Hjemmelavet mandelsmør


Hjemmelavet mandelsmør…Hvad siger du? Er jeg den eneste i verden, der ikke har prøvet at lave mandelsmør selv endnu? Og som i stedet køber det i dyre domme i helsekosten eller slæber det med hjem fra Malmø, når jeg er så heldig at skulle derover og handle?

Hjemmelavet mandelsmør

Hjemmelavet mandelsmør

Føj til favoritter Udskriv Pin
1 stort glas
|
10 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Jamen ned i foodprocessoren med den store kniv og kør til mel. Og fortsæt så bare med at køre, imens du ind imellem skraber ned fra kanten.
 • Til sidst kan du så tilsætte lidt flydende kokosolie og lidt valgfri vanilje og salt.
 • Smag til og hæld på glas. Jeg opbevarer mandelsmøret i mit køkkenskab. Jeg ved ikke, hvor længe det kan holde sig, men det er jo bare mandler og kokosolie så angiveligt længe.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Mandelsmør i foodprocessor

Der må sidde en enkelt eller to derude, som heller ikke har prøvet at lave mandelsmør selv endnu – og som har en god foodprocessor.

For hvis du ikke har det, er du lovlig undskyldt. Men i dag får du så min opskrift på lækker, cremet, hjemmelavet mandelsmør. Det er lækre sager!

Hjemmelavet mandelsmør – et par tips

Normalt når man laver nøddesmør selv, rister man først nødderne i ovnen for at trække den gode, nøddesmag frem. Og evt. nulrer nogle af skallerne af. Det gør jeg givet vist næste gang, men denne gang var tiden ikke til det.

Det er også en god idé at have udblødt nødderne først. Dels for at fjerne bitterstoffer men også for at gøre dem nemmere at fordøje. Læs om udblødning af nødder HER. Igen siger jeg: Næste gang! Men altså herefter er der bare tilbage at køre dem i foodprocessoren, hvor nødderne først vil blive til mel, og efter noget tid vil olien trække ud af nødderne, og det vil få smør-konsistens.

Måske var jeg ikke helt tålmodig nok, for jeg synes godt nok, min blev ved med at være tør. Men pyt skidt. Det var intet, som lidt kokosolie ikke kunne klare, og på den måde fik mandelsmøret jo endnu et skud gode fedtstoffer.

Det er dog ikke det samme, som at det holder længe herhjemme. Jeg har nemlig en datter, som ELSKER  mandelsmør. Og det samme gør jeg, i øvrigt. Men Vega, hun spiser det som dip til grøntsager, på brød, på pandekager, på søde morgenæg og på sin elskede LCHF-morgengrød. Kun fantasien sætter grænser her. 

Indlægget indeholder affiliatelinks. 

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

29 kommentarer til “Hjemmelavet mandelsmør”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane – kiggede lige på denne opskrift for mandelsmør, men bliver smøret ikke helt stift, når det indeholder kokosolie, og man så sætter det i køleskab? (for jeg er mest vant til en blød mandelsmør…)

  Svar
  • Jo, det gør det måske nok men det gør en blød købemandelsmør vel også (monoumættede fedtsyrer bliver jo også faste ved nedkøling). Du kan i stedet opbevare mandelsmør i køkkenskabet.

   Svar
 2. Interessant mandelsmør diskussion ;0)
  Eftersom jeg bor i Malmø er det nemt at købe både mandelsmør og peanutbutter i den rene form – altså uden sukker og salt. Jeg spiser disse produkter til morgenmad hver dag på rugbrød/ surdegsbrød, men jeg kan tilslutte mig kommentaren om at det smager lidt ligegyldigt; derfor spiser jeg det med banan på toppen for dens sødme fremhæver virkelig alt det lækre i naturel nøddesmør.
  Prøv det!
  Tak for interessant hjemmeside – i aften skal vi prøve din chokolademousse.

