Hjemmelavet kyllingesuppe med hvidkål og chili


Hjemmelavet kyllingesuppe lavet på den gode hjemmelavede bouillon er et must på din madplan!

Kyllingebouillon - kyllingesuppe

Hjemmelavet kyllingesuppe med hvidkål og chili

Føj til favoritter Udskriv Pin
1
|
10 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

 • Fordel den snittede hvidkål i bunden af en dyb tallerken sammen med stegt bacon. Varm bouillonen i en gryde sammen med en rest kyllingekød skåret i tern og hæld hele herligheden over i de dybe tallerkener. Drys med chili og urter og server.
 • Nemt, ikke?

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Suppe med hjemmelavet bouillon

Hvis der er én ting, du skal lære at spise i 2014 (hvis du da ikke gjorde det allerede i 2013 eller årtier før det), er hjemmelavet bouillon. På en delt førsteplads kommer fermenterede grøntsager, men den må vi tage en anden dag, for på det punkt er jeg stadig jomfru.

Men bouillon eller suppe kogt på ben tog jeg til mig i 2013, og hvis der var noget, jeg indtog meget af, var det det.

Så næste gang du står nede i supermarkedet og kigger på øko-kyllingen, der koster 150-200 kr, og du normalt ville beslutte dig for, at det simpelthen er for dyrt, så tager du i år et andet valg.

Du køber den nemlig velvidende om, at den ikke bare vil brødføde din familie en aften, men at du herudover vil have übersund bouillon til den næste uges tid. Har du først bouillonen, tager det ca. 15 minutter at fremtrylle en omgang nærende omgang kyllingesuppe til aftensmad (eller frokost).

Jeg bruger faktisk en god kyllingebouillon i de fleste af mine supper. Du finder dem allesammen her.

Så hvordan laver man bouillonen?

Der er masser af måder at lave egen bouillon på. Jeg gør det sådan, at jeg piller kødet fra kyllingen og serverer det for familien, og så putter jeg kyllingeskroget  og evt. stegeskyen i en stor gryde.

I gryden fylder jeg lidt grøntsager og smagsgivere (løg, hvidløg, chili, nogle gange ingefær, citrongræs for asiatisk version), lidt eddike, godt med salt, jeg bruger måske 2-3 spsk salt til en stor gryde. S

alt indeholder jo også forskellige mineraler, så jeg veksler mellem forskellige typer som havsalt, himalayasalt, urtesalt og Seltin mineralsalt.

Og så hælder jeg vand i, så det dækker og lader den småsimre, indtil jeg går i seng. Som regel 5 timer, men du kan også lade den simre natten over for mere koncentreret smag. Ind imellem skimmer jeg skum væk fra toppen, men nogle gange glemmer jeg det. Se et eksempel på en “opskrift” HER.

Inden jeg går i seng, filtrerer jeg væsken fra knogler og grønt og hælder den i portionsanrettede glas eller skåle med låg og stiller dem koldt. Næste dag har fedtet samlet sig som et hvidt lag på toppen og resten af væsken er blevet gele-agtig. Det er en god ting!

Fedtet skræller jeg ind imellem af inden brug. Det afhænger lidt af, hvad jeg skal bruge den til, og hvor meget der er. Og voilà: Din egen bouillon smagssat lige som du vil have den og tusinde gange sundere end den, du køber i små papirindpakkede firkanter.

Så hvorfor er det så sundt?

Suppe kogt på ben er utroligt næringsrig og indeholder et væld af mineraler som fx kalcium, fosfor, kalium og magnesium.

Det styrker immunforsvaret, fordøjelsen, mindsker ledsmerter, styrker tænder og knogler.

Knogler indeholder collagen og for at få nytte af den, må du koge bouillon på dem. Kollagen bliver da til gelatine. Gelatine er proteinrigt og indeholder aminosyrerne prolin og glycin, som virker blodsukkerregulerende, stressreducerende, helende og anti-inflammatorisk, og som kan være svære at få igennem at spise dyrets kød.

Hvis dit tarmsystem er belastet af ting som stress, forkert kost eller andet, virker gelatine helende og styrker derved næringsoptaget fra den mad, du spiser og understøtter en god fordøjelse.

