Hjemmelavet mayonnaise med tre slags olie


Den er flot sådan en hjemmelavet mayonnaise!

Hjemmelavet mayo er ellers sådan en hmmm-ting herhjemme. Jeg vil jo virkelig helst lave min mayonnaise selv, men problemet er bare, at livet nogle gange kommer på tværs, og så er det nemmere at gribe et glas Hellmann’s, når man er ude og handle.

Jeg vælger Hellmann’s eller Irmas økologiske ud fra, at de indeholder rapsolie fremfor enten solsikkeolie (omega 6-overload) eller suspekt vegetabilsk olie (adderbadder), og fordi de indeholder æggeblommer fra enten øko- eller fritgående høns.

Alligevel har jeg det sådan lidt hmm… med rapsolien. Jeg ved godt, at den lovprises i vores del af verden for at være “fyldt med omega 3-fedtsyrer”, men jeg har ikke helt forenet mig med den. Og de der plante-omega-3 kræver en hel verden af processer for kroppen at få omdannet til noget, den kan bruge, så det argument overbeviser mig ikke.

Men det, der gør mig mest pas er, at duft og lugt tilsyneladende er fjernet fra rapsolien, siden mayonnaiserne kan smage så godt, og det er jo fint, for rapsolie både smager og lugter virkelig dårligt. Men hvordan ved jeg, at duft og smag er fjernet med respekt for rapsoliens sarte flerumættede fedtsyrer? Jamen, jeg ved det ikke, og derfor kan jeg godt lide at lade tvivlen komme mig selv til gode.

Men der er jo sukker i!!!!

Så købemayo er sådan et kompromis, jeg indgår. Flere af jer har ellers skrevet til mig og udtrykt jeres bekymring for, at jeg bruger Hellmann’s, som jo har sukker på ingredienslisten. Det drejer sig helt præcist om 1,2 g sukker pr. 100 g. Lad os sige, at jeg tager en stor klat mayo til min frokost, ja, så giver det mig under et halvt gram sukker. I min verden er den mængde sukker det mindste problem ved at købe Hellmann’s.

Så lav dog din egen mayo, dame!!

Når man laver sin egen mayo, er man til gengæld helt fri for den slags bekymringer. Til gengæld står man tilbage med en anden udfordring. Nemlig smagen. Mange vænner sig aldrig helt til smagen af olivenolie i mayo, og det forstår jeg godt, for den er jo lidt gennemtrængende.

Selv kan jeg godt lide smagen af olivenolie, men i går lavede jeg en version, hvor jeg kamuflerede olivenoliesmagen ved at blande den med hørfrøolie og macadamia-olie. Nu smager den så lidt af macadamia-nødder, men det er jo en dejlig smag. Men smagsneutral er den jo ikke.

NB: Inden du laver opskriften her nedenfor, er jeg nødt til at spørge dig, om du ikke hellere vil lave den idiotsikrede mayo på 5 minutter? Nu ved du i hvert fald, at den findes.

Hjemmelavet mayonnaise med tre slags olie - LCHF

Hjemmelavet mayonnaise med tre slags olie

Føj til favoritter Udskriv Pin
1 stort glas
|
10 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Tag alle ingredienser ud af køleskabet nogle timer, inden du skal i gang. Hemmeligheden bag en mayo, der ikke skiller er, at alle ingredienser har samme temperatur.
 • Pisk æggeblommer lyse i en skål sammen med urtesalt.
 • Hæld nu olierne i en efter en i en tynd stråle, imens du stadig pisker. Jo mere olie, du hælder i, jo mere cremet konsistens får den.
 • Til sidst pisker du de øvrige ingredienser forsigtigt i og smager til og justerer lidt med især hvidvinseddike og salt.

Noter

Hæld på glas og opbevar i køleskab. Den kan holde sig et par uger, vil jeg tro.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem
Hjemmelavet mayonnaise med tre slags olie - LCHF

Enkeltumættede fedtsyrer – omega 3 – ALA, EPA og DHA

Både olivenolie og macadamia-olie indeholder størstedelen enkeltumættede fedtsyrer, og de er bare i good standing uanset hvor du kigger hen. Fra hørfrøolien får du jo også de her plante omega-3-fedtsyrer (ALA), som kroppen så kan bakse med at få omdannet til EPA og DHA, som er omega-3 fedtsyrer i den form, som kroppen kan bruge til noget.

Vil du gerne øge dit indtag af omega-3 fedtsyrer, er du derfor også bedre stillet ved at købe en flaske fiskeolie, fx Cod Liver Oil fra Nordic Naturals. Den koster så godt nok også ca. 200 % mere, men du får jo så til gengæld virkelig noget for pengene, men jeg vil ikke anbefale dig at bruge den til mayo ;-)

BONUS-INFO
Vidste du, at smør indeholder ca. 30 % enkeltumættede fedtsyrer? Det gør det faktisk! Så det er altså ikke mættet fedt det hele!

