Disse nemme, hjemmelavede nøddebarer er perfekt til madpakken eller til dig, der er meget på farten.
Sikke en uge ellers, hva?
Denne uge har stået på diskussioner om både sukker, mættet fedt og brød, og hvilken rolle disse ting bør spille i vores kost. Og selvom Politiken i dag følger op på gårsdagens forsvarstale for brødet med en artikel om, at vi er blevet “bange for brød”, så orker jeg ikke mere.
Jeg noterer mig, at det skaber bekymring, at flere og flere vælger brødet fra eller vælger at skære ned i det. Ellers ville en stor avis som Politiken næppe bruge så meget spalteplads på det.
Så her på bloggen er vi i dag tilbage til noget langt mere ufarligt. Mad. Eller i hvert fald noget, vi kan putte i munden. Vi befinder os i snack-genren, og det er ellers ikke en genre, jeg gør mig så meget i. Det skyldes, at jeg ikke selv spiser særligt tit mellem måltiderne.
Tre gode hovedmåltider, tak!
Jeg har det allerbedst på tre store måltider.
Denne her idé med, at vi skal spise tre hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, har aldrig rigtig fungeret for mig. Jeg oplever det, som om madfokuseringen øges, hvis jeg hele tiden skal spise.
Forstå mig ret, jeg holder meget at mad og af at spise, men jeg gider ikke tænke på mad hele tiden. Jeg har jo også andre ting at lave. Og hvis jeg spiser et lille hovedmåltid, hvor jeg aldrig bliver helt mæt, eller hvor jeg hurtigt bliver sulten igen, og jeg så skal spise formiddagssnack og så lille frokost og så eftermiddagssnack, ja, det orker jeg ikke. Så er jeg jo semi-sulten hele dagen.
Når jeg derimod spiser et stort hovedmåltid, passer det med, at jeg ikke tænker på mad, før det igen er spisetid. Sådan kan jeg bedst lide det.
Hvad med ungerne?
Mine børn spiser mellemmåltider med de andre i skolen, hvor man spiser “lille mad” i 10-frikvarteret og får eftermiddags-“café” på fritten.
I weekenden beder de sjældent om mad uden for måltiderne, og jeg tvinger det ikke i dem.
Men i hverdagene skal jeg tage højde for, at der skal noget i madpakken til den lille mad.
Normalt er det bare et stykke ost eller lidt nødder, men man får rimelig meget street credit, kan jeg forstå, når man hiver sådan nogle nøddebarer op af madkassen i stedet. Så jeg opper mig ind imellem i weekenden og får lavet en portion til hverdagene.
Er man den heldige type, der ikke har noget med madpakker at gøre, så fungerer disse også fint skåret i firkanter og serveret som sundt guf.
Hjemmelavede nøddebarer til madpakken
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 100 g peanutbutter smooth (reklamelinks) eller mandelsmør
- 1 dl mandemel (reklamelink)
- 1 dl kokosmel (reklamelink)
- 2 spsk SukrinSirup gold (reklamelink)
- 1 dl usaltede cashewnødder grofthakkede
- 1 dl pekannødder grofthakkede
- 1 spsk frysetørrede hindbær (kan udelades)
- 0,5 tsk vaniljepulver
- 2 æggehvider
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 160 grader.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
- Tilsæt peanutbutter, sirup og æggehvider og rør det hele godt sammen. Det er en fedtet forestilling!
- Fedt dejen ud i en lille brødform beklædt med bagepapir og glat den godt. Gør evt. dejskraberen våd for at få overfladen mere ensartet. Brug også dejskraberen til at løsne den lidt fra kanterne hele vejen rundt, så den bliver mere defineret i siderne.
- Bag i ovnen i ca. 25 minutter eller til den er gylden i kanterne.
- Tag ud og lad afkøle i køleskab og skær i aflange stykker. Opbevar herefter stykkerne i køleskab eller fryser.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Er mandelmelet af den slags, man kan lave selv? Og hvis ja, tror du så det kan fungere, hvis det bliver lidt mere groft i det? Jeg har ikke fået skaffet mig en foodprocessor endnu, og min stavblender kan ikke male det helt fint.
Ja netop. Helt almindeligt mandelmel. Jeg er lidt usikker på hvad der sker, hvis det er for groft. Altså om det så vil hænge sammen. Men ellers kan færdigt mandelmel jo købes sådan i de fleste supermarkeder efterhånden (det er bare pokkers dyrt!)
Er der en grund til at du ikke bruger hele ægget?
Jeg kan faktisk ikke huske det, for opskriften er virkelig gammel men jeg tænker, at det måske kan have været i et forsøg på at øge proteinindholdet…
Hvor længe kan de holde sig?
Jeg plejer faktisk at skære dem op og så opbevare dem i fryseren. Så putter jeg dem frosne i ungernes madpakker aftenen før og de er spiseklare til deres frokost.
Hej Jane. Det er en super blog du har, jeg har ikke skrevet til dig før, men følger med i ny og næ og har stor glæde af et par af dine bøger! Jeg havde egentlig opgivet at finde yacon-sirup, men så falder jeg over denne opskrift. Hvor kan man få den?
Mange hilsner Anne
Jeg køber det online. Se fx her: Hvor køber jeg yaconsirup?