  Svar
 3. Hej Jane.
  For et par dage siden tvang jeg min stakkels mini-blender til at lave mandelsmør (den havde det ret hårdt ;) ). Derfor var det også ret skuffende, da jeg efter at have smagt på resultatet, at smagen var – intetsigende?! Jeg vil rigtig gerne have et alternativ til peanutbutter, som jeg spiser på riskiks, og havde store forventninger til mandelsmør, der her på siden (og andre steder) bliver rost til skyerne. Jeg er dog helt åben for, at det er mig, der har gjort noget galt… :) Jeg ristede nødderne i ovnen i 5 min ved 180 grader (efter jeg et par dage før det, havde brændt en hel plade nødder af – 10 min ved 200 grader). Derefter i blender, som skulle køre længe, før den hårde masse gradvist fik mere og mere blød konsistens. Har jeg blendet smagen ud af den? Jeg købte almindelige mandler i Brugsen (følte at jeg blev nødt til det, da de afbrændte mandler var økologiske, og at endnu en afbrænding ville blive en dyr affære). Suk… :)

  En anden ting: På kokosolien står der, at den skal opbevares “ikke for varmt”. I min køkkenskuffe er den flydende (eller var det i hvert fald i varmen for en uge siden), mens den jo i køleskab bliver hård som sten og dermed ganske usamarbejdsdygtig. Hvordan opbevarer jeg den bedst?

  På forhånd tak :)

  Venlig hilsen
  Sidsel

  Svar
  • Mit gæt er at dit mandelsmør aldrig blev til rigtigt smør og at olien aldrig helt kom frem…?! Mandelsmør smager generelt mildere end peanutbutter men personligt kan jeg bedre lide det. At riste nødderne først giver bedst smag, synes jeg også. Ellers kan du også smagssætte det med lidt vanilje, lidt kanel eller lign.
   Det er helt fint at opbevare kokosolien uden for køleskab. Den er flydende her om sommeren – når det er over 24 grader, tror jeg det er.

   Svar
   • Imponerende hurtigt svar! :)
    Da jeg aldrig har købt mandelsmør, ved jeg ikke, hvordan det egentlig “skal være”. Mit resultat blev en helt blød, tyktflydende masse. Er der et købe-produkt, der er værd at prøve? Så jeg har lidt at sammenligne med – før jeg atter kaster min blender ud i et nyt projekt?
    Tak for hjælpen – og ikke mindst for en god blog med masser af inspiration :)

    Svar
 4. Hej
  vil enorm gerne selv lave nøddesmør, men mangler en foodprocessor til det.
  Hvor mange watt tror du min. den skal have for at kunne lave nøddesmør ? :)

  Svar
 5. I går lavede jeg dit mandelsmør. Men lige meget hvor længe jeg kørte den på min foodprocessor, så trak olien ikke ud af mandlerne. Det blev “bare” til marcipan. Er det mon fordi, jeg kom kokosolie i allerede fra start?

  Svar
  • Ja det vil tro. Kokosolien er en hjælpende hånd, som skal i til sidst. Det er ikke alle blendere/foodprocessoren, der kan klare at lave mandelsmør. Og det tager tid. Meget længere tid end man tror. Måske 20 minutter eller så…

   Svar
 6. Jeg har ikke prøvet mandelsmør endnu, men det skal jeg næste gang jeg får mandler i skabet.
  Men jeg har prøvet cashewnøddesmør med en lille smule salt i. Det smager godt, men jeg mangler lidt inspiration til hvad jeg kan bruge det til.
  Og så har jeg lavet hasselnøddesmør med kakaopulver, kokosolie og lidt dadler i. Det er en farlig ting at have stående i køkkenskabet ;-)

  Men tusind tak for inspirationen fra din blog og den første bog. Jeg tror at jeg har grejet det. Der skal grøntsager til sammen med fedt og protein, så jeg prøver at få spist grøntsager ved alle mine måltider.

  Svar
 7. Hejsa!
  Kan se i opskriften, at det er mandler med skal på. Men skal du smutte mandlerne, har jeg et lille tip til, hvordan man generelt lettere får skallen af.
  Læg mandlerne i kogende vand i ca 10 min. Hæld vandet fra og put nyt kogende vand over mandlerne. Når vandet er lidt afkølet er mandlerne meget nemme at smutte

  Svar
 8. Hej Jeg laver regelmæssigt nøddesmør, især mandel. Jeg
  synes det er to helt forskellige produkter om du rister mandlerne
  eller ej, uristede er de sødere, de ristede har en mere voksen
  smag, men jeg elsker beggedele.

