Æggelatte også kaldet ‘egg latte’ er den super populære Low Carb / Keto-erstatning for en god gammeldags kaffe latte. For mig har æg-latten været det LCHF/keto-alternativ, jeg har måtte tage allermest tilløb til at prøve.
Og det er lidt ærgerligt. For den smager altså rigtigt fremragende. For nok lyder en æg-latte klamt, men smagen er alt andet end klam, og du får her en cremet latte, som smager virkelig dejligt, er mælkefri og som oven i købet hjælper med at få mere af den gode kokosolie indenbords.
Æggelatte
Føj til favoritter Udskriv PinUdstyr
Ingredienser
- 1 æg råt
- 2½ dl kaffe gerne stærk
- 1 spsk kokosolie
- usaltet smør
- kanel vanilje, kardemomme, kakao etc.
- evt. en smule sødning fx 0,5-1 tsk Sukrin Gold
Sådan gør du
- Jeg bruger min Bamix Stavblender her.
- Opvarm blenderglasset og kaffeglasset ved at hælde varmt vand i og lad det stå lidt.
- Hæld vandet ud af blenderglasset og hæld herefter kokosolie, evt. smør, æg, krydderier og evt. sødning i.
- Hæld den varme kaffe over til sidst og blend omgående. Kaffen skal serveres med det samme.
- Hvis du synes, at din æg-latte ikke bliver rigtig varm, så væn dig til at tage et æg ud af køleskabet et par timer forinden, så det har stuetemperatur, når du skal bruge det.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Æggelatte i min første bog
Da vi lavede Spis dig mæt & glad, og jeg lavede ægge-latte på photoshoot, stod resten af fotocrewet og kiggede på mig, som om jeg var åndsvag. Og de ville ikke smage.
I forvejen synes de, min mad var rimelig meget til den mærkelige ende, og da jeg så begyndte at blende æg i kaffe, rystede de på hovedet, og det var tydeligt, at de syntes, jeg gik lidt for langt her.
Well… giv den et forsøg. Jeg tror, du bliver positivt overrasket.
Men æg-latte er altså genvejen til en kulhydratfri, mættende, cremet, mælkefri latte.
Vil du gerne bruge samme idé men til te fx, kan du lave æggemælk og bruge det.
Må jeg med diabetes 2 bruge keto kaffen du anbefaler uden æg og må jeg desuden følge dine opskrifter for at tabe mig. Jeg vejer 30-40 kilo for meget og har det i forvejen svært ved at tabe mig og får tabl. imod min diabetes foruden det har jeg forhøjet blodtryk som jeg også får tabl. imod.
Opskrifterner ser jo virkelig indbydende ud og jeg tror det både mætter og smager godt.
Ja den kan være ok, så længe dit kulhydratindtag er super, super lavt. Men et bedre valg for dig er at spise noget rigtigt mad, der skal tygges som grøntsager, kød og fedt.
Jeg håber, du har læst Keto-bogen grundigt. Keto er en heftig intervention, der på få dage vil ændre dit blodsukker og dit blodtryk, og det er vigtigt at vide, når man tager medicin. Du skal have din læge med på sidelinjen til at hjælpe dig justere dosis ned.
Og her er lidt link specifikt til diabetes 2:
Nuværende kostråd til diabetikere er forkerte
Fremtidens kostråd til diabetikere er Low Carb
Ud af diabetes 2 – online forløb
Rigtig god fornøjelse!
Hej Jane,
Først 1000 tak for en fantastisk informativ side og masser af god inspiration i dine opskritfer!
Jeg er ny udi KETO. Dette er faktisk uge 2 dag 1.
Jeg ser, at du har mange opskifter med kokosolie og da jeg kan ikke lide kokos er jeg indtil videre gået udenom disse opskrifter.
Denne kaffe, kunne jeg godt tænke mig at smage, da jeg umiddelbart tror, at den vil løse min udfording med nem morgenmad.
Jeg tænker, om du måske ved om der findes kokosolie uden smag af kokos, og hvordan jeg evt. skelner på etiketten? Jeg har nærstuderet mange forskellige glas i butikkerne, men der er ingen (så vidt jeg ser) hvor der står noget a la “uden smag” “flavourless” eller ligende.