Er det grunde nok?

En anden og mere jordnær grund er, at det er en glimrende kilde til salt. Godt nok lærer vi af kostrådene, at vi skal spare på saltet, og det kan også godt være, det er rigtigt – hvis vi altså spiser mange kulhydrater.

Men det gør vi som bekendt ikke på LCHF, og så er sagen en helt anden. Vi har nu faktisk brug for at salte maden lidt ekstra, da vi bliver mere sårbare overfor forskydninger i væske- og saltbalancen, da vi ikke længere ophober så meget væske. Salt kan vi selvfølgelig drysse på vores mad, men vi kan også drikke et glas bouillon om dagen.

En del overgangsbesvær skyldes saltmangel og kan lindres ved at tilføre mere salt i kosten.

Jeg har endnu kun rigtig kogt suppe på kyllingeskrog. Jeg lavede en enkelt en med nogle kalveben, men jeg synes godt nok, resultatet blev lige vel…. maskulint. Ja, jeg ved ikke. Måske skal jeg forsøge mig mere frem med en dameversion. Men det kan så være projektet for 2014!

Kyllingebouillon - kyllingesuppe
Kyllingebouillon - kyllingesuppe

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

25 kommentarer til “Hjemmelavet kyllingesuppe med hvidkål og chili”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Endnu en superlækker ret. Jeg gjorde det nemt. Jeg købte en til beredt kylling i Føtex i onsdags. Spiste lårene, skar brysterne af og kogte så suppe på resten. Nu er det så Fredag og lige nu her til frokost spiser jeg så suppe med løg, hvidkål, porre og kyllingetern i. Det smager himmelsk. Hvidkål har jeg en del af endnu, så jeg vil lave stuvet hvidkål uden mel. Det kan jeg så fryse ned til de dage hvor jeg ikke lige har energien til at lave varm mad.

  Svar
  • Du kan i hvert fald godt fryse dem. Jeg plejer at “samle til bunke” i fryseren, og når jeg så har nok, koger jeg fond/bouillon. Om der går noget tabt i frysningen, ved jeg ikke…

   Svar
 2. Hej Jane
  jeg har selv luret lidt på det GAPS diet fordi jeg har en autoimmun sygdom og det lyder jo som om at GAPS kan kurere alt/meget. Knoglebouillon jo er en af grundstenene.
  Jeg slog “GAPS diet” op på pubmed hvor en artikel advarer om risikoen for blyforgiftning ved knogle bouillon. http://www.sciencedirect.com.ez-jmk.statsbiblioteket.dk:2048/science/article/pii/S0306987713000133
  Hvilket giver god mening for mig, da bly(forgiftning) opbevares i knoglerne biologisk set.
  Så tjekkede jeg grænseværdien for bly i vores drikkevand og det ligger i EU på 10 mikrogram hvilket jo er lavere end hvad der er målt i kyllingen bouillonen. Bly er bare noget frygteligt stads at indtage.
  Det har gjort mig noget eftertænksom og jeg vil gerne høre dine tanker om dette. Det lægger unægteligt en dæmper på bouillon-eventyret for mit vedkommende, mens fordelene holder mig nysgerrig. Spørgsmålet er også om blyforgiftning er et større issue i UK end i skandinavien og tallene derfor er pænere hvis man benytter en dansk øko/friland/helse høne.

  Svar
 3. … vi skal nok ogå få tagen din mødom mht de fermenteret grøntsager ;)

  Jeg har endnu ikke prøvet det – men jeg har set på pinterest at folk tørrede den koncenteret fond og så fintdelte den og puttede på glas – smart smart.
  Jeg lader altid min koge heelt ned så den er stiv som gummi når den er kold- og skærer i bidder og fryser disse kraftbomber.

  Kalvehaler er et godt bud på begynder knogler -bare husk at pille benene fri for kød ca 1 time eller 2 inde i processen -så kan kødet bruges i kødsovs og foden er mere klar,

  Svar
 4. Vi har lige kogt bouillon på kylling. Kødet smed vi en salat bestående af Iceberg, tomat, avokado, skivede oliven (den med rød peberfrugt i), og lidt majs (majs er vel lige på grænsen, når vi taler LCHF – men det smager godt!) Min kone prøver at undgå mælkeprodukter for tiden, så hun lavede sin egen dressing. Men jeg lavede en af (fuldfed) creme fraiche, og en ordentlig dyne mayonaise, et halvt presset hvidløg og en sjat stærk karry. Kryderede det hele med lidt Trocomare urtesalt efter behov. Det var ikke helt skævt!