Hej Jane
Tak for det, er nu bestilt sammen med en masse andet godt og glæder mig til at prøve det af. Også velkommen tilbage fra ferie! Jeg begyndte at følge med her sidste forår og får så meget god inspiration. Jeg har været sukkerafhængig det meste af mit liv og man skal have prøvet det for at forstå glæden ved at slippe.
Dit budskab om rigtig mad går rent ind, udfordringen er at det også er ret tidskrævende i en travl hverdag. Vi har tvillinger på 9 og endnu en dreng på 3. Derfor er alle input til børnemad/ voksenmad i små portioner og restauranter velkomne. Vi må prøve Scandic.
Det er så kedeligt og drænende når kommunikation mangler respekt. Troede dit publikum var/er mere voksent. Der skal mange positive kommentarer til at opveje nogle negative. Derfor et stort skulderklap her fra. Du har gjort en kæmpe forskel for mig! Ha en god dag i det dejlige forår. Hilsen Anne
Hvor er jeg glad for din kommentar! Tak Anne. Og dejligt at du har glæde af mine børne-anbefalinger. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvis jeg skulle have en 3-årig ved siden af mine to 9-årige! Respekt til dig!
Skal de være faste/sprøde når man tager dem ud af ovnen ? :-)
Nej, de skal være gyldne i toppen. Først når de er kølet af i køleskab, bliver de helt faste i det.
Hej Jane
Super lækker opskrift. Er det saltede eller usaltede pekannødder? (:
Jeg har brugt usaltede :)
Glimrende ide – hvor længe holder de sig “friske” i køleskabet ?
De ser lækre ud. Dog er mine børn ikke så vilde med kokosmel, så har du et forslag til et alternativ valg?
Måske lidt ekstra mandelmel…
Jeg savner også de relaterede indlæg i bunden! :)
Det var en super god måde at finde inspiration fra arkiverne på.
Superlækkert og så ved man hvad der er i:-)Takker…
Hej Jane,
de ser rigtig gode ud og skal proeves. Lige praecis saadan en “snack” mangler jeg til boernene naar de har brug for noget mellem maaltiderne, for det er lige praecis der, der nogen gange ryger noget mindre sundt ned.
Ha’ en rigtig god uge.
Veronica
De ser bare så lækre ud! Kender du kalorieindholdet? :-)
Det ved jeg ikke men du kan nemt regne det ud ved at taste ingredienserne ind i en af de her online kalorietællere.
Hvor ser de lækre ud! Klart noget jeg skal give mig i kast med næste gang jeg er hjemme fra efterskolen! Måske med lidt hakket chokolade tilføjet?
På et tidspunkt var der sådan en “relaterede indlæg”-funktion i bunden af hvert indlæg, og den savner jeg lidt. Hvis du en dag fifler lidt med designet her på bloggen, kunne du måske overveje at genindsætte den? Jeg synes nemlig det er en fin måde at finde frem til gamle, spændende indlæg her på madbanditten. Tak for en fin blog!
God idé med chokolade! Det vil gøre dem endnu bedre!!
Og tak for tip med den “relaterede indlæg”, der er forsvundet. Det skal jeg lige undersøge.
Jeg synes der er en tendens til at det der 10′ måltid, skal være noget snack agtigt. Da min dreng var mindre, spiste de bare noget fra madpakken. Og det fungerede så godt. En befrielse ikke at skulle tænke i, at det er til lille, og det er til store frikvarter. Det har været meget svært med min store pige, der kan klare sig med snacks og efterlade resten.
Kh.
Anne-Marie
Ja den tendens ser jeg også. Og jeg kan sagtens følge dig i at særligt småtspisende børn når at blive mætte i snacks inden de når til den rigtige mad. Det er uheldigt… :-/
Jeg sender 10’mad med udefra hvad min søn spiser til morgenmad. Spiser han et solidt morgenmåltid (sker desværre alt for sjældent) så får han en let snackting med. Drikker han kun et glas smoothie får han en rugbrødsmad med eller lignende. Dog ville han ønske at jeg ville købe små pakker med kiks,småkager og yoghurtdrinks som nogle af de andre for med….
Hej.
De ser lækre ud. Kan man bruge andet end yacon sirup?
Ja sagtens!
Uuhm, dem vil jeg forsøge mig med lige med det samme! Har nemlig plan om at gennemføre 14 (næsten) uden sukker, og så er det godt med nogle sunde snacks ;) Tak for en skøn og inspirerende blog :)
Sukrin Gold i stedet for Sirup?
saltede eller usaltede cashewnødder? Og honning i stedet for yaconsirup?
Jeg har brugt usaltede og har lige opdateret indlægget :)
Og du kan godt bruge honning eller anden sirup i stedet for yacon.
er det muligt at erstatte æggehviderne med hele æg?
Det tror jeg sagtens, du kan. Jeg prøvede med rene æggehvider for at undgå den lidt “æggede” smag.
orj de skal prøves! Mon ikke jeg kan bruge hasselnøddesmør? Det har jeg nemlig. Eller vil det gi en forkert smag?
Nej, det vil også være lækkert!
jeg tænker hassel og valnødder?
Det har jeg i huset, og kan bedre lide dem
Ja klart! Dem bruger du bare i stedet!