Har du et bud på en tommelfingerregel, mærke eller andet der kan hjælpe mig?
På forhånd tak :-)
Hej Gitte
Der findes flere uden smag men det kan godt være, du skal i helsekost eller handle på nettet. Alle, der hedder ‘jomfru’ eller ‘uraffineret’ er med smag.
Det vigtige, synes jeg, når du skal købe uden smag er at smag og duft er fjernet med damp og uden rensemidler. Måske er jeg overforsigtig der men jeg er lidt hys med mine fedtkilder.
Hvis duft og smag er fjernet med damp, står det på glasset. Hvis det ikke står der, ved du ikke hvordan det er fjernet. Jeg køber ofte Cosmovedas eller den BioPlanète. Urtekram har også en uden smag (den er orange på etiketten) som fås i supermarkedet men jeg ved ikke hvordan de har behandlet den.
Nu skal der ske noget med min vægt i positiv retning og jeg har besluttet at august måned skal gennemføres uden kulhydrater.
Og er faldet over dine mange spændende opskrifter!!
I morges prøvede jeg så latten
Meget mættende og egentlig også en jeg tror på vil blive god til mig … når jeg formår at lave den rigtigt
I den forbindelse har jeg lidt tvivls spørgsmål til opskriften:
1. Er det enten kanel, vanille, kardemomme, kakao etc eller én af delene? Og hvad er “lidt”?
2. Jeg lavede med 1 spsk kokosolie og 1 lille spsk usaltet smør …. jeg følte en del ubehag og kvalme ifm indtaget … skal jeg nedsætte/ændre tilførslen af fedt eller er det en vanesag?
3. Hvis der bruges neskaffe – hvor mange teskeer tilsættes så til 2.5 dl kogende vand?
4. Hvor længe blender du med stavblenderen for at få det skummende udtryk som på billedet?
Hej Karen
Skøn beslutning for dig.
Ift dine spørgsmål herunder så er det jo smag og behag. Prøv dig frem, til du finder din favorit variant.
Så hvis jeg formelt set skal svare på dine spørgsmål, lyder det sådan her:
1. Du bestemmer. Smagssæt hvis du synes, lad være hvis du bare vil have den naturel. Jeg bruger bare ‘et drys’, når jeg putter noget i.
2. Ja, maven kan have det svært med fedt i starten. Særligt kokosolie. Tilpas mængden til det, du synes passer til dig.
3. Samme mængde som du ville putte i enhver anden kaffe af den størrelse.
4. 10 sekunder? 20 sekunder? Jeg ved det ikke, jeg blender bare… :)
Tak for svar Jane
Jeg glemte at spørge:
Når du skriver vanille – er det så vanillekorn?
Jeg går ikke ud fra at du mener vanillesukker … eller hvad?
Nej ikke vaniljesukker. Vaniljepulver. Det fås i alle supermarkeder. Det står sammen med krydderierne eller bageartiklerne.
Hej
Jeg er helt ny i denne verden, jeg glæder mig så meget til at ændre mine kostvaner og smide nogle kilo, Jeg har lige købet keto bogen og jeg glæder, mig så meget til at læse i den, jeg har her til morgen spist en omelet af 4 æg, med ost og tomat på, 7 timer efter er stadigvæk mæt. Nu vil jeg prøve at lave en æg-latte.
Her har jeg flere gange erstattet med hampefrøolie – den smager godt.! Bruger olien i både en kold kaffe-læggeatte og en kold kryddert-ægge-the.
Kan man lave en kold æggelatte? Isæggelatte?
Mjaah, altså det går fint nok med ægget. Det bruger jeg tit i kolde drikke (smoothies fx). Det er jo straks værre med smør og kokosolie, som er hårdt ved kolde temperaturer…
Jeg spiser ikke mejeriprodukter. Og tåler ikke kokos.
Og tit er det det ene eller det andet.
I fx drikkevarerne kan jeg så bruge en anden olie?
Hej Jane
Tak for mange skønne opskrifter både her og i dine bøger.