  Svar
 9. Hej Jane,
  Jeg har lige fået din bog og glæder mig til at prøve nogle af alle de gode opskrifter :-)
  Har dog lige et par spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe med.
  1. I din bog bruger du HUSK. Kan fiberHUSK anvendes i stedet for?
  2. Kan man erstatte kokossukker med sukrin (f.eks. i nøddemysli)

  Svar
  • Dejligt :-)
   Ja, fiberhusk kan bruges i stedet for husk. Mængden skal cirka halveres, tror jeg.
   Sukrin i myslien, her er jeg lidt usikker. Sukrin opfører sig lidt sært når det varmes op. Men mon ikke det går. Brug sukrin gold, hvis du har det. Eller udelad helt sødning :-)

   Svar
 10. Hej Jane,

  Tak for opskrifterne, frugtisen ser bedårende ud. Må jeg lige skyde ind, at det faktisk er en rigtig god ide at beholde skallerne på mandlerne? Skallerne er nemlig både alkaliske og et godt fibertilskud. Så læg mandlerne i blød i koldt vand først og rens dem godt, men brug derefter både mandler og skaller.

  Svar
 11. Hej Jane
  Jeg har lige købt din bog og er helt overvældet over de fine opskrifter.
  Min mand og jeg har aftalt at prøve denne livstilsændring i en måned, da jeg er overbevist om, at det vil gøre os begge godt, men især min mand med diabetes 2. Hvis du skulle mangle inspiration til en bog nummer 2, så ville madpakke forslag være noget rigtigt godt.
  Vi skal have din kylling med blomkålsris i aften og i morgen bliver det blomkålspizza, der står for skud,
  Tak for en dejlig bog, som giver nye muligheder for at leve lidt sundere.

  De bedste hilsner
  Jette

  Svar
  • Nej hvor spændende! Jeg kan love dig en ting, og det er at madpakker IKKE kommer i bog nr. 2. Jeg afskyr at lave madpakker ligesom de fleste gør ;-) Som regel bruger jeg bare rester fra aftensmaden med lidt grønt eller frokossalaterne fra bogen + grønt.

   Men jeg oppede mig dog og skrev et enkelt indlæg om LCHF-madpakker til ungerne. Har du mon set det? https://www.madbanditten.dk/lchf-madpakkeinspiration/

   Svar
 12. Jeg har lige lavet lækre sodavandsis idag, nok mest en voksen favorit, men jeg spiser en lige nu og nyder den stort: grøn juice lavet på hvad man har, jeg havde: persille, spIdskål, broccoli, fennikel, hjertesalat, et grønt æble (for sødme), 1 hel agurk, citron (uden skræl), lidt lime og så igennem juiceren. Jeg frøs dem i nogle skub op is,/frys selv plastikposer der er super smarte, lidt a la isterningposer. De kan fås i diverse supermarkedet. Og mums de er gode og uden for mange kulhydrater. Gulerod/æble/citron er også en god kombinationen til is :).

  Svar
 13. Må jeg spørge hvilken food processer du har? Jeg laver selv mit nøddersmør på min mors 25 år gamle food processer (300 W – den er altså ret utrolig. Men sidste gang da jeg lavede solsikke smør (kan ikke anbefales – det er hård kost for food processeren..), brændte den altså sammen, så nu er jeg på udkig efter en ny, der kan lave lækker nøddesmør til mig.

  Svar
 14. Mums…. :-)
  Er nødt til at spørge, da jeg længe har gået med tanken om selv at lave diverse “sundere” sodavandsis / smoothieis til ungerne. De isforme…hvor køber man sådan nogen hvor man kan være sikker på, at de ikke indeholder alverdens farlige plastic halløj (kan ikke huske hvad det hedder ellers) ;-)

  Svar