Her får din min bedste opskrift på koldskål med kammerjunkere. Lige om lidt er det officielt sommer, og ingen sommer uden koldskål. Sådan er det bare!
Har du prøvet at lave hjemmelavet koldskål? Ellers synes jeg, du skal prøve min sukkerfri opskrift her!
Ingredienser
- 4 æggeblommer
- 3 spsk SukrinMelis reklamelink
- 4-5 dl kærnemælk
- 1 dl græsk yoghurt 10 %
- 1 dl fløde pisket til skum
- 2 tsk vaniljepulver
- 1 øko-citron skallen herfra
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne med SukrinMelis i en skål.
- Pisk kærnemælk med yoghurt, citronskal og vanilje i en anden.
- Rør æggesnapsen heri.
- Pisk fløden til skum og pisk den til sidst ind i resten. Den piskede fløde giver lige prikken over i’et i forhold til cremet konsistens, synes jeg.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Foto af Columbus Leth til LCHF året rundt.
I går aftes delte vi guilty pleasures på Instagram, og det var jo på mange måder en pinlig affære, men nu vi er i gang, kommer her endnu en af mine: Koldskål. ELSKER det simpelthen! Og hjemmelavet koldskål er jo for lækkert.
Koldskåls-religion
Og koldskål er jo nærmest religion! Alle har vi vores foretrukne koldskålssmag, som sender os direkte tilbage til barndommens somre.
Der findes masser af små mejerier, som laver fine koldskål af øko-kærnemælk fyldt med kærlighed og vaniljekorn fra fjerne himmelstrøg.
Jeg har ikke smagt en brøkdel af de koldskåle, der er på markedet i dag, må jeg indrømme, for for mig findes der kun én ægte koldskål: Arlas koldskål med tykmælk og æg. Ja, ja, I know, men den har lige præcis den ægte koldskålsmag for mig, og det er den smag, jeg går efter at opnå, når jeg laver min egen koldskål herhjemme. God cremet konsistens, tilpas syrlighed og masser af vanilje. Sådan kan jeg lide min koldskål.
Det er den smag, jeg prøver at ramme i min bedste opskrift på koldskål.
Kammerjunkerne
Kammerjunkerne skal selvfølgelig være fra Karen Volf. Og ikke de der fedtfattige.
Jeg har spist flere hele poser kammerjunkere i mit liv, end jeg kan tælle – enkelte også uden koldskål.
Det er dog mange år siden efterhånden.
Pudsigt nok var det alligevel først sidste år, jeg fik lavet en LCHF-version. Fordelen med dem er, at de faktisk smager ret kedeligt, når man spiser dem uden noget, men så snart de bliver blødt ud i koldskål, smager de ganske fortrinligt.
Men når man laver efterligningsopskrifter af noget, der ligger så dybt i den kollektive danske sjæl, er det meget svært at nå helt i mål. For det bliver aldrig det samme. Selvfølgelig gør det ikke det. Så hvis man vil have den ægte vare, synes jeg, man skal spise den ægte vare og så komme videre. Vil man have en alternativ version, kan man prøve en af nedenstående.
Min koldskålsopskrifter finder du her:
- Koldskål med kammerjunkere
- Mejerifri koldskål helt naturlig
- Cremet koldskålKoldskål-shake god til dig, der træner tidligt om morgenen
- Smoothie med jordbær og koldskål
Og nu hvor koldskålen er på plads, må det gerne se at blive rigtig sommer. Ja tak!
Hjemmelavet koldskål med den helt rigtige smag!
Der findes jo ellers masser af lækre øko-varianter fra små, listige producenter, men jeg vil gå til verdens ende for Arlas koldskål med tykmælk og æg.
For mig er det den ultimative koldskål, og den som alle andre koldskåle burde blive benchmarked imod. Det gælder også mine egne forsøg på at lave en hjemmelavet koldskål.
En mælkedessert som hjemmelavet koldskål vil jo altid indebære nogle kompromiser kulhydratmæssigt. Om det passer ind i din kontekst, vil jeg lade være helt op til dig.
Men synes du, at koldskål hører sommeren til, er denne opskrift på hjemmelavet koldskål skøn.
Hov, hvad med kammerjunkere?
Herhjemme serverer vi tit hjemmelavet koldskål med jordbær eller bananskiver eller med mandelcrunch (hakkede stykker af “brændte mandler“).
Men jeg har også lavet en opskrift på LCHF-kammerjunkere, som du kan finde her: LCHF kammerjunkere
Mums MUMS MUMS ? Jeg erstattede sukrin med Sweet Drops neutral og det fungerer SUPER! Til 2 portioner brugte jeg 8 dråber.
Og den er da kun ENDNU bedre dagen efter.
Wow, den er lækker. Jeg elsker også koldskål og køber engang imellem Arlas. -Det er slut nu!
Selv den lille på 9 labbede den i sig.
Nu vil jeg smutte i køkkenet og finde på ting at riste!
Måske et dumt spørgsmål – men er der ikke laktose i kærnemælk?
Jeg elsker koldskål og spiser det hver morgen. Jeg laver det af et æg, en spsk kokos sukker lidt vaniliepulver 1/2 dl fløde og 4 dl tykmælk og en spsk ciafrø. Spiser det nogengange med mandel drys.
Lækker morgenmad!!