Jeg har i umindelige tider gået uden om denne latte, men nu prøvede jeg – og hold nu op, hvor er den dejlig. Jeg lavede den med kokosolie med smag og så lidt vaniljepulver og slet ingen sødemiddel. Den var sød og fantastisk dejlig, så det er bestemt ikke sidste gang jeg laver den. En enkelt kommentar – blend i en beholder med masser af plads, så det ikke flyder over.
Venlig hilsen Hanne
Ej hvor godt, Hanne. Fedt at du fik taget mod til dig :)
Hej kan man eventuelt lige varme den i nogle sekunder i mikro ovnen ?
Det tror jeg sagtens. Jeg har ingen mikroovn så jeg har ingen erfaring med det…
Hej Jane. Hvordan laver du det flotte skum på æglatten? Vh.Elsemaija
Det kommer der bare, når jeg blender den. Jeg bruger stavblender. En Bamix, hvis det har noget at sige…
Jane, du har ret, dette er også en opskrift, jeg er gået langt forbi, men jeg kan godt se ide’en i at tilsætte et æg i kaffen og derved få lidt protein. (Jeg træner meget). Men i dag prøvede jeg den og blev positivt overrasket.
Svar til Vibeke; i Janes opskrift er der ca 145 kcal,6,7g protein, 1,7g kulhydrat og 12g fedt. Jeg bruger en app til at holde et fokus på min kost. Men det gør jeg kun i en kort periode, indtil jeg ved , jeg er på rette spor. Den hjælper mig med at træffe de rigtige valg. Også bruger jeg Janes fantastiske opskrifter til at forny mig. Jeg laver gerne en madplan for min. 1 uge af gangen. En stor tak til dig Jane for din fantastiske blok.
Hej Jane,
Måske et lang skud, men jeg prøver ;)
Har du et bud på hvor mange KH der er i en æggelatte med 2 spsk kokosolie, 2 æg, en tsk sukrin, og en spsk kaffe pulver..??
Af hjertet tak for din nye bog, den er helt fantastisk :)
Hilsner fra Vibeke :)
Måske 1 g vil jeg gætte på. Æg indeholder jo en mikrosmule kulhydrat og måske gør pulverkaffe også. Vi er under bagatelgrænsen, synes jeg umiddelbart.
Kulhydraterne fra sukrin behøver du ikke tælle med, da de ikke optages i blodet.
Og dejligt du har glæde af bogen <3
Hey Jane, først og fremmest tak for en fremragende side:-) Min mand og jeg har lige kørt din 14 dages keto kostplan med stor succes og vi synes nu at vi har ret godt styr på hvor meget og hvor lidt. Mit eneste spørgsmål er til æggelatten og til den eventuelle sødning. Jeg har ikke noget sukrin gold – må jeg bruge kokossukker?
Bedste hilsener
Vibeke
Kokossukker er det samme som sukker, så det er ikke så velvalgt. Lav den evt. uden sødning. Det er ikke sikkert du har brug for det :)
Ok, jeg prøver uden:-) Tak for svar:-)
Godmorgen ?
Så fik jeg prøvet æg-latte
Hold da op en god oplevelse ?den er super god.
Nu har jeg ingen kokosolie, så jeg brugte piskefløde i stedet for , det er vel okay
Om jeg så fik fedt nok, hmm ved jeg ikke.
Jeg er jo helt ny i det her lchf.
Jeg har købt bogen keto. Og sikke mange lækre opskrifter, det er jo helt vildt.
Så jeg tænker, det er bare at hoppe på vognen og i gang.
Det er lidt tungt læsning om ketose osv.
Men forstod mere på hvordan “fasten” fungere så tænker måltiderne bliver lidt bedre, når jeg ikke spiser på nattevagten og så faster de ca. 12 timer også bare drikker i stedet for.
Tak til dig Jane fordi du altid svare retur, ny som gamle i lchf.
God dag
?
Jeg tror, du har ret. Der er så meget, der giver helt sig selv, når man lige er kommet igennem de første par uger.
God fornøjelse med det :)
Hvor længe kan du holde dig mæt på denne?
