Hjælp, vægten står stille!


Det startede ellers så fint. Du tabte 3 kg, måske 5 kg den første uge og tænkte, at du endelig havde knækket koden til vægttab. Yes mand, det spiller bare.

Næste uge sker der ingenting. Måske er din vægt endda gået lidt op igen. Panik, panik, hvad gør jeg forkert? Søge internettet rundt for svar på udebleven vægtnedgang, spørge i FB-grupper efter råd til at få vægten til at gå ned igen, shit, hvorfor virker det ikke?

Ro på! Det er aaaaaalt for tidligt at tale om, at “vægten er gået i stå”.

Først: væskemanipulation

Det er vigtigt at forstå, at en pludselig reduktion i kalorier vil give et væsketab i den første tid.

Spiser du desuden få kulhydrater, dvs. LCHF/KETO, er det væsketab ofte endnu større, da du ved at spise få kulhydrater tømmer ud i dine glykogenlagre (“kulhydratdepoter”), og 1 g glykogen lagrer 3-4 g væske til sig. Det ser godt ud på badevægten at smide dem.

Samtidig er du måske lidt dehydreret i starten, da det faktisk er svært at erstatte både væske og salt i starten, medmindre du gør en stor indsats for det.

Fordi din krop sandsynligvis har fået et chok over den pludselig kulhydratreduktion, skal den lige lande på benene igen. Men den fylder lidt i glykogenlagrene igen, fordi det er en god og vigtig back-up. Med genopfyldningen lagrer du en smule af den tabte væske igen.

Du har haft hovedpine og har lært, at du skal drikke ekstra meget vand og spise ekstra salt. Det hjælper på den milde dehydrering.

Men det ses også på vægten, at du ikke længere er dehydreret. Og vægten står måske derfor stille. Og ikke at være dehydreret er altså en god ting! Ikke en dårlig ting!

Reality check

Et realistisk fedttab (og du er interesseret i fedttab, ikke? Ikke muskeltab eller væskemanipulation) er på ca. 0,5 kg pr. uge. Måske lidt mere, hvis din startvægt er meget høj.

Er du tilmed kvinde, har du en hormonel cyklus, der gør, at din vægt kan svinge fra dag til dag. Et halvt kilo fedttab lader sig derfor nemt kamuflere.

At vægten står stille eller er steget lidt behøver altså ikke at betyde, at du ikke taber fedt.

Badevægten – er den god for dig?

Jeg er hverken for eller imod at veje sig. Men jeg er imod selvpineri og selvsabotage. Derfor beder jeg fx mine Kickstartere at overveje disse ting, før de vejer sig:

 • Hvad gør jeg, hvis jeg har tabt mig?
 • Hvad gør jeg, hvis jeg har tabt mig, men jeg havde håbet på, at det var mere?
 • Hvad gør jeg, hvis vægten er uændret?
 • Hvad gør jeg, hvis vægten er gået op?

Overspiser du, eller træffer du dårlige beslutninger senere på dagen efter at have vejet dig (hvad enten det er af trøst eller for at fejre), er du bedre tjent uden.

Og hør lige: du kan sagtens gå ned i vægt uden at veje dig!

Er du derimod typen, der IKKE bliver påvirket af badevægten og de daglige udsving, kan du prøve i en periode på nogle måneder at veje dig hver dag. Ja, hver dag. Det vil nemlig hjælpe dig til at forstå, at vægtop- og nedgang ikke altid følger det, du gør.

Du kan spise fuldstændig snorlige og opleve stilstand, ligesom du kan opleve, at vægten falder, efter du har afveget fra din plan.

Jeg har fx oplevet at min vægt engang steg med 1 kg efter 24 timers faste.

Tror du, jeg kan tage et kilo på i fedtvægt af at spise nul kalorier? Nej vel? Så lad være med at tillægge de daglige udsving den store betydning.

Se nærmere på mit forløb: Vind over vægten

Ægte vægttabsplateau

Fordi kvinders cyklus har så stor indvirken på vægten, definerer jeg et vægttabsplateau, som at du ikke er gået ned i vægt i en periode på +4 uger, hvor du har holdt dig til den plan, du har lagt.