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

66 kommentarer til “Hjemmelavet mayonnaise med tre slags olie”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




 1. Hej
  Hvad kan jeg bruge i stedet for æg til at lave mayonnaise, tåler ikke rå æg, får voldsom kløe i munden?

  Svar
  • Det ved jeg ikke. Du kan prøve at tjekke helsekostbutikkerne. De har vegansk mayo uden æg (desværre lavet med tvivlsomme olier) men måske kan du lure, hvordan de har gjort.

   Nemmere endnu ville være bare ikke at spise mayo men i stedet bruge pesto, olivenolie, kryddersmør etc.

   Svar
   • Du kan sagtens lave Mayo vha aquafaba i stedet for æg. (Kikærtevand).
    Samme procedure, den bliver en lille smule tyndere end den på æg.

    Svar
 2. Hej – jeg forstår slet ikke at du kan sige at rapsolie lugter dårligt. Koldpresset rapsolie har en meget diskret nøddeduft – det dufter faktisk dejligt ! Vi har brugt rapsolie i årevis – også til hjemmelavet mayonnaise. En plasticbeholder – et æg slået ud – salt og peber – hvid balsamico-eddike el. fransk vineddike – en del olie – og så stavblenderen ned i bunden i få sekunder til mayonnaisen begynder at dannes – og så langsomt op med stavblenderen. Det tager under 1 minut og smager godt. Og så er rapsolie sundt – derfor sund mayonnaise !

  Svar
 3. Her Jane.
  Hvor ser det lækkert ud. Jeg synes det et virkelig svært (og dyrt) at finde olier der smager godt i mayo, som ikke er rapsolie. Har selv lige lavet en på avocadoolie, og det smager da dejligt til nogle ting, oliesmagen er meget meget gennemtrængende. Har du nogle ideer til det og hvor skaffer du dine olier fx macademia og hørfrøolie? Læste lige i en kommentar at du også snakkede om kokosolie. Har du fået afprøvet det og hvordan går det? Bliver konsistensen ikke mærkelig i køleskabet osv?

  Svar
 4. Ja nu besluttede jeg mig her til aften for, at jeg også blev nødt til at lave min egen mayo. Jeg har skyllet stort set alle mine rå grøntsager ned, med en økologisk købe-mayo fra Brugsen, men jeg har først i går opdaget, at de har brugt solsikkeolie til at producerer den.

  Sket er nu engang sket og så måtte jeg jo igang selv. Jeg lavede den ud af olivenolie og da jeg smagte den til, synes jeg nu at smagen af olivenolie var ret gennemtrængene… men mon ikke det går til salat og rå grøntsager? Er det ikke i Grækenland at de bruger litervis af olivenolie på deres salater? Det tror jeg at det er, så jeg tænker at det går an ;)

  Svar
 5. kan det være olien eller leverandøren af æggene?
  TAK for din fantastiske inspiration og gode råd og vejledning

  Svar
 6. Nu har jeg lavet mayonaisen to gange hvor den blev fantastisk, men de sidste tre gange mislykkes det for mig….. Hvorfor når alle ingredienser har stået ude ligesom de første to gange

  Svar
 7. Hej Jane.
  Jeg har de sidste par år selv lavet min mayo, med koldpresset rapsolie.Spiser den mest med hvidløg :-)
  Men nu til spørgsmålet: jeg laver dressing til vores grønt, af græsk yougurt 10% og mayo, i forholdet 2:1. Er det ok, eller skal det være cremefraiche 38%. Eller er det bedre med ren mayo? Har ingen problem med at spise mayo lige fra glasset…
  Er lidt bange for at få for meget fedt, men tror jeg har fundet balancen. Er aldrig sulten mellem måltiderne, og har da tabt mig, både i vægt og i fedtprocent :-)
  Tak for en god blok som jeg bruger tit.

  Svar
 8. Kære Jane,
  Hvad er din mening om arganolien?

  Argan spiseolien beskrives som en af de absolut sundeste olier i verden. Olien består af over 80 % umættede fedtsyrer, den har et højere indhold af omega 3 end olivenolie og indeholder mere E vitamin end mandelolie. Oliens unikke og optimale sammensætning og dens høje indhold af gavnlige vitaminer og antioxidanter gør, at mange indtager olien i ren form. Dette gøres både for at opfylde kroppens behov for sunde fedtstoffer og fordi arganolien har ry for at have en god indvirkning på dårlig blodcirkulationen, ustabilt blodsukker, forhøjet kolesterol og for at styrke immunforsvaret. Typisk indtager man en spiseskefuld i ren form eller rørt ud i et glas lunkent eller varmt vand en gang dagligt.