Tænker at starte på den om morgenen men bliver sulten efter kort tid. Eller føler mig sulten
Altså for mig fungerer det ikke så godt. Jeg opnår bedst mæthed af at spise et godt regulært måltid i stedet for at drikke mine kalorier. Men jeg har efterhånden arbejdet sammen med så mange mennesker, der beskriver, hvordan det fungerer super for dem, så min konklusion må være, at det er højst individuelt.
Hej Jane
Jeg har læst lidt af spørgsmål/svar i forhold til hvilke slags æg man kan bruge i æg-latte.
Tilbage i 2013 var der en mand, der gjorde opmærksom på hvor pastauriserede æg egentlig kommer fra: f.eks. knækæg, æg der ikke virkede til udrugning og æg med salmonella. Der er selvfølgelig ikke tale om æg, der er dårlige, altså for gamle. Det var tydeligt, at det mente både du og andre læsere var frygteligt ulækkert. Det stødte mig virkelig.
Siden 2013 og til nu har kampen mod madspild vundet kæmpe indpas i DK og heldigvis for det.
Hvis de førnævnte æg, som altså ikke kan sælges i bakker i supermarkedet, ikke bruges til f.eks. pastauriserede æg (og selvfølgelig alle mulige former for færdiglavet mad, som vi jo også spiser), skal de så bare smides ud, for det er vel alternativet? Det er madspild og fuldstændig uetisk. Jeg har ikke tallene, de kan sikkert findes på nettet, men jeg er ikke i tvivl om at det drejer sig om rigtig mange æg på årsbasis, der er knækæg eller ikke virker til udrugning (salmonella er stort set udryddet i DK) uanset om vi taler om burhønseæg eller æg, hvor dyrevelfærden er i orden. Jeg bruger selvfølgelig kun økoæg selv, men det er en anden diskussion.
For mig er det, at disse uperfekte æg bliver brugt og ikke smidt ud, en succeshistorie i kampen mod madspild.
Ellers tak for en meget inspirerende hjemmeside og jeg er parat til at afprøve æg-latten med økologiske pastauriserede æg ;0)
Hilsen MNI
Jeg har ikke lige mulighed for at gå ind i en ægge-debat fra 2013, men madspild er en hjertesag her også. Jeg bruger dog hele (ikke-pasteuriserede) æg i min æg-latte og i min øvrige madlavning og synes ikke lige, jeg kan tage ansvar for salg/spild af pasteuriserede æg.
Måske forstår jeg ikke din kommentar rigtigt og i så fald beklager jeg…
Halløjsa Jane
Kan man bruge Camille te med lakridsrod – kan ikke lide kaffe ?
Er på LCHF livsstil.
Tak for god inspiration
Hej Janni. Ja, det synes jeg sagtens du kan :)
Jeg blander nescafé, en teske vanille, 2 teske kanel, 1 spiseske kokosolie med varmt vand, lader det stå 1/2 minut, hælder det i alm blender og hælder 1 æg deri blender i 10 sek. Så nemt kan det gøres. Jeg har drukket den hver morgen i 1 1/2 år:-)
Elsker simpelthen denne drik. Har lige prøve med lakridspulver. Smagte mums, hvis man altså kan lide lakrids
Åhhh det vil jeg oz prøve. Lakridspulver. Mmmmm….
Jeg bruger også stavblender, men har fundet godt måde at blende på. Jeg tager bøtten fra græsk yougurt…i låget har jeg så klippet en cirkel i midten og derfra lavet et snit ud til kanten af låget.
Nu kan du så komme alle ingredienser i bøtten, sætte låget rundt om stavblendere og fast på bøtten…..og blende selv den varmeste drik, uden at det er ud over hele køkkenet ?
Det var dog det mest kreative og smarte trick, jeg har hørt! Hvor er du god!
Så fik jeg prøvet æggelatte. Ventede, lige som dig, skulle lige overvinde tanken. Men det er jo en himmerigsmundfuld ??
Tak for alt din dejlige inspiration ??
Hej Jane – tak for en god blog :)
Jeg drikker ikke kaffe, kan man lave denne opskrift med fx kakaopulver (uden sukker) eller chai-te (har brevte fra Yogi) eller på en anden måde uden kaffe?
Mvh Katrine
Det kan du godt. Her er to forslag:
Varm kakao
Chai der mætter