og skal aldrig have hormoner i mig igen?
        Men hvad gør jeg lige som 32 årig og single. Jeg ved jo godt hvad svaret er… men meget spændende med at lære sin krop så godt at kende at have helt styr over sin cyklus. Jeg vil begynde at bruge den app og så skal jeg bare have købt et termometer? Så kan jeg gå i gang?
        Kh. Marlene

        Svar
      • Det bliver Søren nok ked af at høre…. ej undskyld!
        Anyway, har I overvejet om han evt. skulle steriliseres?

        Svar
        • HAHA, jeg tænkte det godt, da jeg skrev det ;-)

          Og ja, vi har talt sterilisering. Vi er ikke helt lune på idéen. Særligt Søren måske. Men selvom det beskrives som et lille indgreb, synes jeg også, det lyder lidt… ubehageligt.

          Svar