Hejsa. Denne her koldskål er bare så skøn – cremet, fed og lige tilpas sød/syrlig. Vi spiser den med nøddemysli fra din dejlige nye bog. Skal det være lidt til den søde tand smager myslien godt hvis den lige bliver stegt på panden med en skefuld sukrin gold. Tak for endnu en rigtig god opskrift – som allerede er lavet flere gange.
Hilsen Helle
Ej hvor herligt at høre. Koldskål skal klart på bordet herhjemme igen nu hvor der vist nok er lovet lidt sommer!
Hej Jane
Hvad er det der gør at denne koldskål ikke er low carb?
Jeg er vild med chia-te… jeg drikker det med sukrin og nu laktosefri mælk – er det ok når jeg forsøger at spise LCHF? Det er minimælk… skulle jeg hellere bruge sødmælk måske? Sødmæken kan jeg bare ikke finde i en laktosefri udgave…
Overvejer også en kop varm kakao med flødeskum ; )
Alle mælkeprodukter indeholder jo en del kulhydrater så en portion af denne koldskål vil ikke passe ind i en striks LCHF. Nu er jeg jo ret liberal og derfor synes jeg, den kan være fin som sommerdessert.
Store mælkedrikke bør ikke være hverdagskost i LCHF. Men jeg tager selv en sjat sødmælk i kaffen ind imellem.. Men der er ingen grund til at vælge laktosefri mælk, medmindre du selvfølgelig ikke tåler laktose. Laktosefri mælk indeholder stadig laktose/mælkesukker, den er bare tilsat nogle enzymer, som gør, at laktoseintolerante bedre kan nedbryde den. Så ja, en god økosødmælk, gerne biodynamisk, hvis du kan være heldig at finde det, vil være et bedre valg, hvis du vil drikke mælk :-)
Koldskål er også en af mine favoritter, men jeg elsker både den fra Arla og den hjemmelavede lige højt:)
Jeg har givet mig selv en udfordring nu hvor jeg har modtaget din bog, nemlig at spise LCHF i en uges tid eller 2, bare lige for at se hvad der sker. Udover lidt hovedpine går det super godt. Må man spise tang og sweet potato hvis man spiser LCHF?
Spændende udfordring! Jeg ved ikke med tang, det tror jeg nok kan gå. Sweet potato er ikke det bedste valg men kan gå i små mængder, hvis man ikke er så striks. Hovedvægten bør dog ligge på grøntsager, der vokser over jorden.. ;)
Super, tak for svar:) Har en veninde der spiser palæo og der spiser hun nemlig en del af dem, da de er bedre end rodfrugter…
Tangen vil heller ikke blive i så store mængder, har bare fundet en opskrift på noget sushi uden ris, hvor tangen er fyldt med laks, flødeost og grøntsager..
Det er netop en af forskellene på Paleo og LCHF. Altså mængden af stivelse fra fx rodfrugter. Selv er jeg dog temmelig liberal og spiser gerne rodfrugter. Især om vinteren. :-)
Hej Jane,
Hvor ser det bare mums ud. Jeg skal helt sikkert prøve med frugt og mandelcrunch – det har jeg ikke prøvet før, men er ikke i tvivl om, at det også vil blive et hit her. Tusind tak for det fine tip:)
Hilsen Jenni
Hej Jane og tillykke med de flotte anmeldelser af din bog:) kostdoktoren har også opdaget den! Her er en gave fra mig det dagligt læser din blog – som en tak for en fantastisk blog:
http://heltnormalt.dk/striben/2013/04/28
:)
Tak :-) Den er genial! Og dejligt med kostdoktorn. :-)
Uhm koldskål…
Det er bare en af de ting man skal have i løbet af sommeren – og gerne med danske jordbær i :)
har du prøvet cheasy’s koldskål? den er virkelig god :)
Det var da fin børnelogik den med højdeskrækken :)
Den ser sørme da ellers god ud. Så der kom desserten til fødseldagsfrokosten jo lige spadserende :) tak :)
Velbekomme :-)
Jeg har selv forsøgt mig med sukkerfri koldskål, som jeg synes blev meget vellykket! Rigtig god ide med at piske fløden før man kommer det i, det vil jeg gøre næste gang :)
Ja, koldskål skal bare være cremet ;-)
Mine unger er i skole i dag, så det er åbenbart forskelligt fra kommune til kommune.
Lyder som en rigtig fornuftig chef du har der ;) Fregner er en god ting og tænk på al den D-vitamin du får samlet sammen ;)
Meget god chef her i firmaet ;-)
Åh, koldskål! Mit sommer-hjertebarn, som jeg bare får alt for sjældent! Så snart det er lunt nok til at jeg kan smide vinterjakken permanent, tror jeg, at jeg laver sådan en portion her. Med hobevis af jordbær, forstås! <3
Oh yes, 1. maj må betyde farvel til vinterjakken ;-)
Hvor mange dage tror du at det kan holde i køleskabet, før det bliver for gammelt? For overvejer at lave en stor portion, så jeg det har til flere dage :-)
Det holder sig ikke specielt godt mere end en dag eller to. Den skiller jo ret meget :-/
Hos os har vi altid blendet jordbærene i koldskålen og alle i familien har slupret det i sig :)
Her i huset er det også Arlas koldskål med det hele der er vinder.Prøvede i mange år alskens (økologiske) alternativer, men børnene holdt stædigt fast i Arlas (og børn kan være ret stædig).
Vil helt klart prøve denher…lyder frisk med den græske yoghurt. Og se så at komme afsted til Paris!
Forestiller mig at den også kan være god hvis man tilsætter kokosmælk istedet for fløde :)