  Svar
 5. Jeg har sjovt nok også lige sat en gryde over med fond på øko-gris, inden jeg læste dit indlæg ;) Jeg har lavet fond/bouillon på kylling længe og elsker det – det sker desværre bare for sjældent, synes jeg. I begyndelsen af min nuværende graviditet, hvor jeg intet kunne spise, drak jeg masser af bouillon, for bare at få lidt næring ind :) Det er første gang jeg prøver med gris, så jeg er spændt på, om det også bliver for maskulint for mig at drikke straight up ;) Ellers skal vi have suppe i aften, så må det ryge der i!
  God weekend til dig, Jane.
  Kh Eva

  Svar
 6. Sjovt – der er åbenbart gået mode i at koge suppe af skroget. Jeg smed alle ben, skrog, skindrester og lign.fra juleænderne i en gryde og brunede det godt af. Så tilsatte jeg basale suppeurter som gulerødder,porre og selleri og dækkede med vand og krydrede med salt. Så tog jeg på arbejde og 12 timer senere havde jeg den mest fantastiske suppe, der blev nydt med rest af kødet, blomkål i tynde skiver, rød peber. Det er absolut ikke sidste gang jeg udnytter “affaldet” fra aftensmåltidet. Min hund var også ganske tilfreds med det supermøre skind og andet snask der var “biprodukt” fra kogningen.

  Svar
 7. Kan ovenstående fryses – evt. i isterningebakker og bruges som smagsgivere ved tilberedning af andet mad ? Eller fungerer dette bedst til at lave suppe på og drikkeklar bouillion ?

  Svar
  • Jeg fryser det i portionsglas så jeg kan tage et op efter behov! Isterneningebakke vil være for småt, tror jeg. Så skal man nok lave en mere koncentreret fond :)

   Svar
 8. Ej, hvor er det fint! Jeg startede også selv det nye år med at koge en kæmpe kylling og derefter koge fond på skroget og resterne. Sådan en hjemmelavet fond er altså det bedste, men jeg var ikke klar over at den også var så sund og ernæringsspækket fyldt med guld og mineraler. Jeg linker da lige til din überfine beskrivelse af ernæring i den hjemmelavede guldfond, når jeg blogger min opskrift i næste uge.

  Svar
  • Det er virkelig også en af de ting, jeg har taget til mig. Og jeg har ellers altid tænkt, at det var klamt det med at drikke et glas bouillon. Nu elsker jeg det! Glæder mig til at se din version! :)

   Svar
 9. Det er meget sjovt at du skriver om det nu – i sidste uge begyndte vi med hjemmelavet bouillon! Først på kylling, men senere også på både grisekød/ben og oksekød/ben. Vi køber fx oksemarvben, for marven siges også være meget sund. Vi købte også et stykke oksekød med ben på. Der blev pænt meget fedt men ikke så meget gelatine. Smagen bliver ganske kraftig, men passer mig meget godt. Kyllingebouillonen bliver mere afdæmpet i smagen. Vi har snakket om at prøve at blande de to bouilloner for en mere balanceret smag.

  Vi læste om det på denne side: http://tarmochpsykologi.wordpress.com/

  Svar
 10. Hej Jane

  bare et tip: Husk at putte 1-2 spsk eddike i når du koger fonden, det trækker mineralerne ud af benene. Og kog gerne i 24 timer for at få det hele med. Vi koger tit længere og bruger af den løbende. :)

  At koge på kalv er også super, der kommer endnu mere fedt i toppen, som kan tages fra og bruges til mange andre gode formål, at stege i eller fx lave plejeprodukter! Fonden fra kalv er ikke så god til suppe, som du selv siger, men den egner sig super til fx kødsauce eller at koge ris i, (hvis man nu gør det) eller til sovs.

  Svar