  Svar
 9. Forstår slet ikke i kan få den der hellmans mayo ned. Den nærmest vokser i munden på mig og smager som om den er meget kunstig.
  Så heller en hjemmerørt god mayo på koldpresset rapsolie (jeg er en af dem som tror på at det er en ok olie ift så meget andet) eller Avocado olie (hvis man kan se bort fra den lidt grønne farve).
  Der er så mange dejlige måder at variere en hjemmerørt mayo og synes altid resultatet bliver langt bedre med den hjemmelavede i stedet for en Købe-mayo. Har smidt et par eksempler på mayo variationer på min blog http://grillkokkerier.dk/2014/02/16/mayo-mayo-mayo-hjemmelavet-og-i-flere-udgaver/ samt den hurtige opskrift med stavblender og helt æg (bliver dejligt cremet).

  Mayo er under alle omstændigheder en dejlig ting :-)

  Svar
 10. Hej :)
  Jeg har lige et spørgsmål omkring LCHF stilen og det med blodsukker og sådan. Altså jeg er en pige på 20, som har haft diabetes type 1. siden 2005 og har i al den tid lært at fedt påvirker blodsukkeret, dog ikke så hurtigt som hvis det var sukker. Derfor er jeg altid blevet frarådet at få mad med særlig meget fedt. Selvfølgelig også frarådet sukker. Det skal lige siges at det både er diætister, sygeplejerske, min læge og sådan nogen. Der er endda lavet et program på min pumpe, så at når jeg får meget fedt kan gøre sådan at jeg får insulinen over længere tid. Men lige med hensyn til fedet siger man at der typisk går 3-4 timer før det kan mærkes på blodsukkeret, men det stemmer jo ikke helt overens med hvad der bliver skrevet her. Lidt forvirret.
  Derudover har jeg efter jeg er begyndt at køre efter LCHF stilen(er i gang med min 3 måned) fået mange urenheder. Sorry for emnet, men tænker om det er fordi jeg får for meget fedt?
  Jeg har et sidste spørgsmål omkring ketoner. Nu har jeg jo pga min diabetes både så jeg kan måle det i urinen og i blodet og gør det sådan forholdsvist ofte. en periode hver dag og flere gange på dagen. Det var sådan at jeg fra dag til dag kunne få det og nogle gange have det om morgenen og så ikke have det til middag og så have det igen til aften. Jeg tænkte på om det måske er pga min diabetes?
  Et sidste spørgsmål. Jeg har siden 2005 været afhængig af min flydende sød og kan bare ikke undvære det, da det på ingen måde påvirker mit blodsukker, men hvor meget påvirker det andet? Sådan hvis jeg en dag skulle tage det skridt at erstatte noget af sødet med det andet?

  Derudover vil jeg også gerne(Som alle de andre) give dig en meget stor ros for både bloggen og bøgerne(er en daglig følger – nærmest afhængig af både bloggen og bøgerne :P) . Det er super fedt at kunne få noget lov til at spise sådan noget lækkert mad uden at tage alt for meget på :D Har også fået min mor på det og hun har allerede smidt to kg. efter nogle få uger. (Dog er det ikke rigtig lykkedes mig at smide nogen kg. uden at tage dem på igen.)
  Vi er ellers meget begejstret for det(LCHF), da vi ellers altid har været både meget sukker og fedt forskrækket piger :)
  Undskyld det lange indlæg, men håber sådan at enten du, Jane eller jer andre har tid til at svare :)

  Mvh Marianne N. :)

  Svar
  • Jeg kan ikke forklare, hvorfor du har lært at fedt giver stigning i blodsukkeret.

   Type 1 diabetikere kan sagtens have gavn af LCHF og jeg hører efterhånden fra flere og flere type 1’ere at de får meget nemmere ved at regulere deres blodsukker og derved deres insulindosis. De fleste er overraskede over hvor lidt insulin, de faktisk kan slippe afsted med at tage. Når det så er sagt, så skal type 1-diabetikeren være opmærksom på tilstanden ketoacidose og bør måske derfor vælge en mere liberal variant af LCHF. Men du er opmærksom på det, lyder det til.

   Flydende sød er et giftigt produkt i mine øjne og vil sikkert kunne skabe en verden af ubalancer i kroppen. For dig vil Sukrin-produkterne være et bedre valg. Læs om dem her: https://www.madbanditten.dk/gode-lchf-produkter/

   Svar
 11. Åh jeg syntes også det er så svært med smagen af hjemmelavet mayo.. Det er så nemt at lave, men de sidste mange gange jeg har lavet den selv, så smager den bare ehm ulækkert. Af skal, og harsk vil jeg næsten sige. Selvom jeg ikke ved hvordan harsk smager :D, jeg forestiller mig bare sådan en smag.

