Hjemmelavet mandel-kokosmælk


Hjemmelavet mandel-kokosmælk er et forsøg på at lave en plantemælk til smoothies uden mejeriprodukter/laktose.

Når jeg skal lave smoothies, bakser jeg altid med, hvad pokker jeg skal blande den med. Jeg synes ofte, mit valg står mellem: laktosefri yoghurt naturel fra Thise, laktosefri fløde fra Arla, soyamælk, kokosmælk eller mandelmælk.

Da jeg gerne vil navigere uden om mælkeprodukterne – også de laktosefrie (æv) – og jeg generelt går udenom soyaprodukter, står jeg tilbage med kokosmælk og mandelmælk. Her har jeg derfor lavet en blanding af de to, nemlig en mandel-kokosmælk.

Hjemmelavet mandel-kokosmælk

Hjemmelavet mandel-kokosmælk

Føj til favoritter Udskriv Pin
8 dl
|
10 minutter

Ingredienser

 • 2 dl mandler
 • 1 dl kokosmel
 • 1 dadler eller 2 eller ingen – du kan også bruge agavesirup eller sukrin eller slet ingenting
 • 1 vaniljepulver
 • 5 dl vand hvis du vil have en tyndere mælk, kan du bruge 6-7 dl vand

Sådan gør du

 • Hvis du er forberedt, kan du lægge mandlerne i blød aftenen før i koldt vand. Næste morgen skal de så smuttes, og det synes jeg nogle gange kan være svært, selvom de har lagt i blød hele natten. Så jeg overhælder dem med kogende vand og så er de nemme at smutte. Samtidig overhælder du kokos med ca. 1½ dl kogende vand og lader det stå lidt.
 • Når mandlerne er smuttet og kokosvandet er blevet grødagtigt, hælder du det hele i foodprocessoren (brug den store kniv) sammen med de øvrige ingredienser og resten af den mængde vand, du vil bruge. Lad foodprocessoren køre nogle minutter, eller indtil mælken ser rimelig ensartet ud.
 • Herefter skal mælken sies, så du får sorteret mandel- og kokosresterne fra. Jeg gør det i en almindelig si med en skål under. Først hælder jeg halvdelen af mælken over og lader det stå og dryppe af. Når den stopper med at dryppe selv, presser jeg med hænderne resten af væsken igennem sien.
 • Pulpen hældes herefter i en skål, og det hele gentages med anden halvdel af portionen.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Smoothies til morgenmad

I et forsøg på at spise morgenmad uden æg et par gange om ugen, går jeg lidt i smoothietanker. Smoothies er en skøn måde at starte dagen på. Min favorit har hidtil været den med sommerbær og frisk mynte.

Når man som jeg er vant til protein/fedt-morgenmad, skal man dog lige være forberedt på, at smoothien ikke mætter på samme måde, og det er såmænd også i orden, så længe den morgenmad ikke resulterer i sukkertrang senere på eftermiddagen.

Kokosmælk eller mandelmælk?

Både kokosmælk og mandelmælk kan købes eller laves selv. Kokosmælken er oftest i dåse, hvilket er både usexet og tvivlsomt i sundhed (lav dog kokosmælken selv, bliver Henriette ved med at sige til mig), og i de købte mandelmælk kan man vælge mellem en version sødet med agavesirup eller en usødet med mandelessens (hvorfor?).

Jeg har tidligere lavet mandelmælk selv og har været glad for den løsning, men denne gang lavede jeg en kombination. Og det kom der en virkelig lækker mandel-kokosmælk ud af!

Og så står man der tilbage med den fineste, kridhvide, naturlige mælk og en ordentlig omgang pulp, som man kan gemme på køl eller frost og bruge næste gang man skal bage blødt brød eller kage. Man kan også tørre pulpen, så den bliver til mel, men det må I spørge Henriette, hvordan man gør, for det har jeg endnu til gode.

Hjemmelavet mandel-kokosmælk, plantemælk med kokosmel og mandler

Hvorfor står der en skål popcorn i baggrunden? Det er ikke popcorn, det er pulpen fra mandlerne og kokosen ;-)

Anyway, opskriften skal I have. Jeg har allerede brugt mandel-kokosmælken i både is og smoothie med ret stor succes, hvis jeg selv skal sige det, og det glæder jeg mig til at dele med jer. Det bliver dog ikke i dag. I dag pakker familien nemlig tasken og tager på endagstur ud i sommerlandet.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

28 kommentarer til “Hjemmelavet mandel-kokosmælk”

 1. Tak for tip.
  Til smoothie bruger jeg frugt, bær, spinat, vand og smider en håndfuld mandler med i blenderen som fyld. Hvis mælken kun er til smoothie er der ingen grund til at si fibrene fra. Drikker jeg sådan et stort glas om morgenen, kan det holde mig mæt helt til kl 14.