Der er ikke tale om et vægttabsplateau, hvis du ikke har holdt dig til din plan. Så er der tale om en plan, der ikke er blevet fulgt, og det er også helt almindeligt.

Men det er vigtigt at, vi skiller tingene ad.

Men oplever du at vægten står stille i fx 4 uger, og oplever du samtidig ingen forskel på målebånd, dine “skinny jeans” eller på dit før-billede, synes jeg, det er rimeligt at overveje at justere i din plan.

Det kan være, du har brug for at gå kosten lidt efter i sømmene. Måske spiser du flere kulhydrater/kalorier, end du tror. Begge dele har det med at krybe sig opad efter en tid.

Måske har du brug for at øge dit aktivitetsniveau eller fokusere på at få nok søvn.

Stol på processen

Det kan også være, du bare skal stole på processen. Vægttabsplateauer er helt normale i store vægttab, der strækker sig over mange måneder. De er mere normale end komplet lineært vægttab uge for uge.

Forleden talte jeg med en af mine tidligere Kickstartere. Hun smed 18 kg sådan ret hurtigt i løbet af og i perioden efter sin Kickstart, men røg herefter ind i en periode med stilstand på vægten. En lang periode, der strakte sig fra forsommer og ind i efteråret.

Imens vægten stod stille, bemærkede hun dog, at hendes fedtprocent stadig gik ned (på en af de der vægte, der måler det også), og det var, som om der skete noget med huden også.

Fra efterår til nytår smed hun så pludselig yderligere 10 kg. Heraf de 5 i december. Voilà: vægttab på 28 kg.

Vægttab er meget sjældent lineært.

Drop panikken hvis vægten står stille

Så mit bedste råd til dig i år, hvis du er seriøs med dit vægttab i år, er at droppe panikken.

Lad være med at gå i panik, hvis din vægt ikke honorerer dig på daglig. Du har forpligtet dig, sat dig et mål, lagt en plan og du er i en proces. Du har ikke travlt. Og du har masser af tid til at rette til og finpudse din plan, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.

Men du behøver ikke skifte kur(s) hver uge.

Læs også: Hvad gør jeg, hvis vægten går OP?

Læs også: Begynderguide til keto / striks LCHF

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “Hjælp, vægten står stille!”

Skriv en kommentar

 1. Tak for dette. Har smidt 15 kg på 11 uger og nu i min trettende uge stået helt stille. Gik lidt i panik, men dette er en trøst. Har nok lidt for stor fokus på min badevægt… vil prøve at gemme den væk lidt. Tak for en super blog som jeg hyppigt bruger ???

  Svar
 2. Godt jeg fandt dette skriv, så behøves jeg nemlig ikke gå i panik :) Efter et vægttab på 5,5 kilo i den første uge, har min vægt nu stået + – et kilo i 2 uger. Så jeg panikker ikke helt endnu, selvom jeg selvfølgelig gerne vil se vægten gå ned ;) Godt, du får alle aspekter med ved at være på LCHF og KETO

  Svar
 3. Kan man stadig opleve vægttab, hvis man spiser Lchf hele ugen, men drikker vin og spiser LCHF kage i weekenden? Eller bør man køre Lchf hele ugen i en periode for at opleve vægttab? Har været igang i ca. 2 uger og har ikke oplevet vægttab endnu. Tænker der er pga rødvin i weekenderne eller chokolade?
  Kan man ikke synde lidt i weekenderne? Eller starter man så forfra med overfyldte depoter

  Svar
  • Selve vægttabet kommer af kalorieunderskuddet og i mindre grad af hvad man spiser.

   Hele fidusen i LCHF er at kroppen lægger sin forbrændning om til fedtforbrænding og dertil følger bedre appetitregulering og mange vil derfor være i kalorieunderskud “automatisk”, dvs. uden at tælle og veje. Og derfor går vægten ned.

   Jeg anbefaler altid en periode på min. 2-6 uger med striks LCHF uden afvigelser før man begynder at udfordre med alkohol, chokolade etc. Så med de briller på vil jeg sige at ja, alkohol og chokolade kan sagtens være det, der står imellem dig og et vægttab.

   Svar
  • Min personlige oplevelse er, at vin virker rigtig godt til at komme UD af ketose, så prøv at undlade vinen ?

   Held og lykke med det.

   Vh. Anne Lind

   Svar