Helstegt kylling i ovn


Hel kylling i ovn er en af de retter, der smager så godt, når man lige rammer den, og kyllingen ikke får for meget. Så får man nemlig en helstegt kylling med saftigt og mørt kød og dejligt sprødt skind.

Her får du min opskrift på en hel kylling i ovn. Det er en grundopskrift uden så mange dikkedarer. Læs under opskriften for tip til marinader, krydderier, smagsgivere og lækkert tilbehør til kyllingen.

Som du kan se, laver jeg tit to af gangen. Jeg bor med to sultne teenagere og en sulten mand, så en kylling er ikke nok for os.

helstegt kylling

Hel kylling i ovn

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
3
|
1 time

Ingredienser

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 200 grader.
 • Smør kyllingen med olien og drys eller gnub kyllingen med havsalt og krydderi. Fordel gerne lidt salt indeni den også.
 • Læg kyllingen i et ovnfast fad, gerne på en rist eller en kyllingeholder så skindet bliver sprødt hele vejen rundt.
 • VALGFRIT TIP: Skær en bunke løg i både og læg dem under risten. De bliver sååå lækre, når de bages i saften fra kyllingen.
 • Sæt et termometer i kyllingen, hvis du har et (og læs tippet nederst, hvis du ikke har)
 • Sæt fadet i ovnen og steg i ca. 45 minutter, til kyllingen er gennemstegt (75 grader)
 • Vend gerne kyllingen undervejs, så skindet bliver sprødt på begge sider.

Noter

Har du ikke noget stegetermometer – så køb et, haha! Ej i stedet kan du brække det ene kyllingeben halvt af og holde øje med væden, der siver ud. Er den klar, er kyllingen gennemstegt. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Hel kylling i ovn – stegetid

Hemmeligheden bag at lave en hel kylling i ovn, som får både mørt og saftigt kød og sprødt skind er at ikke stege den for længe. Men som du sikkert også ved, skal kylling gennemsteges, og det er derfor nødvendigt, at du har styr på kyllingens kernetemperatur. Det gøres allerbedst med et stege termometer.

Din kylling er færdig, når den har en kernetemperatur på 75 grader. Det er bedst, hvis dit stegetermometer sidder godt inde i midten af kyllingen og gerne i nærheden af et af benene, da det er steder, der vil komme senest op i temperatur.

I min ovn tager det ca. 45 minutter for en hel kylling på ca. 1,3 kg at stege færdig, men alle ovne er forskellige – meget forskellige – så lyt aldrig blindt til andres stegetider.

Krydderier og marinader til helstegt kylling

Min opskrift på hel kylling i ovn er helt enkel og kun krydret med havsalt og valgfrit krydderi. Vil du gerne peppe den op, kan du krydre den med dit yndlingskrydderi. Herhjemme veksler vi mellem de ‘røde krydderiblandinger’, som jeg kalder dem. Det er fx mexicansk krydderi, kebabkrydderi eller cajunkrydderi.

Vil jeg hellere lave en marinade til kyllingen, synes jeg citron-rosmarin-marinade giver en superlækkert resultat.

Jeg er også nødt til at anbefale det lækre tip med at gemme kryddersmør under skindet inden tilberedning. Se hvordan i denne opskrift på citronkylling med urtesmør.

Hvad er godt tilbehør til ovnstegt kylling?

Hvis det er forår, kan jeg næsten ikke stå for at lave en rabarberkompot og agurkesalat til. Det er jo mormormad, når det er bedst.

Men som regulært tilbehør vil jeg som regel gå efter noget med kål. Det kan fx være en frisk kålsalat med fennikel, græskarkerner og granatæble eller min favorit spidskålssalaten med den asiatiske dressing.

Skal tilbehøret være lunt, er den lune grønkålssalat med svampe og karameliserede løg altid lækker. Jeg går heller ikke af vejen for en portion af den lækre bagte blomkålsmos med pikantost. De lækre og stærke broccolifritter med chili og pinjekerner er også en kæmpe favorit til helstegt kylling.

Smid aldrig dit kyllingeskrog ud!

Husk at du nemt kan koge den lækre bouillon/bone broth på dit kyllingeskrog. Udover at der er noget sympatisk ved at bruge alle dele af dyret, man har valgt at spise, er kyllingebouillon supersundt. Det kan du så bruge i de mange lækre aftensmadretter, gryderetter eller supper i stedet for købebouillon eller du kan drikke et glas af den. Jeg drikker det tit og elsker det.

Har du endda brugt penge på en hundedyr økologisk hel kylling, er det rart at vide, at du får det fulde udbytte.

Se hvordan du koger bouillon på kyllingeskroget her: Opskrift på kyllingebouillon/bone broth

Helstegt kylling - hel kylling i ovn
Kålsalat og de lækre bagte løg – dejligt hverdagstilbehør til hel kylling

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

En kommentar til “Helstegt kylling i ovn”

 1. 5 stars
  Fantastisk – super saftig og mør – jeg ramte spot on. Serverede broccolisalat til. Alle var begejstrede – rester? Glem det 😂

  Svar