  Svar
 2. Som jeg forstår det, så er alternativerne til komælk ( som jeg er alérgisk over for) og soyamælk (som er frygtelig for kroppen) det er rismælk eller mandelmælk? Har de nogle virkning på kroppen ud over det som Ebba har nævnt? Er der andre forslag til en “mælk” man kan/tør bruge?

  Svar
 3. Jeg tåler heller ikke mælk men har ikke altid tid til at lave mandelmælk. Jeg bruger derfor ofte rismælk som jo kan købes færdigt. Det er sødt i smagen så man sparer sukkerkalorier. Det er jo heller ikke så tosset. ;-)

  Svar
 4. Ingen dumme spm:
  Soja indeholder soja isoflavoner.
  Isoflavoner er de østrogen-lignende stoffer, der forekommer naturligt i sojaprodukter. De fungerer som plantens naturlige pesticider, hvilket gør insekter sterile. Forskning har vist, at isoflavoner kan forhindre ægløsning og stimulere væksten af ​​kræftceller. Så lidt som 38 mg isoflavoner per dag (mindre end den mængde, som findes i en kop sojamælk) kan resultere i hypothyroidisme med symptomer på sløvhed, forstoppelse, vægtforøgelse og træthed. Isoflavoner i soja har vist sig at forårsage reproduktive problemer, barnløshed, skjoldbruskkirtel sygdomme og leversygdom hos mus, rotter, geparder, stør, vagtler, får, svin og silkeaber.
  Voksne kvinder der indtager 100 mg isoflavoner feks (ca. 2 store glas sojamælk, eller 1 kop kogte sojabønner) får østrogen der svarer til en p-pille.
  For spædbørn betyder det at et barn der vejer 6 kg, at 10 mg svarer til en p-pille. Således er den gennemsnitlige mængde af soja-baseret MME tilsvarende mindst fire p-piller. Fordi babyer er mere sårbare end voksne overfor virkningerne af østrogenligende stoffer, kan virkningerne faktisk være meget større end for fire p-piller.

  Soja indeholde rogså fytinsyre som hindre optagelsen af mineraler mv.

  Svar
 5. Hej Jane,
  Nu er min mave absolut ikke glad for mælk og plejer at drikke meget soyamælk. Må jeg spørge hvorfor du “generelt går uden om soyaprodukter”? Er der for mange kulhydrater i? Hvis ikke kan jeg så ikke erstatte mælk med soyamælk?
  På forhånd tak,
  Louise

  Svar
  • Soyamælk mv er ret hormonforstyrende og bør bruges med omtanke- jeg bruger det aldrig til småbørn eller teenagere og kun sparsomt.
   Soya indeholder også mere kulhydrat end nøddemælk desuden bør man være obs på at med mindre soja er øko så er det 100 % sikkert gmo.

   Svar
   • Hej Henriette,
    Tusind tak for dit svar. Det er sikkert et dumt spørgsmål, men hvorfotr er det hormonforstyrrende?

    Svar
 6. Hej Jane. Jeg har planer om at blive lidt paleo-agtig. ;) Så din kokos/mandelmælk er nok lige sagen, da jeg gerne vil starte dagen med en smoothie. Hvor langt tid kan det holde sig? For jeg gider ikke at stå og lave det flere gange om ugen. :)

  /Maria

  Svar
 7. Det er altså genialt hvis det med mandel- og kokosmelet virker. Har lige (langt om længe) fået en pose af den gode affedtede mandelmel, og med min nye superblender må der være grobund for en portion hjemmelavet, som så kan sammenlignes med den “rigtige”, mht. sugeevne osv.
  Experiment, here I come!

  Svar
  • Ville være skønt med en afprøvning.
   Jeg har kun sammenlignet mellem kokosmel og det affedtet kokosmel og da var forskellene minimale( mit var en anelse grovere-nok fordi min kaffekværn ikke er god nok)
   Jeg har en fornemmelse af forskellen på mandelmel og melet fra funktional food er større.
   Men jeg har dog lavet en del opskrifter8 der var baseret på det købte) med det hjemmlavet mel uden at det gik galt ;)
   Jeg synes jo der er et element af “stop spild af mad” i at genbruge fibrene fra mælken – da mandler og kokos er dyrt:)

   Svar
   • Jeg er meget enig med dig i “stop spild af mad” ift. at lave egen nøddemælk. Der er jo alt for meget spild, ellers, til at det kan svare sig.