  Olivenolie tror jeg bare er alt for gennemtrængende, men måske jeg skulle prøve med mandelolien. Det er bare altid lidt underligt at bruge det samme produkt på kroppen som til madlavning ;)

  Svar
 12. Hej Jane!

  Sikke dog en dejlig side du har her, ærgrer mig helt over jeg først har fundet den for nyligt!

  Jeg har bare lige et lille spørgsmål. Jeg læste et sted, at du skrev noget om hovedreglen af fordelingen af protein, kulhydrat og fedt. Uden og være helt sikker, mener jeg du skrev noget i stil med, at man kunne sigte efter 1g protein pr. kilo man vejer og så ca. 30 g kulhydrat(?). Mit spørgsmål er så, om når du snakker kulhydrat er det så ALT, altså også de kulhydrater i grønsager osv? Jeg synes nemlig det er svært at få ned, når jeg regner sammen på trods af jeg mere eller mindre lever af kød, grønt og mejeriprodukter. (Regner sammen her til en start for og se hvordan in fordeling lægger) :-)

  På forhånd tak :-)

  Venligst
  Julie

  Svar
  • Jeg har heller ikke nogen religiøs holdning til den fordeling, men jeg vil sige, at du kan spise ubegrænset af ovenjordsgrøntsager uden at nå over 30 g. Det er mejeriprodukterne og nødderne, der hurtigt tæller op ad. 30 g er ret striks, og det kan være fint at starte med, men 50 g kan også være fint. Det bedste du kan gøre er at prøve dig lidt frem, til du finder den bedste version for dig. 1 g protein pr. kilo kropsvægt kan også være en fin pejlesnor. Men det er heller ikke noget, du skal hænge dig så meget i. Det er lige så meget for at illustrerer, at det er fedtmængden vi øger på i maden og ikke proteinmængden.

   Svar
   • Ok, hvad gør jeg forkert..? Har lige været ved at indtaste mine måltider på madlog – allerede ved morgenmaden er jeg godt over 30 gram kulhydrat. Det bestod af en halv dåse tun, peberfrugt, avokado, dåsemajs (uden sukker) og agurk. Det er da alle sammen ovenjordsgrøntsager – og der var ikke engang ret meget.

    Svar
    • Majs er ren stivelse (din krop opfatter majs som sukker) og er ikke med i grøntsagskategorien. Avokado er botanisk set heller ikke en grøntsag men vist nok et bær. Prøv at gå efter grønne grøntsager som fx salat og alle kåltyperne. Der kommer du ret langt. Asparges og peberfrugt er også fint. Og overvej så stadig om det ikke er tilstrækkeligt at reducere kulhydrater fra de store kulhydratkilder (korn, sukker, stivelse, evt. mejeri) og spis med glæde alle de grøntsager, du lyster.

     Svar
 13. Jeg har ikke prøvet at lave hjemmelavet Mayo endnu – men det må prøves. Jeg bruger næsten altid mandelolie, som jeg synes er meget tæt på smagsneutral og farven et fin lysegul. Den kan i hvert fald anbefales ,hvis man skal lave noget, hvor olivenolie bliver for gennemtrængende.

  Svar
 14. Hej Jane!
  Jeg har lige et spørgsmål angående hjemmelavet Mayo – jeg ved ikke om du kan svare på det, men det er forsøget værd :) de sidste par gange jeg har kastet mig ud i projektet, er mayoen blevet fin, men når jeg næste dag tager den ud af køleskabet er den skilt :( Ved du hvad grunden til dette er?

  Ellers tak for en super fin og inspirerede blog! Det er dejlig læsning!! :)

  Venligst Trine

  Svar
 15. Hej
  Når jeg laver mayo bruger jeg Ekstra Jomfruolie Mild fra Monini, den er som titlen siger meget mild i smagen, så jeg synes ikke at den bliver så gennemtrængende i mayoen :) jeg er nemlig heller ikke fan af mayo der smager af oliven :)

  Svar
 16. Hej :)

  Super god blog med skøn inspiration. Mit spørgsmål går ikke på dette indlæg, men mere generelt; er flæskesvær ok at spise? Evt som panering eller snack?

  Svar
 17. Nu har jeg ikke læst alle kommentarer (endnu), men vil lige nævne hvad jeg gør.

  Jeg bruger oftest en koldpresset og øko rapsolie til mayo. De smager meget forskelligt! Nogle kan være bitre, andre lækre og nøde- eller frugtagtige. Så vil bare råde til at prøve nogle forskellige.
  Jeg bruger oliven til aftensmåltider, hvor jeg generelt har mere spice på menuen.

  Svar