Hel kylling i ovn er en af de retter, der smager så godt, når man lige rammer den, og kyllingen ikke får for meget. Så får man nemlig en helstegt kylling med saftigt og mørt kød og dejligt sprødt skind.
Her får du min opskrift på en hel kylling i ovn. Det er en grundopskrift uden så mange dikkedarer. Læs under opskriften for tip til marinader, krydderier, smagsgivere og lækkert tilbehør til kyllingen.
Ingredienser
- 1 hel hel kylling ca. 1,3 kg
- 3 spsk olivenolie eller smeltet smør
- havsalt
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 200 grader.
- Smør kyllingen med olien og drys eller gnub kyllingen med havsalt. Fordel gerne lidt salt indeni den også.
- Læg kyllingen i et ovnfast fad, gerne på en rist eller en kyllingeholder så skindet bliver sprødt hele vejen rundt.
- Sæt et termometer i kyllingen, hvis du har et (og læs tippet nederst, hvis du ikke har)
- Sæt fadet i ovnen og steg i ca. 45 minutter, til kyllingen er gennemstegt (75 grader)
- Vend gerne kyllingen undervejs, så skindet bliver sprødt på begge sider.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Helstegt kylling i ovn – stegetid
Hemmeligheden bag at lave en hel kylling i ovn, som får både mørt og saftigt kød og sprødt skind er at ikke stege den for længe. Men som du sikkert også ved, skal kylling gennemsteges, og det er derfor nødvendigt, at du har styr på kyllingens kernetemperatur. Det gøres allerbedst med et stege termometer.
Din kylling er færdig, når den har en kernetemperatur på 75 grader. Det er bedst, hvis dit stegetermometer sidder godt inde i midten af kyllingen og gerne i nærheden af et af benene, da det er steder, der vil komme senest op i temperatur.
I min ovn tager det ca. 45 minutter for en hel kylling på ca. 1,3 kg at stege færdig, men alle ovne er forskellige – meget forskellige – så lyt aldrig blindt til andres stegetider.
Krydderier og marinader til helstegt kylling
Min opskrift på hel kylling i ovn er helt enkel og kun krydret med havsalt. Vil du gerne peppe den op, kan du krydre den med dit yndlingskrydderi. Herhjemme veksler vi mellem de ‘røde krydderiblandinger’, som jeg kalder dem. Det er fx mexicansk krydderi, kebabkrydderi eller cajunkrydderi.
Vil jeg hellere lave en marinade til kyllingen, synes jeg citron-rosmarin-marinade giver en superlækkert resultat.
Jeg er også nødt til at anbefale det lækre tip med at gemme kryddersmør under skindet inden tilberedning. Se hvordan i denne opskrift på citronkylling med urtesmør.
Hvad er godt tilbehør til ovnstegt kylling?
Hvis det er forår, kan jeg næsten ikke stå for at lave en rabarberkompot og agurkesalat til. Det er jo mormormad, når det er bedst.
Men som regulært tilbehør vil jeg som regel gå efter noget med kål. Det kan fx være en frisk kålsalat med fennikel, græskarkerner og granatæble eller min favorit spidskålssalaten med den asiatiske dressing.
Skal tilbehøret være lunt, er den lune grønkålssalat med svampe og karameliserede løg altid lækker. Jeg går heller ikke af vejen for en portion af den lækre bagte blomkålsmos med pikantost. De lækre og stærke broccolifritter med chili og pinjekerner er også en kæmpe favorit til helstegt kylling.
Smid aldrig dit kyllingeskrog ud!
Husk at du nemt kan koge den lækre bouillon på dit kyllingeskrog. Udover at der er noget sympatisk ved at bruge alle dele af dyret, man har valgt at spise, er kyllingebouillon supersundt. Det kan du så bruge i de mange lækre aftensmadretter, gryderetter eller supper i stedet for købebouillon eller du kan drikke et glas af den. Jeg drikker det tit og elsker det.
Har du endda brugt penge på en hundedyr økologisk hel kylling, er det rart at vide, at du får det fulde udbytte.
Se hvordan du koger bouillon på kyllingeskroget her: Opskrift på kyllingebouillon
Fantastisk – super saftig og mør – jeg ramte spot on. Serverede broccolisalat til. Alle var begejstrede – rester? Glem det 😂