    Svar
 8. Jeg laver også min egen mandelmælk ;) Spændende med smoothies… apropos kommentaren jeg skrev i indlægget med alternativ morgenmad, har jeg her en nem morgensmoothie som er en af mine favoritter: 1/2 avocado, 1 lille banan, evt. en lille håndfuld spinatblade, 10-20 mynteblade, proteinpulver, 1 dl æblejuice (det smager altså bedst og jeg gider ikke bruge stevia/agave i mine smoothies) kanel, vanilie, citronskal. Mandelmælk til det dækker. Blend og nyd!
  – Håber du kan bruge den :)

  Svar
  • Det lyder som en dejlig, grøn smoothie. Tak for tippet, Marianne. Den variant vil jeg bestemt eksperimentere med. Mynte i smoothies er noget af det bedste jeg ved :-)

   Svar
 9. Jeg synes at det er smartest at tørre ved lav temperatur pga de små mængder fedt der er tilbage i mandelmelet – de er primært omega6 >= ikke så varme stabile :)

  Svar
 10. skønt at du fik lavet det – jeg gider ikke at smutte mandlerne og lkever med lidt cremefarvet mælk :)
  Jeg fordeler mandel eller kokos smulder ud og tørrer i ovn på laveste mulighed ( 50 grader- til tørt ( tager et par timer- rør lidt rundt undervejs.
  Kører det derefter i ren kaffekværn som KUN bruges til nødder= fint mel.

  @ Eva- rent frugt ville få mit blodsukker til at gå amok- lidt fedt fra kokos og mandlemælk stabiliserer ;)

  Svar
  • Henriette: Nej, ren frugt duer heller ikke for mig. Derfor tilsætter jeg altid fx hørfrøolie, ærteprotein og nødder :)

   Svar
 11. Pulpen tørrer jeg bare i ovnen – en halv times tid, måske 40 minutter ved 100-130 grader. En tur i kaffekværnen og du har det fineste mandelmel. Jeg har ikke prøvet at blande kokosmel i mandelmælken, men mon ikke metoden er brugbar til begge dele.

  Jeg bruger nøddemælken til alt muligt og især hasselnøddemælk er jeg vild med. Jeg har brugt nøddemælk til at lære at drikke kaffe, det kan man nemlig få en seriøst lækker latte ud af :)

  Svar
  • Tak Eva! Hasselnøddemælk lyder også lækkert. Jeg købte engang en færdig en i helsekosten og den var ækel. Jeg er sikker på at den ikke kan sammenlignes med den hjemmelavede. Og i kaffen, jamen, jeg er på din side. Min hjemmelavede mandelmælk kan endda lave det fineste mælkeskum i Nespresso-mælkeskummeren :-)

   Svar
 12. Hej Jane,
  Det lyder spændende.
  Men hvordan kan det være at du ikke betragter vand som en mulighed? Jeg bruger sjældent andet end vand i mine smoothies. Kun hvis det skal være ekstra lækkert, bruger jeg halvt vand, halvt kokosmælk. Smoothien bliver naturligvis en anelse mindre cremet, men det er et spørgmål om tilvænning, og vand er både billigere og bedre for mit blodsukker :)

  Svar
 13. Åh, det lyder lækkert. Vil prøve den kombination. Havde nu bare “almindelig” mandelmælk i tankerne, men denne kombi må da være endnu mere lækker. Må prøve – uden dadler, men med helt almindelig kokos, som ofte er lidt sød i sig selv. Du behøver i øvrigt ikke at smutte mandlerne, inden du laver mælk, mend et giver selvfølgelig en pænere pulp. Overvejer, at mit pulp skal bruges til noget marcipan, men så skal det vist tørres først?? Må eksperimentere mig frem. Rigtig god dag til dig – der er jo basis for en fantastisk dag i det danske sommerland.
  Mia

  Svar
  • Marcipan af pulpen, det lyder som en god idé. Jeg går stadig lige og spekulerer over hvad jeg skal gøre af mit. Hvis jeg ikke beslutter mig i dag, ryger det i fryseren til senere brug.

   Svar
 14. Hej søde Jane,
  Ih, den opskift ville jeg gerne gøre efter – endnu en grund til, at jeg skal eje en magimix (og et større køkken). Måske min blender kan klare arbejdet?
  Lækkert og naturligt ser det i hvert fald ud ;-)
  Glæder mig til dine opskrifter på smoothie og is med den lækre mælk.
  Rigtig dejlig tur til dig og familien i dagens sommerland.
  KH
  – frk. sveske

  Svar
  • Sveske, hvis du har en god blender, tror jeg godt, den kan klare arbejdet for dig.

   Jeg er glad for Magimixen. Den har stærke kræfter, men den halter altså lidt efter på funktionalitet, vil jeg sige. Eller måske er jeg bare et kræsent publikum. Men det ville jeg bare lige diskret nævne… ;-)

   Svar