Når du laver hjemmelavet grøntsagsbouillon slipper du helt for underlige tilsætningsstoffer, smagsforstærkere og andre mærkværdige ting, du kan finde i en købt bouillonterning. Og det er netop bouillonterningen eller -massen, jeg er ude på at erstatte her.
Ingredienser
- 100 g løg
- 1 fed hvidløg
- 80 g bladselleri
- 200 g gulerødder
- 100 g tomater
- 150 g squash
- 50 g champignon
- 1 håndfuld krydderurter jeg brugte persille, rosmarin og timian
- lidt hvidvinseddike
- 120 g salt fx havsalt*
- 1 spsk olivenolie
- 50 g parmesan fint revet
Sådan gør du
- Skær alle grøntsager i mindre bidder og blend dem sammen i foodprocessor til en ensartet masse sammen med krydderurterne.
- Hæld hele massen over i en gryde og tilsæt hvidvinseddike og salt. Kog langsomt op, læg låg på og lad simrekoge i 35-40 minutter.
- Rør parmesanost og olivenolie ud i massen og hæld på glas. Lad afkøle og sæt i køleskab med låg på.
- Brug ca. 1 spsk grøntsagsbouillon til 500 ml vand.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Hjemmelavet bouillon
Faktisk ved jeg slet ikke, om grøntsagsbouillon er rette ord her, for grøntsagsbouillon er jo selve væsken. Det, jeg har lavet her, er et slags grøntsagskoncentrat, som du kan putte i kogende vand, når du koger ris (eller andet) eller som base i en gryderet. Sådan en god grundsmag.
Rigtig ofte bruger jeg min elskede kyllingebouillon eller min oksebouillon som base i gryderetter. Kyllingebouillonen drikker jeg også lystigt – gerne et glas hver dag. De gyldne dråber, kalder jeg det og drikker det i stedet for dyre rynkecremer (de indeholder jo collagen). Og hvis du ikke allerede er i gang med at lave dine egne ben-bouilloner, så kan jeg varmt anbefale dig at komme i gang.
Jeg har dog længe gerne ville have en grøntsagsbouillon også. Så det har jeg nu!
*jeg ved godt, det virker voldsomt med 120 g salt men saltet bruges i opskriften her også til konserveringsmiddel, så den kan holde sig længe.
Hejsa
Hvad man skal bruge bouillon i madlavningen, skal jeg så lave min egen bouillon eller må man godt bruge de der bouillon terninger man kan købe?
Hej Sarah
Du kan fint bruge købebouillon over hele linjen. Hvis du vil prøve at lave selv, har jeg opskrifter på både denne grøntsagsbouillon men også på kyllingebouillon og oksebouillon
Skal der hældes vand til inden kogning, eller koger man blot væsken ud af massens egne væsker?
Nej ingen væske inden kogning. Jeg koger bare de blendede grøntsager som de er :)
Er det smart at bruge persille ? Man må jo ikke varme persille to gange ? Det er måske undtagelsen her ?
Det har jeg aldrig hørt. Hvorfor må man ikke varme persille to gange?
Det er en gammel skrøne, at mad med persille ikke må genopvarmes, den var reel nok, da chansen for jordbakterier var større.
Nå super! Tak for opklaringen. Det forklarer hvorfor jeg aldrig har hørt om det :)
Tak Jane. Jeg så da du lavede den på snappen, og har helt vildt gerne ville lave den selv. Så tusind tak for opskriften. Jeg laver i øvrigt også din kyllingebouillion og elsker den :)
Ej hvor fedt! Det var så hyggeligt et projekt! :)
Hold nu op. Det her er genial ?. Jeg bruger store mængder, så det her er lige mig. Jeg må ud og købe flere glas?.
Tror jeg ville vælge at fryse den ned i isterningbakker og så tage det op jeg lige står og mangler! Men jeg er også mega ” undgå madsspild” s agtig ??
Det kan du også godt men den er jo konserveret med salt og derfor kan du også opbevare den i køleskab uden at noget går til spilde.
Det må afprøves! Kan du sige noget om holdbarhed?
Mit gæt er måneder pga. saltmængden. :)
Hej Jane! Tak for en endnu et godt køkkenråd! Den bouillion ser god ud og “lyder” smagfuld :-). Hvor længe kan den holde sig i køleskab? Og kan den fryses ned?
Den kan holde sig lang tid – måneder, vil jeg gætte på pga. saltkonserveringen. Min er nu 14 dage gammel. Og den kan sagtens fryses. Vælger du at bruge mindre salt, SKAL den fryses :)